Hopp til innhold

Norges «Spania-forbannelse» brutt: Historisk seier over tittelforsvarerne

Norge hadde ikke vunnet en kamp over tittelforsvarerne Spania på 24 år. Søndag ble den marerittlange tapsrekken endelig brutt da Norge vartet opp med festhåndball.

Håndball-EM herrer 2022: Norge - Spania

HISTORISK SEIER: Norge vant endelig over Spania. Harald Reinkind spilte en ny god kamp.

Foto: Annika Byrde / NTB

Den historiske seieren betyr at Norge kan greie seg med uavgjort mot Sverige tirsdag for å komme seg til semifinalen i EM.

Norge måtte vinne med to mål eller mer for å få et slikt utgangspunkt. De tre topplagene står nå på seks poeng hver før siste runde.

– Vi har ikke vunnet på nesten 25 år mot Spania, så vi bestemte oss for å gi alt i dag, sier Harald Reinkind i kampintervjuet etter matchen.

– Det var virkelig moro å spille i dag.

– Vi ønsket virkelig å vinne denne kampen, røper han videre.

Det norske laget kom til søndagens kamp fra to strake seirer over Polen og Tyskland, og hadde spilt på seg ny selvtillit etter en litt haltende åpning på mesterskapet.

– Det var vanvittig moro. Gutta kjempet og slåss. Og så fikk vi Spania inn i et spor som vi ikke har fått dem før, sier landslagstrener Christian Berge.

– Godt å slippe å svare på spørsmål om nok et Spania-tap?

– Jeg har blitt litt lei av det spørsmålet, så det var deilig å bryte den rekka, innrømmer Berge, som likevel påpeker at det ikke har vært det samme norske mannskapet i alle disse årene.

Håndball-EM herrer 2022: Norge - Spania

Erik Toft spilte en ny god kamp.

Foto: Annika Byrde / NTB

Norge åpnet best

Norge fikk en forrykende start på kampen. De norske gutta gikk raskt opp i ledelsen, og etter et kvarters spill ledet faktisk Norge 9-5 – ikke minst takket være en glimrende Harald Reinkind.

Erik Toft, som imponerte med skuddarmen mot Tyskland, fikk også vist seg frem med noen fulltreffere mot Spania.

Det norske laget overrasket i det hele tatt med å være det beste laget i deler av første omgang og gikk til pause med en 14-11-ledelse.

– Jeg synes Spania har vært usedvanlig ukonsentrerte og gjort mange tekniske feil. Vi har også vært gode på å straffe dem, kommenterte NRKs håndballekspert Håvard Tvedten i pausen.

Kommer Norge seg til semifinale?

19 kamper uten seier

Spania er tittelforsvarer i EM, og har ikke tapt en EM-kamp siden 23. januar 2018.

Da ble det nederlag mot Slovenia på vei mot spansk gull. Spanjolene vant EM både i 2018 og 2020.

Og Norge har ikke hatt noen god historikk mot de spanske mesterne. 18 tap og et uavgjortresultat viste den nedslående statistikken før de møttes i Bratislava.

Det norske laget hadde ikke vunnet en eneste kamp over Spania på drøyt 24 år (eller 8825 dager) før søndagens EM-kamp. Sist Norge vant en kamp over Spania var Sander Sagosen to år gammel.

– Jeg er imponert og stolt over prestasjonen vår, sier Sagosen til NRK.

Han ble også hvilt i perioder i dette oppgjøret, som han ble i kampen mot Tyskland.

– Det er nydelig å sitte her og se at gutta gjør der bra. Det var ikke min beste start på kampen i dag, forteller han.

Håndball-EM herrer 2022: Norge - Spania

Endelig kunne håndballandslaget til Norge slippe løs jubelen etter en kamp mot Spania.

Foto: Annika Byrde / NTB

– Det er deilig å leve opp til

Det var få eksperter som på forhånd trodde at Norge faktisk kunne vinne denne kampen.

En fornøyd Sebastian Barthold spådde derimot på forhånd at Norge skulle vinne. Etter kampen kunne han fornøyd konstatere at han fikk rett.

– Det er deilig å leve opp til det man spår. Jeg får bare fortsette å si at man skal vinne, kanskje, smiler han.

– Jeg tror vi skal se et heltent Norge igjen mot Sverige, lover han.

Spania kom mer med i kampen etter pause, men Norge lot likevel ikke spanjolene overta initiativet i matchen. Da trener Christian Berge tok timeout et kvarter før slutt ledet laget 22-19.

Og da dommer blåste av kampen, kunne spillerne juble. De hadde endelig slått Spania. På resultattavlen stod det 27-23.

Håndball-EM herrer 2022: Norge - Spania

Spanjolene gjorde flere feil, mener NRKs håndballekspert Håvard Tvedten.

Foto: Annika Byrde / NTB

Kamp om finalen

Naboduellen mellom Norge og Sverige tirsdag vil trolig sende kun ett av lagene til semifinale. Spania møter gruppejumbo Polen i sin siste kamp og vil etter alle solemerker vinne den kampen.

– Det blir forhåpentligvis en j.... morsom kamp, sier Vetle Ack Aga om Sverige-kampen.

– Jeg satser på at vi tar dem.

Det er de to beste lagene i gruppen som går videre, og ingenting er endelig avgjort ennå. Tyskland er likevel uten mulighet til å gå videre til semifinale. Det samme gjelder Russland.

Tidligere på kvelden spilte Polen og Russland 29-29. Tyskland - Sverige endte med seier til svenskene 25-21.

Semifinaler, kamp om 5.-plassen og finale og bronsekamp spilles i Budapest til helgen.

Sportsnyheter

Da supertalentene trollbandt Norge: – Jeg har prøvd å slette det fra minnet

For ti år siden herjet to 17-åringer med erfarne landslagsspillere i cupfinalen, og lørdag stod duoen ansikt til ansikt i mesterligafinalen. Der var de toneangivende for hvert sitt lag.

Siste nytt

 • Mbappé feiret ny kontrakt med hattrick

  Kylian Mbappé strålte etter å ha kunngjort at han blir værende i Paris. Den franske stjernen feiret ny PSG-kontrakt med hattrick i 5-0-seieren over Metz.

  – Jeg er veldig glad for å bli værende i Frankrike. I Paris, i min by, sa Mbappé til tilskuerne på Parc des Princes da han før kampstart holdt opp en trøye med "Mbappé 2025" på ryggen.

  Mbappé forlenger med Paris Saint-Germain fram til 2025 og skroter en gigantovergang til Real Madrid.

  Kanskje var det noen tusen kilo med press som forsvant fra skuldrene hans. Da kampen kom i gang, herjet Mbappé og de andre storstjernene i PSG. Først satte Mbappé inn 1-0 etter assist fra Angel di Maria etter 25 minutter, før Lionel Messi viste klasse bare to minutter senere.

  Kylian Mbappé
  Foto: FRANCOIS NASCIMBENI / AFP
 • Norge straffet i undertall – tapte mot Tsjekkia

  De norske ishockeygutta holdt følge med storfavoritt Tsjekkia i spill fem mot fem, men tapte VM-kampen 1-3 etter nye problemer i undertall.

  Tsjekkia startet VM på skuffende vis, men har hevet seg etter at blant andre NHL-profil David Pastrnak kom inn i troppen. Norge øynet håpet om en sjokkseier, men i stedet ble det tap nummer sju på rad mot Tsjekkia.

  Men de norske gutta holdt godt følge med Tsjekkia så lenge alle spillere var på isen. I rent fem-mot-fem-spill ble det 0-0.

  – Det er litt sånn det er. Det er jevnt i alle kampene og vanskelig å score i fem mot fem. Så det gjelder å holde seg unna utvisningsboksen, sa Norges Andreas Martinsen til Viaplay.

  Norge sliter nemlig i undertall. Så langt i VM har over 1 av 3 undertallsperioder endt med baklengsmål. Det gjentok seg lørdag. To undertall og ett tsjekkisk straffeslag ga 3-0 før Ludvig Hoff reduserte i tredje periode. Det ble det eneste norske målet tross flere sjanser.

  Roman Cervenka kunne sette inn 4-1 i et tomt norsk bur halvannet minutt før full tid.

  – Det er mye bra som vi bare må ta med oss. Vi spiller mot et av verdens beste hockeylag, sa Martinsen.

  Søndag venter Sverige for Norge.

  Finland Hockey Worlds
  Foto: Jussi Nukari / AP
 • La Liga klager mot Mbappé-kontrakt: – Skandaløst

  Kylian Mbappé (23) har valgt å bli i Paris Saint-Germain i stedet for å gå til Real Madrid, opplyser klubbens president. Det får La Liga til å reagere.

  Nå klager den spanske ligaen mot Uefa, franske myndigheter og EU.

  La Liga skriver at det er skandaløst at en klubb som Paris Saint-Germain kan forlenge med en av sine best betalte spillere tross tap på over 2 milliarder kroner sist sesong.

  – Denne typen avtaler er et angrep på den økonomiske stabiliteten i europeisk fotball og setter flere hundre tusen arbeidsplasser og sportens integritet i fare, skriver La Liga i en uttalelse.

  La Liga påpeker at Det europeiske fotballforbundet (Uefa) tidligere har straffet PSG etter klager fra La Liga. Straffen er senere omgjort av Idrettens voldgiftsrett (CAS).

  – PSG tar på seg en umulig investering med tanke på at klubben har uakseptable lønnskostnader og hadde store økonomiske tap de forrige sesongene. Det er brudd på Uefa-regler og franske økonomiske regler, skriver La Liga.

  La Liga skriver at dette viser at statseide klubber ikke respekterer eller vil respektere reglene i fotballen.

  Mbappé sa sist sommer at han ville bort fra PSG, og Real Madrid ønsket å hente ham. Lørdag ble det kjent at han i stedet forlenger med PSG fram til 2025.

  France Soccer League One
  Foto: Michel Spingler / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste