NRK Meny
Normal

Norsk kjempenedtur på OLs første dag

RIO/OSLO (NRK): – Vi får håpe at noen har truffet bedre med toppformen enn det vi har sett til nå, sier NRK-kommentator Jann Post etter en dag hvor det meste har gått galt for de norske OL-utøverne.

Sommer-OL i Rio 2016:

SKUFFET GJENG: Malin Westerheim, Henrik Christiansen, Edvald Boasson Hagen, Sven Erik Bystrøm, Mari Molid og Nora Mørk hadde alle en tung lørdag i OL-byen. .

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Håndballjentene tapte for Brasil, Malin Westerheim røk ut i kvalifiseringen, halvpartene av syklistene måtte bryte og Henrik Christiansen skuffet voldsomt. Det har virkelig lugget for Norge under OLs første dag.

Likevel mener ikke NRKs kommentator Jann Post at det er grunn til å grave seg helt ned.

– Roerne har vært bra. Ellers har det vært stang ut. Det er synd at ikke Henrik Christiansen får ut det han er god for i bassenget, og på sykkel går det dårligere enn vi hadde håpet på, sier Post, som kommenterte landeveisrittet på radio.

– Vi får håpe at noen har truffet bedre med toppformen enn det vi har sett til nå, og at Henrik Christiansen får sin revansje, fortsetter han.

Jann Post

KOMMENTATOR: Jann Post.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Problemer på rekke og rad

Lørdagens sykkelritt ble alt annet enn vellykket for de fire norske rytterne. Det startet bra – med Sven Erik Bystrøm i brudd – men så kom problemene på rekke og rad.

– Sven Erik Bystrøm fikk ødelagt setet, Edvald Boasson Hagen måtte bytte sykkel, Lars Petter Nordhaug satte fast kjedet rett før en bratt motbakke, og Vegard Stake Laengen hadde problemer med sykkelen. Da begynte jeg å ane at det lugget litt, forteller Post.

Han tror imidlertid ikke at det bare var utstyret som sviktet.

– Det kan virke som at man ikke har hatt superbein i dag. Da får man se litt på om oppkjøringen og andre ting har vært korrekt, mener kommentatoren.

– Vi må reise kjerringa

Håndballjentene fikk det heller ikke til. Åpningskampen endte med tap, og både spillere og trener Thorir Hergeirsson deppet etter oppgjøret.

– De fikk seg en lekse av et godt brasiliansk lag, sier NRKs håndballekspert Øystein Havang.

Han påpeker at hverken målvaktene eller forsvarsspillet fungerte.

– Nå må vi reise kjerringa skikkelig, oppsummerer Havangl.

Også svømmer Henrik Christiansen må heve seg. Han måtte sette ny norsk rekord for å få finalebillett, men var sjanseløs i forsøket på 400 meter fri.

– Henrik har satset kun på dette her hele året. Han er i bedre form enn han har vært noensinnne. Det vet vi. Så dette er nerver, tror Aleksander Hetland, NRKs svømmeekspert, som konkluderer med at 19-åringen ikke stolte nok på seg selv.

Tufte og Borch

IRRITERT: Olaf Tufte, her med makker Kjetil Borch, var misfornøyd etter forsøksheatet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Bom bom bom

Bedre gikk det for roerne, men det var også de eneste som egentlig ikke måtte prestere. Hadde det gått dårlig, hadde de uansett havnet i et oppsamlingsheat med muligheter om å avansere derfra, men det slipper de altså nå.

Nils Jakob Hoff er klar for kvarfinale i singesculler etter at han vant sitt kvalifiseringsheat, og duoen Kjetil Borch og Olaf Tufte tok seg videre til semifinale etter andreplass i sitt heat. Sistnevnte var likevel svært misfornøyd.

Ola Lunde

EKSPERT: Ola Lunde.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi bommer i utførelsen av oppgavene våre, sier superveteranen.

Bommet gjorde også Malin Westerheim.

Det selvutnevnte medaljehåpet var aldri i nærheten av finaleplass på 10 meter luftrifte. 22-åringen måtte bli blant de åtte beste for å gå videre fra kvalifiseringen, men kom på plass nummer 30.

– Jeg hadde ikke forventet at hun skulle gå til finalen, sier NRK-ekspert Ola Lunde.

– Resultatmessig er det litt under det beste hun har skutt i år, så jeg er selvsagt noe skuffet over hennes prestasjon, legger han til.

Westerheim skal skyte 50 meter halvmatch neste uke. Lunde tror hun kan heve seg allerede da.

– Jeg tror hun vil prestere bedre på halvmatch, spår han.

Lyspunktet: Skjerahaug

Stian Skjerahaug

FORNØYD: Turner Stian Skjerahaug.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Norges lyspunkt ble servert av en smørblid 24-åring helt på tampen av kvelden.

Turner Stian Skjerahaug leverte greit i alle de seks apparatene i kvalifiseringen, og selv om det til slutt ikke ble finaleplass, var prestasjonene oppløftende.

Han lå som nummer 21 etter to av tre puljer. 24 turnere gikk til mangekampfinalen, men maks to fra hver nasjon. Det ga Skjerahaug håp.

– Jeg tror det kan holde til en finale, men det er én pulje igjen, så jeg kan ikke si noe helt sikkert. Jeg turnet bedre i dag enn jeg gjorde under prøve-OL, men jeg tror dommerne var litt strengere, så derfor fikk jeg tre tideler dårligere nå, sa 24-åringen etter å ha fullført alle apparatene.

Nordmannen endte som nummer 32 i kvalifiseringen, og regnes som reserve nummer fire før finalen.

Siste nytt

 • Grøvdal nummer tre i New York

  Karoline Bjerkeli Grøvdal ble nummer tre på New York halvmaraton søndag. Hun løp inn til 1.12.43, og var 19 sekunder bak Buze Diriba, som vant.

  Grøvdals personlige rekord på distansen er 1.09.41.

  Karoline Bjerkeli Grøvdal
  Foto: Mikula Martin/ctk / NTB scanpix
 • Tyske Riessle vant igjen

  Fabian Riessle vant verdenscuprennet i Klingenthal søndag. Han spurtet ned Johannes Rydzek og Akito Watabe i kampen om seieren.

  Sistnevnte sikret seier i verdenscupen sammenlagt, foran Jan Schmid. han ble beste norske på fjerdeplass.

  SKIING-FINLAND/ Lahti Ski Games 2016
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Snøen skaper trøbbel i Tromsø

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cupfinale skøyter
Sportssøndag: V-cup langrenn og alpint
V-cup skiskyting: Stafett menn
V-cup kombinert: 10 km langrenn
Vinterstudio
Sportssøndag: Raw Air fra Vikersund
V-cup hopp: Raw Air
V-cupfinale skøyter: Fellesstart kvinner
V-cupfinale skøyter: Fellesstart menn
Paralympics
4-4-2 Radiosporten