Norge vant bronse i ny OL-disiplin – ble samtidig historiske

Alpingjengen kjørte inn til bronse i nattens lagkonkurranse. Aldri før har en nasjon tatt 38 medaljer under et vinter-OL.

Alpingjengen kjørte inn til bronse i nattens lagkonkurranse. Aldri før har en nasjon tatt 38 medaljer under et vinter-OL.

Norge slo med det USAs rekord fra Vancouver for åtte år siden, med 37 pallplasser i et vinter-OL.

– Vi hadde en felles målsetting for troppen på 30 medaljer hvorav 10 i gull. Det betyr at resultatene i dette OL overgår våre tidligere forventninger, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Bronsemedaljen forbedret også en ny rekord for de norske alpinistene med seier over Frankrike. Den sjuende alpintmedaljen i Pyeongchang er to mer enn det nest beste OL. Det kom under OL på Lillehammer og ga fem medaljer – ett gull, to sølv og to bronse.

NRK-ekspert Lars Elton Myhre er overrasket over hvor bra Norge gjorde det i natt.

– Norge var ikke blant de største favorittene. Vi fikk en gunstig trekning i de to første rundene, og i semifinalen kjørte vi veldig bra. Finaleplassen var under rekkevidde, det sto om marginer, sier han.

Norge

VANT BRONSEMEDALJE: Norge tok sin 38. medalje i lagkonkurransen i natt.

Foto: Martin Bernetti / AFP

Østerrike ble for sterke

Etter å ha feid OUR (Russland) av banen i åttendedelsfinalen, ble det vanskeligere mot Storbritannia. Etter to seiere og to tap gikk Norge videre på tid. Bare 21 hundredeler foran britene.

I semifinalen ventet storfavoritten Østerrike.

Kristin Lysdahl tapte mot Katharina Liensberger i første par, før Leif Kristian Nestvold-Haugen vant mot Michael Matt. Men med to tap på rappen etter det, måtte Norge kapitulere, og gjøre seg klar til bronsefinale mot Frankrike.

Pyeongchang 2018 Winter Olympics

IMPONERTE: Leif Kristian Nestvold-Haugen imponerte stort i sitt siste par.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Nestvold-Haugen avgjorde

I finalen lå Norge bak Frankrike, da Nestvold-Haugen var igjen i siste par på toppen av bakken. Han taklet presset strålende og kjørte Norge inn til bronsen, 12 hundredeler foran Frankrike. Dette er Norge sin 38. medalje under OL i Pyeongchang.

– Jeg visste jeg måtte vinne. Vi skulle ikke dra herfra uten medalje, sier Nestvold-Haugen til NRK.

I finalen klarte Sveits å beseire Østerrike, etter at Marco Schwarz kjørte ut i den siste duellen.

– Sveits var helt rå i dag, sier Lars Elton Myhre.

Det norske laget besto av Nina Haver-Løseth, Kristin Lysdahl, Maren Skjøld, Sebastian Foss-Solevåg, Leif Kristian Nestvold-Haugen og Jonathan Nordbotten.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Norsk gull i para-vm

  Eirik Bye tok inn 40 sekund på den siste etappen, gjekk forbi Frankrike heilt på slutten og sikra Norge gull i open klasse i stafett i para-VM.

  Trygve Larsen, Håkon Olsrud og Vilde Nilsen gjekk dei første etappene.

 • Syk Skarstein dropper stafetten

  Birgit Skarstein har pådratt seg vond hoste, og Norge har trukket laget fra mixed stafetten i para-VM. Norge stiller lag i åpen klasse, og stiller med Trygve Toskedal Larsen, Håkon Olsrud, Vilde Nilsen og Eirik Bye. Stafetten starter klokken 20.

  Birgit Skarstein
  Foto: Kathrine Baldishol / Norges Skiforbund
 • Ustjugov vraket til lagsprinten

  Russland stiller med Gleb Retivykh og Alexandr Bolsjunov i søndagens VM-lagsprint. Dermed er Sergej Ustjugov vraket. Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo er som ventet tatt ut på det norske laget.

  NORDIC-SKI-WORLD-MEN-CROSS-COUNTRY
  Foto: BARBARA GINDL / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal