Hopp til innhold

Treneren forbløffet – visste ikke at han tok ut en debutant

Anne Kjersti Kalvå (30) hadde aldri gått en lagsprint i karrieren og hadde mistet troen på at VM skulle bli en suksess. Nå står hun igjen med VM-sølv etter et overraskende laguttak.

Ski-VM 2023: Langrenn, lagsprint finale

STRÅLENDE GLAD: Anne Kjersti Kalvå og Tiril Udnes Weng feirer sølvmedaljen foran de svenske jentene etter målgang.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vi har jo hatt litt lik inngang til mesterskapet jeg og Anne Kjersti. Har vel vært omtrent like usikre og bånn i bøtta selvtillit. Så den her fortjener vi, sier Tiril Udnes Weng til NRK, som i likhet med Kalvå har slitt med sykdom kort tid før mesterskapet.

Norges ankerkvinne ga sammen med Kalvå svenskene kamp til døren om VM-gullet. Sølvmedaljen er en solid oppreisning etter sist sesongs koronadrama, som kostet Kalvå OL-debuten og spolerte sesongavslutningen.

De fleste antok at Kristine Stavås Skistad eller Lotta Udnes Weng ville få muligheten, men trenerne ville ha med kapasitetsløperen Kalvå, som vel å merke tok seg til finale i skøytesprint under Tour de Ski. Det trekket angrer de nok ikke på nå.

Jeg er veldig glad for at jeg fikk muligheten, smiler Kalvå til NRK.

Ski-VM 2023: kombinert lag blandet

GLADGUTT: Sjur Ole Svarstad gir Tiril Udnes Weng en klem etter VM-sølvet, mens Anne Kjersti Kalvå smiler ved siden av.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– De var taktiske og samtidig offensive. Helt konge! sier landslagstrener Sjur Ole Svarstad, som flirte godt da han fikk spørsmål om statistikken hennes på lagsprint:

– Jeg vet ikke.

Svaret er at hun hadde gått øvelsen null ganger før VM i Planica.

Angrep sesongen uten mål

Sammen med Stig Rune Kveen overtok Svarstad ansvaret for landslagskvinnene sist vår.De første samtalene med duoen husker hun godt. Formen var begredelig. Motivasjonen var heller ikke på topp.

Jeg husker jo første treningssamtalen jeg hadde med Sjur Ole og Stig Rune, og de stilte jo det samme spørsmålet: «Hva er målet ditt for den sesongen den sesongen her?»

– Da klarte jeg nesten ikke å se at jeg kunne bli en god nok skiløper til å stå på start i et VM, så jeg sa: «Det spørsmålet kan jeg ikke svare på nå, for jeg er ikke i stand til å trene».

Les også Gikk på «koronasmell» etter OL: – Var veldig slem mot meg selv

Anne Kjersti Kalvå

Kalvå satte seg aldri noe mål for sesongen, men allerede i sesongsåpningen hadde hun fått fart igjen på kroppen. På Beitostølen ble det seier mot slutten av november. Tre uker senere kom 30-åringens første pallplass på samme sted. Den andre kom i Tour de Ski.

Dagen etter, den 4. januar, sa det stopp i Oberstdorf. Frida Karlsson gikk fra Kalvå med 1.29 minutter på 20 kilometer fellesstart i skøyting. Noen timer senere satt hun i en bil på vei til München – smittet med covid for andre gang på under ett år.

Lover mer VM-moro

Hun fikk sjokk da hun så de to røde strekene på hurtigtesten. Skuffelsen tok det tid å fordøye, men selv da hun kun var i stand til å småklatre på en lekeplass i midten av januar, beholdt hun troen på at hun kunne rekke VM.

Les også Kalvå fekk sjokk då ho kom ut av dusjen og såg dei to raude strekane

Anne Kjersti Kalvå

– For meg er det veldig stort. Jeg tror det er stort for laget også. Dert er artig å endelig komme opp på pallen her. Astrid i går og vi i dag. Nå skal vi bare være offensive videre utover i uka, lover Kalvå etter VM-sølvet.

– Det kjennes veldig bra. Vi er veldig, veldig fornøyd. Vi var nervøse og vi visste at det var mange som kunne ta medalje i dag. Vi kommer godt ut av det, sier Tiril Udnes Weng.

NRK-ekspert: – En oppreisning

Hun sørget for en thrilleravslutning på lagsprinten og utfordret den svenske sprintverdensmesteren Jonna Sundling.

– Det er kjempebra! Jeg trodde en periode at hun skulle klare å utfordre Sundling, men dette er bra. De siste årene har vi vært listefyll på lagsprint, så dette var deilig, sa tvillingsøster Lotta Udnes Weng til NRK.

For Norge var det en etterlengtet lagsprintmedalje. I VM for to år siden ble det norske laget nummer seks, mens de kun ble nummer åtte i OL.

– Dette var en oppreisning for det norske kvinnelandslaget. Det var en kampvilje fra begge to. Det var overraskende at Kalvå skulle gå i dag, men hun leverer alle rundene. Tiril klarer til og med å utfordre svenskene, som var store favoritter, sa NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Siste nytt

  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Tenåring pågrepet etter terrormelding mot Paris-OL – ville dø som en martyr

    En 16 år gammel gutt har blitt arrestert i Frankrike etter at han skal ha planlagt en terrordåd under OL i Paris.

    Tenåringen skal ha fremmet et budskap i sosiale medier om at han ved hjelp av et selvmordsbelte ønsket å dø som en martyr under de olympiske lekene i Frankrike denne sommeren. Gutten skal ha truet med å sprenge seg selv i luften.

    16-åringen ble arrestert tirsdag som følge av terrormeldingen, ifølge AFP. Deretter skal det ha blitt iverksatt etterforskning av saken.

    Under en ransaking av foreldrenes hjem ble det oppdaget håndskrevne papirer der tenåringen hadde lovet troskap til den islamske staten, har en politikilde sagt til AFP. Den samme kilden har informert om at tenåringen skal ha innrømmet å ha planlagt en terrorhandling ved hjelp av pistol eller selvmordsbelte.

    Arbeidet med å fastslå tenåringens eksakte intensjoner pågår fortsatt. Frankrikes sikkerhetstjeneste (DGSI) gjennomfører en etterforskning.

    Frankrike er vertskap for de olympiske lekene i Paris fra 26. juli til 11. august. I mars hevet regjeringen beredskapsnivået til det høyeste nivået.

    (©NTB)

    BFo3Dgwqg8I
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal