Hopp til innhold

Kometens svar på Kristoffersens stikk: – Jeg driter i det. Han får si hva han vil

Etter triumfen i Sölden fikk Lucas Braathen (20) høre fra Henrik Kristoffersen at den første verdenscupseieren fort kan være den enkleste han får. Svaret: Braathen sikter på en enda bedre karriere enn den Kristoffersen har hatt.

lb

– JADA! Lucas Braathen jubler etter seieren i storslalåmåpningen i Sölden. Bærums-alpinisten leverte en fantastisk 2. omgang.

Foto: Joe Klamar / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

– Hvem er Lucas Braathen?

– Jeg er den neste.

Slik var intervjuet med NRK etter at 19 år gamle Lucas Braathen 26. januar fikk sitt internasjonale gjennombrudd med fjerdeplass i slalåmen i Kitzbühel.

Søndag viste Braathen, som har rukket å bli 20, hva han mente. Han klinte til med karrierens første seier i sesongåpninga i storslalåm i Sölden. Og det til tross for en stor feil i bunnen av henget i finalen.

– Jeg tenkte «game over», nå går jeg ut, dette blir ikke bra. For jeg var veldig rotert i posisjonen og det var full skrens. Men heldigvis var det veldig rett der, jeg klarte fortsatt å få med hastighet. Så turte jeg å pushe ut på flata og klarte å få med meg masse hastighet, som er enste grunn til at jeg vant, sier Braathen på en digital pressekonferanse med norske medier søndag ettermiddag.

Rett før ham, hadde Norges beste i slalåm og storslalåm de site sesongene, Henrik Kristoffersen, møtt norske journalister. Han nakket både om sin egen femteplass – og landsmannens seier.

Stikk fra Kristoffersen

På spørsmål fra NRK om Braathen nå har vist at han er den neste store, svarer Kristoffersen:

– Nå har vel Pinturault 26 verdenscupseirer og 65 pallplasser og jeg har vel 21 seirer og 62 pallplasser, så jeg vet ikke helt hva du vil svare til det da. Men utrolig bra å ta sin første verdenscupseier her i dag.

Henrik Kristoffersen

GOD START: Dagens femteplass i Sölden var faktisk Henrik Kristoffersens beste plassering i denne bakken.

Foto: Marco Trovati / AP

Kristoffersen understreker at han er imponert.

– Det er en spesiell bakke og han kjører jo med mye kraft og er tidlig utviklet til å være 20 år. Jeg var ikke så tidlig utviklet da jeg var 20. Jeg var ikke i nærheten engang. Men uansett er det veldig imponerende. Det er bare å gratulere og si at det er kjempebra kjørt, sier han.

Så minner han likevel om at treet ikke nødvendigvis vokser inn i himmelen av seg selv.

– For min del er den første seieren den lettelse, for det er ingen som forventer noe. Når du har vært på pallen så mange ganger som Pint’en har vært, og Hirscher, så er det en forventning til at du skal gjøre det i hvert eneste renn. Så bare tiden kan vise, og det er det bare han selv som kan styre. Det er ingen andre som bestemmer over det enn han selv, sier Kristoffersen.

Svaret: – Driter i det

Konfrontert med uttalelsen om at den første seieren er den letteste, svarer Braathen:

– Jeg sier at jeg driter i det. Jeg synes det er helt sykt å kunne vinne et verdenscuprenn i dag, og at jeg kunne gjøre det i en alder av 20 er bare kjempekult. Han får si hva han vil, jeg er drithappy med den dagen her, alle gutta gir «high five» for meg og hele familien er kjempeglade, så dette var fantastisk.

FIS Ski World Cup - Soelden

JA, VI ELSKER: Lucas Braathen sang med fra toppen av pallen da den norske nasjonalsangen ble spilt i Sölden.

Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Han har ikke nor svar på hvor mange seirer han forventer å ta i løpet av karrieren, men er ikke redd for å bli sammenlignet med Henrik Kristoffersen

– Jeg har veldig lite respekt for disse brutale løypene, jeg tror det er nøkkelen til å kjøre fort. Målet er ikke å ha en like fantastisk karriere som Henrik, det er å ha en bedre en.

– Tror du et sånt svar kan irritere Henrik? spør VG.

– Det er sannheten, den må bli sagt. Jeg er ikke her for å bli nest best, jeg er her for å bli best.

– Kan være stor i kjeften

At han har nådd toppen så raskt, mener han skyldes tiårsplanen han la sammen med faren etter at han bestemte seg for å slutte med fotball. Fotball kunne han nemlig ikke fortsette med.

– Rullegardina går så ned, hvis vi ikke får til det vi vil. I fotball kunne man tape fordi andre gjorde feil, og jeg fikk ikke sove på en uke etter at slike ting skjedde, erkjenner han på spørsmål fra Dagbladet.

Lucas Braathen er altså like frisk i uttalelsene som han er i skiløypa. Han har selvtillit, og legger ikke skjul på det.

– Han har i hvert fall større selvtillit enn jeg hadde på samme alder etter å ha vunnet det første rennet, det er i hvert fall ganske sikkert, det virker i hvert fall sånn gjennom media. Men det er det ikke noe galt i, det er viktig å ha selvtillit, og det er det som drar ham framover også og kan gjøre at han kommer videre, sier Henrik Kristoffersen.

– Det er klart han er offensiv, men jeg vil si han er en fargeklatt. Han er kjapp i replikken og kan være litt stor i kjeften, men vi får ham fort ned på jorda igjen, sier Leif Kristian Nestvold-Haugen om Braathen etter sin åttendeplass.

Braathens seier var Norges første i Sölden siden Aksel Lund Svindal vant sesongåpningen i 2007.

pallen

PALLEN: Braathen vant foran to sveitsere i Sölden.

Foto: Joe Klamar / AFP

– For mye å be om

Braathen var til slutt 5/100 foran sveitsiske Marco Odermatt og ytterligere 41/100 foran Caviezel på Rettenbachbreen.

– Dette er for mye å be om. Jeg vet jeg er mentalt sterk og at jeg er god teknisk. Jeg visste at jeg kunne komme på pallen, men, mann, dette er helt utrolig, sa han i det offisielle seiersintervjuet, vist på TV 2.

Da reporteren spurte om vi fikk et lite blikk inn i fremtiden siden Braathen og det sveitsiske talentet Odermatt tok de to øverste plassene på pallen, var svaret:

– Det kan du vedde på!

– Frysninger

NRK- og TV 2-ekspert Nina Haver-Løseth tror dagens seier bare er begynnelsen for Hokksund-mannen.

Nina Løseth

IMPONERT: NRK- og TV 2-ekspert Nina Haver-Løseth.

Foto: Tommy Barstein

– Jeg får frysninger av på se på ham. Du ser han er sulten på å kjøre fort, sier hun på TV 2s sending.

– Den kommer tidlig i karrieren. Det er en vanvittig sterk prestasjon. Den kjøringen han viste med en feil i tillegg, og måten han ga gass ... Jeg blir sittende helt stum. Det er helt fantastisk, sier hun videre.

Henrik Kristoffersen var best av de norske etter den første omgangen, med sin 3. plass, men fikk det ikke helt til i den andre omgangen, og endte på en delt 5. plass.

Uheldig Kilde

Leif Kristian Nestvold-Haugen beholdt sin 8. plass etter 1. omgang. Fabian Wilkens Solheim kjørte ut i den andre omgangen.

Sist sesongs verdenscupvinner sammenlagt, Alexander Aamodt Kilde, startet friskt fra startnummer tre i 1. omgang og passerte som bestemann på første mellomtid. Kanskje ble det for friskt, for Kilde kjørte ut før han kom ned til andre mellomtid.

– Jeg kom skikkelig godt i gang, men så skled skoen, jeg kom borti med staven og bindingen gikk av. Det er små marginer. Det var ikke slik at jeg satset for mye, sa Kilde til TV 2.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal