Hopp til innhold

Tidobbelt norsk da Krüger fikk VM-revansje: – Verste resultatet i historien

Simen Hegstad Krüger (29) var misfornøyd etter å ha blitt vraket til VM-femmila. Én uke senere fikk han revansje da han knuste alle på kongedistansen foran et ellevilt Kollen-publikum. Bak han fulgte ni nordmenn.

– Dette var stort og gøy. For jeg som har vokst opp i løypene her, betyr det litt ekstra, sier en smørblid Simen Hegstad Krüger til NRK.

VM-kongen Krüger og milslukeren Hans Christer Holund fikk ikke gå femmila i VM, mens Iver Tildheim Andersen ikke ble uttatt til mesterskapet.

Likevel var det den trioen som dro ifra resten under femmila i Holmenkollen. De ristet av seg Johannes Høsflot Klæbo og co. etter 30 kilometer, og danset seg lekent gjennom folkehavet på toppen av Oslo.

Krüger var åpen om at han var «oppgitt» etter å ha blitt vraket til VM-femmila, og gikk revansjelystent til verks. På tampen av det lange løpet, inn mot stadion, klarte han å få en luke til Holund, og i målområdet ble han ønsket velkommen av et ellevilt jubelbrøl.

Krüger er åpen om at femmilsvrakingen trigget ham litt ekstra.

– Det gjør at det smaker litt ekstra godt. Det betyr litt ekstra etter det styret der, forteller han.

– Kan vi konkludere med at VM-uttaket var feil nå?

– Det får noen andre i så fall konkludere med.

Pallen

PALLEN: Holund, Krüger og Nyenget.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Dette var åpenbart viktig for Krüger. Han var den klart beste femmilsløperen her i dag, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland om Krügers revansje.

Tildheim Andersen måtte slippe den sterke duoen og ble til slutt også hentet inn av Martin Løwstrøm Nyenget som kom på 3. plass.

– Verste resultatet i historien

Bak fulgte en lang rekke nordmenn, og i mål hadde hadde samtlige av topp ti-løperne rød, hvit og blå skitrikot.

– Det kan bli det beste resultatet, eller skal vi si det verste resultatet i historien, dette her, kommenterte Torgeir Bjørn om den norske totaldominansen underveis.

– Det er egentlig en håpløs liste, la han til.

Etter løpet står han for uttalelsen.

– Det er hyggelig med norske øyne på kort sikt med de ti første plassene, men for internasjonal langrenn er det verste resultatet i historien.

Therese Johaug deler bekymringen.

– Det er fantastisk at vi har så mange gode herrer, men interessen for langrenn internasjonalt, er det kanskje ikke helt heldig for, mener Johaug.

Holmenkollen skifestival 2023

TRIO: Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund og Iver Tildheim Andersen fikk en luke på femmila.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Under herrenes femmil i Holmenkollen ble det satt en ny bunnotering da bare 36 menn stilte til start. På 2000-tallet var 45 startende fra 2019 tidligere det laveste.

– Det var som fryktet, sier Klæbo om tidobbelt norsk.

Det er synd at vi ikke har flere på start, og rart at ikke flere utlendinger synes det er stas å gå her. Det er ingen plasser i verdenscupsirkuset vi møter det vi møter her, fortsetter han.

Blant topp 30 i verdenscupen var det bare ni utøvere som stilte til start lørdag.

Holmenkollen skifestival 2023

NORSK DOMINANS: Klæbo drar en rekke nordmenn gjennom folkehavet i Oslo.

Foto: Geir Olsen / NTB

FIS-renndirektør slår tilbake mot norsk presse

Det er ikke bare Bjørn som tegner et litt dystert bilde etter den norske storeslemmen. VGs sportskommentator Leif Welhaven skriver at «parodien er komplett» og at sporten skader seg selv.

Renndirektør i FIS Michal Lamplot reagerer på de negative oppslagene i norsk presse og mener at lørdagens femmil i Kollen tegner et urettferdig bilde av hvordan styrkeforholdet i internasjonal langrenn egentlig er.

Det er «nonsense». Jeg vet ikke hvordan noen kan kalle en 50-kilometer en parodi. Det er respektløst mot de som konkurrerte og ga alt de hadde. Det er overraskende å høre, sier han til NRK.

michal lamplot

RENNDIREKTØR: Michal Lamplot.

Foto: JOHANNA WALLEN / BILDBYRÅN

– Jeg synes ikke man skal bruke dagens resultat for å konkludere for hele sesongen. Når du ser på resultatlistene fra hele sesongen, er de langt mer fargerike. Dette er mer et unntak enn regelen., legger han til.

Taktisk genistrek

Selve rennet gikk roligere for seg enn festen i løypene, men etter hvert ble det tydelig at Simen Hegstad Krüger og Hans Christer hadde en plan.

Duoen var nemlig de eneste som gikk inn til skibytte midtveis. Riktignok dannet det seg en luke opp til Klæbo og co. etterpå, men med nypreppede ski tok det bare fem kilometer før Krüger og Holund igjen var i teten.

Derfra fortsatte de bare å øke til konkurrentene, og bare Iver Tildheim Andersen klarte å holde følge videre.

Da resten byttet ski én runde senere, var avstanden opp blitt over 35 sekunder.

– De satte de andre konkurrentene i offside, mener Aukland.

– De gjorde helt rett. De utnyttet sine styrker og kunne hjelpe hverandre til å unngå spurten som hadde kommet hvis Klæbo og Golberg var med, supplerer Johaug.

Les også Norsk totaldominans: Europa-kartet avdekker fallet

William Poromaa etter målgang på 15-kilometeren. Han var eneste løper som slo en eneste nordmann. Innfelt er Europa-kartet.

La planen på oppvarming

Krüger avslører at seiersplanen ble lagt av han og Holund under oppvarmingen 40 minutter før rennstart.

Vi hadde en plan om å bytte en runde før de andre. Vi utnyttet at vi hadde friske ski. Det ble avgjørende i dag. Vi visste ikke hva planen til de andre var, men vi ville gjøre det til et tøft løp, forteller han.

Selv om Krüger røpet at de to var sammen om planen, nektet Holund å fortelle hvem som var med på det slue, taktiske grepet.

Det skal jeg ikke si. Det er hemmelig, smiler han.

Allerede før løpet fikk han spørsmål av NRK om hva som var planen. «Det er ingen plan», fortalte han da.

Jeg kan ikke røpe planen til hele verden. Da er det ikke vits å legge en plan. Det var en liten bløff, svarer han etter rennet.

– Jeg tror det var det som avgjorde løpet. Det er jo litt gøy når taktikken fungerer. Jeg startet å bli litt utålmodig av å gå bak der i tusletempo, så fikk vi endelig byttet ski på tredje runden og da er det full gass derfra og inn, fortsetter han.

Ifølge Løwstrøm Nyenget gliste Krüger og Holund da de passerte resten i løypa.

– Det kan de tørke av seg. Det synes jeg er dårlig gjort. Når de bare glir forbi. Men det er lov å være lur, smiler han.

– Det gliset blir værende resten av dagen, svarer Holund.

Siste nytt

 • Haugesund vant derby etter omdiskutert straffesituasjon

  Sebastian Tounekti ble matchvinner da Haugesund vant 1-0 i rogalandsderbyet på Haugesund stadion.

  Tounekti sendte Haugesund i ledelsen med et skudd fra 20 meter via Vikings Gianni Stensness like etter hvilen.

  Flere mål ble det ikke i søndagens derby, selv om gjestene skapte flere store muligheter. Men det var en situasjon etter 36 minutter som skapte mest debatt.

  Viking-spiller Peter Christiansen fikk gult kort for filming i duell med Haugesunds Anders Bærtelsen innenfor Haugesunds 16-meter. Reprisene viste at Bærtelsen tråkket på foten til Christiansen.

  VAR sjekket situasjonen, men konkluderte med at gult kort var rett. Dermed sjekket de aldri om det var offside i forkant.

  – Det var et klart straffespark. Jeg synes det er sykt at jeg får et gult kort, sa Christiansen til TV 2 i pausen.

  – Jeg trodde det var offside, så jeg stoppet litt opp. Det kan dømmes straffe der. Jeg synes det er et strengt gult kort i hvert fall, sa Bærtelsen til samme kanal.

  Søndagens tap er Vikings første siden 4-1-tapet mot Lillestrøm 16. mai.

  Seieren gjør at Haugesund klatrer til 11. plass på tabellen, mens Viking befinner seg på 4. plass.

  Viking - Haugesund
  Foto: NTB
 • Drømmestart for ny Fredrikstad-trener - Stray Molde sikret første seier siden mai

  I sin første kamp som midlertidig hovedtrener for Fredrikstad, kunne Andreas Hagen juble for tre poeng etter eliteseriekampen mot HamKam søndag. FFK snuser med det på tredje- og fjerdeplassen på tabellen, hvor Molde og Viking befinner seg.

  – Jeg er ekstremt stolt av gutta, det er en mentalt tøff gjeng jeg er trener for, sier Hagen til TV 2 etter kamp.

  Det var få sjanser i første omgang på Briskeby stadion på Hamar.

  Gjestene ymtet frampå før pause, hvor Maï Traoré forsøkte seg på to avslutninger.

  Få minutter ut i andre omgang kom HamKam til en stor mulighet, men Niklas Ødegård skøyt ballen inn i Fredrikstads sisteskanse Jonathan Fischer.

  Fem minutter senere prøvde kanadiske Patrick Metcalfe å finne HamKams nettmasker, men den gang ei.

  Så satt det for bortelaget. Stian Stray Molde breisida Fredrikstad i ledelsen etter hjørnespark fra kanadieren, en drøy time inn i kampen.

  – Det er en variant vi har. Jeg så det var litt rom der på den første corneren vi fikk, så da sa jeg til Patrick (Metcalfe) at han skulle prøve den varianten der på neste, og da satt det greit, sier målscoreren til NRK.

  FFK vinner 1-0, i deres første kamp uten suksesstreneren Mikkjal Thomassen, som har dratt til svenske AIK. Det er Fredrikstads første seier siden 20. mai.

  – Det er selvfølgelig veldig gøy for Hagen og laget. Men han og resten av trenerteamet har vært med en stund nå, så selv om Mikkjal forsvant til Sverige, er vi godt vant med det vi driver med, sier Stray Molde til NRK.

  Andreas Hagen
  Foto: NTB
 • Carlsen slo tilbake – fortsatt med i CCT-turnering

  Magnus Carlsen nedkjempet Wesley So og holdt liv i tittelhåpet i årets tredje turnering i Champions Chess Tour.

  Møtet ble avgjort i armageddon etter to strake remis og 1-1 sammenlagt. Der var Carlsen klart best med hvite brikker.

  – En overbevisende seier, sa Jon Ludvig Hammer i TV 2s sjakkstudio.

  Oppgjøret var en del av comebacksluttspillet. Lørdag røk både Carlsen og amerikaneren So i hver sin semifinale, men et dobbelt utslagssystem gir taperne en ny sjanse. Den grep Carlsen.

  Mandag må han vinne en ny duell på «tapersiden» for å få muligheten til å spille om nok en CCT-tittel.

  Kveldens første parti bød på en rekke svake valg fra både Carlsen og So. Begge hadde muligheter til å vinne, men ble til slutt enige om poengdeling ved trekkgjentakelse.

  – Det er sensasjonelt hvor mange feil det blir gjort i dette partiet, sa Hammer.

  I det andre partiet ble det tatt lite risiko. So spilte svært forsiktig, mens Carlsen var solid med svarte brikker. Remis betød at duellen gikk til armageddon.

  Carlsen vant årets første Champions Chess Tour-turnering, men tapte i mai den andre utgaven. Begge finalene var mot Alireza Firouzja.

  (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal