Norges nye forsvarsbauta kjempet seg tilbake: – Ble overrasket da hun ble tatt ut

HELSINGBORG (NRK): EM-debutant Silje Waade har fått sitt store gjennombrudd i Sverige, men landslagskarrieren kunne vært over før den begynte.

Silje Waade mot Kroatia

BAUTA: Silje Waade får stor tillit i EM. Når forsvarsjobben er unnagjort, spurter Waade ut for å gi plass til Nora Mørk i angrepet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Forsvarsspillet var et problem for håndballjentene i OL. Det skapte enda mer bekymring da Heidi Løke uteble fra EM. Det var det liten grunn til.

– Silje Waade er virkelig ei tøff jente. Hun står imot, er sterk og viktig for oss, sier Victoria Kristiansen.

– Silje er en forsvarsbauta for det norske landslaget. Hun er en moderne forsvarsspiller, mener NRKs ekspert Øystein Havang.

– Hun kommer bare til å gro seg fast på dette laget, og være her i mange, mange år, fortsetter Nora Mørk.

For etter tre EM-kamper sitter skrytet løst når det kommer til prat om 22 år gamle Waade. Hun gikk rett inn i førstelaget i forsvaret og har fått 90 minutter så langt – mot flere av verdens beste spillere. I neste kamp venter EMs toppscorer, danske Stine Jørgensen.

– Hun har en voldsom fysikk og bruker den for alt det er verdt. Hun har fått selvtillit og tar de duellene som brekker ned de beste spillerne i verden, slår Havang fast.

Silje Waade scorer mot Russland

FØRSTE EM-MÅL: – Det ble en luke, så da måtte jeg bare ta sjansen. Det var gøy å få scoringen, sier Silje Waade til NRK.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Alvorlig skade

Men det var ikke gitt at Waade skulle bli en nøkkelspiller for Norge allerede nå. For under to år siden satt hun hjemme med sin andre korsbåndskade på kort tid. Landslagsdrømmen så fjern ut.

Men Waade jobbet seg tilbake, til storspill i Byåsen og hun grep sjansen i landskamper.

– Hun er målbevisst, og jeg vet hvor mye trening og jobb hun har lagt ned for å komme tilbake. Det står stor respekt av det, forteller pappa Stig Waade, som følger datteren fra tribunen i Helsingborg.

– Det er utrolig gøy å stå midt i et EM så kort tid etter at jeg var tilbake fra skade, men jeg jobbet hardt, for det tok lang tid å komme tilbake, sier Silje Waade til NRK.

– Både hun og jeg ble nok litt overrasket da hun ble tatt ut i EM-troppen nå, innrømmer faren.

Var friidrettstalent

Waade kommer fra en idrettsfamilie, og både Silje og søstrene Guro (20) og Karen (16) har valgt å satse på håndball. Det kunne blitt friidrett. For Waade var også et talent der.

– Jeg tror hun kunne fått gode resultater i fem- eller sjukamp også, men hun måtte gi det opp i 15 årsalderen fordi det ikke var tid nok. Friidretten har nok uansett gjort at hun er en bedre håndballspiller, tror faren.

Selv om Waade nå har fått det virkelige landslagsgjennombruddet, har hun fortsatt store mål. For enn så lenge bytter hun med Mørk før hvert angrep.

– Jeg skal jobbe knallhardt for å utvikle meg videre til å bli en bedre toveiisspiller, lover Waade.

Siste nytt

 • Én nordmann i semifinale

  Norge har én utøver i aksjon i finalesekvensen i kortbane-VM i svømming fredag.

  Niksa Stojkovski svømmer semifinale på 50 meter butterfly. Han satte norsk rekord med 23.02 natt til fredag.

  Semifinalen svømmes 12.33, norsk tid.

  EM svømming
  Foto: Christine Olsson/tt / NTB scanpix
 • Ny norsk rekord

  Niksa Stojkovski har sett ny norsk rekord på 50 meter butterfly og samtidig kvalifisert seg til semifinalen. Dette skjedde under svømme-VM på kortbane i Kina natt til fredag. Den nye norske rekorden er på tida 23.02. Finalen skal svømmast fredag.

  EM svømming
  Foto: Christine Olsson/tt / NTB scanpix
 • Rosenborg ute av Europaligaen

  Til tross for et hederlig uavgjortresultat borte mot tyske Leipzig torsdag var Rosenborg langt unna kvalifisering til sluttspillet i Europaligaen. Med ett poeng på seks kamper i gruppespillet havnet trønderne helt sist i gruppe B. Celtic og Salzburg avanserer til utslagsrundene.

  Foto: Michael Sohn / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag