Hopp til innhold

Nesten-blemme fra Lægreid: – Slapp heldigvis å «ta en Heidi Weng»

Han holdt på å gå feil på oppløpet, men fjorårets store komet, Sturla Holm Lægreid, viste at han han har store planer om å følge opp suksessen. Tarjei Bø sikret norsk dobbeltseier.

NESTEN-BLEMME: Sturla Holm Lægreid reddet seg inn i siste liten.

Flere norske utøvere kjempet om seieren på 20 kilometeren i verdenscupstarten i Östersund. Ikke minst verdensmesteren på distansen, VM-kongen og fjorårets store komet.

Sturla Holm Lægreid vartet opp med 20 treff, noe bare tre av 114 utøvere klarte.

– Jeg liker å si at skiskyting er som poker. Du må spille med de korta du har på hånda. I dag hadde ikke jeg de beste fysiske korta, men veldig gode skytekort. Så jeg gjør det til min styrke og det holder til seier, sier han fornøyd til NRK.

Han var 59,2 sekunder foran Tarjei Bø, og 1.00,6 foran franske Simon Desthieux.

Men på vei inn mot mål holdt 24-åringen på å gjøre en skikkelig tabbe, ved å gå på feil side av markeringene.

– Jeg var så sliten, og holdt på å gå feil faktisk, men så kom på at jeg skulle til venstre i siste liten der. Da slapp jeg heldigvis å «ta en Heidi Weng» å gå feil inngang, fleiper Lægreid, og sikter til langrennsløperens blemme i 2015.

– En genistrek

I mål så han svært kald ut, noe han også har gjort på treningene i Sverige.

Sturla Holm Lægreid

KALD OG TILBAKE: Fjorårets komet Sturla Holm Lægreid startet sesongen med seier.

Foto: ANDERS WIKLUND / AFP

– Jeg valgte å prioritere varme hender enn å varme opp ordentlig før start. Jeg kjente da jeg varma opp at jeg hadde kalde fingre. Da gikk jeg inn i bua og skifta til den tykkeste superen jeg hadde, og fant noen varmeelementer jeg teipa til hanskene mine. Sånn sett tror jeg at jeg gjorde en genistrek ved at jeg «adde» varme fingre på skyting, forteller seiersherren.

Både trenere og ekspert har advart Lægreid om at sesong to alltid er vanskeligere enn når man kommer inn uten press. I sommer har han heller ikke overbevist, men det ingen av delene spilte tydeligvis så stor rolle.

– Jeg er ikke i min beste form, men jeg tror den kommer etter hvert med flere løp. Fra tidligere vet jeg at jeg kommer mer i form i januar/februar og det passer perfekt til OL, mener Lægreid, og innrømmer.

– Nå hadde jeg ikke vunnet hvis Tarjei og Johannes hadde skutt fullt, men jeg gjør de rette tingene og det holder i dag

Mange kjempet

Mens de norske skiskytterkvinnene ristet på hodet etter «vilt dårlig skyting», så det langt bedre ut for mange av herrene fra Norge. Tarjei Bø ble som nevnt nummer to, Johannes Thingnes Bø tok femteplassen, og Sivert Bakken sjetteplass.

– Jeg er kjempefornøyd. Jeg hadde tatt dette resultatet før start, og med to bom, fikk jeg maks ut av dagen. Sturla er jo umulig, og fortsetter der han slapp, så vi må fortsatt slite litt med ham, forteller Tarjei Bø, og trekker frem Sivert Bakkens sjetteplass.

Bakken, som tok den siste plassen til verdenscupåpningen med seier på Sjusjøen, skjøt også 20 treff.

– Virkelig imponerende. Han tar vare på sjansen, fastslår Ola Lunde.

– Jeg er veldig fornøyd. Det var veldig tungt på sisterunden der, sier Bakken.

Har vært syk

Da de andre skiskytterne startet sesongen for to uker siden, lå Thingnes Bø hjemme på hytta med en kraftig forkjølelse. En uke av treningsopplegget ble spolert.

– Det er veldig mye, særlig i denne perioden, men det er umulig å si med Thingnes Bø, mener NRKs ekspert Ola Lunde.

Med startnummer to, var 28-åringen med på å sette standarden. Åpningsfarten var høy, men på første liggende bommet han på siste skudd. Det ble fullt på stående, men nok et tilleggsminutt på liggende. Fjorårets verdenscupvinner avsluttet med fullt hus og ble nummer fem.

– Det er bedre enn jeg trodde han skulle klare i dag, roste Lunde.

– Jeg synes jeg gjør et bra løp egentlig. Det var 90 prosent i utførelsen på liggende som gjør at jeg får to bom, oppsummerer Thingnes Bø til NRK, og legger til at han mangler litt på formen.

Russiske Eduard Latypov var med i pallkampen, men der Lægreid berget seg i siste liten, gikk han feil på oppløpet.

Vetle Sjåstad Christiansen har vært i strålende form i sommer og høst, startet med tre fulle hus, og kjempet også om seieren. Men så fikk han tre tilleggsminutter på siste tur innom standplass og spolerte seiersmuligheten.

Johannes Dale fikk tre bom, og havnet et godt stykke ned på resultatlistene. Filip Fjeld Andersen vant IBU-cupen forrige sesong, og fikk derfor friplass denne helgen. Han fikk fire bom, og en foreløpig 30.-plass.

Søndag er det duket for sprint i Östersund.

  • Storebror Fjeld Andersen, Aleksander, vant herrenes sprint under IBU-cupen i Idre tidligere lørdag.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal