Hopp til innhold

NTNU-professor: Derfor rammes norske klubber mye hardere enn engelske

Norske fotballklubber frykter permitteringer i løpet av kort tid. De rammes hardere av koronakrisen enn klubber i større ligaer, sier NTNU-professor Harry Arne Solberg.

Rosenborgs Pål André Helland og Liverpools Mohamed Salah

RAMMES ULIKT: Norske fotballklubber, her representert ved Rosenborgs Pål André Helland, rammes av usikkerheten rundt koronakrisen på en annen måte enn engelske klubber, her representert ved Liverpools Mohamed Salah.

Foto: Ole Martin Wold/Andrew Couldridge / NTB Scanpix/Reuters

– Sånn umiddelbart blir klubbene i de små ligaene hardere rammet fordi tilskuerinntekene utgjør en betydelig større andel av inntektene, sier NTNU-professor Harry Arne Solberg til NRK.

– Snakker vi om de fem store ligaene (England, Tyskland, Frankrike, Italia og Spania), så utgjør TV-inntekene en mye større andel av inntektene enn inntekter fra tilskuere, særlig for klubbene som ligger på nedre halvdel i de ligaene, forklarer han.

Interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball (NTF), som representerer de 32 klubbene på de to øverste nivåene i Norge, frykter at samtlige spillere og trenere på de to øverste nivåene i norsk fotball kan bli permittert i løpet av kort tid.

– Det som er positivt oppe i dette er at klubbene har en god dialog seg imellom, og vi er veldig enige om tiltakene vi iverksetter, så jeg tror det i så fall blir kollektive beslutninger som blir tatt, men vi skal bruke et par dager ekstra nå på å diskutere både internt i klubbene og med NISO og trenerforeningen før vi tar noen beslutning på det, sier Cato Haug, styrelederen i NTF, til NRK.

Cato haug, styreleder i Norsk Toppfotball

FRYKTER SKRED AV PERMITTERINGER: Cato Haug, styreleder i Norsk Toppfotball.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

NTF var mandag i møte med de daglige lederne i alle klubbene i Eliteserien og 1. divisjon, hvor mulige permitteringer var et av temaene som stod på dagsorden.

Mandag ble samtlige partier på Stortinget enige om en krisepakke for å dempe de økonomiske virkningene av koronaviruset.

Som en del av denne pakken er permitterte nå sikret lønn i 20 dager. Arbeidsgiver har plikt til å betale sine ansatte lønn de første to dagene, deretter overtar staten ansvaret for å betale lønn de siste 18 dagene.

– Vi har god dialog med NTF og ser på løsninger som er OK for både spillere og klubber, skriver Joachim Walltin, som er leder i spillerorganisasjonen NISO, i en SMS til NRK.

NTF, NISO og trenerforeningen har satt ut tirsdag som frist før de tar en avgjørelse angående permitteringer, opplyser Leif Øverland, som er administrerende direktør i NTF.

– Situasjonen har eskalert

Klubblederne NRK har snakket med holder foreløpig kortene tett til brystet, men vedgår at situasjonen er utfordrende også for dem.

– Man trenger ikke være økonom for å skjønne at dette er en katastrofe for norsk fotball, sier daglig leder i Haugesund Fotball, John Harald Log, til NRK.

John Harald Log

FLERE I SAMME BÅT: – Jeg tror ikke vi er alene om å være i denne situasjonen i norsk fotball, sier daglig leder i Haugesund Fotball, John Harald Log.

Foto: FK Haugesund

– Vi jobber med å få oversikt. Vi hadde en plan fram til fredag, men siden har situasjonen eskalert, så nå har vi ingen plan lenger. Vi har dialog med de andre klubbene for å komme fram til løsninger på bransjenivå. Foreløpig er det ingen som blir permittert, men vi følger situasjonen fra dag til dag, sier daglig leder i Sarpsborg 08, Espen Engebretsen.

Daglig leder i Sandefjord, Espen Bugge Pettersen, er klar på at klubben kan få likviditetsproblemer.

– Vi har akkurat hatt et møte med Norsk Toppfotball. Der var det enighet om å gå i dialog med NISO og Trenerforeningen for å diskutere ulike spørsmål rundt permittering av spillere og trenere. Vi må vurdere eventuelt å permittere andre ansatte. Jo lengre tid det tar, desto større problemer. Målet er å gjennomføre serie og cup. Men det kan bli utfordringer med likviditet, sier han.

Administrerende direktør i Aalesund, Geir S. Vik, er svært forsiktig når han blir bedt om å karakterisere situasjonen for sunnmørsklubben.

Administrerende direktør i Aalesund, Geir S. Vik, intervjues etter en eliteseriekamp mellom Aalesund og Strømsgodset i 2017

ORDKNAPP: Administrerende direktør i Aalesund, Geir S. Vik.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

– Det er litt tidlig å si, men så lenge all aktivitet opphører vil man merke det økonomisk, sier han.

Vik vil ikke kommentere om klubben vurderer permitteringer som følge av usikkerheten rundt koronaviruset.

– Enn så lenge jobber vi i fellesskap med resten av norsk fotball for å se på hvordan vi kan løse dette i fellesskap, forteller han.

Daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen, skriver til NRK at klubben ikke står i reell fare for å gå konkurs på nåværende tidspunkt.

Arna-Bjørnar permitterer

Mandag formiddag har alle spillere og ledere i Toppserieklubben Arna-Bjørnar fått permitteringsvarsel fra ledelsen, skriver VG.

Hege Jørgensen, som er daglig leder i interesseorganisasjonen Toppfotball Kvinner, opplyser til NRK at Arna-Bjørnar foreløpig er den eneste klubben i Toppserien som har sendt ut permitteringsvarsel.

– Men det er en kritisk situasjon, og Toppfotball kvinner er også i løpende dialog med NISO om permitteringer, sier Jørgensen.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal