Hopp til innhold

Krever utestengelse: Välbe vil ikke svare på Norges krav

Norges Skiforbund er krystallklare på at de ikke ønsker russisk deltakelse på FIS-møtene i Sveits denne uken. FIS-styremedlem Erik Røste ønsker også at offisielle russiske representanter skal utestenges.

Verdenscup ski nordiske grener.

SPLID: Jelena Välbe er en av flere russere som skal delta på FIS-møtene denne uken. Det liker ikke Norges Skiforbund.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Utestengelsen bør etter min mening ikke bare gjelde for utøverne, skriver FIS-styremedlem og tidligere skipresident Erik Røste i en melding til NRK.

Onsdag ble det kjent at Norges Skiforbund dropper å delta FIS-møtene i Sveits denne uken, som følge av at russiske representanter skal delta.

Røste er klar på at utestengelsen ikke bare burde gjelde utøvere, og mener hans synspunkter i saken ikke er endret.

– Min holdning til det brutale overgrepet på Ukraina og det ukrainske folk er godt kjent. Jeg har vært krystallklar på at det er helt ekstraordinært og krever ekstraordinære tiltak. Jeg jobbet derfor svært aktivt for russisk og Belarus utestengelse i mars. Ingenting har endret mitt syn foran Council-møte i slutten av oktober.

Han påpeker videre:

– Min holdning er at utestengelsen også skal gjelde for offisielle representanter.

Røste

FIS-MEDLEM: Erik Røste.

Foto: Annika Byrde / NTB

Endret mening

Tidligere i dag kom Norges Skiforbund med en pressemelding med tittelen: «Denne uka er det klart for første fysiske høstmøte i FIS på tre år.»

Kort tid etterpå var planene skrotet. Det var VG som omtalte nyheten først.

Skiforbundet kom onsdag kveld med en ny pressemelding hvor de gjør rede for valget. De skriver at holdningen for russisk utestengelse også må gjelde representanter på politisk og administrativt nivå.

Tove Moe Dyrhaug

SKIPRESIDENT: Tove Moe Dyrhaug.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Skistyret har besluttet at en sterkt fordømmer den Russiske deltagelsen i FIS-møtene. Skistyret har også besluttet å trekke alle norske representanter fra møter i Zürich der russiske eller hviterussiske representanter er til stede, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug.

NRK har stilt Jelena Välbe – som er på plass i Zürich – spørsmål rundt Norges beslutning om å droppe møtene som følge av russisk deltakelse.

Hun sier de er klar til å snakke med hvem som helst, men ønsker ikke å ta stilling til beslutningen fra Norges Skiforbund.

– Jeg har ikke reagert på det norske forbundets uttalelser på lang tid. På generelt grunnlag, så har sport for meg alltid vært sport, og ikke politikk, svarer hun.

Välbe har ikke lyst til å svare på uttalelsene til Røste, som uttrykte før FIS-gjenvalget tidligere i år, at han ikke ønsket den russiske skipresidenten i FIS-styret. Hun ble heller ikke gjenvalgt.

Jelena Välbe

PÅ PLASS: Välbe, sammen med flere russere, skal delta på FIS-møtene i Zürich denne uken.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

– Tydeligere standpunkt

Det skal være over 60 ulike FIS-møter og seminarer i løpet av uken i Zürich. I underkant av 30 norske deltakere skulle i utgangspunktet ha deltatt i Sveits.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener avgjørelsen er på høy tid.

– Det har kommet et nytt styre i Norges Skiforbund og de har åpenbart bestemt seg for å ta et tydeligere standpunkt og en hardere linje i de sammenhengene her.

Saltvedt fortsetter:

– Det er en tydelighet som er enda viktigere når det begynner å gå rykter om at man vurderer fra IOC- og FIS-ledelsens side å foreta en tilnærming overfor Belarus og Russland.

FIS-styret har varslet at det 22. oktober skal ta en beslutning rundt russisk og belarusisk deltakelse i konkurranser kommende vinter.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra FIS’ medieavdeling, men har foreløpig ikke lykkes. De ga følgende svar til VG tidligere i dag.

«Den nåværende FIS-policyen når det gjelder russisk og belarusisk deltakelse gjelder ikke representanter, men kun utøvere i konkurranser. Derfor er alle deltakere i FIS’ komiteer klarert til å delta i møtene»

Sportsnyheter

Ronaldo benk

Ronaldo slaktes av egen trener etter disse bildene

Cristiano Ronaldo har blitt byttet ut i alle tre VM-kampene til Portugal. Bilder fra benken får Portugals trener til å se rødt.

Hvor syk er fotball-legenden Pelé?

Mens Brasil spiller for sin sjette VM-tittel i Qatar, ligger legenden Pelé på sykehus med en alvorlig kreftsykdom. Men familien benekter at han er dødssyk, slik brasilianske medier hevder.

Siste nytt

 • Dyvik mister Beitostølen-helg

  Sverige må klare seg uten både Ebba Andersson og Anna Dyvik på start når langrennsverdenscupen fortsetter på Beitostølen kommende helg.

  Dyvik sliter med det som beskrives som «lettere symptomer» i luftveiene etter rennene på Lillehammer. Hun velger derfor å ikke starte på Beitostølen.

  Mandag opplyste Det svenske skiforbundet i en pressemelding at Ebba Andersson har testet positivt for korona. Hun skal ha lettere symptomer, men reiser hjem.

  Anna Dyvik erstattes av Jenny Solin på fredagens sprint på Beitostølen, mens Lovisa Modig får sjansen i distanserennet lørdag. Ingrid Hallquist kommer inn for Ebba Andersson. (NTB)

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • «Pensjonert» svensk skøytestjerne fikk gjev pris

  Den svenske skøyteløperen Nils van der Poel er tildelt det prestisjetunge Bragdguldet for sine prestasjoner forrige sesong.

  Van der Poel tok to gull og satte én verdensrekord under Beijing-OL. Prestasjonen i Kina fulgte han opp med gull i allround-VM på Hamar. Det var første gang på 49 år at en svensk skøyteløper vant mesterskapet.

  Suksessen gjorde 26-åringen til en av Sveriges aller heteste idrettsutøvere forrige sesong. Nå hedres han med det tradisjonsrike Bragdguldet, som deles ut av Svenska Dagbladet.

  Etter kjempesesongen valgte van der Poel litt overraskende å avslutte karrieren.

  Han er tildelt Bragdguldet i tøff konkurranse med flere andre svenske idrettshelter. OL-gullvinnerne Walter Wallberg (kulekjøring), Sara Hector (alpint) og Jonna Sundling (langrenn) var også blant de heteste kandidatene.

  Det samme var stavhopperen Armand Duplantis. Han gjorde nærmest rent bord i 2022. Ved siden av VM- og EM-gull ble det tre verdensrekorder. (NTB)

  Skøyte-VM 2022, allround i Hamar Olympiahall
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Flere nye får sjansen i kombinert-renn

  Gyda Westvold Hansen og flere nye fjes får sjansen under kommende helgs kontinentalcuprenn i kombinert på Lillehammer.

  Ved siden av seiersmaskinen Westvold Hansen består den norske troppen Ida Marie Hagen (Haslum IF), Marte Leinan Lund (Tolga IL), Thea Øihaugen (Gausdal Skilag), Mille Marie Hagen (Haslum IF), Ingrid Låte (Strandbygda IL) og Kjersti Græsli (Tydal IL).

  – Rennene på fredag og lørdag gir unge utøvere muligheten til å kapre COC-poeng. Det betyr at døren åpner seg for å gå verdenscup senere i sesongen. Dette er en stor mulighet som både vi og våre utenlandske konkurrenter ønsker å gripe med begge hender, sier landslagstrener Thomas Kjelbotn.

  Gyda Westvold Hansen vant begge verdenscuprennene på Lillehammer sist helg. I lørdagens renn sørget Ida Marie Hagen for norsk dobbeltseier med sin annenplass. (NTB)

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste