Hopp til innhold

Tidobbelt norsk da Krüger fikk VM-revansje: – Verste resultatet i historien

Simen Hegstad Krüger (29) var misfornøyd etter å ha blitt vraket til VM-femmila. Én uke senere fikk han revansje da han knuste alle på kongedistansen foran et ellevilt Kollen-publikum. Bak han fulgte ni nordmenn.

– Dette var stort og gøy. For jeg som har vokst opp i løypene her, betyr det litt ekstra, sier en smørblid Simen Hegstad Krüger til NRK.

VM-kongen Krüger og milslukeren Hans Christer Holund fikk ikke gå femmila i VM, mens Iver Tildheim Andersen ikke ble uttatt til mesterskapet.

Likevel var det den trioen som dro ifra resten under femmila i Holmenkollen. De ristet av seg Johannes Høsflot Klæbo og co. etter 30 kilometer, og danset seg lekent gjennom folkehavet på toppen av Oslo.

Krüger var åpen om at han var «oppgitt» etter å ha blitt vraket til VM-femmila, og gikk revansjelystent til verks. På tampen av det lange løpet, inn mot stadion, klarte han å få en luke til Holund, og i målområdet ble han ønsket velkommen av et ellevilt jubelbrøl.

Krüger er åpen om at femmilsvrakingen trigget ham litt ekstra.

– Det gjør at det smaker litt ekstra godt. Det betyr litt ekstra etter det styret der, forteller han.

– Kan vi konkludere med at VM-uttaket var feil nå?

– Det får noen andre i så fall konkludere med.

Pallen

PALLEN: Holund, Krüger og Nyenget.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Dette var åpenbart viktig for Krüger. Han var den klart beste femmilsløperen her i dag, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland om Krügers revansje.

Tildheim Andersen måtte slippe den sterke duoen og ble til slutt også hentet inn av Martin Løwstrøm Nyenget som kom på 3. plass.

– Verste resultatet i historien

Bak fulgte en lang rekke nordmenn, og i mål hadde hadde samtlige av topp ti-løperne rød, hvit og blå skitrikot.

– Det kan bli det beste resultatet, eller skal vi si det verste resultatet i historien, dette her, kommenterte Torgeir Bjørn om den norske totaldominansen underveis.

– Det er egentlig en håpløs liste, la han til.

Etter løpet står han for uttalelsen.

– Det er hyggelig med norske øyne på kort sikt med de ti første plassene, men for internasjonal langrenn er det verste resultatet i historien.

Therese Johaug deler bekymringen.

– Det er fantastisk at vi har så mange gode herrer, men interessen for langrenn internasjonalt, er det kanskje ikke helt heldig for, mener Johaug.

Holmenkollen skifestival 2023

TRIO: Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund og Iver Tildheim Andersen fikk en luke på femmila.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Under herrenes femmil i Holmenkollen ble det satt en ny bunnotering da bare 36 menn stilte til start. På 2000-tallet var 45 startende fra 2019 tidligere det laveste.

– Det var som fryktet, sier Klæbo om tidobbelt norsk.

Det er synd at vi ikke har flere på start, og rart at ikke flere utlendinger synes det er stas å gå her. Det er ingen plasser i verdenscupsirkuset vi møter det vi møter her, fortsetter han.

Blant topp 30 i verdenscupen var det bare ni utøvere som stilte til start lørdag.

Holmenkollen skifestival 2023

NORSK DOMINANS: Klæbo drar en rekke nordmenn gjennom folkehavet i Oslo.

Foto: Geir Olsen / NTB

FIS-renndirektør slår tilbake mot norsk presse

Det er ikke bare Bjørn som tegner et litt dystert bilde etter den norske storeslemmen. VGs sportskommentator Leif Welhaven skriver at «parodien er komplett» og at sporten skader seg selv.

Renndirektør i FIS Michal Lamplot reagerer på de negative oppslagene i norsk presse og mener at lørdagens femmil i Kollen tegner et urettferdig bilde av hvordan styrkeforholdet i internasjonal langrenn egentlig er.

Det er «nonsense». Jeg vet ikke hvordan noen kan kalle en 50-kilometer en parodi. Det er respektløst mot de som konkurrerte og ga alt de hadde. Det er overraskende å høre, sier han til NRK.

michal lamplot

RENNDIREKTØR: Michal Lamplot.

Foto: JOHANNA WALLEN / BILDBYRÅN

– Jeg synes ikke man skal bruke dagens resultat for å konkludere for hele sesongen. Når du ser på resultatlistene fra hele sesongen, er de langt mer fargerike. Dette er mer et unntak enn regelen., legger han til.

Taktisk genistrek

Selve rennet gikk roligere for seg enn festen i løypene, men etter hvert ble det tydelig at Simen Hegstad Krüger og Hans Christer hadde en plan.

Duoen var nemlig de eneste som gikk inn til skibytte midtveis. Riktignok dannet det seg en luke opp til Klæbo og co. etterpå, men med nypreppede ski tok det bare fem kilometer før Krüger og Holund igjen var i teten.

Derfra fortsatte de bare å øke til konkurrentene, og bare Iver Tildheim Andersen klarte å holde følge videre.

Da resten byttet ski én runde senere, var avstanden opp blitt over 35 sekunder.

– De satte de andre konkurrentene i offside, mener Aukland.

– De gjorde helt rett. De utnyttet sine styrker og kunne hjelpe hverandre til å unngå spurten som hadde kommet hvis Klæbo og Golberg var med, supplerer Johaug.

Les også: Norsk totaldominans: Europa-kartet avdekker fallet

William Poromaa etter målgang på 15-kilometeren. Han var eneste løper som slo en eneste nordmann. Innfelt er Europa-kartet.
William Poromaa etter målgang på 15-kilometeren. Han var eneste løper som slo en eneste nordmann. Innfelt er Europa-kartet.

La planen på oppvarming

Krüger avslører at seiersplanen ble lagt av han og Holund under oppvarmingen 40 minutter før rennstart.

Vi hadde en plan om å bytte en runde før de andre. Vi utnyttet at vi hadde friske ski. Det ble avgjørende i dag. Vi visste ikke hva planen til de andre var, men vi ville gjøre det til et tøft løp, forteller han.

Selv om Krüger røpet at de to var sammen om planen, nektet Holund å fortelle hvem som var med på det slue, taktiske grepet.

Det skal jeg ikke si. Det er hemmelig, smiler han.

Allerede før løpet fikk han spørsmål av NRK om hva som var planen. «Det er ingen plan», fortalte han da.

Jeg kan ikke røpe planen til hele verden. Da er det ikke vits å legge en plan. Det var en liten bløff, svarer han etter rennet.

– Jeg tror det var det som avgjorde løpet. Det er jo litt gøy når taktikken fungerer. Jeg startet å bli litt utålmodig av å gå bak der i tusletempo, så fikk vi endelig byttet ski på tredje runden og da er det full gass derfra og inn, fortsetter han.

Ifølge Løwstrøm Nyenget gliste Krüger og Holund da de passerte resten i løypa.

– Det kan de tørke av seg. Det synes jeg er dårlig gjort. Når de bare glir forbi. Men det er lov å være lur, smiler han.

– Det gliset blir værende resten av dagen, svarer Holund.

Siste nytt

  • Djokovic lett videre i Roland-Garros – får kritikk for politisk budskap

    Novak Djokovic tok seg enkelt videre til 2. runde i Roland-Garros, men etterpå handlet det meste om det politiske budskapet han skrev på en kameralinse.

    Etter å ha vunnet 6-3, 6-2, 7-6 (7-1) over amerikanske Aleksandar Kovacevic skulle serberen signere en kameralinse slik tradisjonen er. Han skrev i stedet «Kosovo er hjertet av Serbia. Stopp volden».

    Kosovo erklærte sin uavhengighet i 2008, men er fortsatt ikke anerkjent av Serbia. De siste dagene har det vært voldshendelser nord i landet etter at kosovoalbanske ordførere er innsatt i kommuner med serbisk befolkningsflertall.

    Nato-soldater fra de fredsbevarende styrkene er blant de sårede i opptøyene.

    Djokovic snakket etter kampen i Paris med serbiske journalister om det han skrev på kameralinsen.

    – Jeg er ikke politiker, og jeg akter ikke å involvere meg i politisk debatt, men som serber får jeg vondt av det som skjer i Kosovo. Våre folk blir skjøvet ut. Dette er det minste jeg kunne gjøre. Som offentlig person føler jeg et ansvar for å støtte våre folk og hele Serbia, sa han ifølge medieoppslag i Serbia.

    – Jeg hører at jeg får mye kritikk i sosiale medier. Jeg vet ikke om noen vil straffe meg, men jeg ville gjort det igjen. Jeg er mot krig og konflikt av alle slag. (NTB)

    France Tennis French Open
    Foto: Jean-Francois Badias / AP
  • Carlsen misset stor fordel i Norway Chess

    Magnus Carlsen hadde ikke helt dagen ved sjakkbrettet og ble nummer sju i lynsjakkturneringen som innledet Norway Chess.

    Carlsen vant tre partier, tapte tre og spilte tre remis. Det holdt ikke til at nordmannen får fordelen av hvite brikker i fem av ni partier i den klassiske delen av Norway Chess, som starter tirsdag. De fem beste i lynsjakkturneringen får den fordelen.

    Carlsen åpnet med å spille remis mot nederlandske Anish Giri. Etter det fulgte to strake tap for Dommaraju Gukesh og Shakhriyar Mamedyarov, men han hentet seg godt inn med seier over både Nodirbek Abdusattorov, Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura.

    I etterkant røk han på tap for landsmann Aryan Tari, før han avsluttet med remis mot Wesley So og Alireza Firouzja. (NTB)

    Norway Chess
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Sjansesløsing da HamKam og Lillestrøm delte poengene

    Verken HamKam eller Lillestrøm fikk ballen i mål i mandagens eliteseriekamp på Briskeby. Hedmarkingene står uten seier på sine fem siste seriekamper.

    HamKam kom til mandagens hjemmekamp med fire strake serietap i bagasjen. Lillestrøm på sin side tapte nylig cupfinalen mot Brann. På Briskeby var det nok av sjanser, men ingen av lagene greide å sette ballen i nettmaskene. (NTB)

    Eliteserien 2023: HamKam - Lillestrøm
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste