Hopp til innhold

Norske Kasper (22) kan bli verdas beste – det same kan kjærasten Simona (23)

Ikkje berre kan Kasper Fosser (22) bli første norske vinnar av totalcupen i orientering sidan 2008. Om alt klaffar kan både han og den sveitsiske kjærasten ende på topp.

Simona Aebersold og Kasper Fosser

IDRETTSPAR: Fosser og Aebersold har begge håva inn medaljar i år.

Foto: Privat

Til helga blir verdscupen avslutta i orientering i Italia, og for nokon kan han bli meir nervepirrande enn for andre. For Fosser og den sveitsiske kjærasten hans Simona Aebersold (23) ligg nemleg begge an til å vinne verdscupen samanlagt.

– Eg har eit elsk-hat forhold til desse sveitsarane, seier Fosser og smiler.

For det er nettopp desse sveitsarane som har dominert dei siste åra på herresida. Sidan 2008 har dei vunne alle totalsigrar på herresida. Også i år ligg dei godt an. Tre sveitsarar følgjer Fosser i samandraget.

Men – mykje må gå gale for nordmannen for at sigeren skal gleppe.

 • Sjå Fosser og Aebersold kjempe om verdscupsigeren samanlagt på NRK1 og i NRK TV frå kl. 12.30 på laurdag.

I ein sterk posisjon

Aebersold leidde på si side verdscupen for kvinner fram til torsdag, før svenske Tove Alexandersson tok over leiinga etter langdistansen. Men det er berre ein liten margin som skil dei to før siste løp.

– Det er jo veldig kult at vi begge har fått det til såpass bra i år. Vi har hatt ein utruleg bra sesong begge to, med masse medaljar både i EM og VM, fortel 22-åringen.

Kasper Fosser og sveitsiske Simona Aebersold.

LEDERDUO: Både Fosser og kjærasten leier verdscupen akkurat no.

Foto: Schmidt/Olsen / AP/NTB

Det har vore ein knallsesong, men ambisjonane er framleis høge inn mot verdscupavslutninga.

– No er det berre verdscupen samanlagt som står igjen, og det ligg mykje press der på oss begge to. Vi er jo begge i posisjon til å ta heim verdscupen samanlagt, men det blir ingen «walk in the park», det gjer det ikkje, seier Fosser.

Og derfor har dei førebudd seg godt. Ifølgje Fosser er han og Aebersold dei einaste toppløparane som har brukt ekstra tid i Italia i forkant.

– Vi kjenner begge to at vi har hatt god framgang, spesielt dei siste vekene, både med form og teknikk. Så det skal ikkje stå på det i helga, fortel han.

– Det er eit kjærastpar som vil ta over orienteringsverda?

– Vi får sjå. Det kan nok tenkjast det ja, seier 22-åringen og ler.

Over 10 år sidan sist

Skulle Fosser klare bragda det er å vinne verdscupen, vil det vere første gong ein nordmann gjer det sidan Anne Margrethe Hausken Nordberg i 2008.

Kongepokalvinnere i orientering

VINNARAR: Fosser og Nordberg (t.h.) tok kvar sin kongepokal under NM i sprint i september.

Foto: Knut Erling Øen / Heming / NTB

For å finne den førre mannlege orienteraren som gjorde det same, må vi tilbake til Holger Hott Johansen i 2004.

– Av ein eller annan grunn så har vi ikkje fått ein vinnar av verdscupen sidan 2004 på herresida. Då er det klart at det freistar ekstra mykje å kunne ta det igjen, fortel Fosser.

Og Fosser har så langt hatt ein strålande sesong. Tidleg i juli tok han det første VM-gullet sitt på seniornivå då han vann langdistanseløpet.

Då kan det vere grunn til å tru at 2021 kan bli året. Det fører òg med både ytre og indre press – utan at det nødvendigvis er med negativt forteikn.

– Ein kjenner på presset sjølvsagt, at ein er favoritt og må prestere. Men det er òg ein posisjon eg liker veldig godt og som eg hadde både på junior-VM i 2019 og på senior-VM i sommar, seier Fosser.

– Det er eigentleg berre min fordel. Eg liker presset og kjenner det gir meg det vesle ekstra til å prestere på topp.

Kasper Fosser tar suverent gull på langdistanse.

Kasper Fosser tok eit suverent VM-gull på langdistanse i sommar.

Knuste konkurrentane

Og dei gode førebuingane har komme til syne allereie. Torsdag var han totalt overlegen på langdistansen, med om lag fem og eit halvt minutt ned til sveitsiske Matthias Kyburz.

– Eg følte at eg hadde veldig god kontroll heile vegen. Beina kjendest betre ut enn dei har kjendest på veldig mange veker, fortel Fosser etter løpet på torsdag.

– Det er veldig gode moglegheiter no sjølvsagt. Eg hadde ein god margin før i dag òg, og no har eg drege frå med endå meir. Eg må komme meg igjennom løpet og ikkje gjere nokon kjempestore feil.

Også kjærasten leverte på distansen på torsdag, men vart slått av sin argaste konkurrent i samandraget – nemleg Alexandersson.

– Ho er vel berre fem knappe poeng bak, så det er ganske tett. Det handlar om den som er best av Simona og Tove laurdag. Det er jo den som vinn verdscupen, seier Fosser.

– Om vi begge to hadde klart å ta heim verdscupen samanlagt, så hadde det vore utruleg moro.

 • Om det blir dobbel jubel for kjærastparet kan du sjå laurdag frå kl. 12.30 på NRK1 eller i NRK TV.

Siste nytt

 • Mørk om mange ledige VM-seter: – Det var litt synd og rart

  Nora Mørk kommer med en sterk VM-oppfordring for å fylle hallen i Stavanger fredag og søndag. Første Norge-kamp gikk med mange tomme tilskuerplasser.

  Norge startet mesterskapet onsdag mot Grønland (43-11-seier). Det var den første EM- og VM-kampen for kvinner på norsk jord siden 2010.

  Tross det var det ganske mange ledige seter i hallen i Stavanger. Der er kapasiteten cirka 4200.

  Mørk satt på tribunen selv sammen med Marie Davidsen og Katrine Lunde. – Det var litt synd og rart. Det var mange med sponsorbilletter som ikke var til stede. Jeg håper det kommer flere fredag (Norge møter Østerrike) og søndag, sier Mørk til NTB.

  – Jeg er villig til å gi Stavanger to sjanser til. Hvis noen har lyst til å komme, så sjekk det ut. Jeg håper at sponsorene Gjensidige og Posten eventuelt kan gi bort billetter for å fylle hallen, sier Mørk. (NTB)

  Norges Camilla Herrem under gruppespillkampen i VM mellom Norge og Grønland i DNB Arena.
  Foto: NTB
 • Herrelandslaget to plasser ned på Fifa-rankingen

  Både Romania og Panama har tatt igjen Ståle Solbakkens mannskap på Fifa-rankingen. Norges herrelandslag i fotball ligger dermed på 44.-plass.

  Det kommer fram av Fifas oppdaterte liste torsdag formiddag.

  Norge lå på 42.-plass på listen fra 26. oktober, men etter 2-0 hjemme over Færøyene i en treningskamp og 3-3 borte mot Skottland i EM-kvaliken, faller Norge ned på 44.-plass.

  Norge klarte ikke å kvalifisere seg som sommerens fotball-EM verken gjennom kvalifiseringen eller nasjonsligaen. (NTB)

  Ståle Solbakken
  Foto: NTB
 • Stabæk-fansen etter tekniske undersøkelser: Hevder ingen supportere kom med rasistiske utsagn

  I eliteseriekampen mellom Stabæk og Bodø/Glimt 5. november hevdet Bodø/Glimt-spiller Brice Wembangomo at han hadde blitt utsatt for grov rasisme fra tribunen.

  – Personlig hørte jeg det ikke, mens Brice går bort til dommeren og gir beskjed om at det blir ropt «jævla svarting» etter ham, sa Patrick Berg til TV 2 etter kampen.

  – Jeg skyter en ball i hodet på «Mush» med et uhell, og så hører jeg de roper masse dritt til meg, sa Wembangomo selv til TV 2.

  Stabæks supportergruppe, Stabæk Support, lovet å ta saken på største alvor og finne ut hva som hadde skjedd. De har nå avsluttet sin undersøkelse.

  Etter å ha hørt igjennom, analysert og gjort tekniske undersøkelser av flere lydklipp og snakket med folk til stede på tribunen, spillere, støtteapparat og andre involverte, konkluderer de med følgende:

  – Vi kan ikke finne spor i lydmaterialet som stemmer med det Brice Wembangomo har anklaget supporterne for.

  – Heldigvis er det hevet over enhver rimelig tvil at det ikke var noen av våre supportere som puttet de ordene der.

  Det skriver styreleder Bjørnar Posse Sandboe, på vegne av styret i Stabæk Support.

  Sandboe sier også de forsøkte å kontakte og samarbeide med Bodø/Glimt tre ganger i etterkant av kampen, men ikke fått noe svar.

  Bodø/Glimts daglige leder Frode Thomassen applauderer Stabæk for måten de har tatt tak i saken.

  De har fått overført lydklippet, men sier det er umulig å høre hva som blir sagt.

  – Det viktigste er at klubbene forfølger sakene og spillerne må bli hørt og trodd på. Vi er stolt av Brice som sa ifra. Det er krevende saker hvor man må ha håndfaste bevis, sier Thomassen.

  Thomassen sier at de har hatt kontakt med Stabæk Fotball, og ikke Stabæk Support.

  – Vi beklager at vi ikke har svart å e-posten fra Support-gruppa. Det er likevel enormt viktig å understreke at vi har gjort en undersøkelse og det er synd dersom Stabæk sier noe annet.

  Han understreker at Bodø/Glimt har gjort det de kan for å avdekke dette og tar det på største alvor.

  Selv om undersøkelsene ikke har kunnet bevise noe er Thomassen klar på at det ikke betyr at det ikke har skjedd.

  – Skal du anklage folk for rasisme må du være 100 prosent sikker på hva som har blitt sagt. Det har vi ikke kunnet avdekke her, sier Thomassen med bakgrunn i lydklippet de har hørt.

  NRK har forsøkt å få en kommentar fra Brice Wembangomo via Glimt, men klubben skjermer spillerne før kveldens oppgjør mot Lugano.

  Bodø/Glimts trener Kjetil Knutsen og trener Bob Bradley i Stabæk snakker til fansen under eliteseriekampen i fotball mellom Stabæk og Bodø/Glimt på Nadderud stadion i Bærum.
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal