NRK Meny
Normal

Norges nye forsvarsbauta kjempet seg tilbake: – Ble overrasket da hun ble tatt ut

HELSINGBORG (NRK): EM-debutant Silje Waade har fått sitt store gjennombrudd i Sverige, men landslagskarrieren kunne vært over før den begynte.

Silje Waade mot Kroatia

BAUTA: Silje Waade får stor tillit i EM. Når forsvarsjobben er unnagjort, spurter Waade ut for å gi plass til Nora Mørk i angrepet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Forsvarsspillet var et problem for håndballjentene i OL. Det skapte enda mer bekymring da Heidi Løke uteble fra EM. Det var det liten grunn til.

– Silje Waade er virkelig ei tøff jente. Hun står imot, er sterk og viktig for oss, sier Victoria Kristiansen.

– Silje er en forsvarsbauta for det norske landslaget. Hun er en moderne forsvarsspiller, mener NRKs ekspert Øystein Havang.

– Hun kommer bare til å gro seg fast på dette laget, og være her i mange, mange år, fortsetter Nora Mørk.

For etter tre EM-kamper sitter skrytet løst når det kommer til prat om 22 år gamle Waade. Hun gikk rett inn i førstelaget i forsvaret og har fått 90 minutter så langt – mot flere av verdens beste spillere. I neste kamp venter EMs toppscorer, danske Stine Jørgensen.

– Hun har en voldsom fysikk og bruker den for alt det er verdt. Hun har fått selvtillit og tar de duellene som brekker ned de beste spillerne i verden, slår Havang fast.

Silje Waade scorer mot Russland

FØRSTE EM-MÅL: – Det ble en luke, så da måtte jeg bare ta sjansen. Det var gøy å få scoringen, sier Silje Waade til NRK.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Alvorlig skade

Men det var ikke gitt at Waade skulle bli en nøkkelspiller for Norge allerede nå. For under to år siden satt hun hjemme med sin andre korsbåndskade på kort tid. Landslagsdrømmen så fjern ut.

Men Waade jobbet seg tilbake, til storspill i Byåsen og hun grep sjansen i landskamper.

– Hun er målbevisst, og jeg vet hvor mye trening og jobb hun har lagt ned for å komme tilbake. Det står stor respekt av det, forteller pappa Stig Waade, som følger datteren fra tribunen i Helsingborg.

– Det er utrolig gøy å stå midt i et EM så kort tid etter at jeg var tilbake fra skade, men jeg jobbet hardt, for det tok lang tid å komme tilbake, sier Silje Waade til NRK.

– Både hun og jeg ble nok litt overrasket da hun ble tatt ut i EM-troppen nå, innrømmer faren.

Var friidrettstalent

Waade kommer fra en idrettsfamilie, og både Silje og søstrene Guro (20) og Karen (16) har valgt å satse på håndball. Det kunne blitt friidrett. For Waade var også et talent der.

– Jeg tror hun kunne fått gode resultater i fem- eller sjukamp også, men hun måtte gi det opp i 15 årsalderen fordi det ikke var tid nok. Friidretten har nok uansett gjort at hun er en bedre håndballspiller, tror faren.

Selv om Waade nå har fått det virkelige landslagsgjennombruddet, har hun fortsatt store mål. For enn så lenge bytter hun med Mørk før hvert angrep.

– Jeg skal jobbe knallhardt for å utvikle meg videre til å bli en bedre toveiisspiller, lover Waade.

Siste nytt

 • Konradsen tilbake til Glimt

  Morten Ågnes Konradsen går fra Rosenborg til Bodø/Glimt, melder RBK.no. Anders Konradsens yngre bror kom til Rosenborg i fjor sommer og returnerer til klubben han kom fra. Midtbanespilleren har fått med seg elleve kamper for RBK.

  Morten Konradsen
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Cavendish ikke til Arctic Race

  Tidligere verdensmester Mark Cavendish stiller likevel ikke til start i årets utgave av sykkelrittet Arctic Race of Norway torsdag.

  Mandag kunngjorde Arctic Race at Cavendish skulle delta, men onsdag kom kontrabeskjeden fra Team Dimension Data.

  Heller ikke Edvald Boasson Hagen stiller opp.

  CYCLING-DUBAI-TOUR
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP
 • Mot Brann-overgang for Bamba

  Daouda Bamba blir trolig Brann-spiller i løpet av kort tid, etter at bergensklubben og Kristiansund er enige om en overgangssum for spissen, skriver Bergens Tidende. Etter det avisen kjenner til koster det mellom åtte og ni millioner kroner å hente Ba til Bergen.

  Bamba
  Foto: Anders Tøsse / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Skating
NM-veka: Skateboard
Sport i dag med NM-veka
NM-veka: Skyting med silhuettpistol, menn
NM-veka: Skyting silhuettpistol, menn
NM-veka: X trial, finale for menn
NM-veka: X trial
NM-veka: X-trail og judo
NM-veka: Judo, individuelle finaler
NM-veka: Judo
NM-veka: NM-kveld