Hopp til innhold

Krever utestengelse: Välbe vil ikke svare på Norges krav

Norges Skiforbund er krystallklare på at de ikke ønsker russisk deltakelse på FIS-møtene i Sveits denne uken. FIS-styremedlem Erik Røste ønsker også at offisielle russiske representanter skal utestenges.

Verdenscup ski nordiske grener.

SPLID: Jelena Välbe er en av flere russere som skal delta på FIS-møtene denne uken. Det liker ikke Norges Skiforbund.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Utestengelsen bør etter min mening ikke bare gjelde for utøverne, skriver FIS-styremedlem og tidligere skipresident Erik Røste i en melding til NRK.

Onsdag ble det kjent at Norges Skiforbund dropper å delta FIS-møtene i Sveits denne uken, som følge av at russiske representanter skal delta.

Røste er klar på at utestengelsen ikke bare burde gjelde utøvere, og mener hans synspunkter i saken ikke er endret.

– Min holdning til det brutale overgrepet på Ukraina og det ukrainske folk er godt kjent. Jeg har vært krystallklar på at det er helt ekstraordinært og krever ekstraordinære tiltak. Jeg jobbet derfor svært aktivt for russisk og Belarus utestengelse i mars. Ingenting har endret mitt syn foran Council-møte i slutten av oktober.

Han påpeker videre:

– Min holdning er at utestengelsen også skal gjelde for offisielle representanter.

Røste

FIS-MEDLEM: Erik Røste.

Foto: Annika Byrde / NTB

Endret mening

Tidligere i dag kom Norges Skiforbund med en pressemelding med tittelen: «Denne uka er det klart for første fysiske høstmøte i FIS på tre år.»

Kort tid etterpå var planene skrotet. Det var VG som omtalte nyheten først.

Skiforbundet kom onsdag kveld med en ny pressemelding hvor de gjør rede for valget. De skriver at holdningen for russisk utestengelse også må gjelde representanter på politisk og administrativt nivå.

Tove Moe Dyrhaug

SKIPRESIDENT: Tove Moe Dyrhaug.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Skistyret har besluttet at en sterkt fordømmer den Russiske deltagelsen i FIS-møtene. Skistyret har også besluttet å trekke alle norske representanter fra møter i Zürich der russiske eller hviterussiske representanter er til stede, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug.

NRK har stilt Jelena Välbe – som er på plass i Zürich – spørsmål rundt Norges beslutning om å droppe møtene som følge av russisk deltakelse.

Hun sier de er klar til å snakke med hvem som helst, men ønsker ikke å ta stilling til beslutningen fra Norges Skiforbund.

– Jeg har ikke reagert på det norske forbundets uttalelser på lang tid. På generelt grunnlag, så har sport for meg alltid vært sport, og ikke politikk, svarer hun.

Välbe har ikke lyst til å svare på uttalelsene til Røste, som uttrykte før FIS-gjenvalget tidligere i år, at han ikke ønsket den russiske skipresidenten i FIS-styret. Hun ble heller ikke gjenvalgt.

Jelena Välbe

PÅ PLASS: Välbe, sammen med flere russere, skal delta på FIS-møtene i Zürich denne uken.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

– Tydeligere standpunkt

Det skal være over 60 ulike FIS-møter og seminarer i løpet av uken i Zürich. I underkant av 30 norske deltakere skulle i utgangspunktet ha deltatt i Sveits.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener avgjørelsen er på høy tid.

– Det har kommet et nytt styre i Norges Skiforbund og de har åpenbart bestemt seg for å ta et tydeligere standpunkt og en hardere linje i de sammenhengene her.

Saltvedt fortsetter:

– Det er en tydelighet som er enda viktigere når det begynner å gå rykter om at man vurderer fra IOC- og FIS-ledelsens side å foreta en tilnærming overfor Belarus og Russland.

FIS-styret har varslet at det 22. oktober skal ta en beslutning rundt russisk og belarusisk deltakelse i konkurranser kommende vinter.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra FIS’ medieavdeling, men har foreløpig ikke lykkes. De ga følgende svar til VG tidligere i dag.

«Den nåværende FIS-policyen når det gjelder russisk og belarusisk deltakelse gjelder ikke representanter, men kun utøvere i konkurranser. Derfor er alle deltakere i FIS’ komiteer klarert til å delta i møtene»

Siste nytt

  • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

    Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

    Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

    I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

    Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

    Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

    B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
    Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK
  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

    – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

    KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

    – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

    Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

    KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

    I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

    Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

    Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

    KFUM
    Foto: NTB
  • Nadal gjorde kort prosess i etterlengtet comeback – feide Cobolli av grusen

    Rafael Nadal imponerte da han endelig var tilbake på tennisbanen igjen. 37-åringen feide Flavio Cobolli av grusen i Barcelona Open.

    Nadal vant 6-2, 6-3 over den 62.-rangerte italieneren. Dermed tok han seg videre til kamp mot Alex de Minaur i neste runde. Nadal har vunnet turneringen 12 ganger.

    Det var gruskongens første kamp på favorittunderlaget siden han slo Casper Ruud i finalen i Roland-Garros i juni 2022. Han har vært plaget av skader siden da, og hans forrige kamp var i januar.

    Under skadeoppholdet har Nadal falt til 644.-plass på ATP-rankingen. (NTB)

    Nadal
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal