Hopp til innhold

Norges få pasninger vekker oppsikt: – Det er vår styrke

Ingen lag har kastet ballen like lite som Norge har i EM. En statistikk som kan bli helt avgjørende i kampen om gullet.

qIOkP5cLYeI

LØPER ETTER: Norge var overlegne mot Ungarn, og i de fleste kampene i EM til nå. Her scorer Kari Brattset Dale på én av mange kontringer.

Foto: Vidar Ruud / NTB

I løpet av de 10 første minuttene mot Ungarn viste tallene at Norge kun hadde om lag 60 pasninger, mens motstanderen hadde over 250. Likevel stod det 8–2 til det norske laget.

Og den kampen var ikke et unntak. For på seks EM-kamper har Norge totalt bare kastet 3545 pasninger. Soleklart færrest av samtlige. Kroatia er helt i andre enden av skjemaet, og har kastet over 2000 flere pasninger enn Norge med sine 5601.

– Det er en markant forskjell, og morsomt å se, sier NRKs ekspert Geir Oustorp, om den nye statistikken som viser hvor lite Norge faktisk har ballen i kampene.

– Det er ikke overraskende at Norge har færrest pasninger, men det er overraskende at det er så stor forskjell, sier NRKs mangeårige håndballkommentator, Patrick Sten Rowlands.

– Sliter ut motstanderen

Camilla Herrem

KASTER IKKE BORT TIDEN: Norge og Camilla Herrem løper mer enn ballen kastes.

Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / NTB

Med spillere som Stine Bredal Oftedal, Nora Mørk, Henny Reistad, Veronica Kristiansen og Camilla Herrem har Hergeirsson valgt en spillestil der tempo er nøkkelen til suksess. Noe de også har klart i EM, hvor de har desidert flest kontringer av alle.

– Jeg har ikke analysert tallene så mye, for jeg er ikke så opptatt av det, men kjernen av våre spillere liker og er lagd for hurtighet. Vår styrke er at det går fort, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson.

Det raske spillet er da også en av grunnene til at Norge har vunnet sine EM-kamper med over 11 mål i snitt.

– Det er to – tre pasninger og så igjennom. Det er enkle mål å få, og det sliter ut motstanderen. Jeg elsker det jo. Jeg synes det er gøy å springe på de kontringspasningene, og Silje (Solberg) kaster ekstremt gode baller, sier Herrem.

– Vi har vært veldig effektive i den fasen, fastslår EM-toppscorer Mørk.

6S-sxdOWkYg

SETTER I GANG: Keeper Silje Solberg er ekspert på å sette i gang kontringer.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Har slitt tidligere

Men Norge har da heller ikke alltid lyktes med fartsspillet de ønsker seg. Spesielt mot lag som spiller på motsatt måte ved å holde på ballen så lenge som mulig. Hergeirsson trekker frem VM-finalen mot Frankrike i 2017 som et godt eksempel. Et lag Norge kan møte igjen i en finale på søndag.

– Vi har erfaring nå. Men vi har slitt mot lag som har drept kampene på den måten. Vi har taklet det dårlig, og det har vært en utfordring for oss. Nå har vi ikke møtt så mange lag som det, Kroatia var det nærmeste, mener Hergeirsson.

– Men det er som i fotball, det er ingen garanti for at laget med mest ballinnehav vinner. Det er bare å spørre José Mourinho, sier han spøkefullt.

xCi3O1whyho

VERDENS BESTE: Den som kaster de fleste av Norges pasninger er playmaker Stine Bredal Oftedal.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Håndballen endres

Håndballjentene har også scoret desidert flest mål i EM. 205 er tallet, mens neste lag på lista er semifinalemotstander Danmark med sine 166. Det er også danskene som har kastet nest færrest pasninger.

– De er på sporet av det som Norge gjør. Og det viser seg at det er lønnsomt når man har et mannskap for det. Det er den veien håndballen går, og Norge er verdensledende. Jeg tror flere vil prøve å spille som dette, sier ekspert Oustorp.

– Men det forutsetter at man orker det, og er i god fysisk form. Også der har Norge gjort mye rett, både før og nå i koronaperioden, legger han til.

  • Hør semifinalen mellom Danmark og Norge på NRK Sport fredag kl. 20.30
Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Landslaget bekrefter: Har satt av friplass til Johaug

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal