Hopp til innhold

NRK-ekspert rister på hodet av Iversen-uttak til stafetten: – Har de ikke lært?

Han har ikke gått en eneste OL-distanse og har offentlig kritisert ski-ledelsen for behandlingen av ham tidligere i mesterskapet. Likevel får Emil Iversen tillit på herrestafetten søndag.

pkWzObAP94U

Emil Iversen, her under en treningsøkt i OL-løypene i Beijing tidligere i mesterskapet.

Foto: Heiko Junge / NTB

Det norske laget som skal ut og kjempe om OL-gull søndag er Emil Iversen, Pål Golberg, Hans Christer Holund og Johannes Høsflot Klæbo. Det går frem av en pressemelding fra Norges Skiforbund lørdag formiddag norsk tid.

– Kan umulig ligge resultater bak

Det betyr at Erik Valnes, som har gått to distanser så langt i OL, er vraket. Så sent som på fredag gikk Valnes renn. Han ble nummer 15 på 15 kilometer klassisk og var to minutter og 12 sekunder bak vinner Iivo Niskanen.

Me_sfeFw9X8

VRAKET: Erik Valnes, her etter torsdagens 15 kilometer klassisk.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det kan umulig ligge sportslige resultater bak dette stafettuttaket. Det er helt sikkert. Valnes har levert bedre resultater enn Iversen gjennom hele sesongen, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

– Han har levert mer enn godt nok og vist i mesterskapet nå at han er veldig aktuell for en førsteetappe på stafetten.

– Har ikke Norge lært?

Aukland peker nå på at Norge igjen setter seg i en situasjon som de gjorde under OL i Pyeongchang i 2018. Da fikk Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Didrik Tønseth gå en stafettetappe hver uten å ha gått en eneste øvelse i forkant.

Selv om det endte med gull for begge kjønn den gangen, gikk det ikke bra for de to.

Fredrik Aukland i mixed-sone

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland, her avbildet ved en tidligere anledning.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Det ble fiasko da. Har ikke Norge lært? spør Aukland.

– En helt annen situasjon

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum forteller at Iversen selv har sagt seg klar og trodde han var kapabel til å gjøre en god jobb på en etappe.

Han begrunner uttaket og vrakingen av Valnes med at «historie spiller inn med fysisk form og at stafett er en mental påkjenning for utøverne».

Nossum sier imidlertid følgende:

– Jeg er enig i at det er en risiko å bruke utøvere som ikke har gått noe tidligere, sier han, og svarer slik på Auklands antydning om at Norge ikke har lært av det som skjedde for fire år siden:

– Nå er det en helt annen situasjon enn det som var der.

_oBNmIo6oTQ�8BI

SVARER PÅ KRITIKKEN: Allroundtrener Eirik Myhr Nossum, her under årets mesterskap i Beijing.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Auklands jobb å skape konflikter

Langrennssjef Espen Bjervig var også på plass i pressesonen for å forsvare det spesielle uttaket.

– Det å gå fort i skirenn har mange variabler. Alle har forskjellige kropper, form og så er det akklimatisering og høyde. Og har man to dårlige forsøk på det (Tønseth og Jacobsen i 2018) tidligere, så har ikke det noen sammenheng med at det ikke fungerer denne gangen.

– Så til det sier jeg at det er Fredrik Auklands jobb å skape konflikter og debatt i norsk langrenn.

Full konflikt tidligere i uken

c2GgP3wPe7U�8BIM���

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her under OL i Beijing.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Vendingen i den norske OL-leiren kommer som et aldri så lite sjokk. Emil Iversen gikk nemlig til angrep på ski-ledelsen tidligere denne uken.

Trønderen hevdet overfor NRK at han var lovet en plass på 15 kilometer-laget fredag. Men han ble vraket til fordel for Erik Valnes. Iversen sa rett ut at han følte seg dolket i ryggen av sine nærmeste ledere.

Etter en lengre prat med langrennssjef Espen Bjervig og noen døgn senere skal han likevel i aksjon og være med på å forsvare Norges stafett-gull fra OL i Pyeongchang i 2018.

Aukland slår i hvert fall fast at risikoen for at gullet glipper nå er betraktelig større enn hvis man hadde valgt en mann som Valnes.

– Det mener jeg på bakgrunn av Iversens prestasjoner i år. Men først og fremst fordi han ikke har konkurrert i OL ennå. Jeg tror det er en fordel å ha gått flere distanser i denne høyden før man går stafett. Det er et høyt spill, sier NRKs ekspert.

Sportsnyheter

Jakob Ingebrigtsen

Ingebrigtsen smadret bestenotering: – Nå har jeg tatt én. Så er det å ta de ni andre

Med et superløp knuste Jakob Ingebrigtsen den tidligere bestenoteringen i verden på to engelske mil. Nå har han øynene klart rettet mot en rekke verdensrekorder.

Siste nytt

 • Neymar visste om Messis Miami-hemmelighet

  Den brasilianske superspissen Neymar avslører at han kjente til hemmeligheten om at Lionel Messi hadde signert for Inter Miami før det ble kunngjort.

  Neymar deltok på et program på YouTube-kanalen til NBA Brasil fredag. Der fikk han spørsmål om egen reaksjon da Messis overgang fra PSG til Inter Miami ble kjent.

  – Jeg visste det fra før! utbrøt brasilianeren leende til svar.

  Neymar er i Miami på ferie og var til stede under den tredje NBA-finalekampen mellom Miami Heat og Denver Nuggets onsdag.

  – Jeg visste at Messi skulle komme hit, vi hadde allerede snakket om det. Jeg sa til ham at han vil bli glad i Miami, sa Neymar.

  Brasilianeren spilte sammen med Messi i Barcelona fra 2013 til 2017. De to siste sesongene har de vært lagkamerater i PSG.

  – Jeg er veldig glad på hans vegne, men samtidig litt trist for at han drar, sier Neymar.

  Hans egen fremtid i PSG er usikker etter nok en sesong med skader.

  (NTB)

  Messi og Neymar
  Foto: AP
 • Leeds fikk nye eiere etter nedrykket fra Premier League

  Den engelske fotballklubben Leeds har havnet i amerikanske hender etter at tidligere eier Andrea Radrizzani er kjøpt ut.

  Leeds rykket nylig ned fra Premier League. Nå starter jobben med å løfte klubben tilbake til det gode selskap i engelsk fotball. Fredag ​​fikk klubben ny majoritetseier.

  På sin hjemmeside kunngjorde Leeds i en svært kort melding at selskapet Aser Ventures har inngått en avtale med 49ers Enterprises om oppkjøp av klubben.

  Detaljene i avtalen gjenstår fortsatt å lande, så ytterligere informasjon kommer først på et senere tidspunkt.

  Ifølge Sky Sports eide 49ers Enterprises fra før 44 prosent av klubben. Nå har selskapet også kjøpt de resterende 56 prosentene.

  Som et resultat er italienske Andrea Radrizzani, som eier Aser Ventures, ute av klubben. Han har hatt kontrollen siden 2017.

  49ers Enterprises er en amerikansk gruppe investorer som også eier NFL-laget San Francisco 49ers. Ifølge Sporting News står den 72 år gamle milliardæren Denise DeBartolo York i spissen for gruppen.

  (©NTB)

   Leeds United's Luke Ayling after losing 1-4 to Tottenham Hotspur in the English Premier League soccer match at Elland Road, Leeds, England, Sunday May 28, 2023.
  Foto: AP
 • Svensk fotballstjerne om tidligere landslagssjef: Hadde «rabiat lederfilosofi»

  Den tidligere svenske storspilleren Nilla Fischer retter uvanlig tøff kritikk mot tidligere landslagssjef Pia Sundhage i en ny bok.

  I boken «Jag sa inte ens hälften», på norsk «Jeg sa ikke engang halvparten», kaller Fischer, som i mange år var en av Sveriges aller mest suksessrike fotballspillere på kvinnesiden, trener Sundhages lederfilosofi for «rabiat». Det begrunner hun blant annet med at visse spillere framsto som mer verdt enn andre.

  Fischer, som spilte 194 landskamper for Sverige, sier hun angrer på at hun ikke tok grep.

  – De gangene burde jeg ha sagt fra, men jeg gjorde det ikke. Som når landslagssjefen vår ikke behandlet alle likt, og var slem mot enkeltspillere. Jeg skammer meg over at jeg ikke gjorde noe, sier Fischer til nyhetsbyrået TT.

  Samtidig skryter hun av den tidligere landslagssjefen energi og lidenskap for fotballen.

  Under Sundhage tok Sverige OL-sølv og EM-bronse.

  Til SVT svarer Sundhage følgende om kritikken fra sin tidligere elev:

  «Dette er Nillas sannhet. Jeg har en annen opplevelse, en annen historie. Trist at hun i løpet av tiden på landslaget opplevde det slik».

  (NTB)

  Nilla Fischer
  Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste