Verdensmesteren beskrives som en «gudegave»​​​​​​​ og sammenliknes med Hushovd

LEUVEN/OSLO (NRK): Ingen klarte å følge Per Strand Hagenes (18) på de siste kilometerne av juniorenes fellesstart i sykkel-VM i Belgia. Landslagstrener Kai Lexberg må tilbake til en ung Thor Hushovd for å beskrive sykkeltalentet.

Per Strand Hagenes.

VM-GULL: Her sikrer Per Strand Hagenes junior-VM-gull.

– Han er helt unik, sier juniorlandslagstrener Kai Lexberg til NRK om Hagenes.

18-åringen fra Sandnes var nemlig fullstendig overlegen i avslutningen av juniorenes landeveisritt i VM.

Med seks kilometer igjen å sykle, avgjorde Hagenes fellesstarten med en maktdemonstrasjon. Dermed sikret han Norges første medalje i VM i sykling så langt.

Kai Lexberg, landslagssjef

BLANK I ØYNENE: Kai Lexberg var tydelig rørt da han snakket om dagens gull og Per Strand Hagenes.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Lexberg som har jobbet med juniorlandslaget siden 2013, og på NTG Kongsvinger før det, har sett sin del av norske sykkeltalenter.

På spørsmål om Hagenes sitt talent trekker først og fremst frem fysikken og mentaliteten, men også en imponerende motor etter allsidig trening fra blant annet langrenn.

Ikke minst har 18-åringen en uvanlig kraft i pedalen for alderen.

– Den trøkken som junior ... Det eneste vi har sett i den alderen, er vel Thor (Hushovd). Vi må nok dit. Vi vet jo hvordan det endte, og så får vi se hvordan det går – uten å legge for mye press på ham. Det er viktig at han har gode folk rundt seg, for det medfører jo et press å bli juniorverdensmester, sier Lexberg til NRK.

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad gikk så langt som å kalle ham en «gudegave» tidligere i uken.

– Helt sykt

Der hvor Sylling, Lexberg og resten av lagkameratene hadde følelsene uten på kroppen, var det en mer fattet, men glad verdensmester som tok seg tid til pressekorpset.

– Det er veldig gøy. Jeg har tenkt siden jeg så VM i Bergen i 2017 at det hadde vært helt sykt å vinne VM, sier Hagenes til NRK og fortsetter:

– Det er utrolig kjekt. Jeg må bare takke alle som har hjulpet meg for at jeg kan få sykle alene over målstreken. Støtteapparatet, lagkameratene mine, familien og spesielt treneren min Espen Aareskjold.

Junior-vm

PALLEN: Per Strand Hagenes ikledd sin første verdensmestertrøye.

Foto: David Stockman / AFP

18-åringen har tidvis herjet denne sesongen og var av mange spådd som den største kandidaten til å ta med seg verdensmestertrøya hjem.

Og når alt kom til stykke, så viste det seg at planen til Hagenes og laget var god nok til akkurat det.

– Det var planen å ta det støtet. Jeg så på den svingen i går og tenkte at siste runde så skal jeg være nummer én eller to inn i bakken og bare tråkke pedalen i bånn og kjøre alt jeg kan, og det var det jeg gjorde, forteller Hagenes og rykket og kjøringen i ensom majestet de siste seks kilometerne til mål.

– Det lover godt

I mål var franske sølvmedaljøren Romain Grégoire 19 sekunder bak nordmannen, og den estlandske bronsevinneren Madis Mihkels 24 sekunder bak.

Rundt 30 minutter senere, etter medaljeseremoni og blitsregn, ble Hagenes konfrontert med Kaggestads bruk av «gudegave» for å beskrive ham.

– Det er hyggelig å høre. Men jeg mener fortsatt at jeg kanskje må få litt resultater som senior for at det skal stemme helt. Men jeg har gode resultater som junior, så det lover godt. Så satser vi på at jeg kan fortsette som senior, sier Hagenes.

Per Strand Hagenes.

GULL: Per Strand Hagenes syklet alene over målstreken i Belgia fredag formiddag.

Foto: David Stockman / AFP

– Ser du på deg selv som en gudegave?

– Nei egentlig ikke, men det er gøy at andre mener det.

Og det at han får et slik stempel, som en 18 år gammel juniorsyklist, tar Hagenes tilsynelatende helt med ro.

– Det er egentlig morsomt, vi satt og køddet med det rundt middagen i går, så det har egentlig ikke så mye å si. Jeg vet at for at jeg skal kunne være det så må jeg bare fortsette å trene som jeg gjør, det kommer ikke gratis, avslutter den nybakte verdensmestere.

Sportsnyheter

Salah ydmyket Solskjær: – Mørkeste dagen jeg har hatt

En Mohamed Salah i storform og et gavmildt Manchester United-forsvar gjorde at Liverpool kjørte over de «røde djevlene» på bortebane. Da svarte hjemmefansen med å bue på Solskjær og forlate stadion tidlig.

Siste nytt

 • Ruud med karrierebeste på rankingen

  Casper Ruud (22) klatrer én plass på ATP-rankingen og er rangert som den åttende beste tennisspilleren i verden.

  Nordmannen bytter plass med østerrikske Dominic Thiem på den ferske rankingen mandag. Det er den eneste endringen blant topp ti. Serbiske Novak Djokovic topper fortsatt foran Daniil Medvedev og Stefanos Tsitsipas.

  Ruud stiller denne uken opp i ATP 250-turneringen i Wien i Østerrike. Der møter han sørafrikanske Lloyd Harris.

  Casper Ruud, Dan Diego, 2. okt 2021
  Foto: Sean M. Haffey / AFP
 • Beijing utsetter maraton

  Søndagens maraton i Kinas hovedstad Beijing er utsatt. Årsaken er en økning i koronasmitte.

  30.000 deltakere var ventet til Beijing 31. oktober, men natt til mandag utsatte arrangørene hele arrangementet.

  I Wuhan, der koronaviruset først ble oppdaget, skulle det vært maraton søndag, men det ble avlyst av samme årsak. I Kina har veien vært kort til drastiske tiltak ved koronasmitte. Helsemyndighetene i landet har meldt at det siste smitteutbruddet trolig vil spre seg ytterligere.

  Ifølge nyhetsbyrået AFP er det avdekket over 100 tilfeller av koronasmitte fordelt på elleve provinser i landet. (NTB)

  Smitte i Beijing
  Foto: THOMAS PETER / Reuters
 • Illsinte fans stormet Koemans bil

  Etter det fjerde strake El Clásico-tapet for Barcelona, raknet det for fansen i de spanske gater søndag. 86.400 tilskuere så hjemmelaget tape 2-1 mot erkerival Real Madrid, og rundt hundre stod igjen og krevde svar.

  Da manager Ronald Koeman skulle forlate Camp Nou, ble bilen hans angrepet av rasende fans. Managerens jobb er stilt spørsmål ved, da han bare har tatt fire seirer på de siste ni kampene.

  Supporterne omringet bilen, men til slutt lykkes manageren å komme seg derifra. Etter de fryktelige scenene, gikk klubben ut med en pressemelding:

  – FC Barcelona fordømmer de voldelige og foraktelige handlingene vår manager opplevde da han forlot Camp Nou. Klubben vil ta sikkerhets- og disiplinære tiltak slik at slike uheldige hendelser ikke skjer igjen, skriver Barcelona.

  Ronald Koeman
  Foto: ALBERT GEA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal