Hopp til innhold

Sikret VM-plassen i siste sekund – så ville ikke Berge si noe om framtiden

De norske gutta trengte ekstraomganger på å avgjøre mot Island. Men med bare ett sekund igjen på klokka avgjorde Harald Reinkind for Norge og sikret VM-plass neste år. Etter kampen var landslagssjef Christian Berge taus om fremtiden.

EHF 2022 Men's European Handball Championship - Placement Match 5/6 - Iceland v Norway

TAUS: Christian Berge ville ikke si noe om landslagsfremtiden etter å ha sikret norsk VM-plass neste år.

Foto: BERNADETT SZABO / Reuters

Kun seier mot Island ville sikre de norske håndballgutta plass i neste års VM i Sverige og Polen. Og det skulle ta mer tid enn noen kunne drømme om før kampen var avgjort.

Ved fulltid kunne ingen skille lagene og man måtte ty til ekstraomganger. Like før ekstraomgangene var ved veis ende så det ut til at det hele skulle avgjøres med straffekast.

Men Harald Reinkind utnyttet et øyeblikks uoppmerksomhet hos Islands keeper, og overrasket med et skudd som traff keeperens arm og gikk i mål med bare ett sekund igjen.

– Ingen vakker kamp

Etter kampen var det en strålende fornøyd landslagssjef som stilte til intervju.

– Gutta sloss og sloss. Det var sterkt å vinne. Vi var langt nede i kjelleren både etter kampen mot Russland og etter den mot Sverige. Dette var kanskje ikke noen vakker håndballkamp, sa landslagssjef Christian Berge til TV3.

Onsdag forsvant Norges mulighet for å komme med i cupspillet etter å ha tapt 23–24 mot Sverige.

Norge startet kampen bra og både forsvarsspillet og angrepet så ut til å gå på skinner. Og ved pause hadde Norge føringen 16–12.

Men i den andre omgangen begynte det å kladde for de norske gutta. Island tok mer og mer over kampen og hadde de norske gutta nærmest i knestående, men etter at Island bommet på åpen mål i siste sekund av ordinær tid sikret Norge ekstraomganger.

EHF 2022 Men's European Handball Championship - Placement Match 5/6 - Iceland v Norway

JUBLET: Sander Sagosen og de norske gutta kunne til slutt juble mot Island.

Foto: BERNADETT SZABO / Reuters

– En lettelse

Der fulgte lagene hverandre hele veien, men i siste liten sikret Reinkind seier 34–33.

Det blir som det alltid blir, tett, jevnt og med masse drama, også er vi heldige som har Reinkind som har gjort det mange ganger før, og avgjør på tampen. Det er viktig å slutte med seier, sier NRKs håndballekspert Håvard Tvedten.

Nå håper Tvedten at den sikrede VM-plassen vil gi ro i forberedelsene til mesterskapet i januar neste år.

Plasseringsmessig river ikke 5.-plass skinnet av pølsa, men å avslutte med seier er viktig for moralen. Det er mye tyngre å dra hjem med et tap i bagasjen. Nå slipper de å tenke mer på den VM-plassen, de slipper å drive med kvalifiseringsrunder. Det er en lettelse å se litt lengre fram, og få et lengre perspektiv, mener Tvedten.

Taus om fremtiden

I det mesterskapet er det ifølge ryktene ikke sikkert at Christian Berge er med som landslagstrener. Siden sommeren har han vært sterkt linket til trenerjobben i Kolstad.

Denne høsten har flere landslagsprofiler meldt overgang til Trondheimsklubben, blant annet Sander Sagosen. Men om Berge blir den neste profilen inn døra til den hardtsatsende klubben ville ikke landslagstreneren si noe om etter kampen.

– Jeg må nesten få slippe å svare på det. Jeg har en kontrakt med forbundet jeg forholder meg til, sa han til TV3 på spørsmål om han hadde ledet Norge for siste gang.

Berges avtale med Norges Håndballforbund gjelder til 2025. Han fikk jobben i 2014 og erstattet Robert Hedin. Han har ledet Norge til to VM-sølv (2017 og 2019) og én EM-bronse (2020).

I de tre siste mesterskapene under Berge ble ikke Norge bedre enn nummer fem.

Sportsnyheter

Eliteserien fotball 2022: Lillestrøm-Vålerenga

Krisen fortsetter for Vålerenga – kapteinen beklaget ydmykende tap

Vålerenga håpet å snu en vond trend i hatoppgjøret mot Lillestrøm, men i stedet ble avstanden opp til rivalen 13 poeng. Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation har likevel tillit til trener Dag-Eilev Fagermo.

Siste nytt

 • Roma vant serieligaen – slo «norske» Feyenoord 1–0 i finalen

  Roma og José Mourinho kunne onsdag juble som den første vinner av serieligaen.

  – Enten skriver man historie eller så gjør man det ikke. Vi gjorde det i dag. Jeg har vært i Roma i 11 måneder, og det øyeblikket jeg kom hit innså jeg at de ventet på noe som dette, sa Mourinho etter sin femte europacuptriumf.

  Et mål av Nicolo Zaniolo i første omgang avgjorde finalen mot Feyenoord i Tirana, men like mye matchvinner var keeper Rui Patrício, som tok fram noen meget gode redninger og holdt nullen selv om den nederlandske klubben presset kraftig i den andre omgangen.

  Fredrik Aursnes spilte hele kampen som Feyenoords midtbaneanker, mens Marcus Holmgren Pedersen ble spilte det siste kvarteret pluss tilleggstid. De greide ikke å avverge Roma-triumfen.

  – Du kan høre på fansen hvor mye dette betyr, klubbens første europacuptittel. Alle jobbet bakover i 2. omgang for å holde unna, sa Smalling til TV4 i lurvelevenet etter kampslutt.

  (NTB)

  Mourinho
 • AaFK snudde til seier mot Jerv

  Det så en stund ut til at Jerv skulle slå Aalesund på bortebane, men med to raske mål sent i kampen snudde hjemmelaget til seier og tre poeng.

  Isak Dybvik Määttä ble avgjørende da han på vakkert vis bøyde ballen i lengste hjørnet med ryggen mot mål ti minutter før slutt.

  Vinnermålet fullførte snuoperasjonen etter at Jerv tok ledelsen i det 65. minutt. Aral Simsir og Erik Brenden kombinerte fint da sistnevnte headet ballen over en utrusende Sten Grytebust og i mål.

  Etter 78 minutter var lagene likt. Simen Bolkan Nordli banket et frispark rett i mål da Jerv-keeper Øystein Øvretveit hadde forlatt sitt hjørne.

  Deretter avgjorde Määttä kampen med sin scoring to minutter senere. Det ga tre poeng og tok laget opp på en sterk 5.-plass på tabellen. Det skiller kun to poeng opp til medaljeplass for det nyopprykkede laget fra Sunnmøre.

  Eliteserien i fotball 2022: Aalesund - Jerv
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Ny Odd-nedtur etter sjansesløseri

  Odd sløste fryktelig foran mål og gikk på et nytt tap i Eliteserien fotball. Sandefjord kjempet seg til 1-0-seier borte.

  Keanin Ayer fikset scoringen etter vel et kvarters spill. Han headet ballen i mål etter et langt innlegg fra venstre. Hjemmelaget kunne ha forsvart seg bedre enn det gjorde.

  Etter scoringen var det Odd for det meste i resten av 1.-omgangen. Hjemmelaget misbrukte flere store sjanser.

  Odd har tapt fem av de seks siste kampene og står med ni poeng på like mange forsøk

  Eliteserien fotball 2022: Odd - Sandefjord
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste