NRK Meny
Normal

Norsk oppdagelse kan revolusjonere alpinsporten

De norske alpinstjernene avslører for første gang en av hemmelighetene bak årets suksess: Unik GPS-forskning gjør at de kan optimalisere starten.

Kjetil Jansrud øver på starten i utfor. Bilder i slow motion.

PERFEKSJON: Kjetil Jansrud starter i sakte film.

Sommeren 2014: Det er en uværsdag i høyfjellet i Chile, og noen av Norges ledende idrettsforskere står og ser på Aksel Lund Svindal fyke ut av startblokkene igjen og igjen. GPS-utstyr måler nøyaktig hvor fort han beveger seg.

Det er denne dagen det skal skje et lykketreff.

De elendige værforholdene fører nemlig til at forskerne gjør en unik oppdagelse.

Fant stor sammenheng mellom start og resultat

For første gang forteller nå forskerne om funnet som har preget treningsarbeidet til de norske fartsgutta siden den dagen.

– Etter hvert som forholdene ble bedre, begynte løperne å starte gradvis høyere og høyere opp i den enkle løypa. Det var da vi så sammenhengen, tydeligere enn noen gang, sier Robert Reid.

Han har doktorgrad i svingteknikk, men selv han ble tatt på senga.

– Det var overraskende å se hvor mye man tjener på en god start. Og hvordan det fortsetter nedover hele løypa. Vi trodde det skulle stabilisere seg etter et par porter, men det gjør det aldri, sier Reid.

Fant ting å rette på

Forskerne fant ut at Svindal og Jansrud ofte tapte tid i starten. I VM i Beaver Creek tapte begge rundt to tideler. Jansrud uttalte at han ikke skjønte hvorfor han tapte og tapte nedover løypa. Men Reid mener ingen har råd til å tape så mye i starten, og at det kan ha kostet VM-pallplass.

Noe måtte gjøres.

Så det norske laget begynte å analysere starter i verdenscuper. De hentet blant annet inn kunnskap om skøyting fra langrennsmiljøet.

– Før var det mer synsing

Sommeren 2015: Landslaget begynner med systematisk testing, blant annet med spesialøkter i Chile der de kun terper og måler starter.

Her eksperimenterer Aksel Lund Svindal med to ekstra skøytetak på trening:

Klipp fra trening i sommer når Aksel Lund Svindal trener på starten i utfor.

VIDEO: Aksel Lund Svindal trener på å starte.

Akkurat den teknikken har vi ofte sett i årets verdenscupen. I Beaver Creek var Svindal raskest av alle i starten - og først i mål.

– Det er småting teknisk. Hvordan man skøyter, om man velger dobbeltdans eller enkeltdans. Vi har prøvd mange forskjellige løsninger, sier Svindal.

– Det har vært veldig viktig for meg, istemmer Kjetil Jansrud.

– Hva er forskjellen?

– Akkurat hva det innebærer er hemmelig. Det er litt individuelt, og det er små endringer. Men jeg har funnet min optimale løsning, sier Kjetil Jansrud.

Fortsatt mye å gå på

Senest på fredag tok Norge trippelseier i super-G. Alle de tre løperne hadde sterke starter. De tror funnene har deler av æren.

Men jakten på den perfekte start er ikke over.

– Det tar flere år før vi vet alt om dette, sier Matthias Gilgien.

Siste nytt

 • VAR kan innføres i Eliteserien

  Norges Fotballforbund mener VAR kan bli aktuelt i Eliteserien etter VM-suksessen. – Vi ser at det innføres internasjonalt og må nok på et tidspunkt også følge etter, sier konkurransesjef i Norges Fotballforbund, Nils Fisketjønn til NTB.

  VAR
  Foto: Luis Acosta / AFP
 • Islands trener slutter

  Heimir Hallgrímsson gir seg som islandsk landslagstrener. Forbundet ønsket å ha med Hallgrímsson videre.

  – Etter sju gode år med det islandske laget har jeg bestemt meg for å gi meg nå, sier treneren.

  Hallgrímsson tok Island til landets første VM.

  Heimir Hallgrimsson
  Foto: Ueslei Marcelino / Reuters
 • Knudtzon til Molde

  Molde har hentet Erling Knudtzon fra Lillestrøm, det melder Molde på sine nettsider. Knudtzon har fått en treårskontrakt med de blåkledde fra Romsdal. Kontrakten gjelder fra 1. januar 2019.

  Ërling Knudtzon
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 10. etappe
Sport i dag