Norges EM-playoff mot Serbia får grønt lys

Regjeringen gir Serbia tillatelse til å reise til Norge uten å måtte være i karantene etter ankomst. Det betyr at EM-playoffen mot Serbia spilles som planlagt på Ullevaal 8. oktober.

Sørloth Haaland

VEIEN MOT EM: Serbia er neste utfordring på veien mot EM for herrelandslaget. Kampen blir spilt på Ullevaal.

Foto: Lorraine O' Sullivan / Reuters

Etter lang tids usikkerhet har det kommet en avklaring rundt Norges EM-playoff mot Serbia.

Dette ble annonsert av Abid Raja (V) og helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse klokken 17.00. Regjeringen åpnet for internasjonale kamper, både for landslag og klubblag innen fotballen.

– Basert på de erfaringene og at idretten har ønsket en rask avklaring er det en glede for oss at vi kan imøtekomme dette, slik at det er mulig å gjennomføre landskamper for kvinner og menn både i Norge og utlandet. Også klubbkamper internasjonalt i Norge og utlandet kan bli avholdt. Man vil da gjøre de nødvendige unntakene i loven, slik som under kampen mot Østerrike, sier kulturminister Abid Raja.

Serbia-kampen spilles uten tilskuere, men landslagstrener Lars Lagerbäck er likevel lettet over at det skjer i Oslo.

– Vi er glade for å spille mot Serbia på Ullevaal. Det er viktig både sportslig og med tanke på våre forberedelser. Som på forrige landslagssamling skal vi følge UEFA-protokollen, og det betyr at smitteverntiltakene blir ivaretatt på en god måte, sier Lagerbäck i en kommentar til NTB.

Vedtaket betyr at også herrelandslagets kamper mot Romania (11. oktober) og Nord-Irland (14. oktober) kan gå som planlagt på Ullevaal Stadion. Det samme gjelder kvinnelandslagets hjemmekamper mot Wales (22. september) og Hviterussland (21. oktober), i tillegg til mulige Mesterliga og Europaligakamper for Norges representanter der.

Grønt lys for RBK

Rosenborgs daglige leder Tove Moe Dyrhaug bekrefter til NRK at RBKs kamp mot tyrkiske Alanyaspor kommende torsdag spilles hjemme på Lerkendal. Dette er redje kvalifiseringsrunde til Europaligaen, etter at laget slo latviske Ventspils.

Regjeringen åpner også for at andre idretter kan få arrangere store mesterskap i Norge framover. Kulturminister Raja forklarer at han har hatt positive samtaler med håndballforbundet omkring håndball-EM i Trondheim i desember.

– Vi vet det ligger en del idrettsarrangement fram i tid, som f.eks håndball- EM i desember. Og flere arrangement for skiforbundet. Vi møter med de og hva slags protokoll som gjelder der. Det kommer vi også til å jobbe med framover, forklarer statsråden.

Strenge regler og protokoller

Avgjørelsen går i mot anbefalingen fra Helsedirektoratet, som mente at på bakgrunn av likebehandlingshensyn burde ikke fotballen få tillatelse til å få unntak fra reglementet.

Avgjørelsen ble tatt etter et møte mellom regjeringen og Norges Idrettsforbund (NIF) torsdag formiddag, etter det NRK kjenner til.

På møtet ble det også diskutert karantefritak for internasjonale idrettsarrangementer og mesterskap på norsk jord. Norges Fotballforbund leverte også en liste med landskamper for å få mer forutsigbarhet gjennom høsten. Forrige kamp, mot Østerrike, ble avholdt etter et karantenefritak.

Kulturministeren sier at den strenge protokollen hos UEFA og ytterligere regler fra myndighetene gjør at de tillater fotballkampene på norsk jord.

– Jeg tror dette er viktig for veldig mange folk i Norge. Dette er jo profesjonell idrettsutøvelse for spillere og klubbene. UEFA har en streng protokoll. Vi har også laget noen regler utenom det. For de som vil komme fra utlandet, uavhengig av om de er Schengenland eller ikke. De utenfor Schengen vil bli behandlet som røde land, forklarer Raja.

Dersom regeringen ikke hadde gitt grønt lys nå, måtte Serbia-kampen blitt flyttet ut av landet.

Herrelandslaget i fotball trener

TIL EM?: Serbia er neste utfordring på veien mot EM for herrelandslaget.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Lang prosess

Østerrike fikk altså karantenefritak før nasjonsligakampen tidligere i september. Da måtte NFF følge de strenge smitteverntiltakene fra Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

– Vi hadde en god dialog med fotballforbundet da. Det var en test for forbundet da. Det klarte de å gjøre. Positivt at de klarer følge de reglene. Det viktige var å komme fotballen i møte nå, for det haster, sier Raja.

Det har gått lang tid siden Serbia-kampen først ble utsatt, og situasjonen har lenge vært uklar. Kampen skulle opprinnelig vært spilt 26. mars, men ble utsatt på grunn av koronapandemien.

Første avgjørelse om utsettelse kom i mars og deretter ble den nye datoen – 8. oktober – satt i juni. I august fortalte helseminister Høie at det ennå ikke var avklart om Norge kunne spille hjemmekamp i oktober, og at smittesituasjonen spilte inn på hvordan de tok vurderingene fremover.

Utsatt EM

Dersom Norge skulle vinne mot Serbia, venter det en avgjørende kamp mot Skottland eller Israel.

Den skal etter planen spilles 12. november, og da står det om en plass i neste års EM.

EM-sluttspillet ble utsatt fra sist sommer til neste år. Det skal spilles i perioden 11. juni-11. juli 2021 fordelt i tolv forskjellige byer rundt om i Europa.

Dersom Norge kvalifiserer seg venter kamper mot Tsjekkia og Kroatia i Glasgow og England i London.

Sportsnyheter

Europa conference leauge 2021: Bodø/Glimt - Roma

Mourinho-slakt: – Jeg overvurderte spillerne mine

Avisene i Italia er ikke nådige i sin dom over Roma i kveld. Jose Mourinhos første 6-1-tap i karrieren beskrives som pinlig og skammelig.

Siste nytt

 • Sørloth-assist høydepunktet

  Alexander Sørloth ble byttet inn og fikk målgivende i Real Sociedads 1-0-seier i europaligaen torsdag. West Ham slo Kristian Thorstvedt og Genk 3-0.

  Det var en lang stillingskrig i oppgjøret mellom Sturm Graz og Real Sociedad, og det sto lenge målløst. Men det var før Alexander Sørloth ble byttet inn etter en time. Han satte umiddelbart preg på kampen da han fant navnebror Alexander Isak med en pasning. Svensken skjøt via både forsvarer og keeper før ballen trillet i mål.

  Hjemmelaget Sturm Graz klarte ikke skape de største sjansene mot slutten å måtte tåle sitt tredje tap på tre kamper. Sørloths Sociedad har fem poeng og deler tabelltoppen sammen med PSV.

  Oppgjøret mellom West Ham og Genk var målløst lenge, men London-laget hadde god kontroll og sikret 3-0-seier.

  Craig Dawson scoret først på hodet etter innlegg fra Aaron Cresswell, før Cresswell igjen assisterte Issa Diop som stanget inn 2-0. Kun minuttet etter scoret Jarrod Bowen etter en fin soloprestasjon til 3-0 som også ble sluttresultatet.

  Thorstvedt spilte 83 minutter i kampen.

  Jens Petter Hauge kom inn helt mot slutten i Eintrach Frankfurts 3-1-seier mot Olympiacos.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Miguel Morenatti / AP
 • Supporter bortvist fra Aspmyra

  En italiensk supporter er bortvist fra kampen på Aspmyra mellom Bodø/Glimt og Roma for rasistiske tilrop.

  Det melder politiet i Nordland på Twitter.

  Glimt mot Roma på Aspmyra
  Foto: Sondre Skjelvik / NRK
 • Flertall for kvinnelag i Brann

  Torsdag stemte 42 av de 45 stemmeberettige på Årsmøtet for forslaget om at Brann skal ha kvinnelag i 2022. Det skriver Brann på sin nettside.

  Brann har godkjent vedtaket om at IL Sandviken Toppfotball kan skifte navn til SK Brann Kvinner.

  Nå er det opp til IL Sandviken Toppfotball og IL Sandviken om de vil gjennomføre sammenslåingen.

  Rungane ja til kvinnefotball i Brann.
  Foto: Andrea A Krüger / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal