Norsk stortalent: – Et slag i magen

LILLEHAMMER (NRK): Emil Iversen må vurdere om det er vits i å satse på langrenn hvis Norge ikke får stille mer enn seks løpere neste vinter.

Emil Iversen

PÅ VIPPEN: Emil Iversen vil gå verdenscup. Det blir vanskelig om Norge bare får stille med seks løpere.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

24 år gamle Iversen gikk et av sine beste renn da han ble nummer sju i lørdagens tremil på Lillehammer. Likevel var han bare sjette beste nordmann.

Neste år vil det bare så vidt holde til å komme med på laget. For nå foreslår den tyske legenden Jochen Behle at Norge ikke skal få stille med flere enn seks løpere i verdenscupen.

Og Vegard Ulvang bekrefter at et slikt vedtak kan bli fattet på FIS-kongressen i juni.

– Det hadde vært et slag i magen, sier Iversen.

– Nesten ikke vits

– For meg ville det betydd at det nesten ikke er vits. Nå har vi 10-11 mann, og likevel er det gode skiløpere som ser rennet på TV. Da begynner det å bli brutalt, konstaterer han.

Han får støtte av Ragnhild Haga, som er i en lignende posisjon. Hun er i øyeblikket sjette beste norske kvinne i verdenscupen sammenlagt.

– Hvordan ville det vært å sitte hjemme og se det på TV?

– Det hadde vært surt. Hvis det er sånn over lang tid, får man tenke igjennom hva man holder på med og se det an. Men jeg håper virkelig ikke det blir sånn. Jeg tenker det er feil vei å gå, sier Haga.

Skulle det bli en realitet, vil hun likevel bruke det som motivasjon.

– Da må jeg bare trene enda mer og skjerpe meg på alt. Jeg har et mål om å bli bedre, så jeg håper ikke det blir et problem for meg. Men det vil være veldig synd for de som er i grenseland, fastslår hun.

Stafett

FELLES SKJEBNE: Tyske Tim Tscharnke og svenske Anders Svanebo måtte begge se seg slått av fire norske lag i søndagens stafett.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Feil å straffe

Heller ikke konkurrenter fra andre land synes det er noen god idé at gode norske løpere skal holdes utenfor.

– Det blir feil å straffe et land for å være bra, sier Anders Svanebo, som gikk ankeretappen for det svenske laget som ble slått av fire norske lag i søndagens stafett.

– De beste bør få gå i verdenscupen?

– Absolutt. Der skal de beste være, understreker Svanebo.

Norges landslagssjef Vidar Løfshus er forberedt på at det blir mindre kvoter.

– Jeg tror det kommer noen endringer på FIS-kongressen i Mexico, det har vi fått klare signaler på. Vi håper vi sammen kan finne de beste virkemidlene, sier han.

Løfshus skjønner hvorfor forslaget kommer. Og heller ikke han liker den norske dominansen.

– Jeg er litt betenkt. Det bruker å jevne seg ut når de største slagene kommer, men styrkeforholdet gjør at det er grunn til å stille spørsmål, erkjenner han.

Siste nytt

 • Brækhus vil opp ei vektklasse

  Bokseveteranen Cecilia Brækhus (40) vil halde fram karrieren. Ho går opp ei vektklasse og håpar å vere tilbake i ringen snart.

  Det avslører Brækhus i ei pressemelding frå sponsoren. Også VG har omtalt saka.

  Den mangeårige boksedronninga blei detronisert då ho tapte to strake kampar mot Jessica McCaskill, seinast i mars i fjor. Før møta med amerikanaren hadde Brækhus vunne alle sine 36 proffkampar.

  Brækhus fortel til VG at ho forlengjer karrieren minst ut 2022. Ho skal bokse i super weltervekt, éi vektklasse opp frå den ho herja i i mange år.

  – Det er på ingen måte ei forhasta avgjerd. Eg har konkludert med at det er det beste for min vidare karriere. Det er blitt vanskelegare og vanskelegare å nå vektgrensa. Utanom kamp har eg ei vekt på omtrent 75 kilo, seier Brækhus.

  Vektgrensa i weltervekt er 66,7 kilo.

  Cecilia Brækhus under kampen mot russiske Inna Sagajdakovskaja
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Utøvarane testa på nytt i dag

  Landslagslege på plass i Seiser Alm, Ove Feragen, skriv i ein SMS til NRK torsdag morgon at alle utøvarar er PCR-testa på morgonkvisten.

  Utøvarane på dame- og herresida trenar elles som planlagt gjennom morgontimane, fortel han.

  Han legg avslutningsvis til at dei ventar svar innan 24 timar.

  Johannes Høsflot Klæbo
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Forfang og Tande blir heime

  Daniel-André Tande og Johann Forfang er ikkje tatt ut til verdscuprenna i Tyskland i helga. Begge har framleis for høge koronaverdiar.

  Noregs Skiforbund skriv i ei pressemelding at Forfang og Tande blir heime for å «vere under Olympiatoppens testregime».

  – Forfang og Tande er i prosessen for å teste seg ut av covid-19. Verdiane som trengst for å komme seg til OL er ikkje helt oppnådd, men det er stor sannsyn for at de kjem seg til Kina i tide. Derfor vel dei å køyre testregime her i Noreg i regi av Olympiatoppen, seier landslagstrenar Alexander Stöckl.

  Første hoppkonkurranse for menn er søndag 6. februar.

  Tande og Forfang
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal