NRK Meny
Normal

Norsk syklist testet positivt på dopingprøve

Den norske sykkelrytteren Vegard Robinson Bugge (25) har avlagt en positiv dopingprøve, angivelig etter å ha tatt astmamedisin han kunne ha fått tillatelse til å bruke.

bugge

POSITIV TEST: Vegard Robinson Bugge sier stoffet han har testet positivt for kommer fra en astmamedisin han ville fått lov til bruke dersom han hadde hatt tillatelse, noe han har hatt før. Bugge har dokumentasjon på at han har astma.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Artikkelen oppdateres

– Jeg vil komme med en kommentar om dette senere, skriver Vegard Robinson Bugge i en sms til NRK.

Bugge har testet positivt for stoffet terbutalin. Prøven ble tatt under Tour des Fjords i Norge i slutten av mai, skriver procycling.no.

Stoffet skal han ha fått i seg gjennom astmamedisinen Bricanil, en medisin han tidligere har hatt sertifikat for å bruke - men det var i 2009.

– En skrekkhistorie

Atle Kvålsvoll

Den tidligere Thor Hushovd-treneren Atle Kvålsvoll er sportssjef i Team Sparebanken Sør.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Han har siden 2009 brukt en astmamedisin man ikke trenger spesiell godkjennelse for å bruke. Under Tour des Fjords skal han ha brukt Bricanil igjen, uten å huske at han ikke hadde sertifikat for medisinen lenger.

Bugge har dokumentasjon på at han har astma.

Vegard har det ikke godt med seg selv nå. Det verste som kan skje deg som idrettsutøver er å avgi en positiv dopingprøve, sier sportssjef i Bugges lag Team Sparebanken Sør, Atle Kvålsvoll, til NRK.

Kvålsvoll skriver også følgende i en pressemelding:

«Vi er gjennom UCI gjort oppmerksomme på at en av våre ryttere, Vegard Robinson Bugge, har avlagt en positiv test-prøve på en astma-medisin som krever fritak. Prøven er avgitt under en av etappene i Tour des Fjords i mai.

Vegard har hatt gyldig fritak for denne medisinen tidligere, men den er pr. dato utgått. Vårt lag har nulltoleranse for alt av ulovlige og uavklarte midler, og har suspendert rytteren med umiddelbar virkning.

Rytter har i møte med ledelsen i dag forklart seg og blitt informert om utestengelsen. Saken håndteres heretter av UCI/Antidoping Norge, og vi vil avvente deres avgjørelse i saken.»

Bugge har frist på to uker for å forklare seg overfor det internasjonale sykkelforbundet.

– Trøster meg med at det er astmamedisin

NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen synes det hele er svært uheldig.

– Det er uheldig for sykkelsporten, for laget og for Vegard selv, sier han.

– Det jeg trøster meg med er at det er en astmamedisin. Han har astma. Dette er langt unna at man tar noe bevisst for å sykle fortere. Det synes jeg man skal skille på. Dette er ikke EPO eller noe annet prestasjonsfremmende. Han har astma og har hatt dokumentasjon på det, sier Pedersen.

Siste nytt

 • FIS lar russerne gå verdenscup

  De seks russiske langrennsløperne som er utestengt av IOC på livstid får inntil videre lov til å konkurrere i verdenscupen. Det melder Det internasjonale skiforbundet (FIS) i en pressemelding torsdag. FIS sitt dopingpanel avventer til de får bevis fra IOC før de eventuelt ønsker å utestenge utøverne.

  Belog og Legkov
  Foto: Pierre Teyssot / Afp
 • Bekreftet: Thoresen til Russland

  Storhamar bekrefter på sine nettsider at Patrick Thoresen vender tilbake til SKA St. Petersburg i KHL. – Vi ønsker Patrick masse lykke til i jakten på sitt 3. Gagarin cup-trofe, skriver klubben. Han spiller sin siste kamp for Storhamar på søndag.

  Hockey Classic: GET-Ligaen: Lillehammer - Storhamar
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Norge slo Tyskland

  Norge måtte slå Tyskland for å gå videre til semifinalen i EM, og «Team Ulsrud» innfridde forventningene. Tyskland holdt følge med nordmennene hele veien, men Ulsrud og gjengen holdt hodet kaldt, og vant til slutt 6-4.

  Team Ulsrud
  Foto: Georgios Kefalas / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Firenasjonersturnering håndball kvinner: Norge - Sør-Korea
4-4-2 Europa League: Rosenborg - Real Sociedad