Hopp til innhold

Jaysuma Saidy Ndure tiltalt for vold og trusler

Den profilerte friidrettsstjernen Jaysuma Saidy Ndure (31) er tiltalt for vold og trusler mot sin tidligere samboer.

Jaysuma Saidy Ndure

TILTALT: Jaysuma Saidy Ndure er Norges beste sprinter og vant kongepokalen i både 2007, 2008 og 2012. Nå har han fått en voldstiltale mot seg.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Ifølge tiltalen, datert 26. juni 2015, skal hendelsene ha skjedd gjentatte ganger i tidsrommet januar og november i fjor. Den inneholder seks punkter.

– Dette er en veldig trist og alvorlig sak. Først og fremst for de involverte, men også for friidretten, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til NRK.

Det var VG som først bragte nyheten om at 31-åringen nå er tiltalt.

Friidrettsutøveren har nektet for straffskyld. Ndures forsvarer Mette Yvonne Larsen ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

NRK har vært i kontakt med samboerens bistandsadvokat Siv Hallgren som sier at samboeren er kjent med tiltalen. Hallgren ønsker ikke å kommentere saken utover det.

Politiet har etterforsket voldshendelsen siden den skjedde i november..

Får konkurrere som før

Ifølge Svein Arne Hansen kommer ikke tiltalen til å få noen sportslige konsekvenser for sprinteren.

– Per nå er han fri til å delta i konkurranser slik det passer han. Vi har ingenting i mot det. Foreløpig er alle som er tiltalt uskyldige inntil de er dømt, forklarer han.

Svein Arne Hansen

– TRIST: Friidrettspresident Svein Arne Hansen sier saken med Ndure er trist for norsk friidrett.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal tror det nå blir tyngre for Ndure og kjempe seg tilbake til toppen etter det som allerede er tungt sportslig.

– Han er i en fase der han prøver å få orden på den fysiske formen sin etter et par år som har vært litt dårlig. Det blir ikke enklere med en slik tiltale hengende over seg. Det vil nok være en energityv, sier Rodal.

Jays er Norges beste sprinter og har de norske rekordene på 100- og 200-meter. Etter OL-sesongen i 2012 har sprinteren slitt med å levere på toppnivå.

Rodal utelukker ikke at denne voldstiltalen kan være starten på slutten av Ndures karriere.

– Det er vanskelig å si, men sånn som han har sprunget de siste par årene har den slutten startet for en stund siden. Samtidig har utøvere kommet tilbake etter å ha ligget nede en, to til tre år.

Politisak

Friidrettspresident Hansen understreker at dette er en politisak og sier at det ikke er en sak for friidrettsforbundet slik det er nå.

Sportssjef Ronny Nilsen i forbundet sier følgende om saken:

– Jeg kjenner ikke saken godt nok, men det er nå tatt ut en tiltale. Når politiet gjør det sier det litt om alvorligheten i dette. Vi må bare forholde oss til rettssaken, sier han til NTB.

Tilbudt hjelp

Svein Arne Hansen forteller at han har hatt lite kontakt med Ndure og derfor ikke vet noe om hvordan sprinteren har det eller stiller seg til tiltalen, men sier at både klubben hans og friidrettsforbundet har tilbudt hjelp.

Hansen vil ikke si hva slags hjelp, annet enn at det er noe som skal hjelpe han i denne vanskelige situasjonen.

Sportsnyheter

Everton

Absurd hendelse i nedrykksdrama: – Biter han ikke, da?

Med nød og neppe unngikk Everton en krisesesong og skal også spille Premier League neste sesong. I jubeleuforien ble også en glefsesituasjon og bitespekulasjoner heftig diskutert.

Siste nytt

 • Bekreftet: Mauricio Pochettino blir Chelsea-manager

  Mauricio Pochettino (51) er ny Chelsea-trener. Det bekrefter klubben selv på Twitter mandag. Argentineren starter i jobben 1. juli.

  Den tidligere Tottenham- og Paris Saint-Germain-treneren har signert en toårskontrakt, med mulighet for ett års forlengelse. 51-åringen tar over etter midlertidig trener Frank Lampard, og blir Chelseas fjerde trener på under ett år.

  – Mauricio er en trener i verdensklasse, med en enestående merittliste. Vi gleder oss til å ha ham om bord, sier Chelseas eiere i en pressemelding.

  Pochettino ble meldt å være i sluttforhandlinger allerede i slutten av april. Nå er alle detaljer unnagjort, og forberedelsene foran en hektisk sommer kan starte. Chelsea står overfor en stor ryddejobb.

  2022/23-sesongen ble en fiasko for Chelsea, som til slutt endte på 12.-plass i Premier League.

  Et amerikansk konsortium kjøpte i mai i fjor Chelsea etter nesten to tiår med Roman Abramovitsj som eier. Siden har pengene sittet svært løst, og ingen i fotballen har det siste året brukt mer på overganger. (NRK/NTB)

  Mauricio Pochettino
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters
 • Ruud spiller tidligkamp i Roland-Garros

  Casper Ruud får formiddagskamp når han møter svenske Elias Ymer i 1. runde av Grand Slam-turneringen Roland-Garros tirsdag. Kampen starter klokken 11.00.

  Arrangøren har gått ut med tidspunktene for tirsdagens kamper. Ruud spiller åpningskampen på Suzanne Lenglen-banen. Det er en av turneringens to hovedbaner og har en tilskuerkapasitet på cirka 10.000.

  Ruud går inn i Roland-Garros som 4.-seedet og skal forsvare 1200 rankingpoeng etter fjorårets suksess i Paris. Da tapte Snarøya-mannen finalen i strake sett mot tennislegenden Rafael Nadal.

  Turneringen varer fram til 11. juni. (NTB)

  Casper Ruud
  Foto: Jean-Christophe Bott / AP
 • Heggemsnes tok gull i internasjonal konkurranse

  Turneren Sofus Heggemsnes (23) tok hjem seieren i svingstangfinalen i World Challenge Cup i Bulgaria. Nordmannen vant med poengsummen 13.833, kun 0,1 poeng foran bulgarske Yordan Aleksandrov.

  I samme turnering tok Sebastian Sponevik (18) sølv i hoppfinalen. Han vant med 14.300 poeng – kun et halvt poeng unna seieren. Artur Davtyan fra Armenia vant.

  Sofus Heggemsnes
  Foto: OZAN KOSE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste