Hopp til innhold

Norsk sykkelproff var den siste som pratet med stortalentet: – Skal hedre ham resten av karrieren

Tårene rant da Carl Fredrik Hagen og resten av lagkameratene stilte til start på den fjerde etappen av Polen rundt. I går mistet de lagkameraten og vennen Bjorg Lambrecht i en fatal velt underveis i rittet.

07758849

SMERTEFULLT: Carl Fredrik Hagen mistet sin venn og lagkamerat, Bjorg Lambrecht i rittet Polen rundt.

Foto: ANDRZEJ GRYGIEL / EPA

– Jeg våknet klokka fire i natt, og var sikker på at jeg hadde våknet fra et mareritt. Jeg fant fort ut at det ikke stemte. Det er uvirkelig egentlig, det har ikke gått opp for oss, sier den norske proffsyklisten, Carl Fredrik Hagen, til NRK.

Mandag kveld bekreftet det belgiske profflaget Lotto Soudal at deres rytter, det unge belgiske talentet Lambrecht, hadde omkommet.

– Det var bare sjokk, det skal ikke være mulig. Det er sånn du leser om alle andre, men du tenker ikke at det skal skje deg, forteller Hagen.

– Jeg var den siste han pratet med

22-år gamle Lambrecht krasjet underveis på den tredje etappen av Polen rundt. Den unge belgieren skal ha truffet en betongkulvert med 50 kilometer igjen til mål. Like før satt han i feltet med Hagen.

AFP_1HK4B2

MISTET LIVET: Bjorg Lambrecht veltet på den tredje etappen av Polen rundt, og livet stod ikke til å redde.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

– Hva gikk gjennom hodet ditt i dag?

– Det er en blanding av alle minnene jeg har skapt med Bjorg allerede. Selv om dette bare er den første sesongen min i laget, så hadde vi en veldig god kjemi allerede fra første dagen vi møttes. Så det er alle minnene og alle fremtidsplanene vi hadde sett for oss, forteller Hagen og fortsetter:

– Også er det ikke til å unngå bildet av det som skjedde i går. Jeg så han i sidesynet mitt da han krasjet, han satt på hjulet mitt. Jeg var den siste han pratet med.

Hagen forteller videre at han ropte ut på lagets radiokommunikasjon, og at han slapp seg bakerst i feltet for å vente på kameraten og lagets kaptein, men han kom ikke.

– Jeg fikk en følelse etter hvert at dette ikke var et vanlig skrubbsår.

Lambrecht ble fraktet til sykehus, men livet stod ikke til å redde.

– Ekstremt tøff dag

Den fjerde etappen etappe ble nøytralisert og rytterne trillet gjennom de 133 kilometerne for å vise sin respekt til Lambrechts, hans familie og venner.

– Dagen i dag har vært veldig spesiell, ekstremt tøff. Vi er veldig glad for at vi stilte til start i dag og syklet etappen, selv om den var nøytralisert. Det var viktig for oss rytterne, støtteapparatet og hele laget, forteller Hagen.

Laster Twitter-innhold

For Hagen ble det en dag i minnet om både én lagkamerat og en god venn. De to klatresterke rytterne har kjørt et likt rittprogram siden mai, og tilbrakt mye tid sammen.

Det var også planene fremover.

– Jeg skrøt fælt av mine treningsruter på hytta og hjemme på Oppegård, og at han måtte komme dit neste år for å trene.

– Han kommer alltid til å være med meg

Bjorg Lambrecht fikk aldri muligheten til å besøke Hagen i Norge, han fikk heller aldri muligheten til å vise verden hvor god han kunne blitt.

– Han var en livsglad person som levde drømmen sin. Han elsket å sykle, forteller Hagen og fortsetter:

– Jeg skal sykle for å hedre Bjorg resten av karrieren. Han kommer alltid til å være med meg.

AFP_1JD08H

HEDRET: Den fjerde etappen av Polen rundt ble nøytralisert og dedikert til Lambrecht.

Foto: STR / AFP

Talentet Lambrecht ble nummer to under fjorårets U23-VM i Østerrike. Han ble nummer fire i årets utgave av sykkelklassikeren La Flèche Wallonne. Rittet ble vunnet av Julian Alaphilippe.

Omtalt som den neste store belgiske klatreren, viste Lambrecht seg frem også i Norge, da han vant én etappe under fjorårets Tour des Fjords.

Sammen med Carl Fredrik Hagen skulle de to utgjøre en trussel i fjellene.

– Vi hadde planer om å utfylle hverandre i mange ritt i framtiden. Jeg er en seig rytter som kan holde høy fart lenge, mens han har den beste avslutningen.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal