NRK Meny
Normal

Norge ville flytte skandalerennet for tre dager siden

ØSTERSUND (NRK.no): Allerede torsdag forsto det norske trenerteamet at det nærmest ville bli umulig å arrangere renn i Østersund søndag. De ba om å få dem flyttet, men ble ikke hørt.

Synnøve Solemdal

Norges Synnøve Solemdal (t.v.) og Ukrainas Valj Semerenko i vindværet under søndagens jaktstart.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Ingen i det norske støtteapparet ble overrasket da vinden stoppet søndagens to renn i Østersund, de var i stedet frustrerte og oppgitte.

– Hadde man lest værmeldingen bedre hadde det vært fullt mulig å avvikle alle rennene i løpet av torsdag, fredag og lørdag, sier herretrener Espen Nordby Andersen til NRK.no.

Vinden river i den røde boblejakka til nordmannen, mens snøføyka står på skiskytterstadion i Østersund. Dette var han imidlertid foreberedt på.

– Vi visste at det ville bli vanskelige forhold, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Østersund

KØ: Nesten hele feltet var i strafferunden etter andre skyting i Østersund. Slik så det ut. Før den fjerde skytingen ble rennet stoppet på grunn av de vanskelige vindforholdene.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Ville se an forholdene

Etter at det norske teamet hadde studert langtidsvarselet torsdag kontaktet de Østersund-arrangøren og Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Beskjeden fra den norske leiren var klar: Kjør sprint for både damer og herrer fredag og jaktstart for begge kjønn lørdag.

Slik gikk det imidlertid ikke. Arrangøren og IBU tvilholdt på det oppsatte programmet med sprint kvinner fredag og sprint herrer lørdag.

Espen Andersen

OPPGITT: Herretrener Espen Nordby Andersen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi fikk beskjed om at de ville se an forholdene og at det var utfordringer knyttet til sendetid på TV hvis de flyttet renn. Det er forståelig nok, men noen ganger må man ta grep, sier Nordby Andersen.

TV-tid

IBU mener det ville blitt for enkelt å endre konkurranseprogrammet på bakgrunn av en langtidsvarsel.

– På torsdag så vi for eksempel at det ble langt bedre forhold enn meldt, sier kommunikasjonssjef i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Peer Lange, tli NRK.no.

Han understreker også utfrodringen med TV-tid.

– Hvis vi flytter renn mister vi ofte muligheten til å vise det på TV, forklarer han.

– Dumt

Dermed fulgte man det opprinnelige programmet og gjorde et forsøk på å avslutte med to jaktstarter søndag.

Det gikk dårlig og sesongens første verdenscuprunde endte med frustrasjon hos trenere og utøvere.

– Det var for dumt å arrangere renn i dette været, sier Norges kvinnetrener Egil Gjelland.

– Det er ikke sånn vi ønsker at skiskyting skal fremstå, sier Ann Kristin Aafedt Flatland som lå på 2.-plass da kvinnenes jaktstart ble stoppet.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal