Hopp til innhold

Krever utestengelse: Välbe vil ikke svare på Norges krav

Norges Skiforbund er krystallklare på at de ikke ønsker russisk deltakelse på FIS-møtene i Sveits denne uken. FIS-styremedlem Erik Røste ønsker også at offisielle russiske representanter skal utestenges.

Verdenscup ski nordiske grener.

SPLID: Jelena Välbe er en av flere russere som skal delta på FIS-møtene denne uken. Det liker ikke Norges Skiforbund.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Utestengelsen bør etter min mening ikke bare gjelde for utøverne, skriver FIS-styremedlem og tidligere skipresident Erik Røste i en melding til NRK.

Onsdag ble det kjent at Norges Skiforbund dropper å delta FIS-møtene i Sveits denne uken, som følge av at russiske representanter skal delta.

Røste er klar på at utestengelsen ikke bare burde gjelde utøvere, og mener hans synspunkter i saken ikke er endret.

– Min holdning til det brutale overgrepet på Ukraina og det ukrainske folk er godt kjent. Jeg har vært krystallklar på at det er helt ekstraordinært og krever ekstraordinære tiltak. Jeg jobbet derfor svært aktivt for russisk og Belarus utestengelse i mars. Ingenting har endret mitt syn foran Council-møte i slutten av oktober.

Han påpeker videre:

– Min holdning er at utestengelsen også skal gjelde for offisielle representanter.

Røste

FIS-MEDLEM: Erik Røste.

Foto: Annika Byrde / NTB

Endret mening

Tidligere i dag kom Norges Skiforbund med en pressemelding med tittelen: «Denne uka er det klart for første fysiske høstmøte i FIS på tre år.»

Kort tid etterpå var planene skrotet. Det var VG som omtalte nyheten først.

Skiforbundet kom onsdag kveld med en ny pressemelding hvor de gjør rede for valget. De skriver at holdningen for russisk utestengelse også må gjelde representanter på politisk og administrativt nivå.

Tove Moe Dyrhaug

SKIPRESIDENT: Tove Moe Dyrhaug.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Skistyret har besluttet at en sterkt fordømmer den Russiske deltagelsen i FIS-møtene. Skistyret har også besluttet å trekke alle norske representanter fra møter i Zürich der russiske eller hviterussiske representanter er til stede, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug.

NRK har stilt Jelena Välbe – som er på plass i Zürich – spørsmål rundt Norges beslutning om å droppe møtene som følge av russisk deltakelse.

Hun sier de er klar til å snakke med hvem som helst, men ønsker ikke å ta stilling til beslutningen fra Norges Skiforbund.

– Jeg har ikke reagert på det norske forbundets uttalelser på lang tid. På generelt grunnlag, så har sport for meg alltid vært sport, og ikke politikk, svarer hun.

Välbe har ikke lyst til å svare på uttalelsene til Røste, som uttrykte før FIS-gjenvalget tidligere i år, at han ikke ønsket den russiske skipresidenten i FIS-styret. Hun ble heller ikke gjenvalgt.

Jelena Välbe

PÅ PLASS: Välbe, sammen med flere russere, skal delta på FIS-møtene i Zürich denne uken.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

– Tydeligere standpunkt

Det skal være over 60 ulike FIS-møter og seminarer i løpet av uken i Zürich. I underkant av 30 norske deltakere skulle i utgangspunktet ha deltatt i Sveits.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener avgjørelsen er på høy tid.

– Det har kommet et nytt styre i Norges Skiforbund og de har åpenbart bestemt seg for å ta et tydeligere standpunkt og en hardere linje i de sammenhengene her.

Saltvedt fortsetter:

– Det er en tydelighet som er enda viktigere når det begynner å gå rykter om at man vurderer fra IOC- og FIS-ledelsens side å foreta en tilnærming overfor Belarus og Russland.

FIS-styret har varslet at det 22. oktober skal ta en beslutning rundt russisk og belarusisk deltakelse i konkurranser kommende vinter.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra FIS’ medieavdeling, men har foreløpig ikke lykkes. De ga følgende svar til VG tidligere i dag.

«Den nåværende FIS-policyen når det gjelder russisk og belarusisk deltakelse gjelder ikke representanter, men kun utøvere i konkurranser. Derfor er alle deltakere i FIS’ komiteer klarert til å delta i møtene»

Siste nytt

 • Boksestjerne truer Messi etter «fornærmelse» mot Mexico

  Proffbokseren Saul «Canelo» Alvarez er ute etter Lionel Messi etter at argentineren ble avbildet mens han feiret helgens VM-seier med en Mexico-drakt på gulvet.

  Canelo har fått med seg et videoklipp som sirkulerer i sosiale medier etter Argentinas 2-0-seier over mexicanerne i VM. Der har Messi en Mexico-drakt liggende foran føttene sine, og på et tidspunkt sparker han i trøya, og han står angivelig også på drakten på et tidspunkt.

  – Så dere Messi vaske garderoben med trøya og flagget vårt? Han må be til Gud om at jeg ikke finner ham, skriver boksemesteren på Twitter.

  – Akkurat som jeg respekterer Argentina, må du respektere Mexico. Jeg snakker ikke om landet (Argentina), men om Messi på grunn av det han gjorde, legger han til.

  Mange har reagert på Canelos utspill, blant dem Messis tidligere lagkamerat Sergio Agüero.

  – Herr Canelo, ikke let etter problemer, du vet sikkert ikke noe om fotball og hva som skjer i en garderobe. Draktene ligger alltid på gulvet etter at kampen er over på grunn av svette, og hvis du ser godt etter, gjør han bevegelsen for å ta av seg skoen, og han treffer den (drakten) ved et uhell, skriver den tidligere Argentina- og Manchester City-storscoreren.

  Messi noterte både scoring og målgivende i den viktige 2-0-seieren over Mexico.

  (NTB)

  WCup Argentina Mexico Soccer
  Foto: Ariel Schalit / AP
 • Ulrik Yttergård Jenssen til Rosenborg

  Rosenborg har hentet midtstopperen Ulrik Yttergård Jenssen (26) på en fireårskontrakt.

  Det opplyser eliteserieklubben via Twitter.

  Jenssen har spilt for danske Nordsjælland i høstsesongen etter å ha kommet fra nederlandske Willem II. Han vokste opp i Tromsø og har også vært innom ungdomslagene til Lyon.

  (NTB)

  Eliteserien fotball 2017. Tromsø - Rosenborg 0-3.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Sør-Koreas trener så rødt kort etter thriller mot Ghana

  Det var ingenting å si på stemningen før avspark mellom Sør-Korea og Ghana på Education City Stadium, og det skulle bli en følelsesmessig berg og dalbane for både supportere, trenere og spillere.

  Thriller-kampen endte 3-2 til Ghana og Sør-Koreas trener Paulo Bento fikk rødt kort etter kampen var avblåst.

  Han reagerte på at den engelske dommeren, Anthony Taylor, blåste av da Sør-Korea skulle hatt hjørnespark over ti minutter på overtid.

  Sør-Korea festet grepet i åpningen mot Ghana, men halvveis ut i første omgang snudde Jordan Ayews dødball spillet.

  Ballen hadde så vidt berørt Sør-Koreas banehalvdel før Jordan Ayew blir lagt i bakken av In-Beom Hwang etter en halvspilt første omgang. Ayew slo frisparket selv inn i feltet hvor koreanske Min-Jae Kim headet den ut til Mohammed Salisu som satt ballen i nettet, mot spillets gang.

  VAR sjekket om det var en hands i forbindelse med målet, men godkjente scoringen selv om ballen tydelig berørte en hånd.

  Ghana fikk mer selvtillit etter målet, mens Sør-Korea mistet sin åpningsgnist.

  Målmaskinen i Ajax, Mohammed Kudus, satte inn Ghanas andre mål i det 34. minutt etter et nydelig målgivende spark fra Jordan Ayew.

  Ghana ledet 2–0 til pause, men i andre omgang skulle kampen få nytt liv.

  Cho-Cho, det sørkoransketoget går. I andre omgang slo sørkoreanerne tilbake med Cho-dobbel på tre minutter.

  Syv minutter senere sendte Kudus Ghana tilbake i ledelsen.

  – Kudos til Kudus, sa TV 2s kommentator Yaw Ihle Amankwah, som selv er halvt ghanesisk.

  Ghaneserne er ekstremt effektive og etter tre skudd på mål i kampen, satt de igjen med tre scoringer.

  Sør-Korea ropte på hands da det var et kvarter igjen av ordinær spilletid, men ble ikke hørt. De røde fortsatte å presse på, og venstreback Jin-Su Kim fikk en gedigen mulighet like etterpå, som ble reddet på mållinjen av forsvarer Salisu.

  Flere store muligheter bød seg for begge lag, men svake avslutninger hindret videre avansement.

  Cho jaktet hatricken i tilleggsminuttene, og var nære sitt tredje mål, men ghaneserne gikk seirende ut av den nervepirrende kampen i gruppe H.

  Matchvinner Kudus takket lagkameratene sine etter seieren:

  – Vi ville ha tre poeng og vi fikk det. Det var et kollektivt spill og de spilte alle en rolle i min opptreden.

  Ghana har med det rykket opp til andreplassen i gruppen bak Portugal.

  Paulo Bento
  Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste