Hopp til innhold

Sikret VM-plassen i siste sekund – så ville ikke Berge si noe om framtiden

De norske gutta trengte ekstraomganger på å avgjøre mot Island. Men med bare ett sekund igjen på klokka avgjorde Harald Reinkind for Norge og sikret VM-plass neste år. Etter kampen var landslagssjef Christian Berge taus om fremtiden.

EHF 2022 Men's European Handball Championship - Placement Match 5/6 - Iceland v Norway

TAUS: Christian Berge ville ikke si noe om landslagsfremtiden etter å ha sikret norsk VM-plass neste år.

Foto: BERNADETT SZABO / Reuters

Kun seier mot Island ville sikre de norske håndballgutta plass i neste års VM i Sverige og Polen. Og det skulle ta mer tid enn noen kunne drømme om før kampen var avgjort.

Ved fulltid kunne ingen skille lagene og man måtte ty til ekstraomganger. Like før ekstraomgangene var ved veis ende så det ut til at det hele skulle avgjøres med straffekast.

Men Harald Reinkind utnyttet et øyeblikks uoppmerksomhet hos Islands keeper, og overrasket med et skudd som traff keeperens arm og gikk i mål med bare ett sekund igjen.

– Ingen vakker kamp

Etter kampen var det en strålende fornøyd landslagssjef som stilte til intervju.

– Gutta sloss og sloss. Det var sterkt å vinne. Vi var langt nede i kjelleren både etter kampen mot Russland og etter den mot Sverige. Dette var kanskje ikke noen vakker håndballkamp, sa landslagssjef Christian Berge til TV3.

Onsdag forsvant Norges mulighet for å komme med i cupspillet etter å ha tapt 23–24 mot Sverige.

Norge startet kampen bra og både forsvarsspillet og angrepet så ut til å gå på skinner. Og ved pause hadde Norge føringen 16–12.

Men i den andre omgangen begynte det å kladde for de norske gutta. Island tok mer og mer over kampen og hadde de norske gutta nærmest i knestående, men etter at Island bommet på åpen mål i siste sekund av ordinær tid sikret Norge ekstraomganger.

EHF 2022 Men's European Handball Championship - Placement Match 5/6 - Iceland v Norway

JUBLET: Sander Sagosen og de norske gutta kunne til slutt juble mot Island.

Foto: BERNADETT SZABO / Reuters

– En lettelse

Der fulgte lagene hverandre hele veien, men i siste liten sikret Reinkind seier 34–33.

Det blir som det alltid blir, tett, jevnt og med masse drama, også er vi heldige som har Reinkind som har gjort det mange ganger før, og avgjør på tampen. Det er viktig å slutte med seier, sier NRKs håndballekspert Håvard Tvedten.

Nå håper Tvedten at den sikrede VM-plassen vil gi ro i forberedelsene til mesterskapet i januar neste år.

Plasseringsmessig river ikke 5.-plass skinnet av pølsa, men å avslutte med seier er viktig for moralen. Det er mye tyngre å dra hjem med et tap i bagasjen. Nå slipper de å tenke mer på den VM-plassen, de slipper å drive med kvalifiseringsrunder. Det er en lettelse å se litt lengre fram, og få et lengre perspektiv, mener Tvedten.

Taus om fremtiden

I det mesterskapet er det ifølge ryktene ikke sikkert at Christian Berge er med som landslagstrener. Siden sommeren har han vært sterkt linket til trenerjobben i Kolstad.

Denne høsten har flere landslagsprofiler meldt overgang til Trondheimsklubben, blant annet Sander Sagosen. Men om Berge blir den neste profilen inn døra til den hardtsatsende klubben ville ikke landslagstreneren si noe om etter kampen.

– Jeg må nesten få slippe å svare på det. Jeg har en kontrakt med forbundet jeg forholder meg til, sa han til TV3 på spørsmål om han hadde ledet Norge for siste gang.

Berges avtale med Norges Håndballforbund gjelder til 2025. Han fikk jobben i 2014 og erstattet Robert Hedin. Han har ledet Norge til to VM-sølv (2017 og 2019) og én EM-bronse (2020).

I de tre siste mesterskapene under Berge ble ikke Norge bedre enn nummer fem.

Siste nytt

  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal