Hopp til innhold

Nedbrutt Ødegaard etter norsk fiasko i skjebnekampen: – Irriterende

Nok en gang ble det verst tenkelige utfall i en norsk skjebnekamp med landslagsherrene. Nå hagler kritikken.

gL99Gt9NZkc

SKJEDDE IGJEN: Martin Ødegaard er langt nede etter nok en skuffelse med Norge.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Det er skuffende. Vi er ikke gode nok i dag, så enkelt er det. Vi møter et lag som gjør det vanskelig for oss og vi er ikke på det nivået vi kan og burde være. Da blir det tøft mot et bra lag, sier landslagskaptein Martin Ødegaard til NRK.

Det endte til slutt 0-2 i Norges skjebnekamp mot Serbia på Ullevaal tirsdag kveld. Dermed er Serbia vinnere av Norges gruppe, mens Ståle Solbakken og hans menn rotet bort både playoffplass og andreseeding til EM-trekningen.

Alt som kunne gå galt, gikk med andre ord galt.

Det er ikke bare i dag, også sist mot Slovenia. Begge de er irriterende. Det er også en hjemmematch mot Slovenia hvor vi ikke får det vi skal ha mot Slovenia, så det er surt nå, sier Ødegaard til NRK.

Hva er du mest skuffet over?

– Det offensive spillet. Det lugger hele veien, og de gjør det vanskelig for oss. De spiller omtrent mann-mann over hele linja, er aggressive, og vi klarer aldri å løse det. Det er irriterende, sier kapteinen.

– Ugunstig tidspunkt

Foran 24.364 tilskuere scoret superspissene Dusan Vlahovic og Aleksandar Mitrovic målene for Serbia, som til slutt vant fortjent i en kamp som skriver seg inn i rekken av skjebnekamper med norsk nedtur som utfall.

Vi møter et lag som nok er bedre enn oss og i dag er bedre enn oss. Vi kom godt i gang, og hadde den første store sjansen og den neste nesten store sjansen. De første 20-25 gikk som planlagt, så ble avstandene litt for store i laget og vi sleit litt med å få has på dem., sier landslagssjef Solbakken til NRK på pressekonferanse.

Så blir psykologien i kampen litt vanskelig, i og med at de scorer på hver side av pause. Det blir veldig vanskelig og vi må dra frem plan B og C og det blir litt mye hawaii-kamp og litt vanskeligere for oss, legger han til.

– Dere hadde alt i deres hule hånd før denne samlingen, så ender det med to tap. Tar du selvkritikk eller kunne gjort noe annerledes?

Det kunne vi helt sikkert. Det må vi se på. Vi kunne sikkert gjort noe annerledes. Sånn er det alltid, også når vi vinner. I dag føler jeg at vi var okay, frem til 1-0. da var det 1-1 i sjanser, så blir psykologien i kampen veldig vanskelig med en scoring på hver side av pause. Da blir det vanskelig å komme tilbake mot en så dyktig motstander, sier Solbakken til NRK.

– Katastrofale valg

NRK-ekspert og tidligere landslagssjef Åge Hareide var ikke imponert over den norske innsatsen. Særlig 0-2-målet, som i stor grad drepte kampen, irriterte Hareide.

Da scoret Serbia på kontring etter at Sander Berge hadde mistet ballen på klønete vis ved midtstreken.

– Det er katastrofale valg Norge gjør. Leo Østigård ble lokket ut på den ene siden og kunne holdt seg mer sentralt med tanke på å stenge av området der målene scores fra. Det er jo Sander Berges balltap som fører til denne elendigheten som vi ser nå, oppsummerte Hareide.

– Den der må Berge ta på sin kappe. Det er en fryktelig feil inne på egen banehalvdel, og det straffer Serbia brutalt. Sånne feil har ikke Norge råd til å gjøre når vi møter en såpass bra motstander, mente TV 2s ekspertkommentator Jesper Mathisen.

Solbakken tar Berge i forsvar.

Det er sånne ting som blir straffet hardt i internasjonal fotball. I dag var det Sander Berge, det kan være en annen en annen gang. Fotball er feil, Ørjan kunne tatt et skudd i Slovenia, og Sander kunne spilt alt annet enn en blind tversoverpasning, men det er fotball og det må vi leve med. Vi må bli bedre på helheten, fastslår han.

Mye sto på spill

At gruppeseieren røk på målstreken er dårlige nyheter for Norge, som hadde et glimrende utgangspunkt før de to kampene mot Slovenia og Serbia denne samlingen.

Først og fremst hadde gruppeseier sikret Norge en ekstrasjanse i playoff mars 2024 før EM samme år om den ordinære EM-kvaliken mislykkes i 2023. Den plassen tilfaller nå Serbia.

En gruppeseier hadde også gitt opprykk til nivå A i Nasjonsligaen. Det hadde gjort at Norge hadde fått besøk av Europas best rankede lag og vært seedet på det øverste nivået når neste utgave av Nasjonsligaen skal spilles.

Men kanskje viktigst av alt:

Som gruppevinner hadde Norge vært sikret å bli seedet på nivå 2 når gruppene til den ordinære EM-kvaliken skal trekkes i Frankfurt 9. oktober.

Nå er det klart at Norge seedes på nivå 3.

De to beste lagene fra hver kvalikgruppe går rett til EM, og det sier seg selv at sjansene for kvalifikasjon til EM hadde økt om Norge kun hadde hatt ett bedre ranket lag enn i gruppa.

Din dom over Norges kamp mot Serbia?

Tapet tirsdag kveld ødelegger en fin rekke med kamper på nasjonalarenaen for de norske gutta. Norge var nemlig ubeseiret på de siste ti hjemmekampene før tirsdagens kamp, og forrige tap på Ullevaal kom mot nettopp Serbia i oktober 2020.

Allerede før kampstart var Norge klar over hva som måtte til for å sikre gruppeseier: Tre eller ett poeng ville være nok, mens tap med hvilke siffer som helst ville gjøre serberne til gruppevinner.

Haaland-sjanse etter ett minutt

Det tok ikke lang tid i tirsdagens kamp før Haaland, som sto med 21 mål på 22 landskamper før kamp, fikk en gigantsjanse.

Spissen ble spilt fint fri på en kontring av Alexander Sørloth, men skuddet fra ti meter ble reddet fint av serbernes keeper Vanja Milinkovic-Savic.

Etter 33 minutter var det Norges keeper sin tur til å vise seg frem. Ørjan Nyland, som noe overraskende fikk fornyet tillit av Ståle Solbakken, viste seg nemlig frem fra sin beste side da han på fenomenalt vis reddet en heading fra Juventus-stjernen Dusan Vlahović.

– En Gordon Banks-redning, slo NRK-ekspert Åge Hareide fast.

Nyland

Ørjan Nyland vartet opp med en feberredning i første omgang.

Foto: Javad Parsa / NTB

Mål rett før pause

Men tre minutter før pause fikk Juventus-spissen hull på byllen. Han fikk ballen 45 grader ut av Filip Kostic, det norske forsvaret kom ikke tett nok oppi, og spissen bredsidet inn 1-0 fra kloss hold. Det ble også pauseresultatet.

Verre skulle det bli ni minutter ut i andre omgang. Sander Berge rotet bort ballen på klønete vis ved midtstreken, Serbia kontret og ballen endte til slutt hos serbernes superspiss Aleksandar Mitrović. Han hadde få problemer med å hamre inn 2-0 for gjestene.

Berge strakk hendene mot hodet, fullt klar over at det baklengsmålet i stor grad var hans skyld.

Ståle Solbakken tok grep og gjorde flere bytter etter scoringen, men serberne forsvarte seg godt.

På overtid fikk Haaland en ny god sjanse, men igjen ble avslutningen hans med venstrebeinet reddet av keeper.

Derfor endte det også med 0-2-tap og nok en norsk skuffelse.

Slik stilte Norge mot Serbia:

Ørjan Nyland – Julian Ryerson, Leo Skiri Østigård, Andreas Hanche-Olsen, Birger Meling – Martin Ødegaard, Fredrik Aursnes, Sander Berge – Alexander Sørloth, Erling Braut Haaland, Mohamed Elyounoussi.

Siste nytt

 • Haug scoret for Roma tross tap

  Sophie Romàn Haug scoret for Roma da Wolfsburg viste muskler og vant 4-2 i gruppespillet i mesterligaen torsdag kveld.

  Ewa Pajor sendte Wolfsburg i ledelsen etter 24 minutter, før Sveindís Jane Jónsdóttir scoret vertenes andre mål i det 40. spilleminutt.

  Andressa Alves utlignet for Roma to minutter senere, men det hjalp lite da Lena Lattwein og Pajor scoret Wolfsburgs tredje og fjerde mål i andre omgang.

  Mens Emilie Haavi startet kampen for Roma, ble Haug og Mina Bergersen henvist til gjestenes benk.

  Haug ble byttet inn etter 63 minutter og satte inn reduseringen 13 minutter senere.

  Wolfsburg topper gruppe B med ti poeng etter fire kampen. Roma følger på 2.-plass, tre poeng bak.

  Privatlandskamp fotball kvinner 2022: Norge - Brasil (1-4)
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Forventer at Hamilton forlenger

  Mercedes mektige sjef Toto Wolff er klar på at superstjernen Lewis Hamilton kommer til å forlenge med Formel 1-laget til tross for en seiersløs sesong.

  – Han (Hamilton) har ingen gode grunner til å forlate Mercedes etter neste sesong, eller å sette strek for karrieren, sier Wolff i Formel 1-podkasten «Beyond the Grid», ifølge britiske Daily Mail.

  Mercedes-sjefen innrømmer samtidig at 37-åringens kontrakt, som går ut etter neste sesong, vil være «ett av temaene» laget vil se nærmere på i vinterpausen.

  – Det er ikke satt noen frist for å lande en ny kontrakt. Lewis er en del av teamet, og teamet er en del av Lewis, fortsatte Wollf. (NTB)

  F1 US Grand Prix Auto Racing
  Foto: Charlie Neibergall / AP
 • Sagosens Kiel med sterk seier i mesterligaen

  Kiel var det klart beste laget da franske Nantes ble slått 37-33 i mesterligaen i håndball for menn torsdag.

  Sander Sagosen scoret kampens første mål, og viste tidlig at han er på god vei tilbake i storform før VM i Sverige og Polen i januar.

  Nordmannen var 27. november tilbake på håndballbanen etter å ha vært ute med et stygt ankelbrudd siden juni. (NTB)

  Champions League håndball Elverum - THW Kiel
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste