NRK Meny
Normal

– Juryen gjør ikke de rette grepene

FALUN (NRK): Landslagstrener Arild Monsen mener i juryen gjør for lite for å ha kontroll på forholdene i de utskjelte VM-løypene.

Northug

PÅSKEFØRE: Petter Northug hadde ikke tatt mange skyvene før han skjønte at han var sjanseløs i løssnøen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Monsen

RAMSALT KRITIKK: Arild Monsen er forbauset over VM-juryens manglende vilje til å ta grep.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

VM-løypene i Falun har fått mye kritikk for å være for løse. Etter onsdagens 15-kilometer var både norske og svenske stjerner oppgitt over manglende salting, som ville gjort forholdene fastere og ikke minst mer stabile.

Løperne som gikk tidlig hadde en stor fordel, ettersom traseen ble løsere og løsere for hvert fraspark. Svenske Johan Olsson vant rennet fra startnummer 17.

Norges sprintlandslagstrener, Arild Monsen, fikk se at en av hans egne gutter dro en viss fordel av dette. Fra et startnummer midt på lista (43), gikk Anders Gløersen inn til VM-bronse.

Likevel er Monsen krass i sin vurdering av juryarbeidet. Han mener de burde jobbet mye mer med å teste ut effekten av salting under de til enhver tid rådende forholdene.

Slik så forholdene ut på slutten av rennet.

Flere av løperne, spesielt de som startet mot slutten, opplevde løse forhold.

Etterlyser testsone

– Det forundrer meg at de ikke gjør en prøve på forholdene i testsporet. Det er nok av løyper. Ta hundre meter, lag en prøvesone og følg med hver dag, sier Monsen.

Han føler onsdagens løyper ikke skapte en rettferdig konkurranse.

– Sett under ett kunne vi ønske at forholdene var litt mer rettferdig for de siste som kom. Men da må juryen gjøre grep. De gjør ikke de rette grepene, fastslår Monsen, som i likhet med utøverne også mener at startlista kunne vært snudd slik at de beste hadde startet først.

– Bør de gjøre noe før neste renn?

– Vi får se. Været skifter dag for dag, så de bør i hvert fall være våkne, sier Monsen.

Salter før stafettene

Renndirektør Pierre Mignerey i FIS vil imidlertid ikke ta selvkritikk.

– Vi forstår at noen utøvere vil ha faste forhold i løypene, men det er en del av idretten vår å ha ulike snøforhold i løypene. Noen ganger løst og andre ganger mer fast. Det står ingen steder i reglene til FIS at det alltid skal være faste forhold i løypene, sier Mignerey.

Til tross for dette, lover han nå at det i resten av mesterskapet vil bli saltet om forholdene er de samme. Neste VM-løp er torsdagens kvinnestafett.

– Ja, definitivt. For det første er det kortere etapper, så det er lettere å organisere. Samtidig er det fellesstart, så løperne kommer til å gå i felt sammen og trenger dermed gode muligheter til å kjempe, sier Mignerey.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • VAR kan innføres i Eliteserien

  Norges Fotballforbund mener VAR kan bli aktuelt i Eliteserien etter VM-suksessen. – Vi ser at det innføres internasjonalt og må nok på et tidspunkt også følge etter, sier konkurransesjef i Norges Fotballforbund, Nils Fisketjønn til NTB.

  VAR
  Foto: Luis Acosta / AFP
 • Islands trener slutter

  Heimir Hallgrímsson gir seg som islandsk landslagstrener. Forbundet ønsket å ha med Hallgrímsson videre.

  – Etter sju gode år med det islandske laget har jeg bestemt meg for å gi meg nå, sier treneren.

  Hallgrímsson tok Island til landets første VM.

  Heimir Hallgrimsson
  Foto: Ueslei Marcelino / Reuters
 • Knudtzon til Molde

  Molde har hentet Erling Knudtzon fra Lillestrøm, det melder Molde på sine nettsider. Knudtzon har fått en treårskontrakt med de blåkledde fra Romsdal. Kontrakten gjelder fra 1. januar 2019.

  Ërling Knudtzon
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 10. etappe
Sport i dag