Moan oppløst i tårer etter stafettgullet: – Jeg er bare så stolt

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Det var en lagseier, der Håvard Klemetsen var redningsmann i bakken og Jørgen Graabak vant spurten. Men dagens gladeste var utvilsomt Magnus Moan.

Magnus Moan

BETYDDE MYE: Magnus Moan må svelge unna flere tårer etter å ha tatt sitt aller første OL-gull i karrieren på dagens stafett. Her klemmer han på Jørgen Graabak, som spurtet inn til gull.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Det var tydelig at dette var en seier som var utrolig viktig for det norske laget, og spesielt Magnus Moan var rørt etter rennet.

– Jeg er bare så stolt av det jeg leverte, det Håvard leverer og det alle leverer. Det er helt sinnsykt, sier en Moan i tårer til TV 2 etter målgang.

Lagkamerat Håvard Klemetsen (35) kommer bort til en Moan i tårer og ropte med knyttet neve:

– Vi er olympiske mestere, Magnus!

Begge var med på det norske laget som ble verdensmestere i Oberstdorf i 2005. Siden har det vært noen særdeles magre år i internasjonale mesterskap for norsk kombinertsport.

– Jeg fortjener det

Gang etter gang har det vært stang ut, helt til Jørgen Graabak vant tirsdagens storbakkerenn i Sotsji. Og den som har måttet forsvare nederlagene, har vært Magnus Moan – som har vært den det har vært knyttet størst forventninger til.

Ingen som var der, glemmer hvordan en sønderknust Moan måtte erkjenne at «fire år var gått rett i dass» etter avslutningsrennet i Vancouver for fire år siden.

– Å stå her og for en gangs skyld lykkes foran dere … Jeg føler jeg gir så mye av meg selv og prøver å selge denne sporten, og det å endelig stå her … Jeg må si at jeg fortjener denne gullmedaljen her, sier Moan oppriktig til NRK.no.

– Hvor stor er kontrasten fra for eksempel nedturen i Vancouver?

– Du har vært med meg siden 2005. Du vet jo hvor mye jobb jeg har lagt ned, og du vet at toppidrett er brutalt, sier Moan, som nå er motivert til å satse mot et nytt OL om fire år.

Det var liekevel Håvard Klemetsen var på mange måter dagens mann for Norge, med sitt kjempehopp i hopprennet, og det Fred Børre Lundberg definerer som «hans beste langrenn noensinne».

– Klemetsen var dagens mann, jeg har aldri sett ham sprekere og det hoppet var fantastisk, uttalte Lundberg som var med på det forrige norske kombinertgullet på stafett i Nagano i 1998.

Graabak spurtslo Tyskland

Norge lå som nummer tre etter hopprennet etter et kjempehopp av Håvard Klemetsen.

Magnus Moan tok inn hele forspranget på første etappe og Klemetsen holdt ryggen til Tyskland og Østerrike inn til andre veksling. På tredje etappe forsøkte Magnus Krog å få en luke, men lyktes ikke med det.

Det ble opp til Jørgen Graabak å avgjøre hva slags valør den norske medaljen skulle få. Det ble en duell mellom 22-åringen Graabak, Fabian Riessle fra Tyskland og veteranen Mario Stecher fra Østerrike.

I spurten viste Jørgen Graabak nok en gang at han er suveren på det trange oppløpet i Sotsji og spurtslo tyske Riessle i kampen om gullet.

I mål var Graabak 0,3 sekunder foran tyskeren. Østerrike skled i mål rundt tre sekunder bak.

Klemetsen med kjempeetappe

Håvard Klemetsen var vår nøkkelmann i dagens lagkonkurranse, etter et kjempehopp og et solid langrenn.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

– Du ser at Graabak er en mann med stor selvtillit og stoler på ferdighetene sine på slutten der. Han vet hvor viktig det er å ligge først inn på stadion og jobber hardt for det hele veien. Det var nøkkelen i dag, sa Fred Børre Lundberg til NRK etter seieren var et faktum.

Trener Kristian Hammer var også tydelig imponert av den 22-årige spurtkanonen fra Melhus.

– Graabak har det ordentlige killerinstinktet på slutten. Han har jobbet hardt for å bli best på finishing og det ser du at han har blitt. Han har fått en respekt i feltet, som vises godt i dag, sa Hammer til NRK.

Klemetsen imponerte alle i sporet

Før langrennsdelen var finnmarkingen Håvard Klemetsen det antatt svake kortet og Fred Børre Lundberg uttalte at Klemetsen var en «løs kanon på dekk som fort kunne tape 30 sekunder.» Det viste seg å ikke være noen grunn til bekymring og Klemetsen holdt fint følge med Tyskland og Østerrike på sin etappe.

– Dæven steike Håvard, og hele Kautokeino og alt, det der er toppklasse, gliste trønderen Magnus Moan med finnmarksdialekt til NRK etter Klemetsens kjempeetappe.

Moan og Frenzel

Magnus Moan gikk et kanonløp i sporet og tok inn 25 sekunder på Eric Frenzel og sendte ut Håvard Klemetsen ut sammen med Tyskland og Østerrike.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– En særdeles god etappe av Klemetsen og alt ligger til rette for norsk gull nå, uttalte NRKs langrennsekspert Carl-Henning Gran underveis i løpet.

Monsteråpning av Moan

Magnus Moan gikk ut 25 sekunder bak tyske Eric Frenzel. Det tok bare 1,5 kilometer før Moan hadde tatt inn verdencuplederen fra Tyskland og dermed var de en tettrio der Østerrike var siste nasjon.

Åpningen til Moan kostet nok, så Moan klarte ikke å gå noe fra og de kom samlet inn til veksling etter fem kilometer.

– For min egen del måtte jeg ta igjen den luka. Det var det eneste som sto i hodet mitt. Og jeg gjorde jobben min, sa Moan til NRK etter rennet.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater, kombinertstafett» i nytt vindu

Siste nytt

 • Begge lag fortsatt uten seier

  Det aller meste skjedde før pause i 1-1-kampen mellom Newcastle og Leeds i Premier League fredag kveld.

  13 minutter var spilt da Raphinha ga Leeds ledelsen på Newcastles hjemmebane St. James' Park.

  To minutter før pause kom utligningen i det som var en morsom, sjanserik og underholdende 1. omgang. Banens beste i de første 45 minuttene, Allan Saint-Maximin, sto bak scoringen.

  Newcastle tok dermed sitt andre poeng på to kamper og ligger under streken. Leeds har heller ikke vunnet noen kamper ennå og står med tre poeng etter tre uavgjorte på fem kamper.

  Premier League - Newcastle United v Leeds United
  Foto: Scott Heppell / Reuters
 • ESPN: Pelé tilbake på sykehuset

  Fotballegenden Pelé er tilbake på intensivavdelingen på sykehuset bare tre dager etter at han ble skrevet ut. Det melder ESPN Brasil fredag. Han skal være innlagt på São Paulo’s Albert Einstein Hospital.

  80-åringen fikk nylig fjernet en svulst på tykktarmen, men helsetilstanden skal tilsynelatende ha forverret seg etter at han ble utskrevet.

  Opplysningene er ikke bekreftet av sykehuset.

  Mange regner Pelé for å være tidenes beste fotballspiller. Han vant VM tre ganger med Brasil i 1958, 1962 og 1970.

  Pele, Edson Arantes do Nascimento, Pelé
  Foto: Matt Rourke / AP
 • Ruud vant første kampen i Davis Cup

  Casper Ruud sørget for at Norge fikk en best mulig start på Davis Cup-kampen mot Usbekistan da han slo Khumogun Sultanov 2-0 i sett (6-3, 6-3).

  Lagene spiller på nivå 1.

  Casper Ruud er ranket som nummer ti i verden og var naturlig nok stor favoritt mot Sultanov som er ranket som nummer 418 i verden.

  Ruud tok det første settet nokså enkelt etter 29 minutters spill. I det andre settet trengte Ruud litt ekstra tid på å avgjøre. Usbekeren brøt Ruuds serve på stillingen 5-2 til nordmannen. Ruud brøt direkte tilbake og tok settet 6-3. Dermed var seieren sikret til 1-0-ledelse for Norge.

  Viktor Durasovic fulgte opp med 6-4,6-4 over Dennis Istomin og sørget for at Norge har en 2-0-ledelse på nivå 1 foran lørdagens kamper.

  Casper Ruud
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal