Hopp til innhold

- Det største talentet vi noen gang har sett

I helgen satte Carl Yngvar Christensen ny norsk juniorrekord i benkpress på 300 kg. 20-åringen spås en lysende karriere innen styrkeløft.

Carl Christensen

Carl Yngvar Christensen, her under junior-EM på Hamar i fjor, er Norges dominerende styrkeløfter.

Foto: Norsk Styrkeløftforbund

20-åringen er en av fem nordmenn som har klart en totalvekt på over 1000 kilo i styrkeløft, han er den yngste nordmannen som har klart denne totalen og har dessuten norsk totalrekord på 1065 kilo.

Men rekordene er ikke så viktig for hovedpersonen selv.

– Jeg tenker ikke så mye om det. Klart man innser muligheten for å bli blant de sterkeste styrkeløftere noensinne, det er vel litt av målet også. Men først og fremst er målet å bli så sterk man kan uavhengig av hva andre har løfta, sier Christensen.

Ny norsk juniorrekord

Styrkeløft består av øvelsene markløft, knebøy og benkpress. Christensen er med andre ord sterk i alle øvelser og deltok i NM i benkpress i Oslo foregående helg. Der satte uttøveren fra Elverum nok en rekord - ny norsk juniorrekord i Norge på 300 kg.

– Den var veldig gledelig. 300 kg er en liten milepæl i benkpress. Jeg er absolutt fornøyd med det, sier Christensen, som også hadde den forrige rekorden på 292,5 kilo.

Christensen, som er i klassen 120+, sees som et så stort talent at han allerede blir fulgt opp av seniorlandslagstrener i styrkeløft, tyske Dietmar Wolf.

Trener på juniorlandslaget, Lars Samnøy, kjenner Christensen svært godt.

- Han er uten tvil det største talentet vi noen gang har sett. Det er han også anerkjent som på verdensbasis, sier han.

– I 2008 satte Carl Yngvar flere verdensrekord for ungdom. To knebøyrekorder, en benkpressrekord, tre markløftrekorder og totalrekord. Med nye vektklasser fra 2011 står disse rekordene til evig tid, sier Samnøy.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En av fem over 1000

Før Christensen var ute av tenårene nådde han en viktig milepæl. I styrkeløft regnes totalen av vekten man tar i de tre øvelsene knebøy, benkpress og markløft.

Som yngste nordmann kom han over 1000 kilo, bare 19 år gammel. Men å komme over 1000-grensa er viktigere for Christensen enn alderen.

– I Norge er det ikke så mange som har klart 1000 kg totalt. Det er en vanskelig i grense, men det holder ikke langt internasjonalt. Jeg var vel fjerde nordmann i rekka som klarte det, og med en til i år er det bare fem stykker som har klart det, sier Christensen.

Tyngste totalvekt for nordmann

Men 20-åringen, som har konkurrert i styrkeløft litt over tre år, ga seg ikke med det.

Under junior-VM i fjor satte han ny rekord med total på 1065 kg. Dette er også det tyngste en nordmann har løftet. Nummer to ligger på 1025.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I juni går EM av stabelen.

– Målsetningen er å løfte 1100 kg. Der kommer han med høy, høy sannsynlighet til å sette juniorverdensrekord, mener Samnøy.

Ingen annen nordmann har klart denne tyngden, og Christensen mener flaks må til for å klare dette.

– 1100 er en grense svært få når. På tre løft skal det bli over 1100. Med så tunge vekter er marginene er bittesmå og det er ikke rom for mange feil, sier 20-åringen.

Tror på verdensrekord

Samnøy er sterk i troen på 20-åringen. Han satser på ny verdensrekord for nordmannen i fremtiden.

– Den største totalen foreløpig er 1152,5 kilo. Vi tror Carl Yngvar kan komme opp 1200 kg. Ingen har løftet så mye tidligere, sier Samnøy.

– Det tar gjerne 15 år å nå sitt potensiale, så det kan være mulig, men mye kan skje før den tid. Skal man nå 1200 må man nesten ha en flaks man ikke fortjener, sier Christensen og ler.

Men med tanke på at unggutten fortsatt har 12 år på å nå sitt makspotensial, vedgår han at muligheten er der:

– Jo, alt er mulig.

Siste nytt

 • Norge tapte nøkkelkamp

  Norge kjempet, men det ble et 2-3-tap mot Latvia i ishockey-VM.

  Det norske laget kom under, men kjempet seg tilbake og var gode i starten på midtperioden. Så fikk Ludvig Hoff en matchstraff og laget en fem minutters utvisning å stri med. Det ødela. Latvierne scoret to ganger som følge av undertallsspillet.

  Det var Mats Rosseli Olsen og Max Krogdahl scoret de norske målene.

  Til tross for en spennende avslutning, klarte ikke Norge å score den viktige utligningen.

  Det norske laget har tapt 0-5 for Finland og slått Storbritannia 4-3 etter straffer tidligere i VM. Laget har igjen Østerrike (18/5), Tsjekkia (21/5), Sverige (22/5) og USA (24/5) i gruppespillet.

  (NRK/NTB)

  Finland Hockey Worlds
  Foto: Vesa Moilanen / AP
 • Svahn bryter med landslaget: – En trist beskjed

  Linn Svahn (22) går ut av det svenske langrennslandslaget. Det opplyser det svenske skiforbundet i en pressemelding mandag.

  – Beslutningen skyldes at jeg vil jobbe tettere med mitt eget team på hjemmebane og legge opp en plan som er optimal for min opptrening etter skaden, og samtidig utviklende og motiverende for mine framtidige mesterskapsmål, sier Svahn i pressemeldingen.

  – Det er en trist beskjed, sier landslagssjef Anders Bystrøm. Han skulle gjerne hatt henne på landslaget, men uttrykker samtidig forståelse for beslutningen.

  Svahn var verdens klart beste sprinter før hun ble skadet i forkant av VM i Oberstdorf i 2021. Hun vant ni verdenscuprenn på to sesonger. Svahn gikk glipp av hele OL-sesongen som akkurat er avsluttet på grunn av skulderskaden.

  QHOkepNoUs4
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Mbappé varsler snarlig avklaring rundt egen fotballfremtid

  Kylian Mbappé er nær ved å offentliggjøre hvor han vil spille neste sesong. Klubbvalget skal stå mellom hans nåværende klubb Paris Saint-Germain og Real Madrid.

  Mbappés kontrakt med PSG utløper til sommeren, og det har lenge versert rykter om at franskmannen ønsker å forlate den franske storklubben til fordel for Real Madrid. Nå nærmer det seg en avklaring.

  – Jeg vil komme med min avgjørelse ganske raskt. Valget mitt er nesten tatt. Det vil komme før samlingen med det franske landslaget, i god tid før, sier Mbappé til L'Equipe.

  Frankrike spiller mot Danmark i nasjonsligaen 3. juni, og den franske troppen vil samles et par dager før det. (NTB)

  Champions League - Round of 16 First Leg - Paris St Germain v Real Madrid
  Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste