Hopp til innhold

Christiansen i tårer etter mirakelgullet: – Ikke til å tro

Norge så ut til å være langt utenfor gullkampen halvveis på herrestafetten i OL, men Johannes Thingnes Bø og Vetle Sjåstad Christiansen leverte hver sin en monsteretappe og sikret gullet for Norge.

Det er 12 år siden Norge sist vant herrestafetten i OL og det så lenge ut til å bli tøft for de norske gutta i Zhangjiakou også.

– Norge er i ferd med å havne ut av gullkampen her, slo NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith nærmest fast etter to etapper av stafetten.

Da hadde Sturla Holm Lægreid havnet i strafferunden, og Tarjei Bø tapt tid i løypa. Da storebror Bø vekslet med lillebror var Norge hele 1,47 bak den ledende russiske olympiske komité (ROC).

Men Johannes Thingnes Bø gikk en vanvittig etappe og brakte Norge helt opp i sølvkampen før den siste etappen. Ingen trodde likevel at man kunne gjøre noe med ROC på den sisteetappen, men russernes ankermann, Eduard Latypov, sprakk og måtte ut i to strafferunder.

– Skal det bli norsk gull allikevel? Vetle Sjåstad Christiansen utfører et skiskyttermirakel, utbrøt Andreas Stabrun Smith da Latypov, tyske Philipp Nawrath og franske Quentin Fillon Maillet bommet.

For Vetle Sjåstad Christiansen tok muligheten, skjøt fullt hus og sikret gullet.

– Vi er helt skjelvne

– Det var en drøm som gikk i oppfyllelse. Jeg har lenge sagt at jeg har ønsket å gå Norge inn til gull i OL og i dag fikk jeg sjansen. Det utgangspunktet jeg fikk var egentlig perfekt for jeg var i angrepsmodus. Vi hadde alt å vinne, og det var en fjerdeplass i spill der som hadde vært litt bittert, forteller Christiansen til NRK.

– Jeg så Latypov hadde fire bom når vi kom inn, så gikk det på en bryter fra defensiv til offensiv, og så gikk vi for gull. At vi klarte det er ikke til å tro. Det var helt rått, fortsetter ankermannen rørt.

Hjemme hos familien Christiansen rant også tårene.

– Vi er helt skjelvne, vi har tårer i øynene. Ja, fy ... Jeg tror ikke noen av oss forstår hva som skjedde, sier søster Tiril Sjåstad Christiansen til NRK like etter målgang.

– Det betyr så mye, selv om det ikke er et individuelt gull. Den etappen han viser i dag er jo den beste etappen av alle og det er bare så rått. Rå laginnsats, men ikke minst at Vetle klarer å dra inn det der. Det er så stort for alle, fortsetter søsteren.

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, stafett 4x7,5 km menn

TÅRER: De norske gutta tok til tårene da Vetle Sjåstad Christiansen sikret OL-gullet.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Måtte klemme Tarjei

– Nå står Lægreid og griner som et barn, for han var sikker på at han hadde ødelagt dette her, kommenterte Stabrun Smith til de norske jubelbildene i målområdet.

Han var langt nede etter å ha bommet fire ganger og havnet i strafferunden. Etter at alt hadde snudd var det en tydelig preget Lægreid som kunne feire gull sammen med resten av laget.

– Det er veldig vanskelig å beskrive det. Etter å ha gått gjennom mixed og holdt maska måtte jeg inn i bua og klemme Tarjei. Da var jeg litt nedpå. Det er helt sjukt at det svinger sånn emosjonelt. Vi er så langt bak, så plutselig er vi i kampen om bronsen, så plutselig i kampen om gullet. Så klarer faen meg Vetle å ta gullet, sier en emosjonell Lægreid til NRK.

Helsvart for skytesterke Lægreid – bommet på halvparten av skuddene

– Det er helt vilt det han driver med. Jeg merker at selv nå er det vanskelig å holde tårene tilbake når jeg tenker på det. Det er mye følelser i idrett, det er helt ekstremt sånn som denne stafetten ble i dag.

– Hva betyr det med ditt første OL-gull?

– Det betyr alt. Spesielt med den nedturen jeg har hatt i OL. Å få det gullet her, da er alt greit egentlig. Da har det ikke noe å si at jeg ikke har fått vist det jeg er godt for. Det å få det gullet her, det betyr så mye, forteller Lægreid.

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, stafett 4x7,5 km menn

GULLGUTTER: En rørt gjeng skiskyttere på toppen av pallen etter stafetten.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det han gjør er ekstremt

Tarjei Bø tapte også mye tid på sin etappe, og fikk NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith til å stille spørsmål ved Bøs etappe.

– Hva har skjedd med Tarjei Bø? Han kan jo ikke gjøre dette når Norge er så langt bak. Norge er et minutt bak inn til skyting, kommenterte Stabrun Smith.

Selv mener storebror Bø han så ut som en «smågutt» sammenlignet med Aleksandr Loginov fra ROC. Etter at gullet var sikret kom følelsene også for lagets eldstemann.

– Nå er det vært masse snakk om at det er stang ut i OL, men nå er det virkelig stang inn. Nå er det stang, via tverrligger og i neste stang og inn. Nå er jeg veldig takknemlig for at det går så bra, forteller Bø til NRK som er eneste på laget med OL-gull på stafett fra før.

– Det er masse følelser med idrett. Sånne historier som dette er veldig artig å tenke på. Jeg begynte med stafettgull i OL med tre legender på laget da med Ole Einar, Emil og Halvard. Så står jeg her med tre legender i dag også. Jeg er så takknemlig. Nå går alle drømmer inn på samme tid, det er helt fantastisk, sier Bø til Discovery.

At Vetle Sjåstad Christiansen til slutt var på skuddhold for medalje på den siste etappen skyldes i stor grad en monsteretappe fra Johannes Thingnes Bø.

Men at han skulle spise opp over minuttet av ROC sitt forsprang og sende Christiansen ut i tredjeposisjon, så lite sannsynlig ut før starten av hans etappe.

– Jeg tenkte at her må jeg bare glemme at jeg er på 1700 meter og brenne til fra start. Jeg klarte å holde helt inn og leverer Vetle ut sammen med Tyskland og Frankrike. Det var et stort mål på vei ut fra siste skyting, forteller Thingnes Bø.

– Da du sendte Vetle ut, hva trodde du om medaljemulighetene da?

– Da var vi på skuddhold til medalje og vi vet at Vetle er en god skytter og spurter. Tenkte mest sannsynlig det ble medalje sølv eller bronse, men gullet trodde jeg skulle gå til Russland.

Med andre ord var han imponert av Christiansens siste etappe.

– Det han gjør i dag er ekstremt. Han følger sitt opplegg. Slipper de andre i utforkjøringene og tar det med ro. Skyter med perfekt rytme og viser når han øker på sisterunden at han har hatt full kontroll på det han hadde gjort. Totalt sett en utklassingsetappe for Vetle, smiler Thingnes Bø etter sitt tredje gull dette mesterskapet.

Siste nytt

  • Anker padelsøksmål til lagmannsretten

    Fredag ble det kjent at Anders Jacobsen vant rettssaken mot Just Padel Group.

    Det svenskeide padelselskapet ble dømt til å betale Anders Jacobsen 3,1 millioner kroner. I tillegg ble den tidligere skihopperen tilkjent renter og saksomkostninger på 1,1 millioner kroner.

    Selskapet ønsket ikke å kommentere dommens avgjørelse forrige uke, men skriver nå til NRK at de er uenig i tingrettens vurderinger.

    – Det er derfor besluttet at dommen skal påankes til Agder lagmannsrett, skriver Andersen i en e-post til NRK.

    NRK har i lengre tid forsøkt å få ledelsen og eierne av Just Padel Group i tale. Gjennom sin advokat avviser de at de ønsker å uttale seg om saken.

    – Ytterligere kommentarer vil i utgangspunktet ikke bli gitt fra denne side før lagmannsrettens dom foreligger, skriver Andersen.

    Fra tvistesak i Tinghuset i Kristiansand.
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  • Guardiola «angrer ingenting» etter mesterligatap

    Manchester City-manager Pep Guardiola sier at han ikke angrer på noe etter at laget røk på straffer mot Real Madrid i mesterligaens kvartfinale.

    Ett år etter at City moste nettopp Real 4-0 i hjemmekampen i semifinalen, ble det 4-4 sammenlagt og tap i en dramatisk straffesparkkonkurranse onsdag kveld.

    Da hadde Guardiola byttet ut Erling Braut Haaland før ekstraomgangene og midtbanestjernen Kevin De Bruyne i annen ekstraomgang.

    – Jeg ville ha foretrukket å vinne, men gratulerer til Real Madrid. De forsvarte seg så dypt med utrolig solidaritet, og vi gjorde alt vi kunne, sier Guardiola og fortsetter:

    – Jeg angrer ikke på noe av det vi gjorde. Vi prøver alltid å skape flere sjanser og slippe til færre, fordi vi tror det hjelper. Og vi gjorde det vi kunne. Vi spilte eksepsjonelt i alle lagdeler, og dessverre klarte vi ikke å vinne.

    Han forklarte at både Haaland og De Bruyne var slitne og ba om å bli byttet ut. City er inne i et hardkjør der de også kjemper om titler i Premier League og FA-cupen.

    (NTB)

    jT6NyEo8rwo
    Foto: AP
  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    Han opplyser at PST-representanten ikke er en del av troppen, men skal være i Paris og fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Toppidrettssjefen informerte om sikkerheten og den norske troppens forberedelser til Paris-lekene under et mediemøte i Oslo onsdag. Der opplyste han også at det er tett kontakt med Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Paris.

    I tillegg skal det avholdes et beredskapsseminar i juni.

    (NTB)

    ETfSi5_G-i8
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal