Husker du disse stormene?

Svein Oddvar Moen er i fokus etter et feildømt mål torsdag. Men dette er ikke første gangen en norsk fotballdommer får fokuset rettet mot seg.

SOCCER-CHAMPIONS/ Chelsea's Drogba argues with referee Ovrebo after their Champions League soccer match in London

STORMET: Tom Henning Øvrebø havnet virkelig i fokus under semifinalen i mesterligaen mellom Chelsea og Barcelona i 2009. Didier Drogba (til venstre) var en av Chelsea-spilleren som var rasende på den norske dommeren.

Foto: DYLAN MARTINEZ / REUTERS

UEFA-dommer Svein Oddvar Moen og hans dommerteam får kraftig kritikk etter torsdagens europaliga-semifinale mellom Napoli og Dnipro Dnipropetrovsk. Moen og hans kolleger godkjente gjestenes mål til tross for at to mann sto i offside.

TV-bildene viste nemlig at både målscorer Jeven Seleznyov og spilleren som flikket innlegget videre med hælen sto i offsideposisjon.

Se video av offsidemålet her:

Det endte 1-1 i Napoli etter en brøler fra det norske dommerteamet. Bilder med tillatelse fra Cmore.

FEILDØMT: Bildene viser at målet aldri skulle vært godkjent. Bildene vises med tillatelse fra C More.

Det feildømte målet har blant annet fått Napoli-president Aurelio De Laurentiis til å rase til de grader at han krever Uefa-president Michel Platinis avgang!

Det er ikke første gang en norsk fotballdommer havner i søkelyset. Husker du disse hendelsene?

1.) Illsinte Chelsea-spillere

Tom Henning Øvrebø Michael Ballack

RASTE: Michael Ballack var alt annet enn blid på Tom Henning Øvrebø etter semifinalen i mesterligaen mot Barcelona i 2009.

Foto: EDDIE KEOGH, Eddie Keogh / REUTERS

Tom Henning Øvrebø havnet i hardt vær under semifinalen i mesterligaen i 2009. I oppgjøret mellom Chelsea og Barcelona på Stamford Bridge havnet den norske dommeren i fokus etter flere avgjørelser Chelsea-spillerne og fansen mente var feil. Chelsea følte seg blant annet snytt for så mange som fire straffespark.

Kampen endte 1–1 og førte til at Barcelona gikk videre til mesterligafinalen på bortemålsregelen. Tom Henning Øvrebø fikk hard medfart av illsinte Chelsea-spillere. Stjerner som Didier Drogba, Michael Ballack og Petter Cech sprang rasende mot Øvrebø etter kampen. Dette førte til at Øvrebø måtte beskyttes av sikkerhetsvakter da han forlot banen.

Øvrebø fikk skylden for at Chelsea ikke tok seg til finalen, og både engelsk og norsk presse møtte opp utenfor huset hans i Oslo i etterkant av kampen.

– Chelsea var rasende. Det kan du trygt si, sa Øvrebø til NRK i 2013.

2.) Rødt kort og offsidemål

MØTES IGJEN: Terje Hauge kom sterkt i fokus under mesterligafinalen i fjor.

EXIT: Terje Hauge havnet i fokus da han sendte Arsenal-målvakt Jens Lehmann tidlig i garderoben.

Foto: BERNAT ARMANGUE / AP

Nåværende dommersjef i Norges Fotballforbund, Terje Hauge, dømte mesterligafinalen mellom Barcelona og Arsenal i 2006. Allerede etter 18 minutter havnet Hauge i fokus. Barcelonas Samuel Eto'o ble felt av Jens Lehmann i Arsenal-målet rett utenfor straffefeltet. Barcelonas Ludovic Giuly satte ballen i mål, men da hadde Hauge allerede blåst. Nordmannen valgte å gi Barcelona frispark og sende Lehnmann i garderoben.

Hauge innrømmet i ettertid å ha blåst for tidlig.

– Jeg må innrømme at jeg burde ha ventet med å blåse, sa Hauge til NRK etter kampen.

Etter kampen fikk også den norske dommeren kritikk for 1-1-målet til Barcelona. Arsenal-leiren mente Samuel Eto'o var i offside da han utlignet til 1–1 for Barcelona.

– Jeg var aldri i tvil. Der og da må jeg stole på assistentdommeren min og han var sikker i sin sak, sa Terje Hauge til NRK.

Daværende Arsenal-spiller Thierry Henry var så forbannet at han ristet da han ble intervjuet av Sky Sports etter kampen.

– Jeg forventer at dommeren gjør jobben sin, men det gjorde han ikke. Kanskje han ikke hang med på tempoet, sa Henry.

3.) Poserte i Barcelona-drakt

Ole Herman Borgan i Barcelona-drakt

BILDET SOM ØDELA: Dette bildet i Drammens Tidende knuste Ole Hermann Borgans drøm om å dømme en mesterligafinale.

Foto: faksimile av Drammens Tidende

Ole Hermann Borgan skulle vært linjedommer under mesterligafinalen i 2006 sammen med Terje Hauge. Men slik gikk det ikke.

To dager før finalen mellom Arsenal og Barcelona valgte Borgan å stille opp på et bilde hans lokalavis, Drammens Tidende i et lite heldig antrekk. Den lykkelige linjedommeren valgte nemlig å fortelle om drømmejobben iført Barcelona-trøye. Saken eksploderte på nettet og sjokkerte flere utenlandske medier. Ole Herman Borgan fikk sin store drøm knust – han ble fratatt muligheten til å dømme mesterligafinalen.

– Jeg tenkte ikke noe på det. Det var et knips, så var det gjort. Men med det var løpet kjørt – for meg, sa Ole Hermann Borgan til NRK i 2009.

17. mai satt han på tribunen og gråt. I etterkant ble han i tillegg fratatt muligheten til å dømme flere kamper på mesterskapsnivå. Da så han ikke lenger poenget med å fortsette – og bestemte seg for å legge opp

4.) Rasende tyskere

Rune Pedersen VM 1998

RØDT: Rune Pedersen sendte tyske Christian Wörns i garderoben like før pause under kvartfinalen i VM i 1998.

Foto: ROBERTO PFEIL / AP

Rune Pedersen fikk æren av å dømme kvartfinalen mellom Tyskland og Kroatia under VM i 1998. Etter kampen var det ikke alle som var like glad for akkurat det.

Fem minutter før pause valgte Pedersen å vise ut Tysklands midtstopper Christian Wörns. Stillingen var da 0-0, men like før pause gikk Kroatia opp i ledelsen. Stillingen ble hele 3–0 til Kroatia. Etter kampen fikk Pedersen nærmest skylda for Tysklands VM-exit.

– Den norske dommeren tapte kampen for oss. Det var hans skyld!, sa en rasende Jürgen Kohler etter kampen.

Den daværende tyske stopperen fikk støtte av daværende forbundskansler Helmut Kohl.

– Utvisningen hadde stor virkning, sa Kohl ifølge nyhetsbyrået AFP.

Siste nytt

 • Zuccarello scoret mot Avalanche

  Mats Zuccarello satte sin fjerde scoring for Minnesota Wild da de slo Colorado Avalanche 3–2 i NHL torsdag.

  Zuccarello noterte seg med målpoeng for andre kamp på rad. Seieren var også andre seier på rad for Wild, som har slitt til nå denne sesongen.

  Minnesota Wild v Anaheim Ducks
  Foto: Harry How / AFP
 • Åsane tok første stikk

  Åsane var sterkest i den første kvalifiseringskampen til 1. divisjon menn. Joakim Hammersland scoret to av målene da bergenserne vant 3-1 over Notodden på bortebane. Dermed kan de sikre opprykk på hjemme på søndag.

  Åsane fotball etter 3-1 seier borte mot Notodden 21.11.19
  Foto: Åsane fotball
 • Avgjorde sekundet før slutt

  Storhammar gav får seg tomålsleiinga i sluttminutta mot Sparta torsdag, men reiste seg og avgjorde kampen med 6–5 målet eitt sekund før slutt. Laget klatra dermed til 2.-plassen og tok litt innpå serieleiar Stavanger. Norgesmeister Frisk Asker vart slått 3–7 på heimebane av Stjernen på heimebane, og vart dermed passert av Storhamar.

  Eliteserien ishockey, menn (12. Runde): Storhamar - Stavanger (2-1)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal