NRK Meny
Normal

Norge tåler ingen skader under VM: – Vi er sårbare

Norge drar til ishockey-VM med mål om kvartfinaleplass, men det krever at laget unngår skader i mesterskapet. For norske backer av internasjonal klasse vokser ikke på trær.

Johansen og Tollefsen

Landslagstrener Roy Johansen i samtale med Ole-Kristian Tollefsen under ishockey-VM i fjor. Landslagstreneren mener Norge sliter med å produsere backer som holder internasjonalt nivå, derfor må skader unngås for alt det er verdt når VM starter fredag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Jonas Holøs

Jonas Holøs sier han er vant til at det ikke er så mange backer, og at Norge bare må jobbe med det de har.

Foto: Ellingsen, Tommy / NTB scanpix

Roy Johansen

Roy Johansen mener Norge er sårbare og dermed ikke tåler noen skader under VM.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Lars Haugen

Lars Haugen er en av tre norske målvakter som er med til VM. Johansen mener Norge stiller med sin beste målvaktstroppen på veldig mange år.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
– Hvis vi sammenligner oss med de andre nasjonene som har en 40-50 backer på internasjonalt nivå, så er vi i dag nede på fem backer som holder nivået, sier landslagstrener Roy Johansen.

Det var dommen fra landslagstreneren da NRK snakket med han under oppkjøringen til VM. For bredden når det kommer til norske backer i ishockey, bekymrer landslagssjefen.

– Norsk ishockey har en stor oppgave når det gjelder å utvikle flere backer, mener Johansen.

– Sårbare

Selv om bredden er langt fra det Johansen kunne ønske, virker landslagssjefen tilfreds med de han har tatt med seg til ishockey-VM i Sverige.

– Ole-Kristian, Jonas og Mats har vært virkelig bunnsolide under oppkjøringen. Solberg og Sørvik har vært gode når de har fått sjansen på landslaget, mens Ødegaard er en ærlig type som alltid stiller opp, men bredden på norske backer er dessverre ikke så altfor stor, sier Johansen til NTB.

– Vi tåler ingen skader. Vi er sårbare, sier han.

– Tar på energien

Jonas Holøs er en av av det mer erfarne backene landslagstreneren har tatt med seg til VM i Sverige. Växjö-spilleren er vant til mye spilletid for Norge.

– Det er tungt, men det er moro også. Men når sesongen er over, merker jeg at kroppen trenger hvile, sier Holøs til NRK og fortsetter:

– Det har aldri vært så mange backer, så vi er vant med det. Men vi får jobbe med det vi har.

Også Ole-Kristian Tollefsen merker slitasjen av mye spilletid.

– Det er morsomt å spille, men det tar på energien og det kan bli skader. Vi får være forberedt på alle mulige måter, sier han til NRK.

Sterke målvakter

På målvaktsiden er Norge godt bemannet. Både Lars Haugen og Lars Volden har viste at de holder et veldig høyt internasjonalt nivå ved spill i KHL og finsk eliteserie.

I bakhånd lurer lovende Steffen Søberg som også Vålerenga valgte å satse på i stedet for en utenlandsimport.

– Vi føler at vi kanskje har den beste målvaktstroppen på veldig mange år. Det er tre spennende, unge og hardtsatsende målvakter, sier Johansen.

Solide løpere

Framover på banen ser et også lyst ut for Norge. Patrick Thoresen har hatt en god sesong i KHL, og har også vært toneangivende i Norges VM-oppkjøringskamper. Den notoriske måltjuven Per-Åge Skrøder vet også hvor målet står.

Brødrene Mathis og Ken André Olimb har også mye å bidra med. Førstnevnte var god for Frölunda, men fikk delvis sesongen ødelagt av skader. Ken André spilte for Karlskoga i svensk 1. divisjon (Allsvenskan), mens Mats Rosseli Olsen også har tatt nye skritt.

Färjestad-trioen Anders Bastiansen, Marius Holtet og Martin Røymark er også fryktet, men svinger kanskje litt mer i spillet sitt enn Thoresen og Skrøder.

– På forwardsiden er det ingen større endringer og jeg vet at vi holder et veldig høyt nivå på den biten, mener landslagstreneren.

Lørdag innleder Norge mot Slovenia. Landslagssjefen har terpet inn at ingen motstandere skal undervurderes selv om slovenerne mangler sin største stjerne Antje Kopitar.

Siste nytt

 • La Liga-trener frir til Iniesta

  Quique Setién, trener for den spanske La Liga-klubben Real Betis, bønnfaller Barcelona-veteranen Andrés Iniesta om å fortsette karrieren i Spania. Spanske medier har spekulert i om Iniesta er på vei til Kina, men Setién ønsker det annerledes. – Vi skylder Iniesta så mye. Det er en fantastisk mann bak den fantastiske spilleren. Dette er min måte å takke ham på, sier Setién til klubbens hjemmeside.

  Laster Twitter-innhold
 • Chile klar for fotball-VM

  Chile er klar for sitt første fotball-VM for kvinner etter at de slo Argentina 4-0 i siste runde av Copa America. Seieren betyr at Chile endte på andreplass i turneringen, som igjen betyr at de kan bestille billetter til VM i Frankrike i 2019. Brasil vant turneringen, og er dermed klar for både VM og Tokyo-OL i 2010.

  FBL-WOMEN-AMERICA CUP-ARG-CHI
  Foto: CLAUDIO REYES / AFP
 • Martinsens IceHogs med ny seier

  Andreas Martinsen ser ikke ut til å bli tilgjengelig for det norske landslaget med det første. Søndag vant hans AHL-lag Rockford IceHogs 5-2 hjemme mot Chicago Wolves, og dermed leder IceHogs 2-0 i best av fem kamper. Ishockey-VM starter 04. mai.

  martinsen for norge
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Pressekonferanse: Presentasjon av elitelagene i langrenn
NRK Sport Live
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08