NTNU-professor: Derfor rammes norske klubber mye hardere enn engelske

Norske fotballklubber frykter permitteringer i løpet av kort tid. De rammes hardere av koronakrisen enn klubber i større ligaer, sier NTNU-professor Harry Arne Solberg.

Rosenborgs Pål André Helland og Liverpools Mohamed Salah

RAMMES ULIKT: Norske fotballklubber, her representert ved Rosenborgs Pål André Helland, rammes av usikkerheten rundt koronakrisen på en annen måte enn engelske klubber, her representert ved Liverpools Mohamed Salah.

Foto: Ole Martin Wold/Andrew Couldridge / NTB Scanpix/Reuters

– Sånn umiddelbart blir klubbene i de små ligaene hardere rammet fordi tilskuerinntekene utgjør en betydelig større andel av inntektene, sier NTNU-professor Harry Arne Solberg til NRK.

– Snakker vi om de fem store ligaene (England, Tyskland, Frankrike, Italia og Spania), så utgjør TV-inntekene en mye større andel av inntektene enn inntekter fra tilskuere, særlig for klubbene som ligger på nedre halvdel i de ligaene, forklarer han.

Interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball (NTF), som representerer de 32 klubbene på de to øverste nivåene i Norge, frykter at samtlige spillere og trenere på de to øverste nivåene i norsk fotball kan bli permittert i løpet av kort tid.

– Det som er positivt oppe i dette er at klubbene har en god dialog seg imellom, og vi er veldig enige om tiltakene vi iverksetter, så jeg tror det i så fall blir kollektive beslutninger som blir tatt, men vi skal bruke et par dager ekstra nå på å diskutere både internt i klubbene og med NISO og trenerforeningen før vi tar noen beslutning på det, sier Cato Haug, styrelederen i NTF, til NRK.

Cato haug, styreleder i Norsk Toppfotball

FRYKTER SKRED AV PERMITTERINGER: Cato Haug, styreleder i Norsk Toppfotball.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

NTF var mandag i møte med de daglige lederne i alle klubbene i Eliteserien og 1. divisjon, hvor mulige permitteringer var et av temaene som stod på dagsorden.

Mandag ble samtlige partier på Stortinget enige om en krisepakke for å dempe de økonomiske virkningene av koronaviruset.

Som en del av denne pakken er permitterte nå sikret lønn i 20 dager. Arbeidsgiver har plikt til å betale sine ansatte lønn de første to dagene, deretter overtar staten ansvaret for å betale lønn de siste 18 dagene.

– Vi har god dialog med NTF og ser på løsninger som er OK for både spillere og klubber, skriver Joachim Walltin, som er leder i spillerorganisasjonen NISO, i en SMS til NRK.

NTF, NISO og trenerforeningen har satt ut tirsdag som frist før de tar en avgjørelse angående permitteringer, opplyser Leif Øverland, som er administrerende direktør i NTF.

– Situasjonen har eskalert

Klubblederne NRK har snakket med holder foreløpig kortene tett til brystet, men vedgår at situasjonen er utfordrende også for dem.

– Man trenger ikke være økonom for å skjønne at dette er en katastrofe for norsk fotball, sier daglig leder i Haugesund Fotball, John Harald Log, til NRK.

John Harald Log

FLERE I SAMME BÅT: – Jeg tror ikke vi er alene om å være i denne situasjonen i norsk fotball, sier daglig leder i Haugesund Fotball, John Harald Log.

Foto: FK Haugesund

– Vi jobber med å få oversikt. Vi hadde en plan fram til fredag, men siden har situasjonen eskalert, så nå har vi ingen plan lenger. Vi har dialog med de andre klubbene for å komme fram til løsninger på bransjenivå. Foreløpig er det ingen som blir permittert, men vi følger situasjonen fra dag til dag, sier daglig leder i Sarpsborg 08, Espen Engebretsen.

Daglig leder i Sandefjord, Espen Bugge Pettersen, er klar på at klubben kan få likviditetsproblemer.

– Vi har akkurat hatt et møte med Norsk Toppfotball. Der var det enighet om å gå i dialog med NISO og Trenerforeningen for å diskutere ulike spørsmål rundt permittering av spillere og trenere. Vi må vurdere eventuelt å permittere andre ansatte. Jo lengre tid det tar, desto større problemer. Målet er å gjennomføre serie og cup. Men det kan bli utfordringer med likviditet, sier han.

Administrerende direktør i Aalesund, Geir S. Vik, er svært forsiktig når han blir bedt om å karakterisere situasjonen for sunnmørsklubben.

Administrerende direktør i Aalesund, Geir S. Vik, intervjues etter en eliteseriekamp mellom Aalesund og Strømsgodset i 2017

ORDKNAPP: Administrerende direktør i Aalesund, Geir S. Vik.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

– Det er litt tidlig å si, men så lenge all aktivitet opphører vil man merke det økonomisk, sier han.

Vik vil ikke kommentere om klubben vurderer permitteringer som følge av usikkerheten rundt koronaviruset.

– Enn så lenge jobber vi i fellesskap med resten av norsk fotball for å se på hvordan vi kan løse dette i fellesskap, forteller han.

Daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen, skriver til NRK at klubben ikke står i reell fare for å gå konkurs på nåværende tidspunkt.

Arna-Bjørnar permitterer

Mandag formiddag har alle spillere og ledere i Toppserieklubben Arna-Bjørnar fått permitteringsvarsel fra ledelsen, skriver VG.

Hege Jørgensen, som er daglig leder i interesseorganisasjonen Toppfotball Kvinner, opplyser til NRK at Arna-Bjørnar foreløpig er den eneste klubben i Toppserien som har sendt ut permitteringsvarsel.

– Men det er en kritisk situasjon, og Toppfotball kvinner er også i løpende dialog med NISO om permitteringer, sier Jørgensen.

Siste nytt

 • Mener fotball-sesongen kan reddes

  De europeiske fotballigaene har ikke gitt opp å fullføre sesongene som er satt på vent av koronaviruset, fastslår Uefa-president Aleksander Ceferin. Han mener det er mulig å fullføre seriespillet dersom pandemien er under kontroll og man kan starte opp igjen senest i juni.

  – Vi kan starte opp igjen i midten av mai, i juni eller til og med sent i juni. Etter det vil sesongen trolig være tapt, sier Ceferin til den italienske avisen La Repubblica.

  UEFA Congress
  Foto: Yves Herman / Reuters
 • Må betale erstatning i voldtektssak

  Høyesterett har avvist anken fra tidligere Molde-spiller Babacar Sarr, som er dømt til å betale 150.000 kroner i erstatning til en kvinne i en voldtektssak.

  Kjennelsen gjelder kun erstatningsdelen av saken, skriver Nettavisen.

  Sarr ble i Romsdal tingrett frikjent for sovevoldtekt, men likevel dømt til å betale erstatning til den fornærmede kvinnen.

  Politiet mener at den daværende Molde-spilleren voldtok en kvinne mens hun sov i mai 2017. Frifinnelsen ble umiddelbart anket av påtalemyndigheten, men ankesaken er blitt utsatt tre ganger fordi Sarr ikke har møtt opp. (NTB)

  Eliteserien fotball 2018, Molde - Brann.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • – Klarte nesten ikke å puste

  Juventus-stjernen Paulo Dybala er på bedringens vei etter å ha fått påvist koronaviruset. Han forteller om dager med sterke symptomer og trøbbel med pusten.

  Argentineren omtaler framgangen og hvordan virussykdommen har påvirket ham i klubbens sosiale medier:

  – Jeg føler meg bra, mye bedre faktisk. Jeg prøvde å trene de dagene symptomene var sterke, og da følte jeg meg ukomfortabel med én gang og klarte nesten ikke å puste. Etter fem minutter måtte jeg stoppe, sier Dybala.

  H1myFs-ACmk
  Foto: Laurent Cipriani / Laurent Cipriani

Sendeplan

Kl. Program Kanal