NRK Meny
Normal

Bokseforbundet suspendert - frykter de må sende hjem over 100 boksere

Norges Bokseforbund skal egentlig arrangere nordisk mesterskap i helgen. Nå kan arrangementet bli avlyst på grunn av en suspensjon fra Det internasjonale bokseforbundet (AIBA).

Braekhus

SJOKKERT: Cecilia Brækhus tror norsk boksing har en svært usikker fremtid.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– I første omgang betyr det at vi antageligvis ikke kan delta i andre lands konkurranser. Samtidig som vi får den beskjeden, får andre land beskjed om ikke å ha noe med oss å gjøre. Vi er skjøvet ut i kulden, sier boksepresident Odd Haktor Slåke til NRK.no.

Det var TV 2 som først omtalte suspensjonen.

Bokseforbundet skal i utgangspunktet arrangere nordisk mesterskap i boksing i Oslo i helgen, men nå er Slåke usikker på de andre nasjonene vil stille på stevnet.

– Vi tar sjansen på å kjøre arrangementet. Vi velger å tolke det slik at boksere ikke er suspendert, men forbundet. Det er 120-130 utenom seniorer som skal delta i mesterskapet, men det innebærer at vi prøver å kjøre det. Så får vi se om andre nasjoner protesterer, sier Slåke.

Sverige er skeptisk

Forbundet har på forhånd bestemt ikke å stille med herreboksere fordi de ikke kan bruke hjelm. Alle norske junior- og kvinneboksere skal imidlertid stille opp.

– Med mindre vi opplever at resten trekker seg, sier Slåke.

Patrick Wheeler i Det svenske bokseforbundet tror suspensjonen fører til at det nordiske mesterskapet må avlyses.

– Hvis dette stemmer, betyr det fort at Finland, Sverige og Danmark ikke kan delta. Vi risikerer jo å bli suspendert selv. Da vil det være det første nordiske mesterskapet som blir avlyst på grunn av en regel. Det er trist. Det kan få store konsekvenser. Vi har jo booket reiser og forberedt oss, sier Wheeler til NRK.no.

En kansellering betyr også økonomiske tap for Norges Bokseforbund.

– I verste fall blir vi sittende med 120 tomme hotellrom over to dager i tillegg til mange andre kostnader. Det er mye penger for et lite forbund som drives mye på frivillig arbeid, sier Slåke.

Bokset med hjelm under NM

Grunnen til suspensjonen er at forbundet ikke har fulgt regelverket til AIBA.

I det internasjonale regelverket heter det at det skal bokses uten hjelm, men i henhold til det norske regelverket må bokserne bruke hjelm og det ble også gjort under senior-NM i Tønsberg.

AIBA endret reglene for amatørboksingen i 2013. Mens juniorer og kvinner fortsatt kan bruke hjelm, må menn bokse uten.

Legger press på politikerne

Så lenge det norske forbundet er suspendert kan ikke norske amatørboksere delta i internasjonale konkurranser.

Slåke mener dette kan bety kroken på døren for norsk boksing.

Boksepresidenten mener at politikerne må vise handlekraft.

– Vi vil at norske politikere skal endre forskriftene slik at vi kan bokse etter AIBAs lover og regler. Det gjør jo så godt som hele verden, sier Slåke til NRK.no.

– Nå må vi jobbe videre med politikerne slik at vi får opphevet de tre forskriftene som hindrer at vi kan bokse under AIBA, sier han videre.

– Stum og tom

I tillegg til forskriften om bruk av hjelm, er det også én forskrift om alder og én om kamplengde som står i veien for forbundet.

Ib Thomsen, idrettspolitisk talsmann for Frp, mener hele situasjonen er tragisk.

– Når vi ser at det blir et så stort press, mener vi at dette må ordnes opp i og at man tilpasser regelverket slik at våre amatørboksere kan være med på stevner i Norden, sier Thomsen.

Thomsen og Frp har lenge – også før de fikk regjeringsmakt – ønsket å fjerne de omtalte forskriftene.

– Denne regjeringen har jo ikke sittet så lenge. Det er praktisk umulig å ta tak i alt fra dag én, men dette bør jo være en sånn symbolsak som vi må få ordnet opp i, sier Thomsen.

Den norske proffbokseren Cecilia Brækhus er sjokkert over den siste uviklingen i hjemlandet.

– Jeg er helt stum og tom. Jeg trodde ikke denne galskapen skulle gå så langt, jeg synes det er veldig trist, sier bokseren til TV 2.

Siste nytt

 • Vann lengste skiløpet i verda igjen

  Vasalopp-vinnar Andreas Nygaard vann det 220 km lange Nordenskioldsloppet frå Jokkmokk til Kvikkjokk og tilbake i Nord-Sverige. Løpet starta klokka 06 og var ikkje over før nærmare klokka 19.30.

  – Dette er det tøffaste eg har gjort, sa Nygaard etterpå. Han spurtslo Øyvind Moen Fjeld.

 • Svensk smell

  Sverige tapte 1-2 for Chile heime i Stockholm i kveld. Marco Bolados blei matchvinnar etter 90 minutt i sin landslagsdebut. Arthuro Vidal (Chile) og Ola Toivonen (Sverige) scora i første omgang. Sverige skal spele VM i sommar, det skal ikkje Chile.

  Marcos Bolados og Arturo Vidal
  Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Sendeplan

Kl. Program Kanal