Hopp til innhold

Dette er Norges ti største gullsjanser i OL

Enkelte eksperter tror de neste 16 dagene kan gi tidenes medaljefangst for Norge. Her er NRK Sportens vurdering av hvor det er størst gullmulighet.

gull

Stafettjentene i langrenn er trolig det sikreste norske gullkortet i Sotsji-OL. Også Emil Hegle Svendsen og Aksel Lund Svindal forventes å skape gulljubel under lekene.

Austria Alpine Skiing World Cup

Aksel Lund Svindal er favoritt både i super-G og i utfor.

Foto: Giovanni Auletta / Ap

Man kan selvsagt aldri være hundre prosent sikre på noe som helst, spesielt ikke i idrettens verden, men det er uansett slik at i Norges OL-tropp er det noen utøvere som er såpass suverene at man i alle fall kan forvente at de vinner gullmedaljer i en del øvelser.

NRK Sporten har kommet frem til ti øvelser vi er rimelig sikre på at ender med norsk gull - så sant utøveren har en «normal» dag og unngår uhell.

Sjansen er stor for at det kan bli enda flere gull til slutt, men disse øvelsene mener vi det er ekstra sannsynlig at ender i norsk gulljubel.

  • Enig eller uenig? Si di mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

Den norske troppen har uttalt mål om 26 medaljer, samt å bli blant de tre beste nasjonene sammenlagt.

Her er det NRK-sporten mener er Norges aller største gullsjanser i OL:

1. Langrennsstafett, kvinner

Lørdag 15. februar kl. 11.00

De norske jentene har vunnet alle stafetter siden 22. november 2009, da Charlotte Kalla ble for sterk for Marit Bjørgen på Beitostølen. Hele laget viste form så sent som i generalprøven i Sotsji, og har vært sterke i verdenscupen gjennom hele sesongen så langt. Dermed vurderer vi det norske damestafettlaget i langrenn som lekenes kanskje aller største gullfavoritt.

– De norske jentene har dominert og vært mange i toppen i flere år, og stafetten vant de senest i VM fjor. Det er ingen andre lag som er i nærheten av å være så komplette som Norge. I tillegg har vi verdens beste løper på sisteetappen, Marit Bjørgen, sier NRKs langrennskommentator Jann Post.

2. Marit Bjørgen/Therese Johaug, 15 km fellesstart med skibytte

Lørdag 9. februar kl. 11.00

Her burde alt ligge duket for Bjørgen, så sant hun har en god dag og gode ski. Normalt er det ingen som slår Marit Bjørgen i en spurt i fristil. Og skulle Bjørgen svikte, har Norge outsidere i Therese Johaug, Heidi Weng og Kristin Størmer Steira.

Charlotte Kalla har normalt hatt trøbbel i skibytte og Justyna Kowalczyk sliter i skøyting. Dermed er det vanskelig å se hvem som skal hindre norsk gull.

Vi tror derfor det blir slik: om ikke Bjørgen har dagen, så har Therese Johaug dagen, eller omvendt, og dermed blir det gull til én av dem uansett.

– Og i tillegg ser jeg på Kristin Størmer Steira som en like stor utfordrer som Justyna Kowalczyk og Charlotte Kalla, så her bør det bli en god norsk dag, sier Jann Post.

3. Mixed stafett, skiskyting

Onsdag 19. februar kl.15.30

Norge har vunnet tre mixed-stafetter i mesterskap på rad. Emil Hegle Svendsen og Tora Berger er selvskrevne på laget, og trolig går de to siste plassene til Tarjei Bø og Synnøve Solemdal - eventuelt Ann Kristin Flatland.

I skiskyting er det litt flere uhell som kan skje enn i langrenn, men vi mener at dersom dette laget unngår sånt - da er de uslåelige.

– Om en eller to skulle bli syke, har Norge uansett gode erstattere. Vi har fire gode damer og fire gode menn som kan gå. Bredden på dette laget er så stor at vi uansett stiller et kjempegodt lag. Hvis det ikke blir gull på denne øvelsen har noe gått helt galt. Det vil overraske meg stort, sier NRKs skiskytingskommentator Andreas Stabrun Smith.

Artikkelen fortsetter under bildet.

stafett

Langrennsdamene er etter alt å dømme Norges sikreste gullkort i OL. Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng og Kristin Størmer Steira er medaljekandidater og/eller gullfavoritter i de fleste distansene de går.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

4. Marit Bjørgen og Therese Johaug, 30 km fristil fellesstart

Lørdag 22. februar kl. 10.30

Trolig kan bare tre jenter kan vinne dette løpet: Marit Bjørgen, Therese Johaug, Charlotte Kalla. Selv hvis vi gir de tre en lik sjanse, har Norge 66,6 prosent sjanse for gull. Det reelle styrkeforholdet er nok nærmere 40-40-20 - i favør de norske håpene.

– Der er Charlotte Kalla den største utfordreren. Hun har slått Bjørgen og Johaug i år, men har til gode å være like god som de to på en tremil. Utfordringen her er dersom hun står over både sprint og sprintstafett for å være opplagt, og de to andre begynner å bli slitne.

5. Kombinert lagkonkurranse

kombinert

Kombinertlandslaget har gjort det skarpt i verdenscupen i år, blant annet vant de stafetten i Kuusamo i midten av januar.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Torsdag 20. februar kl. 12.00

Norge vant lagkonkurransen i Kuusamo, og vant dobbelt i lagsprinten i Ramsau. Norge har fire løpere blant de sju beste i verdenscupen sammenlagt, en bredde ingen andre nasjoner har vært i nærheten av til nå denne sesongen. Her må mye gå galt om det ikke skal bli gull.

6. Aksel Lund Svindal, Super-G

Søndag 16. februar kl. 08.00

Er regjerende olympisk mester og har vunnet fem verdenscuprenn i disiplinen i løpet av de siste 13 månedene. Er så stor favoritt som det er mulig å bli i en øvelse som kan avgjøres av hundredeler og der den minste feil kan være forskjell på seier og 10.-plass.

Og nettopp de små marginene i alpint gjør at vi ikke plasserer Svindal høyere på listen. Sjansen for uhell er større her enn i for eksempel langrenn.

– Når forholdene er tilnærmet like er det ingen som er raskere enn Aksel i denne disiplinen. Høy fart og lange buer på svingene er det Aksel Lund Svindal som mestrer best i verden i øyeblikket. Det vIrker også som utstyret stemmer hundre prosent nå, sier NRKs alpintkommentator Andreas Toft.

– I tillegg har han bevist gang på gang at han klarer å hente frem det lille ekstra når det virkerlig gjelder. En liten feil er imidlertid nok. Det så vi i Beaver Creek der en liten miss sendte han ned på 7.plass, legger han til.

7. Tora Berger, jaktstart, skiskyting

Tirsdag 11. februar kl. 16.00

Vi tror Tora Berger tar minst ett individuelt gull i OL på en av 20-skuddsøvelsene. Jaktstart er vanligvis hennes sterkeste øvelse. Det er i denne hun har flest seiere i verdenscupen, og hun er regjerende verdensmester i den.

Berger har ikke hatt sin aller beste sesong, men leder likevel verdenscupen - og vi tror hun har spart storformen til OL.

tora

Tora Berger ryktes å ha funnet tilbake til den gode skyteformen. Her koser hun seg i solveggen i Sotsji.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Rapportene sier at Tora har fått orden på skytingen, og da vinner hun minst ett gull. Jeg tipper det blir på denne øvelsen, sier NRKs skiskytterkommentator Andreas Stabrun Smith.

8. Langrennsstafett, menn

Søndag 16. februar kl. 11.00

Norge har vunnet alle VM-stafetter siden nederlaget mot Østerrike i Ramsau i 1999, men ble snytt for konfekten i OL både i 2006 og 2010 (da Odd-Bjørn Hjelmeset fikk is i rubben). Dermed er det en svært hevngjerrig gjeng som stiller til start i Sotsji, med ankermann Petter Northug i spissen. Samtidig er det ingen tvil om at Norge som lag har hevet seg vesentlig på distanse siden nederlaget i 2010 og stiller mye sterkere i Sotsji.

– Norge ble slått av Russland i den eneste stafetten som har vært i verdenscupen i år, men da var Northug langt unna toppformen. Vi har vist gjennom hele sesongen at vi har et jevnt godt lag - og vi har verdens beste avslutter i Northug på sisteetappen, sier Post.

9. Skiskyting, sprint/jaktstart for herrer

Mandag 10. februar kl. 16.00

Norge stiller med fire gullkandidater på laget - og må til og med parkere gullkandidater på sidelinja. I en marginal sport som skiskyting er Norge alene om å stille med fire løpere som alle kan vinne. Da bør det bli gull!

10. Aksel Lund Svindal, utfor

Søndag 9. februar kl. 08.00

Er regjerende verdensmester i disiplinen - og den ubestridte fartskongen, selv om han fortsatt har til gode å vinne de store utforklassikerne.

Denne sesongen har han vunnet to utforrenn i verdenscupen.

– Alt er på plass. Teknikken, utstyret og gutten oppe på skiene. Aldri har Norge klart å vinne OL gull i utfor, men sjansene denne gangen er store, sier alpintkommentator Toft.

– Reichelt som har vært den hardeste og jevneste konkurrenten i år er ute med skade, og flere av de antatt beste har ikke vært på høyden så langt i år. Han har vært med å prege alle renn i verdenscupen denne sesongen. Han har vunnet to, vært på pallen i ett og har to fjerde plasser. Leder utforcupen suverent. Tidenes sjanse for et norsk gull i utfor, vel og merke, i en idrett der hundredelene avgjør...

  • Hvordan tror du Norge gjør det i OL? Si din mening i kommentarfeltet!

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Juventus dømt til å betale gigantbeløp til Ronaldo

    Juventus må betale Cristiano Ronaldo 9,7 millioner euro i ubetalt lønn fra 2020/2021-sesongen. Det tilsvarer 114 millioner norske kroner.

    Det kom fram da dommen ble opplest i en italiensk rettssal onsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået AFP.

    Ronaldo, som spilte for Juventus fra 2018 til 2021, vant dermed fram med sin anke i saken som har vart i flere år.

    Han fikk imidlertid ikke fullt så mye som han ba om. Portugiseren krevde nesten det dobbelte.

    Sommeren 2021 gjorde Ronaldo overgang fra Juventus til Manchester United. Etter et mislykket opphold i England flyttet han videre til Al-Nassr i Saudi-Arabia.

    Juventus har nektet å kommentere saken, men har informert AFP om at klubben snart vil komme med en uttalelse.

    Ifølge det amerikanske finansmagasinet Forbes var Ronaldo den idrettsutøveren med høyest inntekt i 2023. Lønnen hans var da estimert til 136 millioner dollar. Det tilsvarer i overkant av én milliard norske kroner.

    Juventus, som er børsnotert, ble notert med et tap på 1,5 milliarder kroner i regnskapet for 2022/2023.

    (©NTB)

    Ronaldo
    Foto: - / AFP
  • Anker padelsøksmål til lagmannsretten

    Fredag ble det kjent at Anders Jacobsen vant rettssaken mot Just Padel Group.

    Det svenskeide padelselskapet ble dømt til å betale Anders Jacobsen 3,1 millioner kroner. I tillegg ble den tidligere skihopperen tilkjent renter og saksomkostninger på 1,1 millioner kroner.

    Selskapet ønsket ikke å kommentere dommens avgjørelse forrige uke, men skriver nå til NRK at de er uenig i tingrettens vurderinger.

    – Det er derfor besluttet at dommen skal påankes til Agder lagmannsrett, skriver Andersen i en e-post til NRK.

    NRK har i lengre tid forsøkt å få ledelsen og eierne av Just Padel Group i tale. Gjennom sin advokat avviser de at de ønsker å uttale seg om saken.

    – Ytterligere kommentarer vil i utgangspunktet ikke bli gitt fra denne side før lagmannsrettens dom foreligger, skriver Andersen.

    Fra tvistesak i Tinghuset i Kristiansand.
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  • Guardiola «angrer ingenting» etter mesterligatap

    Manchester City-manager Pep Guardiola sier at han ikke angrer på noe etter at laget røk på straffer mot Real Madrid i mesterligaens kvartfinale.

    Ett år etter at City moste nettopp Real 4-0 i hjemmekampen i semifinalen, ble det 4-4 sammenlagt og tap i en dramatisk straffesparkkonkurranse onsdag kveld.

    Da hadde Guardiola byttet ut Erling Braut Haaland før ekstraomgangene og midtbanestjernen Kevin De Bruyne i annen ekstraomgang.

    – Jeg ville ha foretrukket å vinne, men gratulerer til Real Madrid. De forsvarte seg så dypt med utrolig solidaritet, og vi gjorde alt vi kunne, sier Guardiola og fortsetter:

    – Jeg angrer ikke på noe av det vi gjorde. Vi prøver alltid å skape flere sjanser og slippe til færre, fordi vi tror det hjelper. Og vi gjorde det vi kunne. Vi spilte eksepsjonelt i alle lagdeler, og dessverre klarte vi ikke å vinne.

    Han forklarte at både Haaland og De Bruyne var slitne og ba om å bli byttet ut. City er inne i et hardkjør der de også kjemper om titler i Premier League og FA-cupen.

    (NTB)

    jT6NyEo8rwo
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal