Hopp til innhold

Slovensk fysioterapeut reddet stafetten for Norge på utrolig vis

Det så ut stafetten var over før den hadde begynt da Marte Olsbu Røiseland manglet en avgjørende del på våpenet på første skyting. Men et iskaldt hode og en slovensk fysioterapeut var med på å redde OL-gullet for Norge.

Norge og hjelper stafett

GULLJUBEL: Norges lag med Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø fikk hjelp av Slovenias fysioterapeut Ula Hafner da de tok OL-gull på blandet stafett.

Foto: AP/Privat

Er det allerede over for Norge? lurte NRKs kommentatorduo på da Marte Olsbu Røiseland ble liggende lenge og skru på våpenet på matta under Norges aller første skyting.

Det var ingen som forstod helt hva som skjedde. Etter å ha tatt seg god tid, fikk Røiseland likevel til slutt ned alle blinkene ved bruk av bare ett ekstra skudd – til tross for krevende forhold.

– Da jeg gikk til start, så kom fysioterapeuten vår Ragnar bort til meg og sa at noen hadde sagt at jeg hadde mistet noe på våpenet mitt. Jeg sjekka det, og jeg hadde to magasin og seks ekstraskudd, og alt var som det skulle, etter det jeg så, forklarer hun til NRK.

Men så ute på den første runden fikk hun beskjed at hun hadde mistet irisen, altså siktet, på våpenet sitt. En del man er helt avhengig av å ha for å kunne skyte. Ingen vet hvordan det skjedde.

– Jeg har aldri opplevd det før, sier Røiseland.

Marte Olsbu Røiseland måtte fikse på våpenet på første skyting.

Gravde frem del fra snøen

Og det her redningskvinnen(e) til Norge kommer inn i bildet. For den slovenske skiskytteren Polona Klemencic så delen falle av, og fortalte det til lagets fysioterapeut Ula Hafner. Hun snakket med Norge, men de fant ikke ut av feilen.

På vei tilbake så jeg noe sort i snøen, og gravde det fram og fikk gitt det til det norske støtteapparatet. Det tok vel halvannet minutt etter start før de hadde det, forteller Hafner til NRK.

Beijing Olympics Biathlon

FIKSET: Marte Olsbu Røiseland måtte skru på en del på våpenet før hun kunne skyte.

Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Skytetrener Patrick Oberegger fikk da lagt irisen på riktig matte på standplass, og gitt beskjed til utøveren sin. På toppen av det hele klarte Røiseland å brekke staven like før skyting.

– Det var så mye, tror jeg aldri har brukket en stav før, sier hun, og forklarer videre:

– Jeg har nesten aldri skrudd av irissiktet før heller, og det var så sykt mange runder. Den ble jo aldri skrudd inn, og jeg bare skrudde og skrudde og skrudde. Det tok aldri slutt! Men nå har jeg opplevd det, og det var en god bekreftelse på at så lenge du klarer å ha fokuset på rett plass så går det greit. Stress er vår verste fiende.

Jeg må si at Marte var helt rå, hun beholder roen, starter med å skru den på, setter fire gode skudd og jeg er veldig imponert i dag, sier Oberegger.

Perfekt spurttaktikk

Røiseland sendte Tiril Eckhoff ut i ledelse, men hun måtte ut i tre strafferunder. Norge var ikke det eneste laget som sleit i forholdene, og da Tarjei Bø sendte lillebror ut på ankeretappen, var Norge fortsatt med i medaljekampen.

Johannes Thingnes Bø satt det avgjørende ekstraskuddet på siste stående, og perfekt taktikk, gjorde at han kom seg forbi både Frankrike og Russland i spurten og sikret norsk gull.

– Det var faktisk et drømmescenario, mener Thingnes Bø, som ikke fikk klemme lagkameratene før han fikk munnbindet utdelt av storebroren.

Johannes Thingnes Bø spurtet Norge til gull på blandet stafett.

– Det å krysse mållinjen først som ankermann for Norge, det er noe jeg vil huske resten av livet. Jeg gjør det på den største scenen, sammen med broren min og Tiril og Marte. En fantastisk dag, sier Thingnes Bø.

Og det mye takket være en fysioterapeut fra Slovenia. Laget hennes endte sist, men hun fikk takk fra en rekke norske personer.

Jeg er glad jeg fant det, og glad for å hjelpe. Da Johannes Thingnes Bø krysset mållinjen, ble jeg glad for dem. Jeg vet at uten irisblender ville Norge fått det veldig vanskelig i dag, forteller Hafner.

Siste nytt

 • Bierhoff ferdig som tysk fotballdirektør etter VM-fiaskoen

  Oliver Bierhoffs kontrakt som direktør i Det tyske fotballforbundet er terminert etter at det ble exit i gruppespillet under fotball-VM i Qatar.

  Det er det andre VM-sluttspillet på rad at Tyskland ikke makter å ta seg til cupspillet.

  Det tyske fotballforbundet opplyser mandag at det er felles enighet mellom partene om å terminere Bierhoffs kontrakt.

  Avtalen hadde i utgangspunktet varighet til 2024.

  (NTB)

  WCup Germany Soccer
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Utsatt utforrenn fra Beaver Creek flyttet til Val Gardena

  Verdenscuprennet i utfor som skulle vært avholdt i Beaver Creek er flyttet til Val Gardena.

  Det annonserte Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) mandag. Rennet skulle ha blitt gjennomført 3. desember.

  Det nye rennet vil bli avholdt 15. desember. Dagen etter blir det super-G, etterfulgt av enda et utforrenn på lørdagen i Val Gardena.

  Det opprinnelige rennet ble utsatt grunnet snø og mye vind.

  APTOPIX WCup Mens Super-G Skiing
  Foto: Robert F. Bukaty / AP
 • Brasil hyllet kreftsyke Pelé etter å ha sikret kvartfinale

  Brasil holdt lekestue og sikret kvartfinalespill i fotball-VM. Etter kampen sendte brasilianerne en hilsen til Pelé.

  Etter kampslutt fikk Neymar og lagkameratene et Pelé-banner ned på banen, der de flokket seg rundt det.

  – Vi ser at Pelé får sin fortjente hyllest. Det er vakre scener, slår NRKs kommentator Christian Nilssen fast.

  – Det er jo den evige inspirasjonen for alle som spiller fotball i Brasil. Godt å se at de fått hyllet han etter kampen, sier NRKs ekspert Tete Lidbom i studio etter kampen.

  Det har vært mange spekulasjoner om tilstanden til fotballikonet den siste uken, men søndag kveld tok barna hans til ordet.

  De forteller han har pådratt seg korona, men sier likevel at han fortsatt blir behandlet for kreft. Han forventes å forlate sykehuset i São Paulo etter hvert.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste