Norges eldste OL-gullvinner

Hakon Barfod er Norges eldste nålevende gullmedaljevinner fra et sommer-OL.

Hakon Barfod

Hakon Barfod ser ut over Oslofjorden fra verandaen på Snarøya.

Foto: NRK

På det runde steinbordet utenfor huset på Snarøya ved Oslo skinner to olympiske gullmedaljer.

Den ene er fra de olympiske leker i 1948, den andre fra de olympiske leker i 1952.

Medaljene tilhører Hakon Barfod, den eldste norske nålevende gullmedaljevinner fra et sommer-OL.

De to OL-gullmedaljene til Hakon Barfod.

De to OL-gullmedaljene til Hakon Barfod.

Foto: NRK

Hakon Barfod er født 17.august 1926. Seiling har vært og er fortsatt hans favorittsport. På et annet bord ligger andre medaljer som også er rike minner fra store regattaer gjennom et langt og særdeles aktivt liv.

Var båtbygger

Hakon Barfod har ikke bare vært aktiv seiler på toppnivå, i tidligere tider var han også båtbygger. Han har vært med på å bygge sniper, joller og livbåter!

Fra venstre Thor Thorvaldsen, Hakon Barfod og Sigve Lie.

Fra venstre Thor Thorvaldsen, Hakon Barfod og Sigve Lie.

Foto: NRK

På plassen til Vestfjorden Seilforening like ved ligger det mange sniper, den båttypen Hakon Barfod selv brukte mest, og som brakte ham flere norgesmesterskap.

Dagens modeller i plast er vesentlig lettere enn de trebåtene Hakon Barfod seilte med og bygget.. Barfod-navnet er forøvrig et gammelt navn fra Langesund-traktene.

Egen Colin Archer

Når NRK kommer på besøk står Hakon Barfod og skuer ut over fjorden der en rekke A-joller passerer. Kanskje fins det nye mesteremner blant de unge A-jolle-seilerne?

Hakon Barfod viser Geir Helljesen gamle klipp på verandaen på Snarøya.

Hakon Barfod viser Geir Helljesen gamle klipp på verandaen på Snarøya.

Foto: NRK

I senere år har han selv deltatt både i Færderseilasen og Skagerakseilasen med en praktfull Colin Archer skute.

Den ligger nå fortøyd like nedenfor boligen på Snarøya., Det er sønnen som i dag har overtatt den skuta.

Kronprins Olav som leder

Hakon Barfod minnes med begeistring konkurransene i 1948 og i 1952. Ved begge anledningene var det over tjue båter som konkurrerte.

Hakon Barfod var mannskap sammen med Sigve Lie om bord i Thor Thorvaldsens norskbygde drake "Pan". Konkurransen i 1948 foregikk nær Torquay på sørkysten av England, altså et stykke unna London der de andre OL-konkurransene foregikk.

Fra venstre Sigve Lie, Thor Thorvaldsen og Hakon Barfod.

Fra venstre Sigve Lie, Thor Thorvaldsen og Hakon Barfod.

Foto: NRK

Gullmedaljen til "Pan" og de tre om bord vant den eneste norske gullmedaljen ved lekene i 1948. Kronprins Olav var den gangen en av to ledere for de norske seilerne.

I 1952, da lekene ble arrangert i Helsingfors, var alle konkurransene samlet i eller like ved den finske hovedstaden. Den gangen fikk Norge to gullmedaljer i skyting ved siden av gullet til "Pan".

Hakon Barfod roser de to han seilte sammen med, rormann Thor Thorvaldsen og Sigve Lie.

De begynte å seile sammen en tid etter annen verdenskrig og trente i helgene og enkelte kvelder ellers i uken, alt selvsagt ved siden av full jobb.

Båten eksisterer fortsatt

Hakon Barfod begynte egentlig tidlig med seiling. Faren hadde båt og trakk gutten tidlig med i sporten.

Hakon Barfod har fortsatt i yrkeslivet, nå med vannbehandling, helt fram til han ble godt og vel 80 år.

Hakon Barfod på verandaen på Snarøya.

Hakon Barfod på verandaen på Snarøya.

Foto: NRK

De to olympiske gullmedaljene forandret ikke noe på livet til Hakon Barfod. Han viser smilende fram bilder og avisutklipp fra tiden med "Pan" og med snipene, ikke minst den som fikk navnet "Svarten".

Han forteller at gamle" Pan", en trebåt, fortsatt eksisterer. Den ble for kort tid siden nyoverhalt i Portugal der den nå befinner seg og fortsatt kan være å finne på konkurransearenaen. Den skal sogar nylig ha vunnet i det nasjonale mesterskapet.

Rormannen på "Pan", Thor Thorvaldsen, var OL-debutant under lekene i Berlin i 1936 da han kom på 7. plass i klassen for joller. Så kom gullmedaljene i 1948 og i 1952.

Thor Thorvaldsen var deltaker med "Pan" også i 1956, men da med et helt nytt mannskap. De endte på 7.plass.

Tror på seilergull

Hakon Barfod, gråhåret, stor og kraftig, Han var nesten et hode høyere enn de to andre som seilte "Pan" til dobbelt gull og heder.

Hakon Barfod tror norske seilere kan klare gull også under de olympiske lekene i Beijing. Han har selv tro Christopher Gundersen som seiler 49-er sammen med Frode Bowim og de tre kvinnene i Yngling-klassen.

Vi har rike tradisjoner i seilsporten. Seiling er den grenen der Norge har hentet hjem flest olympiske gullmedaljer gjennom tidene. 17 gull,

11 sølv og 3 bronsemedaljer har det blitt på de norske seilerne. Hakon Barfod alene har to av gullmedaljene. Han har grunn til å minnes konkurransene i 1948 og 1952 med stolthet.

Les: Idretter med flest norske medaljer

Siste nytt

 • Zuccarello ble historisk

  Mats Zuccarello hadde tre assist, da hans New York Rangers slo Carolina Hurricanes 6-2 på hjemmebane i natt. Disse tre gjør at han nå er europeeren med flest målgivende pasninger i Rangers' historie. Nordmannen fikk 17 minutter og 33 sekunder på isen.

  Mats Zuccarello
  Foto: Mary Altaffer / AP
 • WADA-arbeid i Russland forsinket

  WADA-ekspertene, som er i Moskva for å hente ut databasen til antidopinglaboratoriet i byen, er forsinket med arbeidet. Det opplyser en talsperson for WADA overfor AFP tirsdag. Ekspertene begynte med arbeidet sist torsdag.

  Moskva laboratoriet
  Foto: Alexander Zemlianichenko / AP
 • Ny remis for Magnus Carlsen

  Det ble nok en remis for Magnus Carlsen i Wijk aan Zee-turneringen i Nederland tirsdag. Det er Carlsens fjerde strake remis i turneringen. Russiske Vladimir Kramnik var tirsdagens motstander. Onsdag møter Carlsen Jorden van Foreest.

  Ny remis for Magnus Carlsen.
  Foto: Anton Vaganov / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
VM-minner
Sport i dag
Sport i dag