NRK Meny
Normal

Norsk skøytenedtur på OL-isen

For første gang på fem år ble det ingen norske medaljer i VM enkeltdistanser. To femteplasser var beste norske resultater på neste års OL-is i Sotsji.

Håvard Bøkko

Håvard Bøkko og resten av den norske skøyteleieren mislyktes i jakten på medaljer.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Sverre Lunde Pedersen

Sverre Lude Pedersens femteplass på 1500 meter var beste norske resultat i individuelle løp.

Foto: MICHAEL KOOREN / Reuters

I 2009 fikk Håvard Bøkko sølv på 5000 og 10.000 meter. For to år siden tok han gull på 1500 meter, og i fjor ble det bronse på samme distanse. I OL-året 2010 ble mesterskapet ikke arrangert. Ikke siden 2008 har det endt uten norsk medalje.

Norges Skøyteforbund hadde målsetting om minst en medalje i mesterskapet i Russland.

– Det er skuffende. Det er egentlig bare Sverre (Lunde Pedersen) som leverer, og til dels Ida (Njåtun). Ellers har det vært under pari, sa landslagstrener Jarle Pedersen til NTB.

Nådde ikke opp

Håvard Bøkko, Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nielsen endte på femteplass på lagtempoen i Sotsji søndag.

– Alle gjør så godt de kan, men vi har litt for få løpere å spille på. Alle må ha dagen for at vi skal ta medalje. Så tøft er det, mente landslagstreneren.

Den norske trioen gikk på 3.58,68 og var 6,65 sekunder bak suverene Nederland, som forsvarte gullet fra i fjor.

Sølvet gikk til Sør-Korea på tiden 3.44,59. Polen sikret bronse med 3.45,22. Norge var snaut tre og et halvt sekund fra medalje.

Ida Njåtun

Ida Njåtun endte på sjetteplass i lagkonkurransen sammen med Hege Bøkko og Mari Hemmer.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

På kvinnenes lagtempo ble Norge nummer seks. Hege Bøkko, Ida Njåtun og Mari Hemmer gikk på 3.07,23. Nederland vant for annet år på rad med tiden 3.00,02. Polen var 4,89 sekunder bak og tok sølv og Sør-Korea bronse med 3.05,32.

Syk Bøkko

I de individuelle løpene var Sverre Lunde Pedersens femteplass på 1500 meter torsdag beste norske resultat. Da endte Håvard Bøkko på en svak ellevteplass. På 5000 meter brøt Bøkko på grunn av sykdomsproblemer, mens Pedersen ble nummer sju. Begge sto over 10.000-meteren for å forberede seg til lagtempoen.

Beste individuelle resultat blant de norske kvinnene var Ida Njåtuns tolvteplass på 1500 meter.

– Noen har stått distansen ut, mens andre har hatt en dalende formkurve på slutten, sa Pedersen.

Selv om sesongen endte i skuffelse for de norske løperne, har det også vært flere høydepunkter. Håvard Bøkko tok sølv i allround-VM på hjemmebane og bronse i EM.

Både han og Sverre Lunde Pedersen var også på seierspallen i verdenscupen i løpet av sesongen. I tillegg ble det en tredjeplass på lagtempo under verdenscupen i Astana før jul.

– Allround-VM og EM var de store målene, men også VM enkeltdistanser. Vi gjorde det bra i to av dem og feilet her, sa en skuffet Jarle Pedersen.

Siste nytt

 • Chris Froome vann og leiar

  Chris Froome stakk åtte mil før mål og vann dagens fjelletappe i Giro d'Italia med tre minutts margin. Han overtok også leiartrøya frå Simon Yates som kollapsa totalt.

  Froome leier no med 40 sekund på Tom Dumoulin som no er nr 2.

  Rittet blir avslutta søndag.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Ruud møter Jordan Thompson

  Casper Ruud skal møte australske Jordan Thompson (24) i første runde i Roland Garros-turneringa i tennis. Thompson er rangert som nummer 85 i verda. Kampen går måndag eller tysdag.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP
 • Sagosen og Myrhol på stjernelaget

  Sander Sagosen og Bjarte Myrhol er begge tatt ut på stjernelaget i inneværende sesongs mesterliga i håndball. Stjernelaget ble annonsert i forkant av helgens Final 4-sluttspill i Köln, der vinneren av årets mesterliga på herresiden skal kåres.

  Bjarte Myrhol
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag