Hopp til innhold

Norge tok historisk hoppmedalje: – Denne bronsen betyr veldig mye for meg

SEEFELD/OSLO (NRK): Norge tok VM-bronse i den aller første lagkonkurransen i hopp for kvinner. Hos VM-debutant Ingebjørg Bråten tok følelsene overhånd etter det som ble en svært spesiell dag for hennes del.

VM ski 2019. Hopp kvinner, laghopp

PÅ PALLEN: Historisk VM-bronse til det norske hopplaget. Ingebjørg Saglien Bråten (t.v.), Silje Opseth, Maren Lundby og Anna Odine Strøm.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Jeg gjorde mine to beste hopp i dag. Denne bronsen betyr veldig mye for meg. Det er helt sykt, sier Bråten mens gledestårene triller.

VM-debutant Ingebjørg Bråten var nemlig ekstra spent før tirsdagens historiske lagkonkurranse.

Hun deltok i sitt første verdenscuprenn denne sesongen, og hadde en 17.-plass som sin beste plassering før Seefeld. For litt over to uker siden ble også Norge nummer seks i den siste lagkonkurransen før VM.

Da falt Bråten etter å ha fått et utslag på skien etter sitt hopp i andre omgang.

Nervene så imidlertid ut til å være borte da 19-åringen satte utfor i 1. omgang. 96 meter var absolutt godkjent lengde. I 2. omgang ble det 90 meter.

VM på ski Seefeld 2019. Hopp lag Kvinner

KONGELIG MØTE: Hopplaget i møte med kong Harald og dronning Sonja etter bronsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Betydde mye for familien

Bråten var på forhånd ansett som Norges svakeste ledd i lagkonkurransen, men hopperen overbeviste etter hvert NRKs ekspert.

– Hun hopper sine absolutt beste hopp når det gjelder som mest. En kjempeprestasjon, sa NRK-ekspert Johan Remen Evensen.

Broren til bronsevinneren, Knut Anders Bråten, sier at VM-medaljen betyr mye for familien også av en annen grunn.

– I dag er det elleve år siden pappa døde. Det å ta bronse på en sånn dag, det er stort. Så stort at jeg har ikke ord. Han er nok med oss her i dag. Vi har hatt han i hjertene, hodene og tankene våre i dag.

– Helt rått

Det ble en svært spennende konkurranse tirsdag, der Norge etter hvert kjempet om medaljene med favoritten Tyskland og Østerrike.

Det norske laget var på 2.-plass bak Tyskland etter 1. omgang.

Maren Lundby avsluttet omgangen for Norges del med et rått svev på hele 108 meter. Det var også ny bakkerekord i VM-bakken (se video).

– Herregud, det er helt rått det de andre driver med. Da kunne ikke jeg være noe dårligere. Det kjentes bra ut. Flaks at jeg holdt meg på beina, sa Lundby til NRK etter rekordhoppet.

VM ski 2019. Hopp kvinner, laghopp

Spennende avslutning

Utover i andre omgang falt Norge ned til 3.-plass i lagkonkurransen, og før Maren Lundbys siste hopp stod det i realiteten om bronsen.

I det andre hoppet ble det 100,5 meter på Lundby, og dermed var VM-medaljen sikret. Tyskland tok gull, mens Østerrike sikret sølvet. Norge var til slutt 22 poeng bak det tyske laget.

– Jeg har ikke ord. Det å stå her som et lag og ta en medalje ... Jeg er så imponert over hele laget, sier Silje Opseth til NRK.

– Vi har vunnet bronsemedaljen. Dette hadde vi ikke trodd i det hele tatt, sier Anna Odine Strøm.

Landslagstrener Christian Meyer var overlykkelig over den historiske bronsemedaljen.

– Dette er stort. Jeg har holdt på med dette siden 2011. At vi skal få til fire jenter som står her og jubler sammen, det er en ubeskrivelig følelse.

Middag med kongen

Tirsdag kveld ventet en middag med kong Harald for hoppjentene med Maren Lundby som kongens borddame.

– Det her blir det mest nervepirrende i løpet av hele dagen, det sier litt. Jeg håper jeg rekker å skifte, så jeg ser sånn noenlunde ut. Det blir sikkert veldig hyggelig. Jeg regner med at det blir en del prat om skihopping, sa Lundby til NRK.

24-åringen beskriver VM-bronsen som «helt fantastisk».

– Vi hadde ikke turt å håpe på en medalje i dag. Men når det blir det, blir det en enda større overraskelse. Gleden er veldig stor.

 • Onsdag skal Lundby hoppe for en ny medalje. Kvinnenes individuelle renn begynner klokken 16.15.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Amerikansk sportsjournalist død i Qatar

  Den kjente amerikanske sportsjournalisten Grant Wahl (48), som dekket fotball-VM i Qatar, er død.

  – NPR kan bekrefte dødsfallet til sportsjournalist Grant Wahl. Han døde i dag i Doha i Qatar, mens han dekket kvartfinalen mellom Argentina og Nederland, skriver NPR-journalist, Russel Lewis på Twitter.

  Journalisten fikk mye oppmersomhet da han tidligere i mesterskapet forsøkte å ta seg inn på stadioen med en regnbuefarget t-skjorte på seg. Han ble imidlertid stoppet på vei inn.

 • Wiklund med seier i verdenscupen

  Ragne Wiklund vant fredagens verdennscup-løp i Calgary.

  Hun tok en suveren seier med tiden 3.56,94.

  Wiklund har vært i strålende form og levert 1. plass, 3. plass og nå 1. plass i verdenscupen denne sesongen.

  Norske verdenscupseirer for kvinner i skøyter før denne sesongen:

  Bjørg Eva Jensen vant den første 3000-meteren som ble gått i kvinnenes verdenscup i 1985/86-sesongen (også samme sesongen man startet opp med verdenscup). Vant 3000-meteren i Inzell (Tyskland) 5. januar 1986. Edel Therese Høiseth vant så 1000 meter i Roseville (USA) 23. februar 1996 og 1000 meter i Calgary (Canada) 30. januar 2000.

  Ragne Wiklund smiler og vinker med den ene hånda samtidig som hun bøyer seg ned.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen
 • Southgate: Sterling blir involvert mot Frankrike

  Raheem Sterling er tilbake i Qatar og vil få en rolle i Englands VM-kvartfinale mot Frankrike lørdag, opplyste Englands landslagssjef Gareth Southgate.

  Sterling forlot VM-troppen etter at innbruddstyver hadde tatt seg inn i hjemmet hans. Fredag var han tilbake i Qatar.

  – Han vil bli involvert i morgen. Hva det blir til, må vi bestemme oss for, sa Gareth Southgate, ifølge Sky Sports.

  – Det er flott at han er tilbake med oss. Han ønsket å trene i dag. Normalt ville vi ikke gjort det når man har vært på en lang flyreise. Det var en lett økt, så det var ikke noe risiko i det, sa Southgate.

  Sterling har spilt to kamper for England i VM og scoret ett mål.

  England møter Frankrike klokken 20 lørdag. (NTB)

  WCup England Soccer
  Foto: Abbie Parr / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste