Hopp til innhold

Norsk alpinkomet tok fullstendig av etter kanonløp – sikret karrierens første pallplass

Atle Lie McGrath (20) kom på pallen for første gang i verdenscupen etter to kanonomganger i Alta Badia. Kun Alexis Pinturault var bedre enn den unge nordmannen.

atle llie mcgrath

NERVEPIRRENDE: Her sitter Atle Lie McGrath på lederstolen mens Pinturault kjører.

Laster innhold, vennligst vent..

– Det er jo stereotypisk å si at man er tom for ord, men jeg er helt stum. Jeg sier bare vær så god dere der hjemme, enda en tidlig julegave, sier Atle Lie McGrath etter den sensasjonelle andreplassen.

Til tross for en liten feil i finaleomgangen, kjørte den norske 20-åringen inn til andreplass i storslalåmrennet søndag. Da han tok ledelsen i mål skrek og jublet han hemningsløst og innså at det kom til å bli karrierens klart beste plassering i verdenscupen.

– Har du sett på maken? Han briljerer her. Dette er helt enormt sterkt, kommenterte NRKs Thomas Lerdahl.

– Skal ikke være en pyse

– Jeg så ikke at det var grønt først, jeg så tallet seks. Men så så jeg at de andre lagkameratene var helt «crazy». Det var helt vilt. Helt sjukt.

Samtidig kommer lagkameratene Lucas Braathen og Aleksander Aamodt Kilde og kaster seg om halsen på McGrath. De danser og synger «Atle, ole, ole, ole».

– Husk han her! sier Braathen til kamera.

– Det er derfor jeg digger å være en del av et lag. Det er helt sjukt hvor deilig det er, sier en tydelig rørt alpinist.

Atle Lie McGrath får sang og dans av Lucas Braathen og Aleksander Aamodt Kilde.

Atle Lie McGrath får sang og dans av Lucas Braathen og Aleksander Aamodt Kilde.

Alexis Pinturault var best etter første omgang og var dermed sistemann ut i finaleomgangen. I mål var franskmannen marginale syv hundredeler foran McGrath.

– Jeg «chilla'n» egentlig bare. Luc og Leif startet før meg, og det er vanlig, så det var en vanlig dag på trening liksom. Jeg hadde bestemt meg. Jeg skal ikke være noen pyse ned der og kjøre dårlig. Jeg trodde ikke det skulle holde til seier, for jeg var litt rundt omkring og ble kastet ut. Men det viser at følger man planen og gjør arbeidsoppgavene så holder det, forklarer McGrath.

Syv hundredeler fra rekord

Den yngste vinneren noensinne i Alta Badia er den italienske storstjerna Alberto Tomba. Han var seks dager unna å fylle 21 år den gangen. I dagens storslalåm hadde både Atle Lie McGrath og Lucas Braathen mulighet til å slå den rekorden.

De to unggutta var henholdsvis nummer fire og fem etter den første omgangen og særlig McGrath fikk voldsom ros for måten han kjørte i første omgang.

– Den kjøringa fra startnummer 29 er noe av det råeste jeg har sett, sier Kjetil André Aamodt om McGrath, som kan gjøre noe stort i dag.

oEwSranFpRg

JUBELRUS: Atle Lie McGrath (t.v.) og Alexis Pinturault kunne sprette champagnen etter å ha vært best i storslalåmrennet i Alta Badia.

Foto: Marco Trovati / AP

Bare en stor feil på slutten hindret 20-åringen fra å lede rennet etter den første omgangen.

– Atle kjører vanvittig fint på ski og treffer kjempegodt i dag. Han får vist virkelig hva han er god for, selv med en feil. Han får ut det vi vet han kan være i dag. Den kjøringen som han har hatt på trening lenge, forteller Haver-Løseth.

– Det sier litt når vi sammenligner gutta med Alberto Tomba, kanskje den største stjerna vi har hatt alpinsporten, sier Kjetil André Aamodt.

Da Tomba ble den yngste vinneren i Alta Badia noen gang, tilbake i 1987, var det 13 år før McGrath kom til verden. Men faren Felix McGrath kjørte det løpet og ble nummer åtte.

  • Braathen klarte ikke følge opp den gode kjøringen fra førsteomgangen og endte som nummer 18. Aleksander Aamodt Kilde ble nest beste nordmann på sjetteplass, mens Leif Kristian Nestvold Haugen ble 17 og Henrik Kristoffersen 15.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal