Norge tapte i siste sekund

Håvard Tvedten hadde muligheten til å avgjøre like før full tid. I stedet var det danskene som vant - på overtid.

Anders Eggert Jensen

Danskenes Anders Eggert Jensen jubler over straffemålet i siste spilleminutt, mens Steinar Ege (bakerst) fortviler.

NRK fulgte kampen direkte

Norge ledet hele kampen, men raknet i sluttminuttene i den viktige mellomrundekampen mot regjerende europamestere Danmark.

På stillingen 23-23 - et halvt minutt før slutt - hadde Håvard Tvedten muligheten til å sikre norsk seier og et skritt nærmere semifinalespill.

Men Tvedten bommet fra straffemerket, og danskene gikk straks opp i angrep.

Resultater/tabeller håndball-EM

Danskene i angrep

Danskene fikk straffekast i det sluttsignalet lød. Eggert Jensen tok straffen, og lobbet ballen over kampens beste spiller, Steinar Ege.

Dermed ble det 24-23 i dansk favør.

- Det er utrolig bittert. Jeg synes vi spiller bedre enn dem i 59 minutter og 59 sekunder. Det oppleves helt uvirkelig at det gikk som det gikk, sa en meget skuffet Håvard Tvedten til NRK.

Les mer: Kjelling skylder på dommerne

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ege og Mamelund fortviler

Erlend Mamelund blir avblåst like før sluttsignalet og Danmark får den avgjørende straffen.

Kjempestart

Norge spilte strålende i forsvar i den første omgangen, og ledet med fire mål til pause.

Anført av Erlend Mamelund, var de norske guttene bunnsolide i forsvar. De danske storskytterne måtte nøye seg med kun elleve nettkjenninger før hvilen.

Likevel var det mye å utsette på det norske angrepsspillet. De norske herrene slurvet mye i oppspillsfasen, og sløste vekk mange gode muligheter.

Håvard Tvedten

Håvard Tvedten kunne avgjøre kampen i norsk favør, men bommet fra straffemerket - halvminuttet før kampslutt.

Bunnsolid i forsvar

Den gode trenden i forsvar fortsatte i andre omgang. Danskene slet med å finne smutthull i det norske forsvaret, og ble flere ganger avblåst for passivt spill.

Norge utnyttet feilene fra danskene, og kontret inn fem mål i løpet av ti minutter.

Men midtveis i annen omgang ble den norske firemålsledelsen sakte men sikkert spist opp.

Etter 50 minutters spill lå danskene kun ett mål bak.

Spennende avslutning

De norske herrene pådro seg flere utvisninger, og slapp dermed danskene inn i kampen igjen. Fem minutter før slutt var stillingen 22-22.

Da valgte målvakt Steinar Ege å stenge det norske buret.

Veterankeeperen hadde ni redninger i løpet det siste kvarteret, og hindret danskene i å ta ledelsen i kampen, men det hjalp lite ettersom Danmark tok ledelsen for første gang i kampen i det kampen var slutt.

Landslagssjef Robert Hedin var en skuffet mann, men han understreker at det fortsatt er mulighet for en semifinale:

- Vi har fortsatt en teoretisk sjanse. Vi må slå Island med tre mål, samtidig som Kroatia slår Danmark.

Norges strekspiller Frank Løke var en slagen mann.

- Dette er helt forjævlig. Jeg kjente virkelig lukten av semifinale, sa han.

• Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

– Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

– Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne Elite B-laget.

Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

Kombinert
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

– Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

cLJZ5U40J_M
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

– Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)