Hopp til innhold

Norges nye gulljente skal bygge OL-muskler

Line Flem Høst (17) sikret gullet i junior-VM med god teknikk og stoisk ro. Nå skal Norges nye seilerprinsesse bli sterkere for å kopiere Linda Andersen og Siren Sundby.

Line Flem Høst

Det ble norsk gullfest under junior-VM i seiling. Her flankeres verdensmester Line Flem Høst (med gullmedaljen rundt halsen) av Ragna Agerup (f.v.), Marie Brunvoll Nustad, Arthur Ulrichsen, Maia Agerup og Knut Reidulff

Foto: Frank Kirkeland / Privat

Hun har vært et stortalent i mange år. Fredag kronet 17 år gamle Line Flem Høst juniorkarrieren med VM-gull i klassen Laser Radial – som fra 2008 erstattet Europajolle på OL-programmet.

NTG-studenten ledet fra første seilas og var verdensmester allerede før den ellevte og siste seilasen i Kypros.

I individuell seiling for kvinner har Norge stolte OL-tradisjoner. I 1992 ble Linda Andersen (nå Linda Cerup-Simonsen) tidenes første norske kvinne med gull i et sommer-OL da hun vant Europajolle-konkurransen i Barcelona. I Athen i 2004 tok Siren Sundby OL-gull i klassen.

Nå vil Line Flem Høst bli den neste norske gulljenta også i OL-sammenheng.

– Det store målet er OL i 2020. Men jeg har et håp om å komme til Rio i 2016 også, erkjenner hun overfor NRK.no.

Unik teknikk

Trener Frank Kirkeland tror deltakelse i Rio om tre år absolutt kan være realistisk. Han mener den nybakte verdensmesteren har alt som skal til for å bli best i verden.

– På enkelte områder vil jeg si hun allerede er blant de beste i verden. På andre områder har hun fortsatt mye å gå på, sier han.

Line Flem Høst

Line Flem Høst har sikret VM-gullet og det norske flagget vaier i Kypros.

Foto: Frank Kirkeland / Privat

Og utdyper:

– Line har en teknikk i båten som er veldig godt utviklet. Hun har en unik evne til å seile fort med bølger. Men hun har mye å hente på det fysiske som gjør at man får kraft i båten gjennom bølgene når man seiler i motvind.

Den analysen er hovedpersonen helt enig i.

– Han har helt rett. Jeg må trene mye hvis jeg skal bli best i verden. Frank setter opp et bra program og jeg må gjøre mitt beste på hver økt.

– Trives du i styrkerommet?

– Tja ... Som oftest! Jeg trives bedre i båten, men styrketrening må til, erkjenner hun.

Musikk som nervemedisin

I tillegg til god teknikk, peker 17-åringen på en annen styrke som betydde mye på veien mot VM-gull.

– I en konkurranse med elleve race på fem dager er det veldig viktig å holde nervene i ro. Hvis nervene får ta overhånd, blir det vanskelig, påpeker hun.

– Hva gjør du for å kontrollere nervene?

– Jeg er nok en ganske rolig person. Og så prøver jeg å oppføre meg så normalt som mulig mellom racene. På Kypros nå var det ganske varmt. De fleste av konkurrentene satt i skyggen og drakk vann. Jeg badet og hadde det deilig i stedet for å sitte og tenke på neste race.

Line har også et annet grep for å kontrollere spenningsnivået.

– Jeg hører mye på musikk. I VM hørte jeg på de samme sju sangene før hvert eneste race. Det er sanger jeg assosierer med gode opplevelser. To av sangene var for eksempel fra en god konsertopplevelse under Hove-festivalen, forteller hun.

Lyst til å bli lege

Skal man bli best i verden, sier det seg selv at idretten tar mye tid. Line Flem Høst er samtidig opptatt av at seilingen ikke må bli altoppslukende.

– Jeg må ha et liv ved siden av også. I fjor høst hadde jeg seilingen litt oppe i halsen en periode. Da tok jeg en måned fri. Det er viktig for meg å kunne ha et normalt liv ved siden av. Og jeg er opptatt av å kombinere idrettssatsingen med utdanning, fastslår hun.

Fortsatt har Line et år igjen som elev ved NTG Bærum. Hva slags utdanning hun skal satse på, er hun fortsatt i tvil om.

– Jeg har hatt veldig lyst til å bli lege. Men det kan hende det blir for krevende å kombinere med seilingen. Så vi får se, sier hun.

Det neste sportslige høydepunktet er senior-EM på sensommeren. Der er det fortsatt for tidlig å ha ambisjoner om medalje.

– Jeg drar til EM for å ha det gøy. Jeg skal gjøre det jeg kan best, og prøve å gjøre det bra i forhold til at jeg er en av de yngste i feltet. At halvparten har vært med i OL, får man bare legge til side, sier Line Flem Høst –Norges nye gulljente.

Line Flem Høst

Line Flem Høst har en teknikk i verdensklasse også på seniornivå. Nå må hun bygge muskler for å takle motvind.

Foto: Frank Kirkeland / Privat

Sportsnyheter

Premier League - Manchester City v Liverpool

Liverpools spillerbuss angrepet: – Fullstendig uakseptabelt

Manchester City uten en skadd Erling Braut Haaland holdt lekestue med Liverpool. Men rødtrøyene ble forbannet på dommeravgjørelse som kunne snudd kampbildet.

NM-løypa skapte redsel og endte med skade: – Sporet var ødeleggende og farlig

Parautøver Lars Andresen hektet i sporet i en utforkjøring, falt inn i sikkerhetsnettet og skadet skulderen i NM-sprinten. Flere karakteriserer løypa som farlig, men det er Skiforbundet uenig i.

Siste nytt

  • Granerud skuffet i Planica – mistet skiflygningscupen

    Halvor Egner Granerud klarte ikke å forsvare ledelsen sin i skiflygningscupen da han endte på en skuffende 13.-plass i sesongavslutningen i Planica.

    26-åringen landet på 215,5 meter i første omgang og hadde mye å ta igjen i finaleomgangen. Der svarte han med et svev på 237 meter og klatret ti plasser. Det var likevel ikke nok til å forsvare ledelsen i skiflygningscupen.

    Granerud ledet cupen med ti poeng ned til østerrikske Stefan Kraft foran sesongens siste renn. Østerrikeren endte som nummer tre og sikret seg dermed krystallkula for tredje gang.

    Johann André Forfang ble beste norske på 10.-plass etter han fløy ned til 229,5 og 228,5 meter.

    Robert Johansson (16.-plass), Bendik Heggli Jakobsen (25.), Kristoffer Eriksen Sundal (26.) og Daniel-André Tande (30.) var også i aksjon i Planica. (NTB)

    Slovenia Ski Jumping World Cup
    Foto: Darko Bandic / AP
  • 262 ukrainske idrettsutøvere drept i krigen

    Krigen i Ukraina har kostet 262 av landets idrettsutøvere livet, opplyser landets idrettsminister. 363 idrettsanlegg er ødelagt.

    Tallene ble gjort kjent av minister Vladym Huttsait lørdag, da han møtte presidenten i Det internasjonale turnforbundet, Morinari Watanabe.

    Huttsait ga tydelig uttrykk for at han mener ingen russiske utøvere bør få delta i OL eller andre konkurranser.

    – De støtter alle denne krigen og deltar på arrangementer til støtte for krigen, sa Huttsait, ifølge en utskrift publisert på president Volodymyr Zelenskyjs nettsted.

    Den internasjonale olympiske komité (IOC) har anbefalt at russiske og belarusiske utøvere gradvis slippes til i internasjonale konkurranser, men at de skal delta under nøytralt flagg. IOC har utsatte nylig beslutningen om hvorvidt de to landenes utøvere kan delta i OL i Paris neste år. (NTB)

    Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Ukraina
    Foto: Javad Parsa / NTB
  • Granerud skuffet stort – ble nummer 23 i første omgang

    Halvor Egner Granerud klarte ikke å skaffe seg et godt utgangspunkt for finaleomgangen i skiflyging i Planica. Nordmannen fikk det ikke til, og ble bare nummer 23 i første omgang.

    Granerud hoppet 215 meter langt og fikk 190,1 poeng. Han er 34 poeng bak Anze Lanisek, som leder i Planica.

    Det kan bety at seieren i skiflygingscupen er i stor fare, ettersom Stefan Kraft er like bak ham i sammendraget. Kraft er på tredjeplass før finaleomgangen, og skal kjempe om seieren.

    Beste norske ble Johann Andre Forfang, som ligger på en 8. plass før andre omgang. Han hoppet 228 meter.

    Slovenia Ski Jumping World Cup
    Foto: Darko Bandic / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste