Hopp til innhold

Sammenlagtkanoner tapte over halvannet minutt etter kaos-etappe

ALBI/OSLO (NRK): Flere sammenlagtfavoritter tapte mye tid i sammendraget på den tiende etappen av Tour de France, men NRKs sykkelekspert spår ikke full krise.

Van Aert

VANT: Wout van Aert vant dagens etappe etter å ha spurtet inn Team Jumbo-Vismas fjerde seier.

Foto: Thibault Camus / AP

For da bruddet, med Odd Christian Eiking i spissen, ble hentet inn 25 kilometer før mål, ble hovedfeltet splittet opp i flere grupperinger.

Dylan Groenewegen og Alexander Kristoff havnet i gruppe to, sammen med sammenlagtfavorittene Thibaut Pinot, Jakob Fuglsang, Rigobert Uran, Richie Porte og Giulio Ciccone.

– Jeg satt egentlig veldig fint plassert gjennom hele dagen, men i en rundkjøring var det nesten velt. Dermed ble jeg ble tvunget til å kjøre hele veien rundt og havnet nesten helt bakerst i feltet, og da var det over, sier Kristoff til NRK etter målgang.

De klarte aldri å kjøre seg tilbake før avslutningen og tapte over minuttet til sammenlagtleder Julian Alaphilippe. Franskmannen trillet inn til 11.plass, mens Wout van Aert sensasjonelt vant en centimeterduell foran Elia Viviani og vant sin første Tour de France-etappe.

Trening med Alexander Kristoff og Team Coop

FALT BAK: Alexander Kristoff satt fint plassert, men havnet bakerst i feltet da det virkelig gjaldt.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

I sammendraget ligger nå franskmannen ett minutt og tolv sekunder foran fjorårsvinner Geraint Thomas.

– Ingenting er avgjort

NRKs sykkelekspert Arild Eriksen tror ikke Touren er avgjort, men at flere av favorittene må endre strategi når rittet nå nærmer seg halvkjørt.

– Dette er tid de må ta igjen i fjelletappene. De kommer til å tape masse tid på tempoetappen. Nå må de angripe tidligere enn de kanskje hadde planlagt, og være enda mer offensive for å ta igjen tapt tid, sier Eriksen legger til:

– Men de aller tøffeste etappene gjenstår, så ingenting er avgjort, understreker han.

Alaphilippe

LEDER FORTSATT: Julian Alaphilippe fikk beholde den gule ledertrøyen også etter den tiende etappen.

Foto: Anne-christine Poujoulat / AFP

Pinot var en av sammenlagtfavorittene som tapte over halvannet minutt på mandagens etappe. Han er nå ett minutt og 21 sekunder bak fjorårsvinner Thomas.

Eriksen er klar på at det venter en stor utfordring for favorittene som ønsker å stå igjen med den gule trøyen på Champs-Elysee i slutten av juli.

– Det er ikke umulig å ta igjen 1.20, men det er fryktelig vanskelig, fortsetter Eriksen.

– Må rette opp skaden

På det minste var avstanden nede i ti sekunder mellom gruppene, men et hardkjør fra Ineos og Movistar, førte til at Pinot og danske Jakob Fuglsang kom i mål 1.40 bak van Aert.

Sportsdirektør i Astana, Lars Michaelsen, sier at Fuglsang var svært misfornøyd etter målgang. Astana-rytteren ligger nå tre minutter og 22 sekunder bak Alaphilippe i ledelsen.

Han var ikke den eneste som tapte mye tid, men vi får bare se hvordan dette utvikler seg, det er fortsatt noen etapper igjen for å rette opp skaden, sier Michalesen.

Sensasjonsseier

Helt uforventet var Wout Van Aert sterkest i den slake motbakken i Albi og vant foran Elia Viviani og Cabel Ewan.

– Jeg kan virkelig ikke tro det, sier en nesten målløs van Aert i intervju vist på TV 2 etter rittet.

Med det sikret han norsk-nederlandske Jumbo-Vismas fjerde seier i årets Tour.

Nå venter en etterlenget og velforjent for hviledag rytterne.

– Jeg må prøve å samle meg og prøve å få til noe på onsdag, sier Kristoff.

Da venter nemlig en ny mulighet til spurterne før rittet kjører inn i Pyreneene og Alpene.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal