Norge til semifinale etter millimeterdrama: – Dette er drømmen

PYEONGCHANG (NRK): Dommeren måtte måle hvilken stein som var nærmest for å avgjøre vinneren. Nå skal Norge møte vertsnasjonen Sør-Korea i semifinale.

Norway's Rune Lorentsen

PRESIS: Skip Rune Lorentsen satte en perfekt siste stein i avgjørende runde. Da Slovakia bommet, sikret Norge seg en plass i semifinalen.

– Det var en utrolig lettelse. Nå var vi i semifinale i Torino i 2006 og nå har vi sjansen igjen. Nå skal vi ta den, sier en lettet Rune Lorentsen til NRK etter seieren.

For etter åtte runder var stillingen 6–6. Dermed måtte det en siste runde til for å avgjøre.

Etter at skip Lorentsen satte en millimeterpresis avslutning, sto Norge og Slovakia nærmest helt likt før slovakenes siste stein. Men da Dusan Pitoňák bommet på den avgjørende steinen måtte dommeren frem og måle steinene som lå i boet. Der ble det konstatert at Norge hadde vunnet.

– Det er liksom en skip sin oppgave å ordne opp i de situasjonene. Nå må vi bare vinne semifinalen, så er vi sikret medalje, sier Lorentsen.

Etter seieren var det en tydelig rørt gjeng på isen. Tårene trillet, mens det norske laget omfavnet hverandre. Etter kampen var det også en rørt landslagstrener som møtte NRK.

– Dette er drømmen. Vi har ventet på dette, sier Peter Dahlman.

rullestolcurling, tårene triller

RØRT: Tårene trillet etter at semifinaleplassen var sikret.

Foto: NRK

– Isen var skikkelig vanskelig

Det var tydelig at begge lag slet med forholdene i hallen i Pyeongchang. Lorentsen mener isen gjorde det vanskelig å spille.

– Når isen blir så vanskelig som den blir må man bare prøve og ta en sjans. Det blir bare å kjenne på det egentlig, sier Lorentsen.

Begge lag slet med flere av steinene. Enkelte kom ikke frem til boet i det hele tatt.

– Lagene slet med rim på isen. Isen forandret seg veldig i løpet av kampen, sier Dahlman.

Semifinale fredag

Norges lag møter Sør-Korea i Paralympics-semifinale fredag.

– Det blir en helt ny kamp. Alle lagene går nullstilt inn til kampen, sa Dahlman, før semifinalemotstanderen var klar.

– Hva tenker du om en kamp mot Sør-Korea?

– Det å spille mot Sør-Korea hadde vært gøy. Det er hjemmenasjonen og det ville blitt et stort trykk, sier Dahlman.

Fredag spiller Norge mot de sørkoreanske hjemmefavorittene samtidig med at Kina møter Canada i den andre semifinalen.

Lørdag spilles finale og bronsekamp.

Snudde kampen

Forutsetningene var klare før siste kamp i mellomspillet i rullestolcurling. Med seier mot Slovakia kunne Norge kvalifisere seg til semifinalen i Paralympics. Men Norge fikk en vanskelig start og lå under 5–2 halvveis.

I den siste ordinære runden hadde Norge tre steiner i boet før Slovakias siste stein. Men uten en guard så det fullt mulig ut for skip Pitoňák å ta ut to av Norges steiner. Det var derimot enklere sagt enn gjort. Det ble med én stein ut – dermed var stillingen 6–6 etter åtte runder.

– Norge stjeler to poeng. Det er helt fantastisk. Dette hadde jeg ikke særlig troa på, sa kommentator Kjetil Grinderud.

Da måtte det en siste runde til for å avgjøre kampen, der Norge leverte når det gjaldt som mest.

– Norge har millimeterne på sin side igjen. Det er helt utrolig, for en dag, utbrøt Grinderud etter at Norge hadde vunnet.

Siste nytt

 • LSK vant målrik serieåpning

  LSK Kvinner var på vei mot et svært overraskende tap hjemme mot Kolbotn i sesongåpningen. Så våknet den regjerende mesteren og snudde til 4-3-seier. Med 23 minutter igjen å spille var det gjestene Kolbotn som ledet 3-1, så kviknet LSK til. Først reduserte Guro Reiten til 2–3 etter 73 minutter, og deretter utlignet Emilie Haave to minutter senere. Ett minutt før slutt var snuoperasjonen komplett da Reiten satte inn sitt andre mål for dagen da hun scoret på straffe.

  Guro Reiten
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Gangnes blir servicemann

  Kenneth Gangnes måtte gi seg på landslaget før jul på grunn av skade, nå blir han landslagets nye servicemann. Gagnes tar over for østerrikeren Thomas Hörl, som gir seg etter ni år.

  – Det blir gøy å være med og bidra på en litt annen måte enn å hoppe selv, sier Gangnes.

  Kenneth Gagnes
  Foto: Frode Søreide / NRK
 • TV 2: Ødegaard starter mot Spania

  Martin Ødegaard får sjansen fra start borte mot Spania, skriver TV 2. Mohamed Elyounoussi, som ikke har hatt tillit i Southampton, henvises dermed til benken, ifølge kanalen. TV 2 melder at Lars Lagerbäck har tatt ut følgende lag: Rune Almenning Jarstein - Omar Elabdellaoui, Kristoffer Vassbakk Ajer, Håvard Nordtveit, Haitam Aleesami - Stefan Johansen, Markus Henriksen, Ole Selnæs, Martin Ødegaard - Joshua King, Tarik Elyounoussi.

  Ødegaard
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal