NRK Meny
Normal

Norge til semifinale etter millimeterdrama: – Dette er drømmen

PYEONGCHANG (NRK): Dommeren måtte måle hvilken stein som var nærmest for å avgjøre vinneren. Nå skal Norge møte vertsnasjonen Sør-Korea i semifinale.

Norway's Rune Lorentsen

PRESIS: Skip Rune Lorentsen satte en perfekt siste stein i avgjørende runde. Da Slovakia bommet, sikret Norge seg en plass i semifinalen.

– Det var en utrolig lettelse. Nå var vi i semifinale i Torino i 2006 og nå har vi sjansen igjen. Nå skal vi ta den, sier en lettet Rune Lorentsen til NRK etter seieren.

For etter åtte runder var stillingen 6–6. Dermed måtte det en siste runde til for å avgjøre.

Etter at skip Lorentsen satte en millimeterpresis avslutning, sto Norge og Slovakia nærmest helt likt før slovakenes siste stein. Men da Dusan Pitoňák bommet på den avgjørende steinen måtte dommeren frem og måle steinene som lå i boet. Der ble det konstatert at Norge hadde vunnet.

– Det er liksom en skip sin oppgave å ordne opp i de situasjonene. Nå må vi bare vinne semifinalen, så er vi sikret medalje, sier Lorentsen.

Etter seieren var det en tydelig rørt gjeng på isen. Tårene trillet, mens det norske laget omfavnet hverandre. Etter kampen var det også en rørt landslagstrener som møtte NRK.

– Dette er drømmen. Vi har ventet på dette, sier Peter Dahlman.

rullestolcurling, tårene triller

RØRT: Tårene trillet etter at semifinaleplassen var sikret.

Foto: NRK

– Isen var skikkelig vanskelig

Det var tydelig at begge lag slet med forholdene i hallen i Pyeongchang. Lorentsen mener isen gjorde det vanskelig å spille.

– Når isen blir så vanskelig som den blir må man bare prøve og ta en sjans. Det blir bare å kjenne på det egentlig, sier Lorentsen.

Begge lag slet med flere av steinene. Enkelte kom ikke frem til boet i det hele tatt.

– Lagene slet med rim på isen. Isen forandret seg veldig i løpet av kampen, sier Dahlman.

Semifinale fredag

Norges lag møter Sør-Korea i Paralympics-semifinale fredag.

– Det blir en helt ny kamp. Alle lagene går nullstilt inn til kampen, sa Dahlman, før semifinalemotstanderen var klar.

– Hva tenker du om en kamp mot Sør-Korea?

– Det å spille mot Sør-Korea hadde vært gøy. Det er hjemmenasjonen og det ville blitt et stort trykk, sier Dahlman.

Fredag spiller Norge mot de sørkoreanske hjemmefavorittene samtidig med at Kina møter Canada i den andre semifinalen.

Lørdag spilles finale og bronsekamp.

Snudde kampen

Forutsetningene var klare før siste kamp i mellomspillet i rullestolcurling. Med seier mot Slovakia kunne Norge kvalifisere seg til semifinalen i Paralympics. Men Norge fikk en vanskelig start og lå under 5–2 halvveis.

I den siste ordinære runden hadde Norge tre steiner i boet før Slovakias siste stein. Men uten en guard så det fullt mulig ut for skip Pitoňák å ta ut to av Norges steiner. Det var derimot enklere sagt enn gjort. Det ble med én stein ut – dermed var stillingen 6–6 etter åtte runder.

– Norge stjeler to poeng. Det er helt fantastisk. Dette hadde jeg ikke særlig troa på, sa kommentator Kjetil Grinderud.

Da måtte det en siste runde til for å avgjøre kampen, der Norge leverte når det gjaldt som mest.

– Norge har millimeterne på sin side igjen. Det er helt utrolig, for en dag, utbrøt Grinderud etter at Norge hadde vunnet.

Siste nytt

 • Liverpool bestod testen

  Mange spådde en vrien bortekamp for Liverpool og det ble det også. Crystal Palace gav seg ikke, selv med ti mann etter Wan Bissakas røde kort, men i jakten på utligningen viste istedet Mohammed Salah og Sadio Mané frem kontringsfotball fra øverste hylle. Sistnevnte scoret, og doblet dermed ledelsen James Milner sørget for fra straffemerket før pause.

  salah
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Poengdeling på Aspmyra

  Oppgjøret mellom Bodø/Glimt og Odd i kveldens eliteserie i fotball endte 1-1. Kristian Fardal Opseth sendte hjemmelaget i føringen 22 minutter ut i første omgang, men fire minutter senere utlignet Espen Ruud på et frispark fra 18 meter. Odd hopper med det til en tiende plass på tabellen med sine 23 poeng. Bodø/Glimt er tre poeng bak på 12. plass etter 19 kamper.

  Kristian Fardal Opseth, Espen Ruud og Sondre Rossbach
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Gustav Valsvik vant «norsk» duell

  Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbreds Hertha Berlin vant 2-1 borte mot Gustav Valsviks Eintracht Braunschweig i den tyske cupen.

  Valsvik spilte hele oppgjøret. Det samme gjorde Jarstein mens Skjelbred ble sittende på Hertha-benken.

  Gustav Valsvik
  Foto: JULIAN STRATENSCHULTE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal