Hopp til innhold

Leknessund i tårer etter sykkelbragd: Vurderte å bli hjemme etter dødsfall i nær familie

For første gang siden 1981 kan en nordmann ikle seg den ikoniske ledertrøya i Giro d'Italia etter en høydramatisk etappe.

Leknessund rosa

I ROSA: Andreas Leknessund skal sykle i ledertrøyen i Giro d'Italia.

Etter målgang kom også tårene for Leknessund, som med den rosa ledertrøya hadde sin største dag på sykkelsetet.

For Leknessund har inngangen til rittet blitt spesiell, med et dødsfall i nærmeste familie. Nordmannen har til TV 2 gitt klarsignal til at dødsfallet omtales.

– Jeg har hatt en ekstra stor motivasjon med bakgrunn i det som har skjedd. Jeg hadde en følelse om at dette kunne bli bra og at alt kunne skje, sier han til TV 2.

Ifølge Landevei kom dødsbudskapet bare timer før han opprinnelig skulle fly sørover for å sykle Tour of the Alps i slutten av april, et ritt Leknessund sto over. Han sier at han måtte vurdere om han i det hele tatt skulle stille til start i Giro d'Italia, som startet lørdag 6. mai.

– Det var perioder hvor det ikke fristet veldig å stikke til Italia, samtidig har jeg skjønt at det kan være bra å reise ned. Ingen av delene hadde blitt helt rett, uansett. Det endte jo da opp med at jeg dro, og det føles riktig nå, sier Leknessund til Landevei.

NRK har ikke selv fått kontakt med Leknessund tirsdag, men har vært i kontakt med mor Oddveig Rikardsen som har gitt klarsignal til omtale av dødsfallet.

Knut Knudsen

FORRIGE NORDMANN I ROSA: Knut Knudsen.

Foto: NTB

Det var Knut Knudsen som sist var i ledelsen i Giro d'Italia (Italia rundt). Sammen med Tour de France (Frankrike rundt) og Vuelta a España (Spania rundt) utgjør det de tre store treukersrittene i sykkelsporten.

Knudsen hadde ledertrøya i både 1975 og 1981 og tirsdag var det Andreas Leknessund som skrev seg inn i norsk sykkelhistorie etter en andreplass på tirsdagens etappe.

– 42 år! Det er lenge nok, sier Dag Erik Pedersen, som selv vant tre etapper i Giro d'Italia på 80-tallet.

– Slike ting man drømmer om

I intervju med Eurosport like etter målgang fikk Leknessund beskjed om at det var offisielt at han hadde tatt over ledertrøya.

– Det er superspesielt for meg. Jeg gikk selvfølgelig for seieren, men visste at rosa også var mulig, sa han til Eurosport.

I et intervju vist på TV 2 sier 23-åringen:

– Det er slike ting man drømmer om. Å lykkes på denne måten, tidlig i Giroen, det er veldig spesielt. Nå skal jeg i hvert fall bruke den trøya i morgen. Det er allerede uansett en stor suksess for min del, og så blir hver dag etter det bare en bonus, sa Leknessund.

– Den desidert sterkeste

– Når du får en slik mulighet, så gir det energi og krefter. Når han fikk los og skjønte at det var mulig å dra trøya hjem - han var jo den desidert sterkeste og mest kjørevillige - så kjørte han løpet for å ta den trøya. Grunnen til at han har trøya er bare på grunn av han selv. Det er hans fortjeneste, sier Pedersen.

– Fy faen for en motor han er. Det er rett og slett imponerende. Jeg kan både si at jeg er dypt imponert. Det alle drømte om, det klarte han, sier Pedersen.

– Når du får på deg den ledertrøya så er du ikke lenger en liten guttunge fra Nord-Norge. Du er lederen av ett av verdens desidert største sykkelritt. Det er du som er i hovedrollen og er sjefen i rittet, oppsummerer den tidligere sykkelproffen.

Leknessund kjørte seg inn i ledertrøya etter å ha kommet seg med i bruddet på etappen, som gikk hele veien inn. I kampen om etappeseieren viste han styrke i den siste stigningen.

Med et par støt på vei oppover ristet han seg av den ene konkurrenten etter den andre og med én kilometer igjen av bakken gikk han solo.

Leknessund

HADDE LUKE: Andreas Leknessund så en stund ut til å være på vei mot en soloseier, men det holdt akkurat ikke for nordmannen.

Foto: LUCA BETTINI / AFP

Franskmannen Aurélien Paret-Peintre kom seg opp til Leknessund noen hundre meter før toppen og dermed gjensto det tre kilometer i lettkjørt terreng.

I spurten om etappeseieren mellom de to var Paret-Peintre sterkest, men det ble likevel en stor dag for Leknessund som kjørte seg inn i den rosa ledertrøya.

– Jeg hadde et angrep der jeg ga alt for å hekte ham av. Leggene mine gjorde vondt, men det er superspesielt å kjøre i rosa. Det var målet før etappen, men som alle vet er det vanskelig. Sykling er tøft, så å klare det er utrolig, sa Leknessund.

Mil på mil med bruddkamp

Etter massespurter på de siste to etappene i Giro d'Italia, ble det tidlig klart at det var flere lag som ønsket en bruddseier på den fjerde etappen i rittet.

Leknessund og lagkamerat Harm Vanhoucke var blant dem som prøvde utallige ganger, men gang på gang ble det også kjørt inn igjen.

Rogalendingen Sven Erik Bystrøm (Intermarché Circus Wanty) var blant dem som tettet en av lukene opp til en bruddgruppe med Leknessund. Men i utforkjøringen ned fra etappens første kategoriserte stigning, Passo delle Crocelle, angrep Leknessund på ny.

Da rytterne kom ned i bunn, etter 85 kilometers kjøring, var bruddet på syv ryttere etablert.

Paret-Peintre Leknessund

TOMT I BEINA: Leknessund hadde ikke krefter igjen til å gjøre noe med spurten til Paret-Peintre.

Foto: JENNIFER LORENZINI / Reuters

Av dem var Leknessund best plassert i sammendraget.

– Jeg har lyst til å prøve å komme meg i bruddet. Kommer jeg der, så skal jeg tenke på etappeseieren og maglia rosa (den rosa ledertrøya) ligger også der (i potten). Det kommer ikke til å bli lett, men jeg skal forsøke, sa Leknessund selv til Discovery før etappen.

Nordmannen var ett minutt og 40 sekunder bak sammenlagtleder Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) før etappen. Det belgiske laget kontrollerte lenge avstanden opp til bruddet på mellom tre og et halvt og fire minutter, men før etappens siste stigning gikk det roligere.

Inn i den siste bakken, Colle Molella (9,7 kilometer à 6,1 prosent), hadde bruddet nærmere fem minutter ned til feltet. Toppen der var kun tre kilometer fra mål og for Leknessund endte dagen med en rosa ledertrøye.

* Giro d'Italia sendes på Eurosport og Discovery+.

Siste nytt

  • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

    Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

    – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

    Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

    Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

    Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

    – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

    Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

    Britain Wimbledon Tennis
    Foto: Kin Cheung / AP
  • Tre norske skyttere i finalen i OL-kvalfiseringen i Rio

    Jon-Hermann Hegg, Synnøve Berg og Jeanette Hegg Duestad skal skyte finale på 10 meter luftrifle i OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro.

    Jon-Hermann Hegg ble først finaleklar etter 3.-plass i kvalifiseringen med 632,0 poeng. Hegg har kvoteplass fra tidligere og kjemper ikke om dette i finalen.

    Synnøve Berg er en av bare fire finalister som kan ta en kvoteplass i finalen for kvinne. Jeanette Hegg Duestad har fra tidligere, det samme gjelder franske Oceane Müller, mens Iran har fylt opp kvoten med to plasser så derfor er deres to finalister er heller ikke med i kampen om flere kvoteplasser.

    Jeanette Hegg Duestad best av alle i kvalifiseringen med 633,6 poeng. Synnøve Berg ble overraskende nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

    Det er to kvoteplasser til OL i Paris som deles ut etter finalen. Berg skal kjempe med Manon Herbulot fra Frankrike, Marlene Pribitzer fra Østerrike og Eszter Mezaros fra Ungarn om plassene. (NTB)

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

    Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

    Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

    Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

    – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

    – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

    Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

    Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

    Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

    Premier League - Chelsea v Everton
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal