Jaysuma Saidy Ndure tiltalt for vold og trusler

Den profilerte friidrettsstjernen Jaysuma Saidy Ndure (31) er tiltalt for vold og trusler mot sin tidligere samboer.

Jaysuma Saidy Ndure

TILTALT: Jaysuma Saidy Ndure er Norges beste sprinter og vant kongepokalen i både 2007, 2008 og 2012. Nå har han fått en voldstiltale mot seg.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Ifølge tiltalen, datert 26. juni 2015, skal hendelsene ha skjedd gjentatte ganger i tidsrommet januar og november i fjor. Den inneholder seks punkter.

– Dette er en veldig trist og alvorlig sak. Først og fremst for de involverte, men også for friidretten, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til NRK.

Det var VG som først bragte nyheten om at 31-åringen nå er tiltalt.

Friidrettsutøveren har nektet for straffskyld. Ndures forsvarer Mette Yvonne Larsen ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

NRK har vært i kontakt med samboerens bistandsadvokat Siv Hallgren som sier at samboeren er kjent med tiltalen. Hallgren ønsker ikke å kommentere saken utover det.

Politiet har etterforsket voldshendelsen siden den skjedde i november..

Får konkurrere som før

Ifølge Svein Arne Hansen kommer ikke tiltalen til å få noen sportslige konsekvenser for sprinteren.

– Per nå er han fri til å delta i konkurranser slik det passer han. Vi har ingenting i mot det. Foreløpig er alle som er tiltalt uskyldige inntil de er dømt, forklarer han.

Svein Arne Hansen

– TRIST: Friidrettspresident Svein Arne Hansen sier saken med Ndure er trist for norsk friidrett.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal tror det nå blir tyngre for Ndure og kjempe seg tilbake til toppen etter det som allerede er tungt sportslig.

– Han er i en fase der han prøver å få orden på den fysiske formen sin etter et par år som har vært litt dårlig. Det blir ikke enklere med en slik tiltale hengende over seg. Det vil nok være en energityv, sier Rodal.

Jays er Norges beste sprinter og har de norske rekordene på 100- og 200-meter. Etter OL-sesongen i 2012 har sprinteren slitt med å levere på toppnivå.

Rodal utelukker ikke at denne voldstiltalen kan være starten på slutten av Ndures karriere.

– Det er vanskelig å si, men sånn som han har sprunget de siste par årene har den slutten startet for en stund siden. Samtidig har utøvere kommet tilbake etter å ha ligget nede en, to til tre år.

Politisak

Friidrettspresident Hansen understreker at dette er en politisak og sier at det ikke er en sak for friidrettsforbundet slik det er nå.

Sportssjef Ronny Nilsen i forbundet sier følgende om saken:

– Jeg kjenner ikke saken godt nok, men det er nå tatt ut en tiltale. Når politiet gjør det sier det litt om alvorligheten i dette. Vi må bare forholde oss til rettssaken, sier han til NTB.

Tilbudt hjelp

Svein Arne Hansen forteller at han har hatt lite kontakt med Ndure og derfor ikke vet noe om hvordan sprinteren har det eller stiller seg til tiltalen, men sier at både klubben hans og friidrettsforbundet har tilbudt hjelp.

Hansen vil ikke si hva slags hjelp, annet enn at det er noe som skal hjelpe han i denne vanskelige situasjonen.

Siste nytt

 • Nederland vant mot spillets gang

  Japan hadde en drøss av muligheter til å score det avgjørende målet i den andre omgangen mot Nederland, men minutter før slutt fikk de oransje straffe etter en hands i feltet. Lieke Martens scoret sitt andre mål for dagen og ble matchvinner. I kvartfinalen skal de regjerende europamesterne møte Italia.

  Nederlands Lieke Martens (t.v.) og hennes lagvenninner feirer Martens 2-1-scoring mot Japan
  Foto: Francois Mori / AP
 • England-kaptein slit før Norge-møte

  Det er uvisst om England sin kaptein, Steph Houghton, vil bli speleklar til kvartfinalen mot Norge. Landslagssjef Phil Neville seier til Daily Mirror at kapteinen framleis har store smerter. Ho stod over treninga tysdag, etter ankelskaden som ho pådrog seg i åttandedelsfinalen.

  Women's World Cup - Round of 16 - England v Cameroon
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Italia tok seg til kvartfinalen

  Kina tapte 2–0 mot Italia i åttandedelsfinalen, og dermed er italienarane klare for kvartfinalen i VM. Valentina Giacinti sørga for italiensk leiing alt etter 15 minutt. Få minutt ut i andre omgang sørga Aurora Galli for 2–0.

  Foto: Claude Paris / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal