Alpintalentet Henrik Kristoffersen (18) slo Ligety og Raich

I karrierens første finaleomgang endte 18 år gamle Henrik Kristoffersen på en sterk 11.-plass.

Henrik Kristoffersen tok seg til finaleomgangen i verdenscupåpningen i slalåm søndag. Her ser du Kristoffersens finaleomgang.

VIDEO: Se Kristoffersens kjøring finaleomgangen.

Stortalentet Henrik Kristoffersen slo store alpinnavn som Ted Ligety og Benjamin Raich da han imponerte med en 11.-plass i sesongens første slalåmrenn.

– En dag skal jeg bli best i verden, sier 18-åringen.

Kristoffersen hadde den sjette beste tiden av alle i finaleomgangen i finske Levi og kjørte seg opp fra 24.-plass i første omgang.

– Dette er veldig moro. Jeg dro til Levi for å kjøre meg inn i topp 30, men at det skulle bli så bra trodde jeg ikke. Kjøringen var stabil, og jeg var på den sikre siden. Jeg hadde ingen problemer underveis i noen av omgangene, sier 18-åringen Kristoffersen

Video: Se Henrik Kristoffersens kjøring i 1. omgang:

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Henrik Kristoffersen kjørte som nummer 32 i verdenscuprennet i slalåm i finske Levi søndag, men tok seg noe overraskende til finaleomgangen.

VIDEO: Se Henrik Kristoffersen kjøre inn til karrierens første finaleomgang i verdenscupen.

Hylles av sportssjefen

– Det Henrik gjorde i dag er fantastisk bra og helt rått, sier sportssjef Claus J. Ryste, som ikke kan få fullrost den ambisiøse tenåringen fra Rælingen skiklubb.

– I dag koser vi oss med Henriks sterke prestasjon. Dette viser at det er mulig å prestere i slalåm, samstemte verdenscupsjef Håvard Tjørhom.

André Myhrer fra Sverige vant rennet seks hundredeler foran østerrikeren Marcel Hirscher. Jens Byggmark fullførte en stor svensk dag med tredjeplass, 61
hundredeler bak vinneren.

Fordel å starte tidlig

Kristoffersen kjørte med startnummer 32 inn til 24.-plass i første omgang, 1,41 sekund etter lederen. I finaleomgangen forvaltet han på ypperlig vis fordelen av å starte tidlig.

Kristoffersen er av mange utpekt som Norges neste store alpinnavn. Han markerte seg i fjor med to sterke slalåmseire i europacupen. I begge rennene slo han østerrikeren Reinfried Herbst som endte på 6.-plass i Levi søndag.

I fjorårets junior-VM tok han ett gull (storslalåm) og to sølv (slalåm og kombinasjonen). I senior-NM vant han slalåmrennet som 17-åring.

Han debuterte i verdenscupen under et slalåmrennet i Kranjska Gora i fjorårssesongen. Da var han tre plasser unna å kvalifisere seg til finaleomgangen.

– Jeg skal suge på karamellen til i morgen, men så skal jeg jobbe knallhardt videre mot neste mål. Jeg skal holde beina godt plantet på jorden, for det er fortsatt et godt stykke igjen til de aller beste, men jeg nøyer meg ikke med dette, Jeg skal bli best, sier han.

Johansen lå godt an

Søndag var Kristoffersen eneste nordmann i finaleomgangen.

Flere av de andre norske hang riktignok godt med i første del av løypa i den første omgangen, men gjorde feil i siste del som hindret dem fra en finaleplass.

23 år gamle Truls Johansen lå for eksempel meget godt an og ledet ved første mellompassering, men en stor feil kort tid etter passering ødela løpet for 23-åringen som til slutt endte på 53.-plass, 2,38 bak lederen etter 1. omgang.

Video: Se kjøringen til Truls Johansen her:

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Unggutten Truls Johansen ledet verdenscuprennet i slalom i finske Levi. Dessverre gjorde han en liten feil som kostet dyrt, lenger nede i løypa.

VIDEO: Truls Johansen kjørte bra i første del av løypa og ledet ved første mellompassering.

Bra debut

Også verdenscupdebutant Sebastian Foss Solevåg (21) viste lovende tendenser da han, med startnummer 66, kjørte inn til en respektabel 37.-plass, 1,79 sekunder bak lederen etter første omgang.

Den som skuffet mest av de norske var Lars Elton Myhre. Han ble ikke bedre enn nummer 56 i sesongens første slalåmrenn.

Leif Kristian Haugen kjørte inn til 42.-plass (2,01 bak) og Jonathan Nordbotten til 47.-plass (2,25).

Svindal og Jansrud ikke med

Herrenes sesongåpning i storslalåm for to uker siden ble en norsk nedtur da både Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud kjørte ut.

De to har reist til USA for å lade opp til rennene der i slutten av november og kjører ikke slalåmrennet i Levi.

Sportsnyheter

Keeper Aaron McCarey angriper sin egen lagkamerat, Bobby Burns.

Her går keeperen til angrep på lagkamerat etter baklengsmål

Publikum og spillere ble sjokkerte vitner da keeperen mistet besinnelsen og angrep en lagkamerat.

Siste nytt

 • OL til (minst) 31 milliardar

  Ein priskalkyle for sommar-OL i australske Brisbane i 2032 viser at leikane vil koste 5 milliardar australske dollar, eller drygt 31 milliardar norske kroner, opplyser sportsminister Richard Colbeck.

  – Men på grunn av infrastrukturen som må byggjast ut, kan nok prislappen bli noko meir enn det, kommenterte Colbeck.

  Arrangørane har planlagt å oppgradere eksisterande anlegg i staden for å byggje nytt.

  Men allereie no har delstaten Queensland bestemt seg for å bruke over seks milliardar kroner på oppgradering av Gabba Cricket Gound, som blir hovudstadion.

  – Det kom litt overraskande på oss, seier sportsministeren.

  Så spørst det om budsjettet vil sprekke endå meir i dei 11 åra som gjenstår. Det var i juli i år at Brisbane blei tildelt sommar-OL 2032.

  Først er det OL i Paris i 2024 og i Los Angeles i 2028.

  Sommer-OL i Brisbane 2032
  Foto: Toru Hanai / AFP
 • Mister 21 kampar etter vaksinejuks

  NHL-spelaren Evander Kane er utestengd i 21 kampar, eller drygt ein firedel av grunnspelsesongen, etter å ha brote covid-reglane.

  Det var ligaleiinga som fastsette straffa for San Jose-spelaren.

  NHL har ikkje gått i detaljar om kva regelbrotet går ut på. Men fleire media har meldt om at Kane skal ha skaffa seg eit falskt vaksinesertifikat.

  Spelaren sjølv legg seg paddeflat, og ber klubben, lagkameratane og fansen om orsaking.

  – Eg gjorde ein feil som eg tek alt ansvaret for. Eg skal bruke suspensjonstida til å lære meg å ta betre avgjerder, seier forwrden, som var klubbens støreste poengsankar i fjor med 22 mål.

  Ifølgje nyheitsbyrået AP mister han 1,68 millionar dollar i løn. Han er tilbake på isen 30. november.

  Koronavaksine er ikkje eit krav for NHL-spelarar, men uvaksinerte må følgje ein strengare protokoll.

  I tillegg kan Canada nekte uvaksinerte spelarar å kome inn i landet for å spele kampar der.

  Evander Kane
  Foto: Jeff Chiu / AP
 • Lacazette reddet Arsenal

  Patrick Vieira var for første gang på besøk hos klubben han vant tre ligatitler med som spiller, etter at han ble Crystal Palace-manager. Og besøket endte nesten lykkelig for Palace-manageren.

  Arsenal åpnet best, og kaptein Pierre-Emerick Aubameyang satte inn 1-0 på en retur etter åtte minutter.

  Rett før pause lå ballen høyt opp i lufta, og James McArthur så ut til å prøve et skudd på hel volley. Istedenfor sparka han Bukayo Saka knallhardt i leggen. McArthur så det gule kortet, og ikke det røde, mens Saka måtte forlate banen med en skade.

  Over i andre omgang var det to kontringer som skulle avgjøre for Palace. Først scoret Christian Benteke alene med keeper rett etter pause. Snaue kvarteret senere avsluttet Odsonne Édouard iskaldt via tverrliggeren og snudde kampen.

  Tida holdt på å renne ut for Arsenal, men på overtid av overtiden dukket Alexandre Lacazette opp på bakerste stolpe og kranglet inn en dødball.

  Martin Ødegaard startet i en dypere rolle på midtbanen, men klarte aldri å sette sitt preg på kampen. Han ble byttet ut etter 67 minutter for nettopp Lacazette.

  Med uavgjort på hjemmebane, er Arsenal nummer 12 på tabellen.

  Premier League - Arsenal v Crystal Palace
  Foto: Hannah Mckay / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal