Norges nye gulljente skal bygge OL-muskler

Line Flem Høst (17) sikret gullet i junior-VM med god teknikk og stoisk ro. Nå skal Norges nye seilerprinsesse bli sterkere for å kopiere Linda Andersen og Siren Sundby.

Line Flem Høst

Det ble norsk gullfest under junior-VM i seiling. Her flankeres verdensmester Line Flem Høst (med gullmedaljen rundt halsen) av Ragna Agerup (f.v.), Marie Brunvoll Nustad, Arthur Ulrichsen, Maia Agerup og Knut Reidulff

Foto: Frank Kirkeland / Privat

Hun har vært et stortalent i mange år. Fredag kronet 17 år gamle Line Flem Høst juniorkarrieren med VM-gull i klassen Laser Radial – som fra 2008 erstattet Europajolle på OL-programmet.

NTG-studenten ledet fra første seilas og var verdensmester allerede før den ellevte og siste seilasen i Kypros.

I individuell seiling for kvinner har Norge stolte OL-tradisjoner. I 1992 ble Linda Andersen (nå Linda Cerup-Simonsen) tidenes første norske kvinne med gull i et sommer-OL da hun vant Europajolle-konkurransen i Barcelona. I Athen i 2004 tok Siren Sundby OL-gull i klassen.

Nå vil Line Flem Høst bli den neste norske gulljenta også i OL-sammenheng.

– Det store målet er OL i 2020. Men jeg har et håp om å komme til Rio i 2016 også, erkjenner hun overfor NRK.no.

Unik teknikk

Trener Frank Kirkeland tror deltakelse i Rio om tre år absolutt kan være realistisk. Han mener den nybakte verdensmesteren har alt som skal til for å bli best i verden.

– På enkelte områder vil jeg si hun allerede er blant de beste i verden. På andre områder har hun fortsatt mye å gå på, sier han.

Line Flem Høst

Line Flem Høst har sikret VM-gullet og det norske flagget vaier i Kypros.

Foto: Frank Kirkeland / Privat

Og utdyper:

– Line har en teknikk i båten som er veldig godt utviklet. Hun har en unik evne til å seile fort med bølger. Men hun har mye å hente på det fysiske som gjør at man får kraft i båten gjennom bølgene når man seiler i motvind.

Den analysen er hovedpersonen helt enig i.

– Han har helt rett. Jeg må trene mye hvis jeg skal bli best i verden. Frank setter opp et bra program og jeg må gjøre mitt beste på hver økt.

– Trives du i styrkerommet?

– Tja ... Som oftest! Jeg trives bedre i båten, men styrketrening må til, erkjenner hun.

Musikk som nervemedisin

I tillegg til god teknikk, peker 17-åringen på en annen styrke som betydde mye på veien mot VM-gull.

– I en konkurranse med elleve race på fem dager er det veldig viktig å holde nervene i ro. Hvis nervene får ta overhånd, blir det vanskelig, påpeker hun.

– Hva gjør du for å kontrollere nervene?

– Jeg er nok en ganske rolig person. Og så prøver jeg å oppføre meg så normalt som mulig mellom racene. På Kypros nå var det ganske varmt. De fleste av konkurrentene satt i skyggen og drakk vann. Jeg badet og hadde det deilig i stedet for å sitte og tenke på neste race.

Line har også et annet grep for å kontrollere spenningsnivået.

– Jeg hører mye på musikk. I VM hørte jeg på de samme sju sangene før hvert eneste race. Det er sanger jeg assosierer med gode opplevelser. To av sangene var for eksempel fra en god konsertopplevelse under Hove-festivalen, forteller hun.

Lyst til å bli lege

Skal man bli best i verden, sier det seg selv at idretten tar mye tid. Line Flem Høst er samtidig opptatt av at seilingen ikke må bli altoppslukende.

– Jeg må ha et liv ved siden av også. I fjor høst hadde jeg seilingen litt oppe i halsen en periode. Da tok jeg en måned fri. Det er viktig for meg å kunne ha et normalt liv ved siden av. Og jeg er opptatt av å kombinere idrettssatsingen med utdanning, fastslår hun.

Fortsatt har Line et år igjen som elev ved NTG Bærum. Hva slags utdanning hun skal satse på, er hun fortsatt i tvil om.

– Jeg har hatt veldig lyst til å bli lege. Men det kan hende det blir for krevende å kombinere med seilingen. Så vi får se, sier hun.

Det neste sportslige høydepunktet er senior-EM på sensommeren. Der er det fortsatt for tidlig å ha ambisjoner om medalje.

– Jeg drar til EM for å ha det gøy. Jeg skal gjøre det jeg kan best, og prøve å gjøre det bra i forhold til at jeg er en av de yngste i feltet. At halvparten har vært med i OL, får man bare legge til side, sier Line Flem Høst –Norges nye gulljente.

Line Flem Høst

Line Flem Høst har en teknikk i verdensklasse også på seniornivå. Nå må hun bygge muskler for å takle motvind.

Foto: Frank Kirkeland / Privat

Sportsnyheter

Gråtkvalt Weng avslørte ukjente drama: – Alt har vært helt håpløst

OBERSTDORF (NRK): Heidi Weng har tidvis vært en skygge av seg selv i vinter. Etter å ha avsluttet VM med sølv på tremila, avslører hun at det har vært mye motgang det siste året.

Siste nytt

 • Til EM-semifinale

  Vladimir Vukicevic tok seg videre fra forsøksheatet på 60 meter hekk i friidretts-EM innendørs. Søndag løper han semifinale i polske Torun.

  29-åringen avanserte med tiden 7,78. Han var tredje raskest i det første heatet. Siden de fire beste var sikret å gå videre, slapp Vukicevic å vente på tider fra andre heat.

  Han har 7,69 som bestenotering på 60 meter hekk.

  Semifinale og finale står på søndagens EM-program. (NTB)

  AfMdgyMeK3M
  Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
 • Skuffende norsk slalåm-dag

  Det ble en skuffende norsk dag i slalåm, med kun Thea Louise Stjernesund fra start i andre omgang i Jasna. Hun kjørte til en 25.-plass, og det var kun én utøver som fullførte og hadde dårligere tid enn henne.

  Mikaela Shiffrin kjørte derimot mesterlig, og tok seieren foran Petra Vlhová.

  I første omgang stilte Kristin Lysdahl, Mina Fürst Holtmann og Kristina Riis-Johannessen, i tillegg til Stjernesund.

  VM i alpint 2021, Cortina
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Ingebrigtsen klar for ny EM-finale

  Jakob Ingebrigtsen løp inn til tredjeplass på 3000 meter forsøket i friidretts-EM innendørs lørdag formiddag. Ingebrigtsen ble nummer tre på tiden 7:49,52, som er ny personlig bestetid på distansen innendørs. Finalen løpes søndag kl. 17.52.

  Poland European Indoor Athletics Championships
  Foto: Darko Vojinovic / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal