NRK Meny
Normal

Slik skal Norge tvinge konkurrentene ut av stilen

TROMSØ (NRK.no): Motstanderne vet at Magnus Carlsen kan være hjernen bak ethvert trekk fra de norske spillerne i OL. Det kan både skremme vannet av dem – og tvinge dem til å bytte taktikk.

Lagbilde

Norges fem spillere i sjakk-OL, med trener Ole Christian Moen i bakgrunnen. Motstanderne kommer aldri til å vite hvem av disse som har tenkt ut de norske trekkene.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

– Det kan absolutt være en fordel. De vil nok forkaste både første- og andrevalget sitt fordi de er redde for at vi har forberedt oss på verdensmesternivå, sier stormester Leif Erlend Johannessen.

Som den fjerde beste på landslaget skal han spille på Norges «fjerdebord» i sjakk-OL i Tromsø. Der møter han konkurrentenes fjerde sterkeste spiller.

På fjerdebordet vil altså både de norske spillerne og motstanderne være på et litt lavere nivå.

Fordelen for Norge? Våre svakeste spillere får hjelp av verdens beste sjakkspiller. Så hvis en av de norske spillerne gjør et uvanlig trekk, aner ikke motspilleren om det er på impuls – eller om man egentlig spiller mot en genial plan tenkt ut av tidenes høyest ratede sjakkspiller.

Spillerne

I dette rommet i Kragerø har det norske sjakklandslaget diskutert åpningsteori og løst sjakknøtter. Fra venstre Peter Heine Nilsen (Carlsen-trener, delvis skjult), Kjetil Lie, Leif Erlend Johannessen, Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer . Simen Agdestein sitter utenfor bildet til høyre.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Psykologisk fordel for oss

– Det er klart det er en psykologisk fordel for oss. De andre vet at det kommer til å komme litt nye ting fra oss. Det er nok flere fordeler med å ha meg på laget enn de rent sjakktekniske, sier Magnus Carlsen til NRK.no.

På litt lavere nivå er det vanlig at spillerne har noen få typer åpninger de liker å spille.

Men mot Norge må de tenke seg om en ekstra gang før de velger favoritt-åpningen – for plutselig kan nordmennene ha fått hjelp av Carlsen til å forberede seg på akkurat den åpningen.

– Det vil helt klart være en fordel for oss at vi tvinger dem fra å gå bort fra sine faste varianter. Vi får dem ut av stilen. Vi kan prøve å lokke dem inn på vårt territorium, og da kan det kanskje sette litt frykt i dem at vi har Magnus på laget, sier Leif Erlend Johannessen til NRK.no.

Han har tidligere uttalt at Norge kommer til å bruke Carlsen som et psykologisk våpen. Det tror også lagkamerat Kjetil Aleksander Lie, som sammen med Johannessen skal bytte på å spille på Norges fjerdebord.

– Jeg håper de andre lagene plukker opp at vi har vært på treningsleir sammen. Det kan ha en effekt, for psykologi er viktig i sjakk, sier Lie til NRK.no.

Vil trolig hvile Carlsen

De første dagene vil Norge møte antatt svakere motstand, faktisk så svak at Carlsen kan komme til å stå over åpningskampen for å spare seg. Hvis Norge gjør det bra, blir motstanden sterkere og sterkere, og da kan Jon Ludvig Hammer, Simen Agdestein, Johannessen og Lie plutselig møte noen av Carlsens erkerivaler.

– Det vi håper, er at vi skal komme så høyt opp at de møter mange av de som vanligvis er mine kolleger. Da skal jeg selvfølgelig gi dem noen tips til hvordan de spiller, sier Carlsen med et lurt smil.

Det meste begynner nå å falle på plass før sjakk OL åpner i Tromsø i morra. Den mange har ventet på er selvfølgelig regjerende verdensmester. Magnus Carlsen. Et stort oppbud var tilstede da han landet på Tromsø lufthavn i ettermiddag.

VIDEO: Slik så det ut da Magnus Carlsen landet i Tromsø på torsdag.

Siste nytt

 • Han kan smile for siste plassen

  FC København slo AGF 4-1 og tok Danmarks siste plass i kvalifiseringa til europaligaen neste sesong.

  Ståle Solbakkens klubb redda dermed årets sesong frå nærmast katastrofe, og kan framleis skryte av å ha vore i europa-kvalifisering kvart år sidan 2001.

  Ståle Solbakken
  Foto: Anders Kjærbye / NTB scanpix
 • Chris Froome vann og leiar

  Chris Froome stakk åtte mil før mål og vann dagens fjelletappe i Giro d'Italia med tre minutts margin. Han overtok også leiartrøya frå Simon Yates som kollapsa totalt.

  Froome leier no med 40 sekund på Tom Dumoulin som no er nr 2.

  Rittet blir avslutta søndag.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Ruud møter Jordan Thompson

  Casper Ruud skal møte australske Jordan Thompson (24) i første runde i Roland Garros-turneringa i tennis. Thompson er rangert som nummer 85 i verda. Kampen går måndag eller tysdag.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal