Norge tok historisk hoppmedalje: – Denne bronsen betyr veldig mye for meg

SEEFELD/OSLO (NRK): Norge tok VM-bronse i den aller første lagkonkurransen i hopp for kvinner. Hos VM-debutant Ingebjørg Bråten tok følelsene overhånd etter det som ble en svært spesiell dag for hennes del.

VM ski 2019. Hopp kvinner, laghopp

PÅ PALLEN: Historisk VM-bronse til det norske hopplaget. Ingebjørg Saglien Bråten (t.v.), Silje Opseth, Maren Lundby og Anna Odine Strøm.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Jeg gjorde mine to beste hopp i dag. Denne bronsen betyr veldig mye for meg. Det er helt sykt, sier Bråten mens gledestårene triller.

VM-debutant Ingebjørg Bråten var nemlig ekstra spent før tirsdagens historiske lagkonkurranse.

Hun deltok i sitt første verdenscuprenn denne sesongen, og hadde en 17.-plass som sin beste plassering før Seefeld. For litt over to uker siden ble også Norge nummer seks i den siste lagkonkurransen før VM.

Da falt Bråten etter å ha fått et utslag på skien etter sitt hopp i andre omgang.

Nervene så imidlertid ut til å være borte da 19-åringen satte utfor i 1. omgang. 96 meter var absolutt godkjent lengde. I 2. omgang ble det 90 meter.

VM på ski Seefeld 2019. Hopp lag Kvinner

KONGELIG MØTE: Hopplaget i møte med kong Harald og dronning Sonja etter bronsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Betydde mye for familien

Bråten var på forhånd ansett som Norges svakeste ledd i lagkonkurransen, men hopperen overbeviste etter hvert NRKs ekspert.

– Hun hopper sine absolutt beste hopp når det gjelder som mest. En kjempeprestasjon, sa NRK-ekspert Johan Remen Evensen.

Broren til bronsevinneren, Knut Anders Bråten, sier at VM-medaljen betyr mye for familien også av en annen grunn.

– I dag er det elleve år siden pappa døde. Det å ta bronse på en sånn dag, det er stort. Så stort at jeg har ikke ord. Han er nok med oss her i dag. Vi har hatt han i hjertene, hodene og tankene våre i dag.

– Helt rått

Det ble en svært spennende konkurranse tirsdag, der Norge etter hvert kjempet om medaljene med favoritten Tyskland og Østerrike.

Det norske laget var på 2.-plass bak Tyskland etter 1. omgang.

Maren Lundby avsluttet omgangen for Norges del med et rått svev på hele 108 meter. Det var også ny bakkerekord i VM-bakken (se video).

– Herregud, det er helt rått det de andre driver med. Da kunne ikke jeg være noe dårligere. Det kjentes bra ut. Flaks at jeg holdt meg på beina, sa Lundby til NRK etter rekordhoppet.

VM ski 2019. Hopp kvinner, laghopp

Spennende avslutning

Utover i andre omgang falt Norge ned til 3.-plass i lagkonkurransen, og før Maren Lundbys siste hopp stod det i realiteten om bronsen.

I det andre hoppet ble det 100,5 meter på Lundby, og dermed var VM-medaljen sikret. Tyskland tok gull, mens Østerrike sikret sølvet. Norge var til slutt 22 poeng bak det tyske laget.

– Jeg har ikke ord. Det å stå her som et lag og ta en medalje ... Jeg er så imponert over hele laget, sier Silje Opseth til NRK.

– Vi har vunnet bronsemedaljen. Dette hadde vi ikke trodd i det hele tatt, sier Anna Odine Strøm.

Landslagstrener Christian Meyer var overlykkelig over den historiske bronsemedaljen.

– Dette er stort. Jeg har holdt på med dette siden 2011. At vi skal få til fire jenter som står her og jubler sammen, det er en ubeskrivelig følelse.

Middag med kongen

Tirsdag kveld ventet en middag med kong Harald for hoppjentene med Maren Lundby som kongens borddame.

– Det her blir det mest nervepirrende i løpet av hele dagen, det sier litt. Jeg håper jeg rekker å skifte, så jeg ser sånn noenlunde ut. Det blir sikkert veldig hyggelig. Jeg regner med at det blir en del prat om skihopping, sa Lundby til NRK.

24-åringen beskriver VM-bronsen som «helt fantastisk».

– Vi hadde ikke turt å håpe på en medalje i dag. Men når det blir det, blir det en enda større overraskelse. Gleden er veldig stor.

 • Onsdag skal Lundby hoppe for en ny medalje. Kvinnenes individuelle renn begynner klokken 16.15.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Drømmescoring da Norge vant

  Norge J19 vant 4-0 mot Skottland i andre gruppespillskamp i U19-EM. Emilie Bragstad sendte Norge i ledelsen etter 20 minutter. Så doblet Anna Jøsendal ledelsen med en drømmetreff fire minutter senere. Jenny Olsen og Rikke Nygard scoret de øvrige målene.

 • Alaphilippe utklasset konkurrentene

  Julian Alaphilippe smadret konkurrentene og vant 14 sekunder foran Geriant Thomas på fredagens tempoetappe. Med det øker han avstaden i sammendraget, og er nå 1.26 foran briten. Thomas De Gendt kom på tredjeplass, 36 sekunder bak Alaphilippe.

  Tour de France - The 27.5-km Stage 13 Individual Time Trial from Pau to Pau
  Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters
 • LSK anker boten

  Lillestrøm anker boten på 30 000 som de ble tilldelt for at kampen mot Mjøndalen 16. mai ble utsatt med 45 minutter. Klubben skriver det på sine hjemmesider, og stiller seg uforstående til at Doms- og sanksjonsutvalget i NFF ila eliteserieklubben bot.

  Eliteserien 2019, Mjøndalen - LSK (2-2)
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal