Norges komet forvirrer «alle» med sitt unike keeperspill

Espen Christensen (30) har fått sitt store landslagsgjennombrudd i EM med sin spesielle keeperstil. Den kan bli avgjørende i kveldens skjebnekamp.

espen redder et skudd

EGEN STIL: Espen Christiansen kom til EM som ukjent andrekeeper, men spilte forrykende i starten av mesterskapet og ble plutselig førstevalg.

espen christensen

Espen Christensen har hatt en par svært gode kamper i EM.

– Med Espen vet du aldri hva som kommer, sier lagkamerat Espen Lie Hansen med et glis.

Selv om de norske keeperne har fått litt tyn etter poengdelingen mot Makedonia, har ukjente Espen Christensen i flere kamper begeistret med spektakulære redninger.

Og mange har nok lagt merke til måten han redder på.

– Han har sin helt egen stil, forklarer Lie Hansen.

Det kan fort gjøre Christensen til en joker i kveld. Norge trenger trolig minst uavgjort mot stjernelaget til Frankrike for å ta seg til semifinale.

• Følg Frankrike - Norge på NRK.no fra kl. 18.15!

– Utradisjonell

Når du har spilt håndball i en del år er det enkelte ting du forventer at keepere vil foreta seg. Du kjenner igjen bevegelsesmønstre, lærer deg å lese utslagene deres, forstår ofte hvilket hjørne de vil gå til.

Mye fordi de fleste håndballkeepere blir lært opp etter de samme prinsippene.

Men så har du Espen Christensen. Som rett og slett aldri har hatt keepertrener. Uvanlig - og neppe å anbefale - men akkurat for Christensen har det fungert.

– Det har nok gjort at jeg står på en utradisjonell måte. Jeg står ikke på den der klassiske skandinaviske skolemåten. Det er mer hulter til bulter og armer og bein, beskriver Christensen selv.

Overraskelsesmoment

kristian bjørnsen

Norges EM-toppscorer Kristian Bjørnsen forklarer at Christensen har en spesielt god evne til å lese hvor skuddene vil komme.

Fordi han har manglet litt teknikk, har han kompensert ved å utvikle reaksjonsevnen og blikket for spillet.

– Han tar ofte flere baller enn de som går ut i de vanlige x-formene. Han står litt og «spreller», men det er en mening bak det. Han er ekstremt reaksjonssterk og god til å lese seg inn på skuddarmene til spillerne, forklarer Kristian Bjørnsen, Norges toppscorer i EM.

I sine beste kamper tar Christensen rett og slett noen ekstra skudd bare fordi mange spillere forventer at han skal bevege seg annerledes enn han gjør.

– Han er sånn som for eksempel plutselig henger et bein igjen i det ene hjørnet når du prøver å vri skuddet tilbake, beskriver Lie Hansen.

reaksjonsredning

- Espen er aller best på nærskudd, for han er ekstremt reaksjonssterk, sier NRKs håndballekspert Håvard Tvedten.

Ikke bare et EM-blaff

Christensen var keeperen med høyest redningsprosent i den danske eliteserien før jul.

I EM er riktignok redningsprosenten hans noe lavere enn godkjent (27 prosent). Christensen sto fenomenalt i starten, men har fulgt opp med et par middels prestasjoner.

Mot Frankrike må målvaktsduoen Erevik og Christensen opp på sitt beste igjen.

30 år gamle Christensen, som lenge prioriterte utdanning foran håndballen, har uansett nå fått sitt store landslagsgjennombrudd.