Hopp til innhold

Norsk stortalent hylles av legende: – Hun kommer til å pisse på alle sammen

Stortalentet Margrethe Bergane (21) rystet verdenseliten ved flere anledninger under søndagens historiske femmil. Dette var imidlertid Ragnhild Gløersen Hagas (31) dag, som spurtet inn til seier etter en thrilleravslutning.

Ragnhild Gløersen Haga spurtet heroisk, strakk frem foten og vant både spurten og den historiske femmila i Holmenkollen søndag.

– Det er først litt surrealistisk, egentlig. Jeg har trent mot det rennet her lenge, helt siden jeg fikk beskjed om at jeg ikke var aktuell for noen distanser i VM. Jeg har kjent meg bra, men det har vært tunge år siden 2018, men med noen lyspunkt underveis.

– Jeg er veldig glad for at jeg har stått i det og vært tålmodig. Og det siste året har det vært ekstra tøft med covid, sier Haga til NRK.

Men de første 49 kilometerene var det stort sett en kvinne som dro feltet gjennom skogen i Nordmarka på toppen av Oslo.

Margrethe Bergane (21) er et av norsk langrenns største talenter. I Kollen var hun mer enn lysten på å vise seg frem, og etter knappe fem kilometer dro 21-åringen opp tempo som ingen våget å følge.

Margrethe Bergane

STORTALENT: Margrethe Bergane imponerte stort på femmila.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Jeg er imponert av Margrethe. Hun viser en vanvittig offensivitet, lød dommen fra NRKs langrennsekspert og tidligere langdistansedronning, Therese Johaug.

Den tidligere polske stjerneløperen Justyna Kowalczyk kastet seg raskt over tastaturet og delte en ekte hyllest av Berganes renn.

– Det hun gjør i dag er et eventyr. Hun trenger å jobbe noen år, få mer erfaring og taktiske egenskaper, så kommer hun til å pisse på alle sammen, skriver Kowalczyk på Twitter.

Kowa

POLSK LEGENDE: Justyna Kowalczyk.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Bergane er tidligere juniorverdensmester i langrenn og tok nylig bronse i U23-VM. NRKs kommentator Torgeir Bjørn mener at publikum i dag ble introdusert for en fremtidig femmilsdronning.

– Jeg synes det er tøft. Det kan hende hun går på en smell, men hvorfor ikke prøve? spurte Bjørn.

Landslagstrener Stig Rune Kveen lot seg både imponere og bekymre av Berganes smårykk på femmila. Underveis sendte han noen advarende ord til det unge råskinnet.

– Vi måtte roe henne ned litt på førsterunden. Vi måtte rope at hun må bruke hodet. Det er tydelig at hun er i form, men utfordringen er å ikke svi av for mye i starten, sa han.

Ragnhild haga

– Et råskinn

Men Bergane nektet å roe ned og etter hvert turte ikke verdenseliten å la henne stikke lenger avgårde alene. Jessica Diggins dro opp tempo, og sørget igjen for at det var en samlet gruppe i tet.

– Hun er et råskinn. Hun er sterk. Det blir spennende å se hva hun får til til slutt. Hun er veldig spennende, sa Kveen.

Bergane setter pris på de gode ordene fra både eksperter og trenere.

– Det er veldig hyggelig å få ros. Jeg synes jeg gjør et bra løp og det er gøy, sier hun og avslører at VM om to år er et mål.

Bergane lå fremst av samtlige under majoriteten av løpet, men også 22 år gamle Nora Sanness imponerte stort. Hun endte på 5. plass, like foran Bergane, som ikke hadde de nødvendige spurtegenskapene til å ta det hele veien inn til mål.

Bergane

STERK: Bergane kjørte konkurrentene hardt i de tøffe motbakkene.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Det er veldig stort. Det er noe som mangler i dag, men det er gøy med karrierebeste, sier Bergane til NRK.

– Det var veldig gøy at vi begge gjorde gode renn her i dag. Nora er rå på skøytedistanser, sier hun om sitt jevngamle fremtidshåp.

Landslagseliten lar seg imponere av duoen.

– De var rå i dag. Bergane var oppe og dro allerede på førsterunde, og det var ikke så overraskende for hun er offensiv. Men hun holdt farten oppe der hele dagen. Den jenta der har vi mye glede av i fremtiden. Nora også, det er ukjente navn, men jeg visste de kunne gå fort i dag. Det er sterkt, sier Udnes Weng om duoen.

Rennet endte i en høydramatisk spurt der Haga, Astrid Øyre Slind og Jessica Diggins kjempet side om side mot mål. Der var det til slutt Haga som fikk stukket tærne lengst frem og tok en historisk femmilsseier i Holmenkollen.

Da kom det både tårer og ellevill jubel.

Ragnhild Haga

SEIER: Ragnhild Haga spurtet inn til seier på femmila. Da kom også tårene.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Unner henne det ekstra mye

– Hva skjedde liksom!? nærmest ropte Therese Johaug til sin tidligere lagvenninne i intervjusonen.

En rørt Haga forklarer hvordan hun opplevde den historiske seieren.

– Jeg følte meg bra, men jeg følte at jeg lærte å gå femmil underveis.

– Det er helt rått. Jeg hadde vært så fornøyd om jeg var på pallen. Det var mitt VM-løp siden jeg ikke fikk gå i Planica. Det er min andre verdenscupseier noen gang og det beste rennet jeg har gjort siden 2018. Det er sånne øyeblikk man lever for og trener for, sier Haga til NRK.

Haga slet med korona tidligere denne sesongen, og har noen tøffe år med sviktende resultater bak seg. I målområdet ble hun omfavnet av Tiril Udnes Weng.

– Det gjør at man unner henne det ekstra mye. Hun har stått i noen tøffe år, vært utenfor landslaget og det har buttet litt, så da er det ekstra gøy at hun lykkes i dag på hjemmebane, sier hun om Haga.

Hylles av ekspertene

NRK-ekspert og tidligere lagvenninne av Haga, Therese Johaug, ble rørt av seieren.

– Jeg står med tårer i øyene. Det var stort. Så overraskende, for en avslutning, for en spurt og for et comeback etter noen sesonger der resultatene ikke har vært det hun har ønsket. Det er utrolig gledelig at hun skal lykkes her og vinne den aler første femmila i selveste Holmenkollen. Det er fantastisk, sier Johaug.

Øyre Slind ble nummer to foran Diggins.

Spurten

KNEPENT: Haga vinner femmila like foran Øyre Slind og Diggins.

Foto: Geir Olsen / NTB

-- Jeg har aldri vært mer misfornøyd med en andreplass i verdenscupen. Det trodde jeg aldri jeg skulle si. Men det var et bra renn, for all del, sier Øyre Slind om den imponerende, men litt sure andreplassen.

Taktisk spill

Midtveis i løpet var det tid for skibytte, men tyske Victoria Carl og svenske Moa Ilar kjørte rett gjennom stadion. Det gjorde nesten Kerttu Niskanen også, men bråbremset nesten inn til skibytte da hun så at Jessica Diggins gikk inn.

– Vi fikk det taktiske spillet vi forventet, og Diggins er dirigent her, sa Torgeir Bjørn.

– Det var nesten komisk å se på, sa Fredrik Aukland.

Les også Tidobbelt norsk da Krüger fikk VM-revansje: – Verste resultatet i historien

De norske gikk også inn til skibytte og hovedfeltet brukte kort tid på å hente inn Carl og Ilar.

I dagene før femmila oppsto det et ordentlig kvinnefall, hvor mange av de største favorittene måtte melde forfall. Svenskene Frida Karlsson og Ebba Andersson slet med sykdom, det gjorde også de norske håpene Anne Kjersti Kalvå og Ingvild Flugstad Østberg.

Les også Norsk totaldominans: Europa-kartet avdekker fallet

William Poromaa etter målgang på 15-kilometeren. Han var eneste løper som slo en eneste nordmann. Innfelt er Europa-kartet.

Weng måtte slippe

Etter rundt ti kilometer begynte en del meriterte løpere å slippe de beste, blant andre Heidi Weng.

Det nærmet seg halvminuttet opp for den norske langrennsstjernen, noe ikke Johaug hadde spådd på forhånd.

– Det er veldig overraskende at Heidi slipper så mye. Hun virket i veldig offensiv før start, og følte seg i god form og gledet seg til skirenn. Jeg trodde hun skulle være med mer oppe i teten.

Weng tok inn mange sekunder i nedoverbakkene, og kom seg opp i tetgruppa igjen. Men så kom det nye motbakker og sekundene begynte å løpe i feil retning.

Dermed ble hun til slutt sjanseløs til å henge med de beste. I mål var hun langt bak.

Siste nytt

  • Kane-dobbel sørget for England-seier i Nasjonsligaen

    Harry Kane ble hyllet før sin kamp nummer 100 for det engelske landslaget – og blir også hyllet etter at han sørget for 2-0-seieren til England over Finland.

    – De gullstøvlene er i fyr og flamme, sier den tidligere England-forsvareren Matthew Upson til BBC.

    England slet lenge med å få hull på nullen mot finnene.

    Kanes første mål kom etter 57 minutter da han hamret ballen via tverrliggeren fra sekstenmeteren. Kvarteret senere noterte han seg med kveldens andre mål og mål nummer 68 i landslagskarrieren.

    Noe hat trick ble det ikke, for like etter ble landslagskapteinen byttet ut til ovasjoner fra publikum. Kane er den tredje som scorer i sin 100. landskamp for England. Bobby Charlton gjorde det i 1970 og Wayne Rooney i 2014.

    Med det topper England tabellen i sin gruppe i Nasjonsligaen, på bedre målforskjell enn Hellas. Finland står med to strake tap og ligger på foreløpig nedrykksplass. (NRK/NTB)

    deGQUwQv9Ck
    Foto: Mike Egerton / AP
  • City-stjerne ut på båre i storkamp

    Manchester Citys nederlandske forsvarsspiller Nathan Aké forlot tirsdagens kamp mot Tyskland på båre.

    Like før pause gikk nederlenderen i gresset og holdt seg til foten. Etter hvert ble medisinsk personell tilkalt, og ble båret av banen.

    Hvor lenge han er ute er fortsatt usikkert.

    Kampen endte 2-2. Tijani Reijnders og Denzel Dunfries scoret for Nederland, mens Deniz Undav og Joshua Kimmich puttet for Tyskland.

    Begge lag står med fire poeng etter to kamper i nasjonsligaens gruppe A3.

    Ake ut på båre
    Foto: NICOLAS TUCAT / AFP
  • Nettavisen: Kulturdepartementet vurderer betalingsforbud til ulovlig IPTV

    Flere hundre tusen norske husstander benytter ulovlige IPTV-løsninger blant annet for å strømme fotball. Kulturdepartementet vurderer måter å stoppe dette.

    – Vi har fått innspill fra flere aktører om at de ønsker seg et betalingsformidlingsforbud knyttet til ulovlige IPTV-tjenester, à la det vi har på pengespillområdet. Dette er noe som departementet nå vurderer, opplyser Kulturdepartementet i en epost til Nettavisen gjennom kommunikasjonsrådgiver John Olav Kroken.

    Under fotballtinget i vår la TV 2 fram tall som tilsier at 300.000 nordmenn benytter seg av ulovlige strømmetjenester ved IPTV. (NTB)

    vQYdjBlChC4
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal