Hopp til innhold

Husker du disse stormene?

Svein Oddvar Moen er i fokus etter et feildømt mål torsdag. Men dette er ikke første gangen en norsk fotballdommer får fokuset rettet mot seg.

SOCCER-CHAMPIONS/ Chelsea's Drogba argues with referee Ovrebo after their Champions League soccer match in London

STORMET: Tom Henning Øvrebø havnet virkelig i fokus under semifinalen i mesterligaen mellom Chelsea og Barcelona i 2009. Didier Drogba (til venstre) var en av Chelsea-spilleren som var rasende på den norske dommeren.

Foto: DYLAN MARTINEZ / REUTERS

UEFA-dommer Svein Oddvar Moen og hans dommerteam får kraftig kritikk etter torsdagens europaliga-semifinale mellom Napoli og Dnipro Dnipropetrovsk. Moen og hans kolleger godkjente gjestenes mål til tross for at to mann sto i offside.

TV-bildene viste nemlig at både målscorer Jeven Seleznyov og spilleren som flikket innlegget videre med hælen sto i offsideposisjon.

Se video av offsidemålet her:

Det endte 1-1 i Napoli etter en brøler fra det norske dommerteamet. Bilder med tillatelse fra Cmore.

FEILDØMT: Bildene viser at målet aldri skulle vært godkjent. Bildene vises med tillatelse fra C More.

Det feildømte målet har blant annet fått Napoli-president Aurelio De Laurentiis til å rase til de grader at han krever Uefa-president Michel Platinis avgang!

Det er ikke første gang en norsk fotballdommer havner i søkelyset. Husker du disse hendelsene?

1.) Illsinte Chelsea-spillere

Tom Henning Øvrebø Michael Ballack

RASTE: Michael Ballack var alt annet enn blid på Tom Henning Øvrebø etter semifinalen i mesterligaen mot Barcelona i 2009.

Foto: EDDIE KEOGH, Eddie Keogh / REUTERS

Tom Henning Øvrebø havnet i hardt vær under semifinalen i mesterligaen i 2009. I oppgjøret mellom Chelsea og Barcelona på Stamford Bridge havnet den norske dommeren i fokus etter flere avgjørelser Chelsea-spillerne og fansen mente var feil. Chelsea følte seg blant annet snytt for så mange som fire straffespark.

Kampen endte 1–1 og førte til at Barcelona gikk videre til mesterligafinalen på bortemålsregelen. Tom Henning Øvrebø fikk hard medfart av illsinte Chelsea-spillere. Stjerner som Didier Drogba, Michael Ballack og Petter Cech sprang rasende mot Øvrebø etter kampen. Dette førte til at Øvrebø måtte beskyttes av sikkerhetsvakter da han forlot banen.

Øvrebø fikk skylden for at Chelsea ikke tok seg til finalen, og både engelsk og norsk presse møtte opp utenfor huset hans i Oslo i etterkant av kampen.

– Chelsea var rasende. Det kan du trygt si, sa Øvrebø til NRK i 2013.

2.) Rødt kort og offsidemål

MØTES IGJEN: Terje Hauge kom sterkt i fokus under mesterligafinalen i fjor.

EXIT: Terje Hauge havnet i fokus da han sendte Arsenal-målvakt Jens Lehmann tidlig i garderoben.

Foto: BERNAT ARMANGUE / AP

Nåværende dommersjef i Norges Fotballforbund, Terje Hauge, dømte mesterligafinalen mellom Barcelona og Arsenal i 2006. Allerede etter 18 minutter havnet Hauge i fokus. Barcelonas Samuel Eto'o ble felt av Jens Lehmann i Arsenal-målet rett utenfor straffefeltet. Barcelonas Ludovic Giuly satte ballen i mål, men da hadde Hauge allerede blåst. Nordmannen valgte å gi Barcelona frispark og sende Lehnmann i garderoben.

Hauge innrømmet i ettertid å ha blåst for tidlig.

– Jeg må innrømme at jeg burde ha ventet med å blåse, sa Hauge til NRK etter kampen.

Etter kampen fikk også den norske dommeren kritikk for 1-1-målet til Barcelona. Arsenal-leiren mente Samuel Eto'o var i offside da han utlignet til 1–1 for Barcelona.

– Jeg var aldri i tvil. Der og da må jeg stole på assistentdommeren min og han var sikker i sin sak, sa Terje Hauge til NRK.

Daværende Arsenal-spiller Thierry Henry var så forbannet at han ristet da han ble intervjuet av Sky Sports etter kampen.

– Jeg forventer at dommeren gjør jobben sin, men det gjorde han ikke. Kanskje han ikke hang med på tempoet, sa Henry.

3.) Poserte i Barcelona-drakt

Ole Herman Borgan i Barcelona-drakt

BILDET SOM ØDELA: Dette bildet i Drammens Tidende knuste Ole Hermann Borgans drøm om å dømme en mesterligafinale.

Foto: faksimile av Drammens Tidende

Ole Hermann Borgan skulle vært linjedommer under mesterligafinalen i 2006 sammen med Terje Hauge. Men slik gikk det ikke.

To dager før finalen mellom Arsenal og Barcelona valgte Borgan å stille opp på et bilde hans lokalavis, Drammens Tidende i et lite heldig antrekk. Den lykkelige linjedommeren valgte nemlig å fortelle om drømmejobben iført Barcelona-trøye. Saken eksploderte på nettet og sjokkerte flere utenlandske medier. Ole Herman Borgan fikk sin store drøm knust – han ble fratatt muligheten til å dømme mesterligafinalen.

– Jeg tenkte ikke noe på det. Det var et knips, så var det gjort. Men med det var løpet kjørt – for meg, sa Ole Hermann Borgan til NRK i 2009.

17. mai satt han på tribunen og gråt. I etterkant ble han i tillegg fratatt muligheten til å dømme flere kamper på mesterskapsnivå. Da så han ikke lenger poenget med å fortsette – og bestemte seg for å legge opp

4.) Rasende tyskere

Rune Pedersen VM 1998

RØDT: Rune Pedersen sendte tyske Christian Wörns i garderoben like før pause under kvartfinalen i VM i 1998.

Foto: ROBERTO PFEIL / AP

Rune Pedersen fikk æren av å dømme kvartfinalen mellom Tyskland og Kroatia under VM i 1998. Etter kampen var det ikke alle som var like glad for akkurat det.

Fem minutter før pause valgte Pedersen å vise ut Tysklands midtstopper Christian Wörns. Stillingen var da 0-0, men like før pause gikk Kroatia opp i ledelsen. Stillingen ble hele 3–0 til Kroatia. Etter kampen fikk Pedersen nærmest skylda for Tysklands VM-exit.

– Den norske dommeren tapte kampen for oss. Det var hans skyld!, sa en rasende Jürgen Kohler etter kampen.

Den daværende tyske stopperen fikk støtte av daværende forbundskansler Helmut Kohl.

– Utvisningen hadde stor virkning, sa Kohl ifølge nyhetsbyrået AFP.

Sportsnyheter

Flere cupbomber: – Den sjukeste cuprunden

Seks eliteserielag var virkelig i trøbbel, og tre av dem er ute av cupen allerede i andre runde. Kjelsås brukte bare 30 minutter på å ydmyke Stabæk, og Lillestrøm røk etter ekstraomganger.

Siste nytt

 • Lauritsen matchvinner for Sparta

  Tobias Lauritsen ble matchvinner da Sparta Rotterdam slo Utrecht 2-1 borte og tok første stikk i semifinalen i den nederlandske europacupkvalifiseringen.

  Lauritsen og Joshua Kitolano spilte hele kampen for Sparta, som slo Utrecht på bortebane for første gang siden 1997. Keeper Nick Olij får mye av æren, men Lauritsen var avgjørende ved begge målene.

  I det 26. minutt ble han holdt av Utrecht-stopper Ruben Kluivert, og etter VAR-titting ble det straffespark. Det satte Vito van Crooij i mål.

  I det 39. minutt doblet Lauritsen ledelsen med assist fra van Crooij.

  Utrecht reduserte i det 70. minutt, men Sparta har med seg ledelse til søndagens returkamp på hjemmebane. (NTB)

  Tobias Lauritsen
  Foto: MAURICE VAN STEEN / AFP
 • Finaledommer Taylor og familien trakassert på flyplassen

  Den engelske dommeren Anthony Taylor og hans familie ble trakassert av Roma-tilhengere på flyplassen i Budapest dagen etter at han dømte europaligafinalen.

  Det melder Sky Sports , som viser til opptak lagt ut i sosiale medier. De viser blant annet Taylor og familien som eskorteres ut av en kafé og inn i et trygt område av sikkerhetsvakter. Andre bilder viser en flaske og en stol som kastes i retning av Taylor.

  PGMOL, som organiserer engelske fotballdommere, tar i en uttalelse sterk avstand fra behandlingen Taylor ble utsatt for.

  – Vi er forferdet over den ufortjente og motbydelige hetsen rettet mot Anthony og familien hans mens han er på reise hjem etter å ha dømt europaligafinalen. Vi støtter ham fullt ut, står det.

  Sevilla vant finalen på straffespark etter at kampen endte 1-1. Roma-trener José Mourinho måtte dermed tåle sitt første nederlag i en europacupfinale. I en tøff kamp delte Taylor ut 14 gule kort, hvorav åtte til Roma, og la til nesten en halv time i tilleggstid fordelt på fire omganger.

  Etter kampen ble Taylor konfrontert av Mourinho i en garasje under stadion. Treneren lirte av seg ulike skjellsord og havdet at dømmingen var «skammelig». (NTB)

  Hungary Soccer Europa League Final
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Hamburg knust av Stuttgart

  Hamburgs mareritt i 2. Bundesliga ser ut til å fortsette. Fire dager etter at direkte opprykk røk på overtid ble laget slått 3-0 av Stuttgart i kvalifiseringen.

  Returkampen på hjemmebane gjenstår kommende mandag, men et lite mirakel må til for at HSV skal vende torsdagens ydmykelse.

  Konstantinos Mavropanos ga Stuttgart ledelsen før det var spilt et minutt. På et hjørnespark fikk han gå opp helt alene og nikke i mål.

  Stuttgart-spiss Sehrou Guirassy misbrukte et straffespark vel midtveis i første omgang. Daniel Fernandes kastet seg riktig vei og reddet, men tidlig i 2. omgang økte Josha Vagnoman og Guirassy ledelsen hver sin gang med tre minutters mellomrom. (NTB)

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Tom Weller / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste