Hopp til innhold

Sammenlagtkanoner tapte over halvannet minutt etter kaos-etappe

ALBI/OSLO (NRK): Flere sammenlagtfavoritter tapte mye tid i sammendraget på den tiende etappen av Tour de France, men NRKs sykkelekspert spår ikke full krise.

Van Aert

VANT: Wout van Aert vant dagens etappe etter å ha spurtet inn Team Jumbo-Vismas fjerde seier.

Foto: Thibault Camus / AP

For da bruddet, med Odd Christian Eiking i spissen, ble hentet inn 25 kilometer før mål, ble hovedfeltet splittet opp i flere grupperinger.

Dylan Groenewegen og Alexander Kristoff havnet i gruppe to, sammen med sammenlagtfavorittene Thibaut Pinot, Jakob Fuglsang, Rigobert Uran, Richie Porte og Giulio Ciccone.

– Jeg satt egentlig veldig fint plassert gjennom hele dagen, men i en rundkjøring var det nesten velt. Dermed ble jeg ble tvunget til å kjøre hele veien rundt og havnet nesten helt bakerst i feltet, og da var det over, sier Kristoff til NRK etter målgang.

De klarte aldri å kjøre seg tilbake før avslutningen og tapte over minuttet til sammenlagtleder Julian Alaphilippe. Franskmannen trillet inn til 11.plass, mens Wout van Aert sensasjonelt vant en centimeterduell foran Elia Viviani og vant sin første Tour de France-etappe.

Trening med Alexander Kristoff og Team Coop

FALT BAK: Alexander Kristoff satt fint plassert, men havnet bakerst i feltet da det virkelig gjaldt.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

I sammendraget ligger nå franskmannen ett minutt og tolv sekunder foran fjorårsvinner Geraint Thomas.

– Ingenting er avgjort

NRKs sykkelekspert Arild Eriksen tror ikke Touren er avgjort, men at flere av favorittene må endre strategi når rittet nå nærmer seg halvkjørt.

– Dette er tid de må ta igjen i fjelletappene. De kommer til å tape masse tid på tempoetappen. Nå må de angripe tidligere enn de kanskje hadde planlagt, og være enda mer offensive for å ta igjen tapt tid, sier Eriksen legger til:

– Men de aller tøffeste etappene gjenstår, så ingenting er avgjort, understreker han.

Alaphilippe

LEDER FORTSATT: Julian Alaphilippe fikk beholde den gule ledertrøyen også etter den tiende etappen.

Foto: Anne-christine Poujoulat / AFP

Pinot var en av sammenlagtfavorittene som tapte over halvannet minutt på mandagens etappe. Han er nå ett minutt og 21 sekunder bak fjorårsvinner Thomas.

Eriksen er klar på at det venter en stor utfordring for favorittene som ønsker å stå igjen med den gule trøyen på Champs-Elysee i slutten av juli.

– Det er ikke umulig å ta igjen 1.20, men det er fryktelig vanskelig, fortsetter Eriksen.

– Må rette opp skaden

På det minste var avstanden nede i ti sekunder mellom gruppene, men et hardkjør fra Ineos og Movistar, førte til at Pinot og danske Jakob Fuglsang kom i mål 1.40 bak van Aert.

Sportsdirektør i Astana, Lars Michaelsen, sier at Fuglsang var svært misfornøyd etter målgang. Astana-rytteren ligger nå tre minutter og 22 sekunder bak Alaphilippe i ledelsen.

Han var ikke den eneste som tapte mye tid, men vi får bare se hvordan dette utvikler seg, det er fortsatt noen etapper igjen for å rette opp skaden, sier Michalesen.

Sensasjonsseier

Helt uforventet var Wout Van Aert sterkest i den slake motbakken i Albi og vant foran Elia Viviani og Cabel Ewan.

– Jeg kan virkelig ikke tro det, sier en nesten målløs van Aert i intervju vist på TV 2 etter rittet.

Med det sikret han norsk-nederlandske Jumbo-Vismas fjerde seier i årets Tour.

Nå venter en etterlenget og velforjent for hviledag rytterne.

– Jeg må prøve å samle meg og prøve å få til noe på onsdag, sier Kristoff.

Da venter nemlig en ny mulighet til spurterne før rittet kjører inn i Pyreneene og Alpene.

Siste nytt

 • Yakovenko ferdig i HamKam

  HamKam Fotball og ukrainske Yuriy Yakovenko har blitt enige om å avslutte samarbeidet umiddelbart. Det skriver klubben i en pressemelding.

  Daglig leder Bent Svele opplyser at Yakovenko har av personlige årsaker bedt om å bryte kontrakten, som er igjen ut inneværende sesong.

  – Vi skilles som gode venner og hele klubben ønsker virkelig Yuriy alt godt i tiden som kommer, sier daglig leder Bent Svele.

  Eliteserien i fotball 2022: Kristiansund - HamKam
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • 20 prosent fleire forballskader

  Skadeomfanget stig i europeisk toppfotball, og det vekkjer bekymring hos fagforeiningane til spelarane.

  Det er ei undersøking laga av forsikringsselskapet Howden i etterkant av 2021/2022-sesongen dette kjem fram. Ho viser at i dei fem største ligaene, i England, Spania, Tyskland, Italia og Frankrike, har skadeomfanget auka med 20 prosent samanlikna med året før.

  Det er ikkje ei eintydig forklaring på den stigande skadefrekvensen, men auken blir kopla til eit generelt tettare kampprogram.

  Sesongen 2021/2022 vart avvikla i etterkant av koronapandemien, og på grunn av stadige nedstengingar bidrog det til eit komprimert kampprogram.

  I tillegg er ferie- og restitusjonsperiodane til spelarane vorte kortare.

  Konklusjonane på undersøkinga har skapt bekymring i Den internasjonale spelarforeininga (Fifpro).

  Fotballskade
  Foto: COSTAS BALTAS / Reuters
 • Motivert av Federers avskjedskamp

  Casper Ruud (23) kjenner seg heldig som fekk ta del i Roger Federers farvel som tennisproff. Opplevinga i Laver Cup vil han bruke som motivasjon.

  Sist veke var Snarøya-mannen på Europa-laget med ikon som Federer, Rafael Nadal og Novak Djokovic. Frå indre bane fekk han sjå ei legende ta farvel.

  Federer runda av karrieren i eit doubleoppgjer med erkerival Nadal som makker.

  – Det var helt utruleg å sjå to saman i Rogers siste kamp. For meg var det veldig gøy å vere rundt dei. Dei vitsa med kvarandre hele tida, seier Ruud.

  – Dei er eldre og i ei seinare fase av idrettslivet. Då er det inspirerande å sjå motivasjonen som held dei gåande. Eg var heldig og stolt av å få vere ein del av laget. Eg lærte mykje og tok med meg mykje av gleda frå opplevinga, legger han til.

  Ruud spelar denne veka i ei turnering i Sør-Korea, der han møter chilenske Nicolas Jarry i dag. Kampen er planlagt å starte klokka 12.00.

  Roger Federer og Casper Ruud
  Foto: GLYN KIRK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste