Kometens svar på Kristoffersens stikk: – Jeg driter i det. Han får si hva han vil

Etter triumfen i Sölden fikk Lucas Braathen (20) høre fra Henrik Kristoffersen at den første verdenscupseieren fort kan være den enkleste han får. Svaret: Braathen sikter på en enda bedre karriere enn den Kristoffersen har hatt.

lb

– JADA! Lucas Braathen jubler etter seieren i storslalåmåpningen i Sölden. Bærums-alpinisten leverte en fantastisk 2. omgang.

Foto: Joe Klamar / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

– Hvem er Lucas Braathen?

– Jeg er den neste.

Slik var intervjuet med NRK etter at 19 år gamle Lucas Braathen 26. januar fikk sitt internasjonale gjennombrudd med fjerdeplass i slalåmen i Kitzbühel.

Søndag viste Braathen, som har rukket å bli 20, hva han mente. Han klinte til med karrierens første seier i sesongåpninga i storslalåm i Sölden. Og det til tross for en stor feil i bunnen av henget i finalen.

– Jeg tenkte «game over», nå går jeg ut, dette blir ikke bra. For jeg var veldig rotert i posisjonen og det var full skrens. Men heldigvis var det veldig rett der, jeg klarte fortsatt å få med hastighet. Så turte jeg å pushe ut på flata og klarte å få med meg masse hastighet, som er enste grunn til at jeg vant, sier Braathen på en digital pressekonferanse med norske medier søndag ettermiddag.

Rett før ham, hadde Norges beste i slalåm og storslalåm de site sesongene, Henrik Kristoffersen, møtt norske journalister. Han nakket både om sin egen femteplass – og landsmannens seier.

Stikk fra Kristoffersen

På spørsmål fra NRK om Braathen nå har vist at han er den neste store, svarer Kristoffersen:

– Nå har vel Pinturault 26 verdenscupseirer og 65 pallplasser og jeg har vel 21 seirer og 62 pallplasser, så jeg vet ikke helt hva du vil svare til det da. Men utrolig bra å ta sin første verdenscupseier her i dag.

Henrik Kristoffersen

GOD START: Dagens femteplass i Sölden var faktisk Henrik Kristoffersens beste plassering i denne bakken.

Foto: Marco Trovati / AP

Kristoffersen understreker at han er imponert.

– Det er en spesiell bakke og han kjører jo med mye kraft og er tidlig utviklet til å være 20 år. Jeg var ikke så tidlig utviklet da jeg var 20. Jeg var ikke i nærheten engang. Men uansett er det veldig imponerende. Det er bare å gratulere og si at det er kjempebra kjørt, sier han.

Så minner han likevel om at treet ikke nødvendigvis vokser inn i himmelen av seg selv.

– For min del er den første seieren den lettelse, for det er ingen som forventer noe. Når du har vært på pallen så mange ganger som Pint’en har vært, og Hirscher, så er det en forventning til at du skal gjøre det i hvert eneste renn. Så bare tiden kan vise, og det er det bare han selv som kan styre. Det er ingen andre som bestemmer over det enn han selv, sier Kristoffersen.

Svaret: – Driter i det

Konfrontert med uttalelsen om at den første seieren er den letteste, svarer Braathen:

– Jeg sier at jeg driter i det. Jeg synes det er helt sykt å kunne vinne et verdenscuprenn i dag, og at jeg kunne gjøre det i en alder av 20 er bare kjempekult. Han får si hva han vil, jeg er drithappy med den dagen her, alle gutta gir «high five» for meg og hele familien er kjempeglade, så dette var fantastisk.

FIS Ski World Cup - Soelden

JA, VI ELSKER: Lucas Braathen sang med fra toppen av pallen da den norske nasjonalsangen ble spilt i Sölden.

Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Han har ikke nor svar på hvor mange seirer han forventer å ta i løpet av karrieren, men er ikke redd for å bli sammenlignet med Henrik Kristoffersen

– Jeg har veldig lite respekt for disse brutale løypene, jeg tror det er nøkkelen til å kjøre fort. Målet er ikke å ha en like fantastisk karriere som Henrik, det er å ha en bedre en.

– Tror du et sånt svar kan irritere Henrik? spør VG.

– Det er sannheten, den må bli sagt. Jeg er ikke her for å bli nest best, jeg er her for å bli best.

– Kan være stor i kjeften

At han har nådd toppen så raskt, mener han skyldes tiårsplanen han la sammen med faren etter at han bestemte seg for å slutte med fotball. Fotball kunne han nemlig ikke fortsette med.

– Rullegardina går så ned, hvis vi ikke får til det vi vil. I fotball kunne man tape fordi andre gjorde feil, og jeg fikk ikke sove på en uke etter at slike ting skjedde, erkjenner han på spørsmål fra Dagbladet.

Lucas Braathen er altså like frisk i uttalelsene som han er i skiløypa. Han har selvtillit, og legger ikke skjul på det.

– Han har i hvert fall større selvtillit enn jeg hadde på samme alder etter å ha vunnet det første rennet, det er i hvert fall ganske sikkert, det virker i hvert fall sånn gjennom media. Men det er det ikke noe galt i, det er viktig å ha selvtillit, og det er det som drar ham framover også og kan gjøre at han kommer videre, sier Henrik Kristoffersen.

– Det er klart han er offensiv, men jeg vil si han er en fargeklatt. Han er kjapp i replikken og kan være litt stor i kjeften, men vi får ham fort ned på jorda igjen, sier Leif Kristian Nestvold-Haugen om Braathen etter sin åttendeplass.

Braathens seier var Norges første i Sölden siden Aksel Lund Svindal vant sesongåpningen i 2007.

pallen

PALLEN: Braathen vant foran to sveitsere i Sölden.

Foto: Joe Klamar / AFP

– For mye å be om

Braathen var til slutt 5/100 foran sveitsiske Marco Odermatt og ytterligere 41/100 foran Caviezel på Rettenbachbreen.

– Dette er for mye å be om. Jeg vet jeg er mentalt sterk og at jeg er god teknisk. Jeg visste at jeg kunne komme på pallen, men, mann, dette er helt utrolig, sa han i det offisielle seiersintervjuet, vist på TV 2.

Da reporteren spurte om vi fikk et lite blikk inn i fremtiden siden Braathen og det sveitsiske talentet Odermatt tok de to øverste plassene på pallen, var svaret:

– Det kan du vedde på!

– Frysninger

NRK- og TV 2-ekspert Nina Haver-Løseth tror dagens seier bare er begynnelsen for Hokksund-mannen.

Nina Løseth

IMPONERT: NRK- og TV 2-ekspert Nina Haver-Løseth.

Foto: Tommy Barstein

– Jeg får frysninger av på se på ham. Du ser han er sulten på å kjøre fort, sier hun på TV 2s sending.

– Den kommer tidlig i karrieren. Det er en vanvittig sterk prestasjon. Den kjøringen han viste med en feil i tillegg, og måten han ga gass ... Jeg blir sittende helt stum. Det er helt fantastisk, sier hun videre.

Henrik Kristoffersen var best av de norske etter den første omgangen, med sin 3. plass, men fikk det ikke helt til i den andre omgangen, og endte på en delt 5. plass.

Uheldig Kilde

Leif Kristian Nestvold-Haugen beholdt sin 8. plass etter 1. omgang. Fabian Wilkens Solheim kjørte ut i den andre omgangen.

Sist sesongs verdenscupvinner sammenlagt, Alexander Aamodt Kilde, startet friskt fra startnummer tre i 1. omgang og passerte som bestemann på første mellomtid. Kanskje ble det for friskt, for Kilde kjørte ut før han kom ned til andre mellomtid.

– Jeg kom skikkelig godt i gang, men så skled skoen, jeg kom borti med staven og bindingen gikk av. Det er små marginer. Det var ikke slik at jeg satset for mye, sa Kilde til TV 2.

Siste nytt

 • 13 spelarar koronasmitta

  Åtte spelarar på AZ Alkmaar, med tre norske spelarar, fekk tysdag påvist korona. I alt er 13 spelarar i klubben smitta, opplyser dei på eigen nettside.

  Den nederlandske klubben opplyser ikkje kven som er smitta. Både Håkon Evjen, Fredrik Midtsjø og Jonas Svensson spelar i klubben som skal møte Napoli i Europaligaen torsdag kveld.

  Ukraine Soccer Champions League
  Foto: Efrem Lukatsky / AP
 • Tratnik sterkest på Giro-etappe

  Bahrain McLaren-rytteren Jan Tratnik tok sin første etappeseier i en Grand Tour da han tirsdag vant 16. etappe i Giro d'Italia etter å ha ligget i brudd lenge.

  Dermed ble det en stor dag for sloveneren, som ble tatt igjen av Ben O'Connor få kilometer før mål, men likevel klarte å parkere NTT-rytteren på slutten.

  O'Connor måtte gi slipp på slutten og kom i mål sju sekunder bak Tratnik. Et drøyt minutt senere kom en rekke andre bruddryttere i mål, med Tratniks lagkamerat Enrico Battaglin på 3.-plassen.

  Jan Tratnik
  Foto: Luca Bettini / AFP
 • Dopingsak avvist

  Dopinganklagene som har vært rettet mot fjorårets verdensmester på 400 meter for kvinner, Salwa Eid Naser, er avvist.

  22 år gamle Naser, som representerer Bahrain, ble midlertidig suspendert i juni og anklaget for å ha forbrutt seg mot reglene om meldeplikt.

  AIU anklaget den nigerianskfødte løperen for fire brudd på meldeplikten, og tre av disse skal ha funnet sted i perioden mars 2019 til januar i år.

  Det internasjonale friidrettsforbundets disiplinærkomité kunne samtidig ikke bekrefte et påstått meldepliktsbrudd i april i 2019. Dermed har ikke Naser gjort seg skyldig i tre regelbrudd på 12 måneder, hvilket er et krav for at det skal opprettes sak for brudd på antidopingreglementet.

  Eid Naser
  Foto: Jewel Samad / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal