NRK Meny
Normal

Norges hockeykomet om faren: – Betydd alt

OSTRAVA/OSLO (NRK.no): Mattias Nørstebø (19) fikk sine første skøyter som ettåring. Siden har han fulgt etter faren på isen.

Nørstebø

FAR OG SØNN: Svein Enok (innfelt) og Mattias Nørstebø har begge VM-kamper for Norge.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

 • Her kan du følge VM-kampen mellom Slovenia og Norge fredag fra klokken 16.15.

– Han har betydd alt egentlig. Det var han som fikk meg til å starte med hockey, og jeg ville alltid være som ham.

Far og sønn Nørstebø

PÅ ISEN: Mattias ble tatt med ut på isen da han var ett år gammel.

Foto: Privat

Nørstebø er allerede blitt omtalt som Norges største backtalent i flere år, men onsdag fikk han for alvor presentert seg: To mål og matchvinner i den uhyre viktige kampen mot Slovakia.

Som VM-debutant.

De to målene sørget for at backen som 19-åring allerede har like mange landslagsmål som pappa Svein Enok Nørstebø (43), som fikk 77 landskamper for Norge.

Han har vært helt avgjørende for at sønnen i det hele tatt valgte ishockey.

– Han har vært forbildet mitt siden jeg var liten, og det å få spille på det nivået som han allerede nå – det er utrolig stort, sier Mattias.

Forlot hjemmet for å satse

Men det er heller ikke helt uventet.

Nørstebø flyttet som 16-åring fra Trondheim til Brynäs i Gävle, hvor han nå spiller for toppklubben Brynäs IF.

Her debuterte han for seniorlaget allerede som 17-åring.

– Jeg startet å spille ishockey da vi bodde i Sverige og pappa spilte for Linköping. Det var første gangen jeg var med på et lag. Jeg ble bitt av basillen med en gang, og jeg har aldri sett meg tilbake. Det har vært morsomt hver dag siden det, sier Nørstebø.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Landslagssbacken Mattias Nørstebø fikk i går sitt store gjennombrudd da Norge vant 3-2 over Slovakia.
I dag får han skryt av lagkameratene

I SKUDDET: Se Mattias Nørstebø få hederlig omtale etter gjennombruddet mot Slovakia.

De er ikke helt ulike som spillertyper heller, far og sønn Nørstebø. Ingen av dem er av de største backene, men mer spillende typer med gode bevegelser.

Det var også pappaen som trente sønnen frem til han flyttet til Sverige. Men det tok tid før senior skjønte hvor god sønnen kunne bli.

– Det var først da han var 15-16 år. Han har alltid hatt talent og interesse, og han har på en måte vokst opp med ishockey, men det er jo vanskelig å plukke ut talent så tidlig, sier Nørstebø, før han legger til:

– Men du så tidlig at han hadde gode ferdigheter på skøyter.

– Ble tidlig voksen

Norge-backen fikk faktisk sine første skøyter allerede som ettåring. Da bodde familien i Tyskland, hvor Nørstebø spilte for Bad Nauheim.

Sønnen var aldri langt unna – helt til han tok valget med å flytte bort fra hjemstedet på Nidarvoll. 16-åringen ville flytte alene til Sverige for å satse på ishockey.

Her fikk han matching mot jevnaldrende svensker, som er blant verdens beste i juniorklassen.

Familien Nørstebø

UT PÅ TUR: Familien med Svein Enok, Ester og Mattias Nørstebø har alltid vært glade i vintersport.

Foto: Privat

– Det var det han ville. Da han fikk sjansen, tok han den, sier pappaen.

– Hvordan var det å ha ham der borte?

– Sånn hockeymessig tror jeg det var bra. Jeg hadde fulgt ham hele veien som trener og pappa, og det var på tide at andre fikk ta over. Han har vokst – ikke bare som hosckyespiller, men også person. Han fikk leilighet og bodde alene og klarte seg selv. Han utviklet seg på andre områder og ble tidlig voksen, sier 43-åringen.

Drømmer om NHL

Sønnen beskrives også som jordnær, ydmyk og profesjonell av landslagskameratene. Samtlige NRK snakket med etter Slovakia-kampen, syntes det var ekstra artig at det var Nørstebø som fikk æren av å avgjøre.

Men selv om 19-åringen ser ut til å ha begge beina godt plantet på jorda, er han også ambisiøs.

Veldig ambisiøs.

– Han har vært målrettet og ambisiøs hele veien. Nesten litt for mye, kanskje, men det er sånn han er som person. 100 prosent hele veien, sier pappaen.

Selv om Mattias synes det er stort å være på landslagsnivå allerede, stopper ikke drømmene hans der.

– Drømmen er å bli så god som mulig, og å kunne leve av idretten. Å gjøre det man synes er morsomst hver eneste dag. Jeg vil spille på høyt nivå som mulig, og akkurat nå er det i Brynäs og SHL, og jeg trives utrolig godt der. Forhåpentligvis vil jeg gjøre en enda bedre sesong neste år.

– På sikt, er NHL målet?

– Ja, absolutt. Eller. Det er en drøm i alle fall. Jeg tenker ikke så mye på penger og store kontrakter. Det å få sjansen til å kunne spille hockey hver dag det er det som er det viktigste, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mattias og Svein Enok Nørstebø

TIDLIG KRØKES: Mattias Nørstebø startet hockeykarrieren så fort han kunne stå oppreist.

Foto: Privat

– Artig at han setter pris på det

I sitt første VM stjeler han allerede overskriftene, og 19 år gammel har han fått svært mye tillit i mesterskapet så langt. Med nummer ti på drakta viste han mot Slovakia hvorfor landslagsledelsen har gitt ham så mye tid på isen.

Og det fryktede skuddet kan vi fort se mer av.

– Det var litt uvirkelig å se han score. Jeg hadde ikke forventet det av ham. Men det er jo artig når han lykkes. Det er jo drømmen hans, sier pappaen, som så kampen fra stua etter å ha reist hjem fra Tsjekkia tirsdag.

– Nå har han allerede tatt deg igjen?

– He he. Jeg var aldri noen «goal getter» på landslaget. Jeg håper han får score mange flere, humrer pappaen, som synes det er stas at sønnen trekker ham frem.

– Han har på en måte vokst opp med hockey, og jeg har vært treneren hans helt til han dro til Sverige. Så vi har hatt tett kontakt og pratet mye hockey hele veien. Men det er artig at han setter pris på det.

43-åringen spår nå en jevn og tett kamp mot Slovenia. Det er fortsatt kort vei ned til nedrykk, men kvartfinale er også innen rekkevidde.

Nørstebø kan igjen spille en viktig rolle.

– Det er mitt første VM, og det som skjedde (mot Slovakia) var et gjennombrudd for min del. Jeg fikk vist meg fram, og det er veldig morsomt å klare å ta vare på den tilliten jeg har fått fra ledere og trenere, sier 19-åringen, som er veldig takknemlig for all skryten de siste dagene og timene.

– De som sier det er folk man har sett opp til fra man var liten, og folk man har lyst til å spille med, så det er utrolig morsomt å høre fine ord fra dem, sier han.

Norge slo Slovakia 3-2 i Ishockey-VM 2015.

Siste nytt

 • Klar for Tour de France-lag

  Anders Skaarseth skal sykle for det franske profflaget Cofidis fra 1. august. Det har TV 2 fått bekreftet av en rekke kilder tett på 23-åringen. – Det er en spennende mulighet for Anders, sier sykkelsjefen i Uno-x, Jens Haugland til TV 2.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Raw Air-deltakelse fremdeles uklart

  Det er fortsatt usikkert om hoppjentene får delta i Raw Air til vinteren. OL-vinner Maren Lundby håper Norges Skiforbund får inn nok penger til å ta med hoppjentene. – For oss som legger sjela vår i denne idretten, vil det bety svært mye, sier hun.

  Hopp landslagene menn og kvinner i VM-sesongen blir offentliggjort.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • NRK sender X Games

  X Games i Minneapolis starter i natt, med menn skateboard kvalifisering klokken 02.00 norsk tid. Alt fra skateboard, BMX og motorcross i X Games kan du se på NRK.no.

  Norske Hermann Stene skal i aksjon i menn skateboard street kvalifisering fredag. Det kan du se på NRK 3 fra klokken 21.45.

  X Games Oslo 2018: Street skate
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 11. etappe
Tour de France: 11. etappe
Sport i dag
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical kvalifisering