Hopp til innhold

Norsk stortalent kan «stjele» skytterdronningens OL-plass: – Brutalt

EVJE (NRK): Per i dag har Norge tre kvinnelige skyttere i verdenstoppen, men kun to OL-kvoteplasser. Det skaper hodebry et snaut år før lekene i Tokyo.

skyttere

GODE VENNINNER: Katrine Aannestad Lund (f.v.), Jenny Stene og Jeanette Duestad er sammen store deler av året og har hatt stor suksess siden de ble en del av skytterlandslaget.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

De er bestevenninner, landslagskollegaer og i verdenstoppen i rifleskyting. Men Jenny Stene (21), Jeanette Duestad (20) og Katrine Aannestad Lund (24) er også konkurrenter.

– Du får litt godfølelse på at «denne OL-plassen er min» når du tar den, men samtidig vet du godt at den ikke er det, sier Annestad Lund.

Kan få OL-drømmen knust

Hun ble skytterdronning på Landsskytterstevnet i 2017, og ble dermed kåret til Norges beste skytter – uansett kjønn. Både hun og Jeanette Duestad har sikret Norge OL-kvoteplass i 50 meter helmatch og 10 meter luftrifle, gjennom å ta medalje i verdenscupen tidligere i år.

Men selv om de har sikret Norge OL-plassene, er det ikke sikkert de får dra til OL selv.

Katrine Aannestad Lund

SKYTTERDRONNING i 2017: Katrine Aannestad Lund.

Sportssjef i Norges Skytterforbund (NSF), Tor Idar Aune, er ansvarlig for laguttaket, og i samråd med landslagstrener Espen Berg-Knutsen vurderer de hvem som skal få representere Norge i OL.

– Vi sender de vi tror skyter best i OL. Da legger vi alle vurderinger inn i potten. Det kan føles brutalt, men alle er innforstått med at det er sånn det er. Jeg har vært med på OL-uttak ganske mange ganger, og som regel er det en som har tatt en plass som ikke får være med, forklarer Berg-Knutsen.

– Det er en del av hverdagen, og det eneste skytterne kan svare med er å jobbe godt. Toppidretten er brutal, men skal du bli best i verden må du være best i Norge også, sier Aune som presiserer at uttaket gjøres 1. juni.

Verdensrekordholder kan «kuppe» en OL-plass

En som kan «stjele» en av OL-plassene, er Jenny Stene. I mai satte hun verdensrekord på OL-øvelsen 50 meter helmatch under verdenscupen i München, da hun fikk 1185 poeng – hele tre poeng over den gamle rekorden. Hun var også den første kvinnen som tok seg til finalen i stangskyting på Landsskytterstevnet (i 2015).

jenny stene

I FORM: Jenny Stene (21) har imponert stort i 2019.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

– OL hadde vært skikkelig rått. Skulle jeg blitt sendt, og vi bare har de to kvoteplassene, ville jeg jo blitt glad på egne vegne, forteller Stene.

Hun sier at de tre landslagsskytterne har snakket sammen om at det kan bli vanskelig for den som eventuelt blir utelatt fra laget, men at de unner hverandre suksess. Likevel innrømmer Duestad at det hadde vært bittert å se OL fra sofaen.

– Jeg har selvfølgelig veldig lyst til å dra når jeg har tatt en plass. Samtidig er det de som er i best form når uttaket tas som burde dra, fordi vi vil jo selvfølgelig ha medaljer. Og en medalje i OL på en av jentene, vil jo bli litt som en medalje for laget, for vi jobber så godt og tett sammen.

– Et svært, svært krevende uttak

NRKs skyteekspert, Ola Lunde, mener NSF står overfor et utrolig vanskelig valg neste år.

– Nå står de likt alle tre, men jeg vil jo tro at Kathrine og Jeanette ligger best an siden de skaffet kvoteplassene. Samtidig har Jenny et enormt nivå hun også, så det blir et svært, svært krevende uttak.

Aannestad Lund mener derimot at det er lagvenninnene hennes som ligger best an, ettersom de er sterke i begge OL-disiplinene (helmatch og luftrifle), mens hun selv er en «matchskytter».

tor idar aune

OFFENSIV SPORTSSJEF: Tor Idar Aune.

Foto: NSF

Landslagsledelsen håper de kan slippe å måtte velge mellom skyttertalentene, og påpeker at det fremdeles er tid til å sikre flere OL-kvoteplasser. På herresiden har Henrik Larsen (50m helmatch/10 m luftrifle) og Erik Watndal (skeet) sikret OL-kvoteplasser.

– Og jeg er ganske trygg på at vi kan sikre flere, sier en offensiv sportssjef.

 • Denne uka er landslagsskytterne blant de 4200 påmeldte på Landsskytterstevnet i Evje. Følg stevnet på NRK1 eller her fra kl. 14.00 tirsdag.
 • Onsdag kåres en skytterdronning eller skytterkonge. Sendingen starter på NRK1 kl. 17.15.

Siste nytt

 • Ny maktdemonstrasjon av Pogacar – leder stort i sammendraget

  Tadej Pogacar tok sin fjerde etappeseier i årets Tour de France fredag.

  Fredagens kongeetappe var en skikkelig prøvelse for rytterne med 4400 høydemeter på 144,6 kilometer.

  Sammenlagtleder Pogacar lå i hovedfeltet sammen med nummer to i sammendraget Jonas Vingegaard nesten hele rittet.

  Med 11 kilometer til det høyeste punkt i årets Tour kjørte hjelperytterne til Pogacar på, og en etter en av hjelperne til danske Vingegaard falt av. Dermed satt dansken alene i hovedfeltet.

  Med snaue åtte kilometer til mål gikk Pogacar ifra Vingegaard og resten av hovedfeltet for å ta igjen bruddet.

  På under en kilometer tok han over 30 sekunder på Matteo Jorgenson i tet.

  Sloveneren lyktes med forsøket å økte ledelsen i sammendraget enda mer før de to siste etappene i årets Tour de France.

  Jonas Abrahamsen var med i et brudd fra start og tok 13 poeng ved den innlagte spurten. Da klatringen startet klarte ikke nordmannen å holde følge med resten av bruddet.

  Ingen nordmenn er i mål enda.

  Cycling Tour de France
  Foto: Jerome Delay / AP
 • Seinen friskmeldes før OL i Paris

  Det kan svømmes i Seinen under OL i Paris, melder ordføreren i Paris' kontor.

  Elven har bestått vannkvalitetstester seks dager på rad, og det er dermed klart for olympiske øvelser i den franske hovedstadselven.

  Det er godt nytt for OL-arrangøren, som har ventet i spenning på om de ambisiøse planene i den tidligere svært forurensede elven kunne gjennomføres.

  Gladnyhetene kommer med et lite forbehold om at man unngår regn. Ved to tilfeller i forrige uke kom det regnskyll som gjorde at E. Coli-verdiene var for høye i testene, men verdiene gikk raskt ned etter regnværet.

  De godkjente testene kom fra Alexandre III-broen. Ved tre andre testpunkter i Paris var resultatene mer varierte.

  På onsdag demonstrerte Paris-ordfører Anne Hidalgo at vannet var trygt å bade i, da hun tok en forfriskende dukkert i elven.

  Skulle vannkvaliteten gå ned, vil arrangørens «Plan B» være å utsette øvelsene i noen dager, eller flytte de lengre øvelsene til Vaires-sur-Marne, en elv øst for Paris. (NTB)

  Seine
  Foto: AP
 • Norge møter Albania i første runde av EM-omspillet

  Norges fotballkvinner klarte ikke å ta seg videre gjennom gruppespillet og må slå blant annet Albania skal de bli å se i neste års EM i Sveits.

  I begge rundene spilles det ett oppgjør på bortebane, før det best seedede laget avslutter på hjemmebane. Norge var seedet i trekningen.

  Den tidligere sveitsiske landslagsspilleren Sandy Maendly trakk Albania som Norges motstander i den første runden. Norge ble trukket sist i trekningen.

  Det er et lag de norske kvinnene er soleklare favoritter mot. I forrige VM-kvalifisering mot nettopp Albania slo de norske kvinnene dem 5-0 hjemme og 7-0 på bortebane.

  Kampen mot Albania fra C-divisjonen i Nasjonsligaen er semifinalen i omspillet for de norske kvinnene. Hvis alt går etter planen vil de møte enten Kroatia eller Nord-Irland fra B-divisjonen, lag Norge bør slå.

  Kampene i den første runden spilles mellom 23. og 29. oktober. Runde to spilles 27. november og 3. desember.

  (NTB)

  EM-kvalifisering 2024: Norge - Nederland (1-1)
  Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal