Norsk stortalent kan «stjele» skytterdronningens OL-plass: – Brutalt

EVJE (NRK): Per i dag har Norge tre kvinnelige skyttere i verdenstoppen, men kun to OL-kvoteplasser. Det skaper hodebry et snaut år før lekene i Tokyo.

skyttere

GODE VENNINNER: Katrine Aannestad Lund (f.v.), Jenny Stene og Jeanette Duestad er sammen store deler av året og har hatt stor suksess siden de ble en del av skytterlandslaget.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

De er bestevenninner, landslagskollegaer og i verdenstoppen i rifleskyting. Men Jenny Stene (21), Jeanette Duestad (20) og Katrine Aannestad Lund (24) er også konkurrenter.

– Du får litt godfølelse på at «denne OL-plassen er min» når du tar den, men samtidig vet du godt at den ikke er det, sier Annestad Lund.

Kan få OL-drømmen knust

Hun ble skytterdronning på Landsskytterstevnet i 2017, og ble dermed kåret til Norges beste skytter – uansett kjønn. Både hun og Jeanette Duestad har sikret Norge OL-kvoteplass i 50 meter helmatch og 10 meter luftrifle, gjennom å ta medalje i verdenscupen tidligere i år.

Men selv om de har sikret Norge OL-plassene, er det ikke sikkert de får dra til OL selv.

Katrine Aannestad Lund

SKYTTERDRONNING i 2017: Katrine Aannestad Lund.

Sportssjef i Norges Skytterforbund (NSF), Tor Idar Aune, er ansvarlig for laguttaket, og i samråd med landslagstrener Espen Berg-Knutsen vurderer de hvem som skal få representere Norge i OL.

– Vi sender de vi tror skyter best i OL. Da legger vi alle vurderinger inn i potten. Det kan føles brutalt, men alle er innforstått med at det er sånn det er. Jeg har vært med på OL-uttak ganske mange ganger, og som regel er det en som har tatt en plass som ikke får være med, forklarer Berg-Knutsen.

– Det er en del av hverdagen, og det eneste skytterne kan svare med er å jobbe godt. Toppidretten er brutal, men skal du bli best i verden må du være best i Norge også, sier Aune som presiserer at uttaket gjøres 1. juni.

Verdensrekordholder kan «kuppe» en OL-plass

En som kan «stjele» en av OL-plassene, er Jenny Stene. I mai satte hun verdensrekord på OL-øvelsen 50 meter helmatch under verdenscupen i München, da hun fikk 1185 poeng – hele tre poeng over den gamle rekorden. Hun var også den første kvinnen som tok seg til finalen i stangskyting på Landsskytterstevnet (i 2015).

jenny stene

I FORM: Jenny Stene (21) har imponert stort i 2019.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

– OL hadde vært skikkelig rått. Skulle jeg blitt sendt, og vi bare har de to kvoteplassene, ville jeg jo blitt glad på egne vegne, forteller Stene.

Hun sier at de tre landslagsskytterne har snakket sammen om at det kan bli vanskelig for den som eventuelt blir utelatt fra laget, men at de unner hverandre suksess. Likevel innrømmer Duestad at det hadde vært bittert å se OL fra sofaen.

– Jeg har selvfølgelig veldig lyst til å dra når jeg har tatt en plass. Samtidig er det de som er i best form når uttaket tas som burde dra, fordi vi vil jo selvfølgelig ha medaljer. Og en medalje i OL på en av jentene, vil jo bli litt som en medalje for laget, for vi jobber så godt og tett sammen.

– Et svært, svært krevende uttak

NRKs skyteekspert, Ola Lunde, mener NSF står overfor et utrolig vanskelig valg neste år.

– Nå står de likt alle tre, men jeg vil jo tro at Kathrine og Jeanette ligger best an siden de skaffet kvoteplassene. Samtidig har Jenny et enormt nivå hun også, så det blir et svært, svært krevende uttak.

Aannestad Lund mener derimot at det er lagvenninnene hennes som ligger best an, ettersom de er sterke i begge OL-disiplinene (helmatch og luftrifle), mens hun selv er en «matchskytter».

tor idar aune

OFFENSIV SPORTSSJEF: Tor Idar Aune.

Foto: NSF

Landslagsledelsen håper de kan slippe å måtte velge mellom skyttertalentene, og påpeker at det fremdeles er tid til å sikre flere OL-kvoteplasser. På herresiden har Henrik Larsen (50m helmatch/10 m luftrifle) og Erik Watndal (skeet) sikret OL-kvoteplasser.

– Og jeg er ganske trygg på at vi kan sikre flere, sier en offensiv sportssjef.

 • Denne uka er landslagsskytterne blant de 4200 påmeldte på Landsskytterstevnet i Evje. Følg stevnet på NRK1 eller her fra kl. 14.00 tirsdag.
 • Onsdag kåres en skytterdronning eller skytterkonge. Sendingen starter på NRK1 kl. 17.15.

Siste nytt

 • Solid Hovland-start

  Viktor Hovland fortsetter sitt sterke spill i jakten på PGA-kortet. Torsdag gikk han den første runden på Korn Ferry Tour i Boise på 67 slag, fire under par. Det holder til en foreløpig delt 12. plass. En topp 25-plassering holder til PGA-kort.

  Nationwide Children's Hospital Championship - Round Three
  Foto: Matt SULLIVAN / AFP
 • Tutta åpnet ett slag under par

  Suzann Pettersen gikk første runde i Canadian Open i golf ett slag under par. Tutta fikk en bogey på 10. hull, men slo tilbake med birdie på både 14. og 15. hull. 38-åringen fra Oslo ligger foreløpig på en delt 25. plass.

  Suzann Pettersen i aksjon under første runde i CP Women's Open
  Foto: Vaughn Ridley / AFP
 • Sarri mister to kamper

  Juventus-trener Maruizio Sarri går glipp av lagets to første seriekamper på grunn av lungebetennelse. Det opplyste klubben torsdag. Juventus serieåpner borte mot Parma, før forrige sesongs serietoer Napoli gjester Torino på den siste dagen i august.

  Juventus-trener Maurizio Sarri
  Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal