Sammenlagtkanoner tapte over halvannet minutt etter kaos-etappe

ALBI/OSLO (NRK): Flere sammenlagtfavoritter tapte mye tid i sammendraget på den tiende etappen av Tour de France, men NRKs sykkelekspert spår ikke full krise.

Van Aert

VANT: Wout van Aert vant dagens etappe etter å ha spurtet inn Team Jumbo-Vismas fjerde seier.

Foto: Thibault Camus / AP

For da bruddet, med Odd Christian Eiking i spissen, ble hentet inn 25 kilometer før mål, ble hovedfeltet splittet opp i flere grupperinger.

Dylan Groenewegen og Alexander Kristoff havnet i gruppe to, sammen med sammenlagtfavorittene Thibaut Pinot, Jakob Fuglsang, Rigobert Uran, Richie Porte og Giulio Ciccone.

– Jeg satt egentlig veldig fint plassert gjennom hele dagen, men i en rundkjøring var det nesten velt. Dermed ble jeg ble tvunget til å kjøre hele veien rundt og havnet nesten helt bakerst i feltet, og da var det over, sier Kristoff til NRK etter målgang.

De klarte aldri å kjøre seg tilbake før avslutningen og tapte over minuttet til sammenlagtleder Julian Alaphilippe. Franskmannen trillet inn til 11.plass, mens Wout van Aert sensasjonelt vant en centimeterduell foran Elia Viviani og vant sin første Tour de France-etappe.

Trening med Alexander Kristoff og Team Coop

FALT BAK: Alexander Kristoff satt fint plassert, men havnet bakerst i feltet da det virkelig gjaldt.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

I sammendraget ligger nå franskmannen ett minutt og tolv sekunder foran fjorårsvinner Geraint Thomas.

– Ingenting er avgjort

NRKs sykkelekspert Arild Eriksen tror ikke Touren er avgjort, men at flere av favorittene må endre strategi når rittet nå nærmer seg halvkjørt.

– Dette er tid de må ta igjen i fjelletappene. De kommer til å tape masse tid på tempoetappen. Nå må de angripe tidligere enn de kanskje hadde planlagt, og være enda mer offensive for å ta igjen tapt tid, sier Eriksen legger til:

– Men de aller tøffeste etappene gjenstår, så ingenting er avgjort, understreker han.

Alaphilippe

LEDER FORTSATT: Julian Alaphilippe fikk beholde den gule ledertrøyen også etter den tiende etappen.

Foto: Anne-christine Poujoulat / AFP

Pinot var en av sammenlagtfavorittene som tapte over halvannet minutt på mandagens etappe. Han er nå ett minutt og 21 sekunder bak fjorårsvinner Thomas.

Eriksen er klar på at det venter en stor utfordring for favorittene som ønsker å stå igjen med den gule trøyen på Champs-Elysee i slutten av juli.

– Det er ikke umulig å ta igjen 1.20, men det er fryktelig vanskelig, fortsetter Eriksen.

– Må rette opp skaden

På det minste var avstanden nede i ti sekunder mellom gruppene, men et hardkjør fra Ineos og Movistar, førte til at Pinot og danske Jakob Fuglsang kom i mål 1.40 bak van Aert.

Sportsdirektør i Astana, Lars Michaelsen, sier at Fuglsang var svært misfornøyd etter målgang. Astana-rytteren ligger nå tre minutter og 22 sekunder bak Alaphilippe i ledelsen.

Han var ikke den eneste som tapte mye tid, men vi får bare se hvordan dette utvikler seg, det er fortsatt noen etapper igjen for å rette opp skaden, sier Michalesen.

Sensasjonsseier

Helt uforventet var Wout Van Aert sterkest i den slake motbakken i Albi og vant foran Elia Viviani og Cabel Ewan.

– Jeg kan virkelig ikke tro det, sier en nesten målløs van Aert i intervju vist på TV 2 etter rittet.

Med det sikret han norsk-nederlandske Jumbo-Vismas fjerde seier i årets Tour.

Nå venter en etterlenget og velforjent for hviledag rytterne.

– Jeg må prøve å samle meg og prøve å få til noe på onsdag, sier Kristoff.

Da venter nemlig en ny mulighet til spurterne før rittet kjører inn i Pyreneene og Alpene.

Siste nytt

 • Kjempetabbe avgjorde for Vålerenga

  Agnete Nielsen utnyttet en tabbe av gjestene og senket erkerivalene rett før slutt. Malin Brenn mistet ballen på klønete vis, og Nielsen kunne enkelt avgjøre kampen.

  – Det skjedde veldig plutselig. Jeg hadde bare en tanke i hode, og det var at den ballen skal bare inn. Det var deilig. sier Nielsen.

  Det var også Vålerenga som kom best i gang i hovedstaden. Etter en halvtimes spill chippet Marie Dølvik Markussen Vålerenga i ledelsen etter en strålende kontring.

  Kampen var tett og jevn gjennom samtlige 90 minutter. Og LSK slo tilbake et kvarter før slutt. Mimmi Löfwenius ble truffet av innlegget til Emilie Haavi, og ballen skrudde så vidt inn ved lengste stolpe.

  Men drøye ti minutt før slutt avgjorde Agnete Nielsen, og sendte Vålerenga opp i ryggen på LSK på tabellen. Seieren holder også liv i medaljedrømmen til hovedstadslaget.

  – Det var en veldig viktig kamp rent innbyrdes også, for tabellen. Jeg har hørt at disse kampene er spesielle, og det var mange på stadion og god stemning, avslutter Nielsen.

 • Hoelgaard imponerte i VM

  Markus Hoelgaard kom seg med i bruddet som skulle vise seg å gjøre opp om VM-medaljene på fellestarten. Franske Julian Alaphilippe skaffet seg en luke med under 20 kilometer igjen, og syklet alene over mål til sitt andre strake VM-gull. Dylan van Baarle fra Nederland tok sølvet, foran danske Michael Valgren.

  Hoelgaard kom i mål til en sterk 12.-plass.

  – Jeg kjører et veldig bra løp og er stolt av måten jeg kjører på, men jeg er skuffet over at jeg ikke henger på når de går før siste runden, så jeg føler det er en mulighet som glipper der, sier han til NRK.

  Norges største håp, Alexander Kristoff, kom inn med hovedfeltet, over seks minutter bak vinneren.

 • Tok seier nummer 100 i regndrama

  Lewis Hamilton nådde en enorm milepæl i formel 1-sirkuset søndag. Da tok Mercedes-føreren sin seier nummer 100.

  – Herlig innsats, jeg er så takknemlig for de hundre, sa Hamilton på lagets radio like etter at han kjørte over målstreken etter et kjempedrama i Sotsji.

  For det som så ut til å bli en helt ordinær kamp om seieren mellom Hamilton og McLarens Lando Norris, ble i stedet noe helt annet.

  Med få runder igjen begynte det nemlig å regne. Forholdene ble nær umulige med dekkene førerne brukte.

  Etter hvert tok Hamilton turen til pit stop for å bytte dekk. Selv om briten tapte stort i begynnelsen, ble regnværet bare verre på få minutter.

  Det kan Norris skrive under på. Han beholdt dekkene lengre. Det førte til at han knapt klarte å holde bilen på banen og fullstendig krise.

  Hamilton tok enkelt igjen hele forspranget og kunne kjøre i mål til seier.

  For Norris var det allerede for sent da han valgte å kjøre inn til pit stopp for dekkskifte. Han endte til slutt på syvendeplass.

  Det var også andre som jublet for forholdene. Max Verstappen startet sist i feltet under søndagens løp. God kjøring og en tidlig avgjørelse om å bytte dekk tidsnok førte ham til slutt helt opp på andreplass.

  – Da jeg våknet i dag morges forventet jeg ikke dette resultatet, sier en glisende Verstappen i et intervju vist på Viaplay.

  Hamilton overtok ledelsen i formel 1-verdensmesterskapet. Han står med 246,5 poeng med Verstappen bare to poeng bak.

  ObBeMAWtwnA
  Foto: YURI KOCHETKOV / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal