Norges nye forsvarsbauta kjempet seg tilbake: – Ble overrasket da hun ble tatt ut

HELSINGBORG (NRK): EM-debutant Silje Waade har fått sitt store gjennombrudd i Sverige, men landslagskarrieren kunne vært over før den begynte.

Silje Waade mot Kroatia

BAUTA: Silje Waade får stor tillit i EM. Når forsvarsjobben er unnagjort, spurter Waade ut for å gi plass til Nora Mørk i angrepet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Forsvarsspillet var et problem for håndballjentene i OL. Det skapte enda mer bekymring da Heidi Løke uteble fra EM. Det var det liten grunn til.

– Silje Waade er virkelig ei tøff jente. Hun står imot, er sterk og viktig for oss, sier Victoria Kristiansen.

– Silje er en forsvarsbauta for det norske landslaget. Hun er en moderne forsvarsspiller, mener NRKs ekspert Øystein Havang.

– Hun kommer bare til å gro seg fast på dette laget, og være her i mange, mange år, fortsetter Nora Mørk.

For etter tre EM-kamper sitter skrytet løst når det kommer til prat om 22 år gamle Waade. Hun gikk rett inn i førstelaget i forsvaret og har fått 90 minutter så langt – mot flere av verdens beste spillere. I neste kamp venter EMs toppscorer, danske Stine Jørgensen.

– Hun har en voldsom fysikk og bruker den for alt det er verdt. Hun har fått selvtillit og tar de duellene som brekker ned de beste spillerne i verden, slår Havang fast.

Silje Waade scorer mot Russland

FØRSTE EM-MÅL: – Det ble en luke, så da måtte jeg bare ta sjansen. Det var gøy å få scoringen, sier Silje Waade til NRK.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Alvorlig skade

Men det var ikke gitt at Waade skulle bli en nøkkelspiller for Norge allerede nå. For under to år siden satt hun hjemme med sin andre korsbåndskade på kort tid. Landslagsdrømmen så fjern ut.

Men Waade jobbet seg tilbake, til storspill i Byåsen og hun grep sjansen i landskamper.

– Hun er målbevisst, og jeg vet hvor mye trening og jobb hun har lagt ned for å komme tilbake. Det står stor respekt av det, forteller pappa Stig Waade, som følger datteren fra tribunen i Helsingborg.

– Det er utrolig gøy å stå midt i et EM så kort tid etter at jeg var tilbake fra skade, men jeg jobbet hardt, for det tok lang tid å komme tilbake, sier Silje Waade til NRK.

– Både hun og jeg ble nok litt overrasket da hun ble tatt ut i EM-troppen nå, innrømmer faren.

Var friidrettstalent

Waade kommer fra en idrettsfamilie, og både Silje og søstrene Guro (20) og Karen (16) har valgt å satse på håndball. Det kunne blitt friidrett. For Waade var også et talent der.

– Jeg tror hun kunne fått gode resultater i fem- eller sjukamp også, men hun måtte gi det opp i 15 årsalderen fordi det ikke var tid nok. Friidretten har nok uansett gjort at hun er en bedre håndballspiller, tror faren.

Selv om Waade nå har fått det virkelige landslagsgjennombruddet, har hun fortsatt store mål. For enn så lenge bytter hun med Mørk før hvert angrep.

– Jeg skal jobbe knallhardt for å utvikle meg videre til å bli en bedre toveiisspiller, lover Waade.

Siste nytt

 • Norsk travhest med ellevilt løp

  Den norske travhesten Looking Superb vant et storløp i Paris og tjente 800.000 nye kroner lørdag. Tiden 1.10,6 på 2150 meter er det få hester i verden som kan kopiere. Den seks år gamle hingsten har nå tjent 4,1 millioner kroner siden november.

  looking superb
  Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix
 • United sikret ligagull

  Manchester Uniteds kvinnelag hadde allerede sikret opprykk til den engelske superligaen, men lørdag sikret de også seriegull etter en knusende 7-0-seier over tabelljumbo Crystal Palace. Lauren James ble firemålsscorer.

  Britain Soccer Womens Championship
  Foto: Anthony Devlin / AP
 • 18-åring matchvinner for City

  Manchester City slo tilbake etter onsdagens mesterliga-exit med å slå Tottenham 1-0 lørdag. Phil Foden (18) scoret sitt første mål i Premier League.

  Et skår i gleden for City var at Kevin De Bruyne tidlig måtte ut med en kneskade.

  X01988
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal