Hopp til innhold

Norge tok historisk hoppmedalje: – Denne bronsen betyr veldig mye for meg

SEEFELD/OSLO (NRK): Norge tok VM-bronse i den aller første lagkonkurransen i hopp for kvinner. Hos VM-debutant Ingebjørg Bråten tok følelsene overhånd etter det som ble en svært spesiell dag for hennes del.

VM ski 2019. Hopp kvinner, laghopp

PÅ PALLEN: Historisk VM-bronse til det norske hopplaget. Ingebjørg Saglien Bråten (t.v.), Silje Opseth, Maren Lundby og Anna Odine Strøm.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Jeg gjorde mine to beste hopp i dag. Denne bronsen betyr veldig mye for meg. Det er helt sykt, sier Bråten mens gledestårene triller.

VM-debutant Ingebjørg Bråten var nemlig ekstra spent før tirsdagens historiske lagkonkurranse.

Hun deltok i sitt første verdenscuprenn denne sesongen, og hadde en 17.-plass som sin beste plassering før Seefeld. For litt over to uker siden ble også Norge nummer seks i den siste lagkonkurransen før VM.

Da falt Bråten etter å ha fått et utslag på skien etter sitt hopp i andre omgang.

Nervene så imidlertid ut til å være borte da 19-åringen satte utfor i 1. omgang. 96 meter var absolutt godkjent lengde. I 2. omgang ble det 90 meter.

VM på ski Seefeld 2019. Hopp lag Kvinner

KONGELIG MØTE: Hopplaget i møte med kong Harald og dronning Sonja etter bronsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Betydde mye for familien

Bråten var på forhånd ansett som Norges svakeste ledd i lagkonkurransen, men hopperen overbeviste etter hvert NRKs ekspert.

– Hun hopper sine absolutt beste hopp når det gjelder som mest. En kjempeprestasjon, sa NRK-ekspert Johan Remen Evensen.

Broren til bronsevinneren, Knut Anders Bråten, sier at VM-medaljen betyr mye for familien også av en annen grunn.

– I dag er det elleve år siden pappa døde. Det å ta bronse på en sånn dag, det er stort. Så stort at jeg har ikke ord. Han er nok med oss her i dag. Vi har hatt han i hjertene, hodene og tankene våre i dag.

– Helt rått

Det ble en svært spennende konkurranse tirsdag, der Norge etter hvert kjempet om medaljene med favoritten Tyskland og Østerrike.

Det norske laget var på 2.-plass bak Tyskland etter 1. omgang.

Maren Lundby avsluttet omgangen for Norges del med et rått svev på hele 108 meter. Det var også ny bakkerekord i VM-bakken (se video).

– Herregud, det er helt rått det de andre driver med. Da kunne ikke jeg være noe dårligere. Det kjentes bra ut. Flaks at jeg holdt meg på beina, sa Lundby til NRK etter rekordhoppet.

VM ski 2019. Hopp kvinner, laghopp

Spennende avslutning

Utover i andre omgang falt Norge ned til 3.-plass i lagkonkurransen, og før Maren Lundbys siste hopp stod det i realiteten om bronsen.

I det andre hoppet ble det 100,5 meter på Lundby, og dermed var VM-medaljen sikret. Tyskland tok gull, mens Østerrike sikret sølvet. Norge var til slutt 22 poeng bak det tyske laget.

– Jeg har ikke ord. Det å stå her som et lag og ta en medalje ... Jeg er så imponert over hele laget, sier Silje Opseth til NRK.

– Vi har vunnet bronsemedaljen. Dette hadde vi ikke trodd i det hele tatt, sier Anna Odine Strøm.

Landslagstrener Christian Meyer var overlykkelig over den historiske bronsemedaljen.

– Dette er stort. Jeg har holdt på med dette siden 2011. At vi skal få til fire jenter som står her og jubler sammen, det er en ubeskrivelig følelse.

Middag med kongen

Tirsdag kveld ventet en middag med kong Harald for hoppjentene med Maren Lundby som kongens borddame.

– Det her blir det mest nervepirrende i løpet av hele dagen, det sier litt. Jeg håper jeg rekker å skifte, så jeg ser sånn noenlunde ut. Det blir sikkert veldig hyggelig. Jeg regner med at det blir en del prat om skihopping, sa Lundby til NRK.

24-åringen beskriver VM-bronsen som «helt fantastisk».

– Vi hadde ikke turt å håpe på en medalje i dag. Men når det blir det, blir det en enda større overraskelse. Gleden er veldig stor.

 • Onsdag skal Lundby hoppe for en ny medalje. Kvinnenes individuelle renn begynner klokken 16.15.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Ryerson og Dortmund ute av cupen

  Julian Ryerson spilte hele kampen da Borussia Dortmund ble sendt ut av cupen borte mot Stuttgart.

  Hjemmelaget vant 2-0 og er klare for kvartfinale i den tyske cupen.

  Dit skal også Saarbrücken, som spiller på nivå tre. Tidligere i turneringen sjokkerte de med å slå ut Bayern München, og onsdag var det Eintracht Frankfurt – uten en skadet Jens Petter Hauge – som ble beseiret 2-0.

  Julian Ryerson
  Foto: THILO SCHMUELGEN / Reuters
 • McTominay sikret United-seier: Nærmer seg byrival City

  Scott McTominay ble den store helten for Manchester United med to scoringer i 2-1-seieren over Chelsea onsdag kveld.

  McTominay scoret kampens første mål tidlig i den første omgangen, men han og Manchester United måtte se at Cole Palmer utlignet til 1-1 like før pause.

  I kampens 69. minutt dukket McTominay opp igjen og scoret sitt andre mål med et kontant hodestøt.

  Dermed ble det en svært viktig seier for United, som nå ligger på sjetteplass og kun har tre poeng opp til byrival Manchester City på den viktige fjerdeplassen i Premier League.

  Det har stormet rundt United de siste dagene, etter at det kom frem at flere medier hadde blitt utestengt etter saker om misnøye i United-garderoben.

  Klubbens håp om avansement i Mesterligaen henger i en tynn tråd, men de står nå med fire seirer på de fem siste kampene i Premier League etter at de tapte 0-3 hjemme mot Manchester City i slutten av oktober.

  Da var de ni poeng bak byrivalen, men Manchester City har selv bare tatt seks poeng på de siste fem kampene. Onsdag kveld tapte de 0-1 borte mot Aston Villa.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Haaland og City senket av Aston Villa

  Aston Villas elleville hjemmeform fortsetter selv etter at Manchester City har vært på besøk. Med 1-0-seieren på Villa Park gikk også vertene forbi City på tabellen.

  Med fire kamper på rad uten seier, er Manchester City seks poeng bak serieleder Arsenal 15 kamper ut i sesongen. Liverpool og Aston Villa er henholdsvis fire og to poeng foran City.

  Erling Braut Haaland jubilerte med sin 50. Premier League-kamp, men han kom aldri nærmere scoring nummer 51 enn dobbeltsjansen han fikk etter ti minutter.

  Aston Villa-keeper Emiliano Martínez jublet som besatt etter at han reddet begge forsøkene til Haaland, og mer jubel skulle det bli for hjemmelaget.

  Kvarteret før slutt banket nemlig Leon Bailey inn kveldens første scoring, og det var nok til at Aston Villa tok sin 14. strake hjemmeseier i Premier League.

  Det er tangering av klubbrekorden for Unai Emerys mannskap.

  Erling Braut Haaland under Premier League-kampen borte mot Aston Villa
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal