Hopp til innhold

Sammenlagtkanoner tapte over halvannet minutt etter kaos-etappe

ALBI/OSLO (NRK): Flere sammenlagtfavoritter tapte mye tid i sammendraget på den tiende etappen av Tour de France, men NRKs sykkelekspert spår ikke full krise.

Van Aert

VANT: Wout van Aert vant dagens etappe etter å ha spurtet inn Team Jumbo-Vismas fjerde seier.

Foto: Thibault Camus / AP

For da bruddet, med Odd Christian Eiking i spissen, ble hentet inn 25 kilometer før mål, ble hovedfeltet splittet opp i flere grupperinger.

Dylan Groenewegen og Alexander Kristoff havnet i gruppe to, sammen med sammenlagtfavorittene Thibaut Pinot, Jakob Fuglsang, Rigobert Uran, Richie Porte og Giulio Ciccone.

– Jeg satt egentlig veldig fint plassert gjennom hele dagen, men i en rundkjøring var det nesten velt. Dermed ble jeg ble tvunget til å kjøre hele veien rundt og havnet nesten helt bakerst i feltet, og da var det over, sier Kristoff til NRK etter målgang.

De klarte aldri å kjøre seg tilbake før avslutningen og tapte over minuttet til sammenlagtleder Julian Alaphilippe. Franskmannen trillet inn til 11.plass, mens Wout van Aert sensasjonelt vant en centimeterduell foran Elia Viviani og vant sin første Tour de France-etappe.

Trening med Alexander Kristoff og Team Coop

FALT BAK: Alexander Kristoff satt fint plassert, men havnet bakerst i feltet da det virkelig gjaldt.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

I sammendraget ligger nå franskmannen ett minutt og tolv sekunder foran fjorårsvinner Geraint Thomas.

– Ingenting er avgjort

NRKs sykkelekspert Arild Eriksen tror ikke Touren er avgjort, men at flere av favorittene må endre strategi når rittet nå nærmer seg halvkjørt.

– Dette er tid de må ta igjen i fjelletappene. De kommer til å tape masse tid på tempoetappen. Nå må de angripe tidligere enn de kanskje hadde planlagt, og være enda mer offensive for å ta igjen tapt tid, sier Eriksen legger til:

– Men de aller tøffeste etappene gjenstår, så ingenting er avgjort, understreker han.

Alaphilippe

LEDER FORTSATT: Julian Alaphilippe fikk beholde den gule ledertrøyen også etter den tiende etappen.

Foto: Anne-christine Poujoulat / AFP

Pinot var en av sammenlagtfavorittene som tapte over halvannet minutt på mandagens etappe. Han er nå ett minutt og 21 sekunder bak fjorårsvinner Thomas.

Eriksen er klar på at det venter en stor utfordring for favorittene som ønsker å stå igjen med den gule trøyen på Champs-Elysee i slutten av juli.

– Det er ikke umulig å ta igjen 1.20, men det er fryktelig vanskelig, fortsetter Eriksen.

– Må rette opp skaden

På det minste var avstanden nede i ti sekunder mellom gruppene, men et hardkjør fra Ineos og Movistar, førte til at Pinot og danske Jakob Fuglsang kom i mål 1.40 bak van Aert.

Sportsdirektør i Astana, Lars Michaelsen, sier at Fuglsang var svært misfornøyd etter målgang. Astana-rytteren ligger nå tre minutter og 22 sekunder bak Alaphilippe i ledelsen.

Han var ikke den eneste som tapte mye tid, men vi får bare se hvordan dette utvikler seg, det er fortsatt noen etapper igjen for å rette opp skaden, sier Michalesen.

Sensasjonsseier

Helt uforventet var Wout Van Aert sterkest i den slake motbakken i Albi og vant foran Elia Viviani og Cabel Ewan.

– Jeg kan virkelig ikke tro det, sier en nesten målløs van Aert i intervju vist på TV 2 etter rittet.

Med det sikret han norsk-nederlandske Jumbo-Vismas fjerde seier i årets Tour.

Nå venter en etterlenget og velforjent for hviledag rytterne.

– Jeg må prøve å samle meg og prøve å få til noe på onsdag, sier Kristoff.

Da venter nemlig en ny mulighet til spurterne før rittet kjører inn i Pyreneene og Alpene.

Siste nytt

 • Jubileumsfeiring for svensk ishockey-profil

  Victor Hedman spilte natt til tirsdag sin 1000. kamp i grunnspillet i NHL og sammen med lagkameratene i Tampa Bay Lightning kunne han feire for en 4-0-seier hjemme mot Dallas Stars.

  Hedman er den 17. svensken som når milepælen i verdens gjeveste ishockeyliga.

  Forsvarsspilleren har vært med på å vinne Stanley Cup (NHL-sluttspillet) to ganger med Tampa Bay Lightning, en klubb han først kom til i 2009.

  – Å få ha med hele familien ut på isen og høre alle hyllestene - jeg kan ikke helt tro at jeg får være med på dette. Det hadde jeg aldri trodd i mine yngre dager. Det føles nesten litt uvirkelig, sier Hedman til Aftonbladet.

  Mats Zuccarello er til sammenligning den nordmannen med flest kamper i NHL. Han står med 788 kamper i grunnspillet.

  Victor Hedman
  Foto: Chris O'Meara / AP
 • Strand Larsen reddet sårt tiltrengt Celta Vigo-poeng

  Celta Vigo har ikke vunnet en ligakamp på ti strake ligakamper siden 1. september. Mandag ble det 1-1 og ett poeng mot Cadiz takket være landslagsspiss Jørgen Strand Larsen.

  Celta Vigo er i akutt poengnød i spansk fotball. Åtte poeng på de første 14 kampene var fasiten foran mandagens hjemmekamp. Sist det så like mørkt ut på samme tidspunkt i sesongen var helt tilbake i 1943.

  Mandag havnet Strand Larsen og lagkameratene også bakpå da Christopher Ramos sendte gjestene Cadiz i ledelsen etter kun 16 minutters spill.

  Tolv minutter etter pause satt utligningen signert Strand Larsen. Et innlegg inn foran mål havnet hos nordmannen på bakerste stolpe, og østfoldingen skled ballen inn i nettet.

  Nordmannen ble byttet ut på overtid.

  Det ene poenget betyr at Celta Vigo fortsatt er under nedrykksstreken. Trøsten er at det skiller kun to poeng opp til Mallorca på trygg grunn.

  (©NTB)

  Jørgen Strand Larsen
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Fanny Jahre er død

  Konen til Espen «Shampo» Knutsen, Fanny Jahre, er død.

  Det kommer frem i en dødsannonse i Aftenposten. Hun døde uventet 28. november, 45 år gammel.

  «Et hjerte av godhet har sluttet å slå. Savnet og minnene vil for alltid bestå.», skriver familien.

  Paret giftet seg 30. desember i 2012 og flyttet tidligere i år til Sveits, hvor Jahre døde. Sammen har de barna Marius (11) og Mille (9).

  Knutsen er en av tidenes beste norske ishockeyspillerne og spilte nesten 200 NHL-kamper for Columbus Blue Jackets og Anaheim Mighty Ducks. Senere har han vært trener for Vålerenga Hockey i to perioder.

  Jahre er datter av skipsreder Jørgen Jahre jr. og Kari Anette Jacobsen og spilte tidligere håndball for Runar.

Sendeplan

Kl. Program Kanal