Lagerbäck irritert over tett program: – Det er ikke forsvarlig

ULLEVAAL (NRK): Etter å ha slitt med å bryte ned Nord-Irland, fikk Norge hjelp av et selvmål til å dra i land en svært viktig seier. Landslagssjefen er ikke fornøyd med det tette kampprogrammet.

SELVMÅL: Avgjørelsen falt etter et hjørnespark slått av Martin Ødegaard, som Stuart Dallas til slutt satte i eget nett.

Lars Lagerbäck åpnet pressekonferansen med å erkjenne at kampen mot Nord-Irland ble «enda tøffere» enn han hadde trodd.

Et lavtliggende Nord-Irland gjorde det vanskelig for vertene, og Lagerbäck innrømmet også at Norge burde vært mer direkte.

Samtidig slo han fast at kampen ble preget av at det var den tredje kampen siden torsdag. På spørsmålet om kampprogrammet er forsvarlig, svarte svensken:

– Det er ikke forsvarlig engang å spille to kamper med to dager i mellom. Rent fysisk er det ikke bra. Det sier alle som kan litt om medisin og fysiologi, selv om det er likt for alle, sier landslagssjefen, som likevel roser laget.

– Fysisk synes jeg de har gjort det de kan. De er dyktige til å hvile og spise og sånn. Vi har jo sånn sett fått litt hjelp av pandemien, for vi kan ikke gå ut. De er like slitne som oss, og det kan påvirker kanskje kampbildet litt, legger han til.

Der Nord-Irland gjorde hele ti endringer i laget, stilte Lagerbäck med ni av de elleve som slo Romania 4-0 for tre dager siden.

Svensken forklarte at han ikke rullerte mer for å ta ut det best mulige laget.

Omar Elabdellaoui startet alle de tre kampene.

– Det er ikke ultimat. Det blir mye. Men som Lars sier så er det det samme for de andre også. Det er bare å gjøre det man kan for å bli klar til kamp, men jeg kjenner det på kroppen, erkjenner backen.

Knepen – og viktig seier

1-0-seieren gjør at Norge holder tritt med Østerrike, som samtidig slo Romania 1–0 på bortebane.

Det betyr at østerrikerne fortsatt leder nasjonsligagruppen på innbyrdes oppgjør før de to siste kampene i november.

– Det var ikke så mye mer, men vi vinner og det er det viktigste. Det er langt ifra godt nok, synes jeg, sier Martin Ødegaard til TV 2.

– Vi er med, men skal vi hamle opp med ordentlig gode lag og komme oss til mesterskap så må vi mange hakk opp, mener Ødegaard.

Heldige

Det så lenge ut til å bli bare nesten for Norge mot motstanderen som ble slått hele 5–1 i Belfast i september.

For selv om Nord-Irland hadde én god målsjanse i 1.-omgang, handlet det meste om Norge klarte å dytte ballen over målstreken.

Joshua King og Stefan Strandberg fikk begge en god sjanse til å sende vertene i ledelsen i starten av 2.-omgang, men der keeper Trevor Carson stoppet skuddet fra King, blåste Strandberg ballen over fra bakerste stolpe etter et hjørnespark.

Knappe ti minutter senere skulle imidlertid hjørnesparket fra Martin Ødegaard ende i mål.

Denne gangen gikk det via Strandberg og traff Stuart Dallas, som var uheldig da han styrte ballen i eget nett med armene.

– Det er vanskelig å spille mot lag som ligger så lavt, men vi gjør det ikke bra heller. Samtidig er det bra å vinne på en sånn dag, sier Stefan Strandberg til TV 2.

Tam 1.-omgang

Det var en energiløs utgave av det norske laget i 1.-omgang, hvor vertenes to målsjanser kom i hver sin ende av omgangen.

Ødegaard, som serverte Erling Braut Haaland to ganger mot Romania, avanserte mot 16-meteren og vippet ballen gjennom til Dortmund-spissen etter to minutters spill. Men avslutningen gikk via keeper Carson og trillet mot mål før den ble klarert på målstreken.

– Får vi den så får vi tidlig overtaket, så det er synd. Etter det er vi altfor passive og vi lar dem være med i kampen og klarer ikke skape det store. Det er en svak kamp synes jeg, utdyper Ødegaard, som fikk gullklokka for 25 spilte landskamper.

– Det er veldig stort å ha så mange kamper i ung alder. Det er en drøm, og noe jeg er stolt av, legger 21-åringen til.

Resten av omgangen skulle imidlertid preges av et planløst Norge som hadde trøbbel med å skape de store målsjansene. Faktisk måtte Lars Lagerbäck vente helt til overtiden av 1.-omgang for å notere den andre. Da fikk ikke Haaland nok kraft eller retning på headingen etter et innlegg fra Birger Meling.

– Norge gikk i fella i første omgang, med altfor mange pasninger. Det ble dårligere og dårligere. 2. – omgang er i nærheten av godkjent, sier Egil «Drillo» Olsen i TV 2s studio.

Andre King-start siden juli

Onsdagens kamp var bare den andre kampen King startet siden juli. Spissen startet også for Norge i høstens første nasjonsligakamp mot Østerrike 4. september, men her ble den målløse spissen tatt av etter 64 minutter for Alexander Sørloth.

King har vært både skadeplaget og koblet bort fra Bournemouth, hvor han står med ett innhopp så langt denne sesongen.

King

FORRIGE NETTKJENNING: Her scorer Joshua King fra straffesparket mot Everton og Jordan Pickford 26. juli.

Det var også en kamprusten King på Ullevaal onsdag kveld. Spissen lagde flere frispark enn målsjanser, men hans ene store mulighet kom i starten av 2.-omgang da spissen tvang frem en sterk redning fra Carson.

Etter 65 minutters spill ble Bournemouth-spissen erstattet av Sørloth.

Det er foreløpig uvisst om King fortsetter i klubben eller ikke. Fredag 16. oktober er siste overgangsfrist for klubber internt i England.

– Det merkes at han ikke er helt i toppform, og skal jeg snakke for landslaget er det veldig viktig at vi har våre tre spisser i gang. Spesielt når vi spiller så tette kamper, sier Lagerbäck.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

• Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

Det bekrefter hun overfor NRK.

Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

– Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

Friidretts-VM 2023: Pressetreff
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

– Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

– Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

– Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner