Norge vil endre regelen som holder Svindal ute

Landslagstrener Håvard Tjørhom ber Det internasjonale skiforbundet (FIS) endre regelen som satte sesongpunktum for Aksel Lund Svindal.

Svindal

DROPPET SESONGEN: Aksel Lund Svindal står over resten av sesongen for å ikke få dårligere ranking og startposisjon.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Aksel Lund Svindal gjorde et sensasjonelt comeback fra akillesskaden da han kjørte ned til 6.-plass i både super-G og utfor i VM.

Håvard Tjørhom

MØTER: Landslagstrener Håvard Tjørhom vil endre på regelen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Nordmannen valgte likevel å droppe resten av sesongen.

Årsaken var hovedsakelig den kompliserte FIS-regelen, som gjorde at Svindal fikk dårligere startposisjoner og ranking neste sesong om han vendte tilbake til verdenscupen (se faktaboks).

– Dette gjelder også (Bode) Miller og (Erik) Guay, som er profilerte løpere. Men regelendringer er lange prosesser. Det må skje på sommeren under FIS-møtene, sier landslagstrener Håvard Tjørhom til NRK.

– Vi har hatt møte med renndirektør Markus Waldner i FIS. Men regelverket er ganske klart, og det er ikke så mye har vi fått gjort, egentlig, sier han.

– Et tankekors

NRKs ekspertkommentar Marius Arnesen mener i likhet med Tjørhom at tiden er moden til å se på reglene.

– Helt klart. Dette er en regel som bør endres. Samtidig er det viktig at man kommer opp med et godt alternativ og at en slik regelendring blir gjort på en rettferdig måte for alle,

Marius Arnesen.

VIL ENDRE: NRKs ekspertkommentator Marius Arnesen vil at FIS ser på regelen.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

understreker han.

– Det er likevel et tankekors at en av verdens beste fartsalpinister velger å stå over resten av sesongen av rent taktiske årsaker, sier Arnesen.

Lover ingenting

Ana Jelusic, tidligere alpinist og pressekontakt i FIS, lover imildertid ingen oppmykning eller endring av regelen med det første.

– Det er foreløpig ingen planer om å endre reglene, og de kan uansett ikke endres i sesong, sier hun til NRK.

– Han (Svindal) fikk mulighet til å komme tilbake, for å se om han var i stand til å konkurrere i VM. Det er hans valg om han vil fortsette, og det er ikke regelen som tvinger ham til å la være, sier Jelusic.

– Men han ville hatt begrensede muligheter for en god startposisjon neste sesong?

– Han ville uansett ikke fått den samme startposisjonen, siden han mister fire plasser. Men dette blir en vurdering for hver enkelt utøver. Du risikerer å miste noen plasser, men samtidig har du gode muligheter til å ta mange poeng når du velger å komme tilbake.

Siste nytt

 • Mikkelsen i teten i Rally Sweden

  Andreas Mikkelsen er sammen med Esapekka Lappi nummer to i Rally Sweden. Han er 54,5 sekunder bak sammenlagtleder Ott Tänak før søndagens avslutning. Rally Sweden rundes da av med tre fartsprøver.

  Mikkelsen
  Foto: Micke Fransson / TT / NTB scanpix
 • Sala gravlagt etter flystyrt

  Over 3000 mennesker møtte opp i fotballlspilleren Emiliano Salas begravelse i hjembygden hans i Argentina. Sala omkom da flyet som skulle frakte ham fra Nantes til sin nye hjemby og klubb Cardiff, styrtet 21.januar.

  Salas begravelse
  Foto: JUAN MABROMATA / AFP
 • Horneland med sin første RBK-seier

  Rosenborg hadde få problemer mot svenske Sundsvall i lørdagens treningskamp i Abrahallen. I Eirik Hornelands første seier som RBK-trener ga ikke trønderne seg før det sto 5-1 på måltavla. Tidligere lørdag vant Stabæk 2-1 over Strømmen, mens Kristiansund slo Ranheim 3-2.

  Eirik Horneland
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal