Norsk supertalent «tvinges» til Sverige

HALMSTAD/OSLO (NRK): Borgar Haug (16) ble nylig tidenes yngste kongepokalvinner i bordtennis. Nå sikter han seg inn mot verdenstoppen – i Sverige.

Haug

SATSER HARDT: Borgar Haug er Norges beste bordtennisspiller i en alder av 16 år.

Foto: Jan Erik Hæhre / Norges Bordtennisforbund

– Topp 30-50 i verden i senior. Men om jeg klarer å komme dit, (vil jeg) komme høyere og høyere.

Haug sitter tilbakelent foran et bordtennisbord når han prater med NRK. Tenåringen har allerede brukt tusenvis av timer ved bordkanten, og nå har all satsingen ført ham hit til Idrettsgymnaset i Halmstad.

Her har han to bordtennistreninger og én styrkeøkt om dagen ved siden av skolegang.

Trenerne heter Ulf «Tickan» Carlsson og Fredrik Håkansson – begge med EM- og VM-medaljer for Sverige. Førstnevnte er også tidligere landslagstrener for Norge.

37 nasjonaliteter blant topp 100

Sports- og utviklingssjef i Norges bordtennisforbund, Bengt Paulsen, forklarer at Haug rett og slett er for god til å bli værende.

– Nivået her hjemme ville vært for svakt. Nå kommer han til en toppklubb i Sverige med mange gode spillere, både svenske og utenlandske, sier Paulsen.

Naboene i øst har som kjent langt sterkere tradisjoner for bordtennis enn Norge.

Idretten, som er en av verdens største, har flest medlemsnasjoner i verden med sine 226, ifølge Paulsen. Blant de hundre best rankede spillerne finner vi 37 forskjellige – og de fleste mektige – nasjoner, ifølge de nyeste listene fra Det internasjonale bordtennisforbundet (ITTF).

Det er dette selskapet Haug ønsker å slå seg inn i.

– Til slutt er det bare deg selv du kan jobbe med. Det har ikke noe å si hvor mange gode spillere det eller det landet har. Du må bare prøve fokusere på deg selv for å gjøre det beste ut av det man har, sier Haug.

– Bedre forutsetninger

Det er en drøy måned siden Haug ble historisk som tidenes yngste mannlige vinner av Kongepokalen i bordtennis.

Borg har allerede vært den best rangerte spilleren i sin aldersklasse i Norge i mange år. Nå er han også den best rangerte senioren med en 495. plass på verdensrankingen.

Paulsen påpeker imidlertid at rankingen ikke er helt presis siden den avhenger av at du konkurrerer mye for å få poeng.

Likevel er 16-åringen i ferd med å ta over tronen etter Geir André Erlandsen, som lenge var Norges beste spiller med en lang proffkarriere og 28 NM-gull .

– Borgar har enda bedre forutsetninger. Geir blomstret litt senere først som 16-17-åring. Borgar har vært bedre som ung og kan mer i samme alder, sier Paulsen, som understreker at Haug fortsatt er i en læringsperiode.

«Supertalent» er imidlertid en tittel Haug allerede har levd lenge med.

– Jeg liker å få «feedback». Når folk kaller meg supertalent, blir jeg bare glad og motivert. Det legger litt ansvar på meg også, sier Haug og smiler.

Siste nytt

 • Kamerun sparka Seedorf

  Kamerun sparka tysdag sin nederlandske landslagssjef, tidlegare stjernespelar Clarence Seedorf. Kamerun er regjerande Afrika-meister, men blei slått ut i åttedelsfinalen i årets meisterskap.

  Seedorf har hatt jobben berre sidan august i fjor.

  Seedorf
  Foto: Giorgio Perottino / Reuters
 • Blytung EM-start for jentelaget

  J19-landslaget fekk den verst tenkelege starten på EM med 0-5 mot Nederland i Glasgow. Nederland leia 2-0 etter fem minutt, og 4-0 ved pause etter to raske mål i slutten av omgangen.

  Norge møter Skottland fredag og Frankrike måndag.

 • Travstjerne døde i ulykke

  Den verdenskjente travhesten Aubrion du Gers døde etter en ulykke mandag, skriver Trav og Galopp-Nytt.

  Ulykken skjedde i en kollisjon med hesten Cyrano du Pont der begge hester døde momentant.

  Aubrion du Gers løp inn over 25 mill kr og vant 46 løp, derav 16 på rad fra april i fjor til mai i år.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal