Hopp til innhold

Krever utestengelse: Välbe vil ikke svare på Norges krav

Norges Skiforbund er krystallklare på at de ikke ønsker russisk deltakelse på FIS-møtene i Sveits denne uken. FIS-styremedlem Erik Røste ønsker også at offisielle russiske representanter skal utestenges.

Verdenscup ski nordiske grener.

SPLID: Jelena Välbe er en av flere russere som skal delta på FIS-møtene denne uken. Det liker ikke Norges Skiforbund.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Utestengelsen bør etter min mening ikke bare gjelde for utøverne, skriver FIS-styremedlem og tidligere skipresident Erik Røste i en melding til NRK.

Onsdag ble det kjent at Norges Skiforbund dropper å delta FIS-møtene i Sveits denne uken, som følge av at russiske representanter skal delta.

Røste er klar på at utestengelsen ikke bare burde gjelde utøvere, og mener hans synspunkter i saken ikke er endret.

– Min holdning til det brutale overgrepet på Ukraina og det ukrainske folk er godt kjent. Jeg har vært krystallklar på at det er helt ekstraordinært og krever ekstraordinære tiltak. Jeg jobbet derfor svært aktivt for russisk og Belarus utestengelse i mars. Ingenting har endret mitt syn foran Council-møte i slutten av oktober.

Han påpeker videre:

– Min holdning er at utestengelsen også skal gjelde for offisielle representanter.

Røste

FIS-MEDLEM: Erik Røste.

Foto: Annika Byrde / NTB

Endret mening

Tidligere i dag kom Norges Skiforbund med en pressemelding med tittelen: «Denne uka er det klart for første fysiske høstmøte i FIS på tre år.»

Kort tid etterpå var planene skrotet. Det var VG som omtalte nyheten først.

Skiforbundet kom onsdag kveld med en ny pressemelding hvor de gjør rede for valget. De skriver at holdningen for russisk utestengelse også må gjelde representanter på politisk og administrativt nivå.

Tove Moe Dyrhaug

SKIPRESIDENT: Tove Moe Dyrhaug.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Skistyret har besluttet at en sterkt fordømmer den Russiske deltagelsen i FIS-møtene. Skistyret har også besluttet å trekke alle norske representanter fra møter i Zürich der russiske eller hviterussiske representanter er til stede, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug.

NRK har stilt Jelena Välbe – som er på plass i Zürich – spørsmål rundt Norges beslutning om å droppe møtene som følge av russisk deltakelse.

Hun sier de er klar til å snakke med hvem som helst, men ønsker ikke å ta stilling til beslutningen fra Norges Skiforbund.

– Jeg har ikke reagert på det norske forbundets uttalelser på lang tid. På generelt grunnlag, så har sport for meg alltid vært sport, og ikke politikk, svarer hun.

Välbe har ikke lyst til å svare på uttalelsene til Røste, som uttrykte før FIS-gjenvalget tidligere i år, at han ikke ønsket den russiske skipresidenten i FIS-styret. Hun ble heller ikke gjenvalgt.

Jelena Välbe

PÅ PLASS: Välbe, sammen med flere russere, skal delta på FIS-møtene i Zürich denne uken.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

– Tydeligere standpunkt

Det skal være over 60 ulike FIS-møter og seminarer i løpet av uken i Zürich. I underkant av 30 norske deltakere skulle i utgangspunktet ha deltatt i Sveits.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener avgjørelsen er på høy tid.

– Det har kommet et nytt styre i Norges Skiforbund og de har åpenbart bestemt seg for å ta et tydeligere standpunkt og en hardere linje i de sammenhengene her.

Saltvedt fortsetter:

– Det er en tydelighet som er enda viktigere når det begynner å gå rykter om at man vurderer fra IOC- og FIS-ledelsens side å foreta en tilnærming overfor Belarus og Russland.

FIS-styret har varslet at det 22. oktober skal ta en beslutning rundt russisk og belarusisk deltakelse i konkurranser kommende vinter.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra FIS’ medieavdeling, men har foreløpig ikke lykkes. De ga følgende svar til VG tidligere i dag.

«Den nåværende FIS-policyen når det gjelder russisk og belarusisk deltakelse gjelder ikke representanter, men kun utøvere i konkurranser. Derfor er alle deltakere i FIS’ komiteer klarert til å delta i møtene»

Sportsnyheter

Norge vant høy­dramatisk stafett etter svensk sprekk: – Stakkars Sverige

Da det svenske hjemmehåpet kollapset på siste skyting, stakk et ferskt norsk lag vare på muligheten og klinket til med seier i Östersund.

Siste nytt

 • København tok poeng borte mot Bayern München

  København forlater München med ett poeng etter at de spilte 0-0 mot den tyske giganten Bayern.

  Mohammed Elyounoussi spilte hele kampen for København.

  Det betyr at de i skrivende stund, med én kamp igjen, er i førersetet til å slå følge med Bayern ut av gruppe A.

  I siste gruppespillskamp venter Galatasaray. Fortsatt kan båd København, Galatasaray og Manchester United gå videre.

  Tidligere onsdag spilte Galatasaray og Manchester United 3-3 i Tyrkia.

  Moi
  Foto: MICHAELA REHLE / AFP
 • Scoret hat trick mot Inter – så kollapset de

  Benficas midtbaneveteran Joao Mario hadde en drømmeomgang mot gamleklubben Inter, men det endte på skuffende vis for portugiseren.

  Mario sørget for 3-0-ledelse med tre mål før pause. Tidligere Rosenborg-angriper Casper Tengstedt bidro med to målgivende pasninger.

  Men etter hvilen slo Inter tilbake og fikset 3-3 og uavgjort. Marko Arnautovic, Davide Frattesi og Alexis Sanchez scoret ett mål hver i opphentingen.

  Dette var Benficas første poeng i denne sesongens utgave av Mesterligaen. De ligger sist i gruppen.

  Inter er på sin side allerede videre fra gruppespillet sammen med Real Sociedad.

  Champions League - Group D - Benfica v Inter Milan
  Foto: PEDRO NUNES / Reuters
 • Bellingham scoret igjen - Real Madrid vant storkamp

  Jude Bellingham fortsetter å levere i den hvite Real Madrid-trøya. Onsdag scoret han da Real Madrid slo Napoli 3-2.

  Bellingham ga Real Madrid en 2-1-ledelse etter at Giovanni Simeone hadde sendt Napoli i føringen og Rodrygo hadde utlignet til 1-1. Napoli slo tilbake ved Franck-André Zambo Anguissa, men på tampen avgjorde unggutten Nicolas Paz Martinez kampen med sin 3-2-scoring i favør spanjolene.

  Real Madrid står med fem av fem seirer i gruppe C og er for lengst klare for utslagsrundene. Napoli ligger bra an til å slå følge med dem.

  Leo Skiri Østigård, som scoret sist Napoli møtte Real Madrid, så hele kampen fra benken.

  I den adre kampen i gruppa endte kampen mellom Braga og Union Berlin 1-1.

  Jude Bellingham
  Foto: JAVIER SORIANO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal